UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Ako nájsť lacné letenky? Vďaka našim tipom ušetíte stovky eur!

     - 1

    Ako nájsť lacné letenky? Vďaka našim tipom ušetíte stovky eur! - Obsah

    Aj vy ste už asi zachytili/počuli od svojich známych, že kúpili letenku za naozaj smiešne peniaze. Miláno za 9 € spiatočne, Paríž za 15 €, Bali za 350 € či New York za 270 € už dnes nie sú iba snom, ale bežnou realitou. Stačí vedieť, kde a ako sa takéto letenky kupujú. Spísali sme pre vás kompletný návod.

    1. Buďte časovo a priestorovo flexibilný cestovateľ

    K najlepším cenám za letenky sa dostanete, keď nie ste fixovaný na presný dátum. Nie vždy je to v práci možné, ale ak máte aspoň minimálny rozsah dní, počas ktorých by ste mohli niekam letieť, dokážete ušetriť aj stovky eur.

    Ušetriť peniaze viete aj správnym výberom letiska. Netreba sa báť odletu z Budapešti, Krakowa, či Katowíc. Ceny leteniek sú častokrát oveľa nižšie, ako keď chcete striktne odlietať z Bratislavy. Vždy si to ale prepočítajte, väčšinou je síce letenka + extra doprava na vzdialenejšie letisko oveľa výhodnejšia ako letenka z Bratislavy, ale nie je to pravidlo.  

    2. Nebojte sa prestupov

    Kúpiť let s prestupmi sa finančne oplatí najmä, keď cestujete na naozaj dlhé vzdialenosti – New York, Srí lanka, Bali, Austrália. Zoberme si napríklad New York. Priamy let vás bude v čase písania tohto článku stáť minimálne 495 €. Pri letenke s prestupom sa viete dostať na sumu 258 €. Cenové zvýhodnenie ale ide ruka v ruke s dlhšou cestou. Prestup čas cestovania natiahne, pri veľkých vzdialenostiach to môže byť aj o 24 hodín. Každý z nás je trošku iný. Jeden spokojne pocestuje aj o deň dlhšie a ušetrí 100 – 200 €, druhému takáto ušetrená suma nestojí za znížený komfort. Vždy si preto cestu balansujte a hľadajte ten správny kompromis medzi cenou a pohodlím tak, aby ste boli spokojný vy.

    ako hľadať lacné letenky

    3. Hľadajte cez dobré a overené vyhľadávače

    Niektoré vyhľadávače vám automaticky neukážu lety nízkonákladoviek. Neuvidíte teda práve tie najlacnejšie letenky, ktoré vidieť chcete. Iné zase nenájdu letenky na iných stránkach, ako tých anglických. Vyhľadávače, ktoré vám budú hľadať najlepšie letenky vyberajte podľa toho, či ste časovo flexibilný alebo potrebujete letieť v presnom termíne.

    Ak ste časovo flexibilný, klikajte na tzv. lovcov leteniek. Každý deň sledujú chyby, akcie či výnimočné zľavy a uverejňujú ich:

    Ak potrebujete presný termín, hľadajte letenky minimálne 4 - 6 týždňov pred odletom. Najlepšie vyhľadávače sú:

    ako hľadať lacné letenky

    4. Kupujte letenky priamo cez aerolinky

    Letenky, ktoré predávajú priamo letecké spoločnosti sú často lacnejšie ako tie, ktoré ponúkajú rôzne vyhľadávače a porovnávače, ktoré k cene ešte pripočítavajú ďalšie poplatky. Šikovné je preto letenku vyhľadať cez porovnávače (viď. predchádzajúci bod) a potom prejsť na stránku leteckej spoločnosti, ktorá let ponúka a kúpiť si letenku priamo tam. (S akou spoločnosťou budete letieť máte vždy napísané v porovnávači). Okrem toho, ak by ste mali akékoľvek problémy, zákaznícka podpora týchto "porovnávačov leteniek" zvyčajne nie je veľmi efektívna. Väčšinou sa nedovoláte, alebo nevybavíte nič.  Dôležitá informácia ešte je, že ak lietate po Európe, tak máte podľa zákonov EÚ v prípade meškania letu nárok na odškodné. Ak máte letenku kúpenú cez sprostredkovateľa, až cca polovica odškodného putuje na jeho účet. Aké práva máte v prípade zrušenia/zmeškania letu sme spísali v tomto článku.

    Ak sa ale stane, že je letenka cez sprostredkovateľa oveľa výhodnejšia, nakupujte cez weby s dobrými recenziami. Nájdete ich v predchádzajúcom bode.

