ÚVOD » Chorvátsko » Hvar » Stari Grad

Trim
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Trim - 1 Trim - 2 Trim - 3 Trim - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Ostrov Hvar je štvrtým najväčším ostrovom v jadranskom súostroví a tiež druhým najdlhším v Chorvátsku. Leží vo vonkajšom páse stredodalmatských ostrovov naproti Makarskej riviére. Od susedného ostrova Brač je oddelený Hvarským prielivom, od ostrova Korčula Korčulským prielivom, od polostrova Pelješac ho oddeľuje Neretvanska prieliv a od Paklených ostrovov Pakleni prieliv. Stredom ostrova sa tiahne horský chrbát a jeho najvyšší vrcholkom je Sveti Nikola s výškou 628 m.n.m. Severná časť ostrova je hustejšie osídlená, je viac členitejšia ako jeho južná časť, a nachádza sa tu množstvo nádherných zátok vhodných na kúpanie a výlety loďou. Lesov, borovice, je tu pomerne veľa, no tam, kde boli vhodné podmienky pre poľnohospodárstvo, museli podstatne ustúpiť viniciam, ovocným sadom, olivovníkovým hájom. Na ostrove sa nevyskytujú povrchové vodné toky a zásobovanie vodou je zaistené podmorským potrubím z pevniny. Jediný väčší prameň je v letovisku Jelsa. História ostrova Hvar je veľmi stará a pestrá a najstaršie nálezy pochádzajú z doby 6000 až 5000 rokov p.n.l. Ostrov bol sídlom Jónskeho osídlenia (Pharos, súčasný Stari Grad), po rímskom období prešiel Hvar a celá Dalmácie pod byzantskú nadvládu. V 7. storočí bol okupovaný Neretvanmi a medzi 11. storočím a rokom 1918 bol ostrov pod nadvládou chorvátskych a chorvátsko-maďarských kráľov, bosnianskeho kráľa Tvrdka, vojvodu Split Herzega, Dubrovnika, Benátok, Francúzov a Rakúšanov. V 16. a 17. storočí bol významným centrom chorvátskej literatúry. Hvar sa vyznačuje veľmi miernym príjemným a pýši sa najväčším počtom hodín slnečného svitu na celom východnom Jadrane a je tak najslnečnejším chorvátskym ostrovom a cez nezanedbateľnú konkurencii býva považovaný aj za jeden z najkrajších ostrovov.

Ostrov sa taktiež môže pochváliť krásnou prírodou, veľkým množstvom historických pamiatok a prekrásnymi štrkovými plážami, no na svoje si tu prídu skôr vyznávači pokojnej dovolenky. Najobľúbenejšími turistickými letoviskami na ostrove sú Hvar a Jelsa, ďalej Stari Grad, Vrboska, Vrbanj a menšie prímorská miesta ako napr. Zavala, Sućuraj ai. Najväčšie sídla na ostrove spájajú cesty a s pevninou je ostrov spojený trajektami. Prvou linkou je trajektové spojenie zo Splitu do Starého Grade, druhá linka smeruje na východ ostrova - zo Sučuraji do Drveniku (Makarská riviéra). V hlavnej sezóne sa dá využiť menej využívané spojenie Drvenik - Sućuraj, vďaka čomu sa ušetrí veľa času. Využiť sa dajú tiež rýchle lodné linky (nejedná sa však o trajekty!) zo Splitu do mesta Hvar. Trajektové linky má ostrov aj s Talianskom.

Vzdialenosť od letiska

42 km (Split)

Vzdialenosť od Bratislavy

880 km

Dĺžka letu

cca 1 a pol hodiny (Bratislava - Split)

Dĺžka trasy

Z Bratislavy ste autom za 9 hodín na ostrove Hvar.

Pláž

V zátokách sa nachádzajú kamienkovo - štrkové pláže obklopené borovicovým lesom. Pláz Bonj sa radí medzi najkrajšie európske pláže a nachádza sa na nej aj kúpalisko, okrem neho tu nájdete aj kamenné kabínky, dink si vychutnáte v bare priamo pri mori.
Na tomto ostrove však nájdete aj malebné zátoky, kde si môžete vychutnať pokoj na málo navštevovaných plážach.

More

Celý ostrov obklopuje priezračná krišťáľová voda, naozaj čistého mora.

Výlety

Dovolenku na ostrove Hvar si spestríte obhliadkou mnohých architektonických a výtvarných pamiatok. Presvedčí vás o tom návšteva mesta Hvar a Stari Grad, ktoré majú v sebe ukryté mnoho z minulosti.

Zábava

Počas letnej sezóny je ostrov Hvar jedným z miest Chorvátska, kde je naozaj rušný nočný život. Zabaviť sa tu počas dovolenky môžete na rôznych akciách, v kluboch a reštauráciach.

Mapa

Video