ÚVOD » Bulharsko » Burgas

Bulharsko - krásy čiernomorského pobrežia

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Bulharsko - krásy čiernomorského pobrežia - 1 Bulharsko - krásy čiernomorského pobrežia - 2 Bulharsko - krásy čiernomorského pobrežia - 3 Bulharsko - krásy čiernomorského pobrežia - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Burgas je štvrté najväčšie mesto Bulharska a po Varne druhé najväčšie prímorské letovisko na bulharskom pobreží. Nachádza sa južne od Varny v Burgasskom zálive, 20 km od letoviska Sozopol, na pobreží Čierneho mora. Prístavné mesto Burgas založili starí Gréci pod názvom Pirgos v 14. storočí a to zo strategických dôvodov. V 17. storočí sa mesto premenovalo a názov Burgas nadobudol na význame. Čoskoro sa z mesta stal významný prístav s vojenskou posádkou. Moderný prístav vznikol v rokoch 1894–1903 a vďaka nemu sa rozvinul obchod a mesto sa stalo centrom celej oblasti. V súčasnej dobe je Burgas veľmi obľúbenou rekreačnou a turistickou oblasťou a nachádza sa tu taktiež strategicky dôležité letisko pre rozvoj turistiky vo všetkých okolitých letoviskách. Mesto Burgas ponúka množstvo historických zaujímavostí.

Vzdialenosť od letiska

Priamo v meste Burgas sa nachádza medzinárodné letisko.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 351 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Burgas: 1:20 hod.
Košice - Burgas: 1:05 hod.
Poprad - Burgas: 1:15 hod.
Sliač - Burgas: 1:15 hod.
Viedeň - Burgas: 1:25 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta z Bratislavy trvá približne 15 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Začiatok roka je v Burgase chladný, pretože v januári vystúpia teploty len na 6°C a vo februári na 7°C. V marci sa počasie troška oteplí na 12°C a začne sa príjemná jar. Postupne v ďalších mesiacoch začnú teploty výrazne stúpať - v apríli sa oteplí na 15°C, v máji na 20°C a v júni až na 25°C. Najteplejšie mesiace sú júl a august, kedy je približne 27°C a v septembri trochu teploty klesnú na 24°C. Pre október je typická teplota 18°C, pre november 12°C a pre december len 8°C.

Pláž

V Burgase je typická piesková pláž s miernym vstupom užším však ako v iných strediskách, na niektorých miestach z mólami na skákanie do hlbšej vody.


(Zdroj: flickr//cc/Burgas)

More

Čierne more je známe aj na tomto mieste svojim neustálym vlnobitím a miernou viditeľnosťou pod hladinu.

Teplota mora

Január - 10°C, Február - 8°C, Marec - 8°C, Apríl - 11°C, Máj - 16°C, Jún - 21°C, Júl - 24°C, August - 24°C, September - 22°C, Október - 19°C, November - 15°C, December - 12°C.

Deti

Mestská pláž ponúka o niečo menej atrakcií pre deti ako v iných strediskách, čo však kompenzujú jednotlivé hotely svojimi zábavnými animačnými programami.

Šport

Z vodných športov je obľúbená jazda na gumenom člne za skútrom, pre viacej adrenalínových nadšencov je možnosť lietania na padáku za idúcim člnom.

Zábava

Rušná a hlučná zábava minimálne do polnoci trvá počas sezóny po celom meste. Hudba pre mladých, stredných aj starších je príjemným relaxom na dovolenke pre každého.

Mapa

Video

V centre mesta Burgas sa nachádzajú zaujímavé pamiatky - nápadité fontány, pomník ruského vojaka Aľjošu, najstaršie bulharské kníhkupectvo Helikon, Svobodná univerzita,  ktorá ako jediná v krajine ponúka kurzy manažmentu a ekonómie. Na južnom okraji má Burgas mnoho prekrásnych kostolov, galérií, múzeí a historických budov.

OSTROV SV. ANASTÁZIE

Približne 6 kilometrov je od Burgasu vzdialený krásny ostrov, na ktorý sa dostanete loďou. Ostrov má bohatú históriu, s ktorou Vás oboznámi sprievodca. Na ostrove sa môžete opaľovať, urobiť si piknik alebo sa môžete zdržať dlhšie a prespať v malom hoteli, ktorý sa tam nachádza. 


(Zdroj: flickr//cc/Burgas)

RIEKA ROPOTAMO

Deň na dovolenke v Burgase si môžete spríjemniť aj na výletnej loďke po rieke Ropotamo. Rieka je známa najmä vďaka vodným leknám, rastlinkám a tiež vďaka hmyzu a vodným vtákom, ktoré lietajú ponad riekou. Dominantou na rieke je zaujímavý skalný útvar, ktorý sa nazýva "levia hlava".


(Zdroj: flickr//cc/Ropotamo)

BEGLIK TAŠ

Beglik Taš, vziadelný cca 58 km, je nazývaný aj "bulharským stonehenge", pretože ukrýva veľmi zaujímavé skalné útvary. Skaly môžete vidieť v tvare manželskej postele s vankúšom, taktiež lono Veľkej matky či prevrátené srdce. Medzi známe útvary patrí taktiež Markov kameň a Miškova niva.


(Zdroj: flickr//cc/Beglik Tash)

ALEXANDROVSKA 

Známy bulvár, ktorý sa nachádza v centre mesta Burgas je atraktívny a turistami veľmi vyhľadávaný. Nájdete tu mnoho reštaurácií s miestnymi špecialitami, taktiež obchody, múzeá, galérie aj nádherný arménsky kostol. Na tejto ulici zažijete taktiež veľa zábavy v noci, pretože je tu kvalitný a intenzívny nočný život.


(Zdroj: flickr//cc/Alexandrovska)

MÚZEUM REGIONÁLNEJ HISTÓRIE

V centre mesta nájdete múzeum, ktoré je zložené z archeologického, etnografického, historického a prírodovedeckého múzea, kde sú vystavené rôzne druhy exponátov.

KATEDRÁLA SV. CYRILA A METÓDA

Katedrála bola postavaná podľa návrhu a nákresu architekta Ricarda Toscaniho, ktorý bol talianom. V katedrále sa nachádza zobrazenie solúnskych bratov v podobe nádhernej maľby. Katedrála je považovaná za najkrajšiu stavbu v celom Bulharsku. Interiér je tvorený hlavnou loďou, dvoma kaplnkami, ktorých strom držia mramorové stĺpy.


(Zdroj: flickr//cc/Burgas)

JAZERO BURGAS

Jazero sa rozprestiera v centre mesta medzi dvoma štvrťami a patrí k najväčším jazerám Bulharska. Zaujímavé je tým, že v jednej jeho časti sa spája s Čiernym morom a práve tá časť nie je sladká, ale slaná. Celá oblasť jazera je chránená.

MÚZEUM PETRA DUBAROVA

Ak máte radi poéziu, tak určite poznáte najmladšiu poetku Bulharska - Petru Dubarovu. Múzeum bolo postavané na jej pamiatku, pretože ako 17 ročná zomrela. Múzeum je taktiež ako kultúrne centrum a pravidelne sa tu organizujú literárne súťaže a letné kurzy čítania.

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.