    Pozrite si rozhovor s Martinom, lovcom leteniek ↓↓↓↓

    K lacnej letenke i super ubytko - klikajte tu

    5. Použite inkognito okno

    Ak ste si už niečo o kupovaní lacných leteniek čítali, pravdepodobne ste narazili na radu, aby ste letenky nakupovali vždy cez Inkognito okno v prehliadači. Inkognito okno je špeciálne okno internetového prehliadača, ktoré umožňuje zanechať po sebe na počítači čo najmenej stôp. Zapnete ho jednoduchou skratkou, napríklad v prehliadači Chrome je to cez Crtl + Shift + N. Inkognito režim vám otvorí nové okno s tmavým pozadím. Prehliadaním webu v tomto okne bude voči počítaču v podstate anonymné.

    Ak ste o tomto tipe ešte nepočuli, hovorí sa, že ak si vyhliadnete lacnú letenku, nekúpite ju, a potom sa na web aerolinky vrátite, bude automaticky drahšia, pretože aerolinka vie, že ste ju hľadali, chcete ju a tak chce na vás zarobiť. A iba inkognito okno vám ukáže tú pôvodnú, nízku cenu.

    Táto teória je ale pravdivá iba z polovice. Áno, ak sa na stránku aerolinky vrátite, odporúča sa ísť cez Inkognito okno, pretože cena MÔŽE byť vyššia. Ale nie je to z dôvodu, že by z vás letecká spoločnosť chcela vytiahnuť viac peňazí. Práve naopak. Ak si na stránke pozeráte nejaký let, automaticky získate tzv. PNR číslo, ktoré má zabezpečiť, aby niekto nekúpil vašu letenky, kým si web pozeráte. Vaše miesto sa bude ukazovať ako obsadené aj nejaký čas potom ako nenakúpite a zo stránky odídete. Ovplyvňuje to ale cenu ostatných voľných miest, pretože cena letenky sa odvíja od množstva parametrov, mimo iné aj od počtu predaných miest. Každá aerolinka má na toto svoj vzorec. Cieľom zmenenej ceny teda nie je vytiahnuť z vás čo najviac peňazí, ale dať zákazníkovi dostatok času na rozhodnutie a nákup letenky. Keby ste nezískali PNR číslo, mohol by vás ktokoľvek predbehnúť a kúpiť vašu letenku v čase, keď ju máte zakliknutú a rozhodujete sa.

    ako hľadať lacné letenky

    6. Skúste letenku vyhľadať aj v inej mene

    Toto je šikovný tip o ktorom nevie veľmi veľa ľudí. Ak letíte napríklad do New Yorku a vaša mena je v danom okamihu silnejšia oproti tej, ktorá sa používa v cieľovej destinácii, vyskúšajte si prepnúť menu z eura na menu v cieľovej destinácii (v tomto prípade dolár). Nie je to pravidlo, ale niekedy zafunguje a za rovnakú letenku zaplatíte o dosť menej. Funguje to nielen pri letenkách, ale aj pri rôznych službách a produktoch ponúkaných na internete po celom svete. Pozor, v prípade leteniek túto zmenu vždy skúšajte priamo na stránkach leteckých spoločností. Vyhľadávače a porovnávače týmto trikom neoklamete.

    7. Hľadajte a kupujte letenku iba pre jednu osobu

    Aj keď chcete letieť naraz viacerí (napríklad celá rodina) vyhľadávajte a kupujte letenky zvlášť. Letecké spoločnosti majú totiž na každé sedadlo rôznu sumu. Jedno bude stáť napríklad 50 €, druhé 70 € a tretie 90 €. Ak ich kúpite naraz, naúčtujú vám ich ako 3x 90 €. Ak ich budete kupovať a hľadať zvlášť, zaplatíte presne takú sumu, aká je za sedadlo uvedená (v tomto prípade 50, 70 a 90 €).

    ako hľadať lacné letenky

    8. Sledujte akcie na letenky

    Sledujte sociálne siete leteckých spoločností, odoberajte novinky a buďte pripravený na kúpu. Väčšina akcií na tie naozaj najlacnejšie letenky trvá iba pár hodín, preto ju musíte zbadať medzi prvými a hneď nakupovať.

    9. Tip na záver: nakupujte mimo víkendov a sviatkov

    Tie najdrahšie letenky sú väčšinou počas sviatkov (Veľká noc, Silvester či Vianoce), pretože sa očakáva, že vtedy pocestuje najviac ľudí. To isté platí aj pre predĺžené víkendy. Ak si svoj let naplánujete mimo týchto exponovaných období môžete značne ušetriť. Naplánujte si preto prílet i odlet na štandardné pracovné dni.

    K lacnej letenke i super ubytko - klikajte tu

    ako hľadať lacné letenky

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...