ÚVOD » Bulharsko » Kranevo

Hotel Kristel Park
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Hotel Kristel Park - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Kranevo je malé, rýchlo sa rozvíjajúce mestečko na severnom bulharskom pobreží, leží asi 25 km severne od Varny a 4 km od Zlatých Pieskov považovaná za predmestie Albeny, a zároveň v historickej oblasti Južnej Dobrudže. Osada bola založená v starovekom období, pravdepodobne Thrákmi, a v ďalšom období bola súčasťou rímskej, bulharské i Osmanskej ríše. Počas osmanskej nadvlády sa volala Ekrene. V rokoch 1913-1940 bolo Kranevo súčasťou Rumunska, jeho najjužnejšou osadou. Letovisko ponúka široké pláže obklopené nedotknutou prírodou a neďalekú prírodnú rezerváciu Batova, ktorá je však väčšinou oplotená. Kaviarní, reštaurácií, detských ihrísk a obchodíkov si tu užijete tiež dosť. Ceny sú tu nízke, preto tu môžeme stretnúť aj turistov z okolitých letovísk, ktorí tu jazdia za nákupmi a dobrým jedlom. Kranevo je vhodné miesto pre strávenie príjemnej a ničím nerušenej dovolenky. Nájdete tu všetko čo hľadáte, odpočinok, pokoj i zábavu.

Vzdialenosť od letiska

Letisko je vzdialené približne 23 km. Transfer z letiska trvá približne 30 minút.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 271 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Varna: 1:20 hod.
Košice - Varna: 1:05 hod.
Poprad - Varna: 1:10 hod.
Sliač - Varna: 1:10 hod.
Viedeň - Varna: 1:20 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Ceta z Bratislavy trvá približne 15 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Začiatok roka je v tejto oblasti chladný, pretože v januári vystúpia teploty len na 5°C. Vo februári sa teploty mierne zvýšia na 8°C a v marci na 12°C. Pre apríl sú typické teploty 16°C a v máji je už oveľa teplejšie a to približne 21°C. Ako v ostatných strediskách aj tu začína od júna leto. Teploty vystúpia na 26°C, v júli a v auguste na 28°C. V septembri je ešte stále veľmi teplo - 24°C, no v októbri sa už mierne ochladí na 18°C. Pre november je typická už len nízka teplota a to 12°C, v decembri len 8°C.

Pláž

Pláž v Kranevo je vlastne pokračovaním Albenskej pláže tvorenej jemným svetlým pieskom. V spodnej časti Kraneva je pláž so sprchami, čo je nie je samozrejmosťou v Bulharsku a teda veľkou výhodou strediska.


(Zdroj: flickr//cc/Kranevo)

More

Vstup do vody je tu pozvoľný, vhodný aj pre menšie deti a neplavcov. V južnom cípe je malá zátoka s morskými riasmi a rastlinami, chodia sa sem kúpať rodiny s deťmi.

Teplota mora

Január - 7,5°C, Február - 7,5°C, Marec - 7,5°C, Apríl - 10°C, Máj - 15°C, Jún - 21°C, Júl - 24°C, August - 25°C, September - 22°C, Október - 18°C, November - 14°C, December - 10°C.

Deti

Kranevo je malá dedinka, v ktorej je zábavy pre deti menej, za väčšou si treba zájsť na blízke Zlaté Piesky. Pri niektorých hoteloch sú menšie detské ihriská.

Šport

Windsurfing, vodné lyžovanie, vodná kola, požičovňa bicyklov, minigolf.

Zábava

Okrem iného sa tu nachádzajú aj dve reštaurácie so slovenskými jedlami. Aj v tomto pokojnejšom stredisku nájdete bary, reštaurácie a diskotéky.

Mapa

Video

V blízkosti strediska sa nachádza niekoľko zaujímavých miest, ktoré môžete navštíviť.

BALTATA

Medzi strediskami Kranevo a Albena sa rozprestiera chránená prírodná rezervácia, kde sa nachádzajú vzácne druhy stromov a množstvo chránených rastlín. Od mesta Kranevo je vzdialené cca 150 km. 

ALADŽA

Veľmi obľúbenou a často navštevovanou pamiatkou je kláštor Aladža, ktorý patrí medzi najzachovalejšie kamenné kláštory v Bulharsku. A od mesta Kranevo leží cca 11 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Aladzha)

DEDINKA KRANEVO

Malá dedinka sa nachádza neďaleko pláže, kde môžete zájsť aj peši cez lesík, ktorým vedie chodník. V dedinke sa nachádza množstvo reštaurácií a malých kaviarní, ktoré môžete navštíviť.

BALČIK

Mikrobusom sa môžete dostať do Balčiku vzdialeného cca 16 km, kde je často navštevovaná botanická záhrada s množstvom kvetov, rastlín a bylín. Pozrieť si môžete aj centrum mesta.


(Zdroj: flickr//cc/Balchik)

VARNA

V krásnom meste Varna, vzdialenom cca 30 km, ktoré patrí k najväčším mestám Bulharska sa nachádza mnoho pamiatok, či už kultúrnych alebo historických. Najznámejšou z pamiatok je Katedrála zosnutia presvätej Bohorodičky, no známe je aj námorné múzeum, či morské akvárium a delfinárium.


(Zdroj: flickr//cc/Varna)

Viac informácií o výletoch nájdete na TripAdvisor.