UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Kompletný manuál: Ako zvládnuť cestu na dovolenku s deťmi?

     - 1

    Kompletný manuál: Ako zvládnuť cestu na dovolenku s deťmi? - Obsah

    Desí vás predstava dlhej cesty na dovolenku s vašimi ratolesťami? Urobte si z nej vďaka šikovným tipom pohodový zážitok!

    Dobrý plán cesty je základ!

    Zapnite počítač a svedomito cestu naplánujte. Myslite najmä na prestávky, ktoré by mali byť každé dve hodiny. Na pauzu vyberte miesto, kde sa deti môžu vybehať, občerstviť, loziť na preliezkach či pohrať sa s loptou.

    Ak náhodou počas cesty zaspia, kašlite na plány a nezastavujte! Nebuďte ich a využite čas, kedy nie je potrebné nikoho zabávať.

    Ideálne je cestovať v noci. Cez deň drobcov poriadne unavte fyzickou aktivitou a na cestu vyrazte v čase, kedy zvyčajne chodia do postieľok. Pravdepodobne odpadnú už počas prvých kilometrov a vy budete mať pred sebou pokojnú noc na cestu.

    mapa pobaltie

    Jedlo a voda na cestu

    Pripravte deťom na cestu ľahké jedlá a menšie porcie. Do krabičiek nakrájajte kúsky ovocia (jabĺčka, banány, hrušky) pokúpte menšie ovocie (jahody, čučoriedky, maliny), piškótky, či nachystajte ovocné taštičky. Tieto pokrmy sú zdravé a ich konzumácie deti zabaví na dostatočne dlhý čas. Vhodné sú aj obľúbené chrumky. Na pitie vyberte nesladené nápoje, ktoré skôr zaženú smäd.

    jedlo

    Vyberte vhodný dopravný prostriedok

    Sme presvedčení, že deti zvládnu akúkoľvek cestu. Treba sa im iba prispôsobiť a rešpektovať ich tempo a režim. Vo všeobecne ale auto vyberajte na kratšie trasy. Jeho najväčšou výhodou je, že sa viete prispôsobovať potrebám detí. Robiť prestávky podľa potreby, rozdeliť cestu na viac dní, zabávať deti rozličnými slovnými hrami,...

    Vlak ponúka možnosť pohybu a často i ochotných spolucestujúcich, ktorí so zabavením drobcov pomôžu. Mnohé vlaky majú aj špeciálne vozne pre rodiny s deťmi, kde sa môžu pohrať a spoznať nových kamarátov. Nezabudnite však zabaliť dostatok vlhčených obrúskov. Vlaky nemávajú práve vábivé toalety.

    Autobus je najmenej vhodný dopravný prostriedok. Väčšinou sa do destinácií cestuje veľa hodín, prestávky nemusia vášmu drobcovi sadnúť, nemá sa veľmi kde prebehnúť a prinútiť ho dvanásť a viac hodín sedieť na jednom sedadle bude pravdepodobne chcieť využiť všetky naše tipy na zábavu z bodu 4. J

    Lietadlo je bezkonkurenčne najlepším prostriedkom na dlhé vzdialenosti. Pripravte ale deti na možný nepríjemný pocit pri vzlete a pristávaní. Zmierniť ho viete cukríkmi alebo žuvačkami. Let väčšinou trvá iba niekoľko hodín, o zábavu sa postarajú letušky, pretože sa každú chvíľu niečo deje (podávajú sa nápoje, jedlo, nosia sa drobnosti,...) a zvyšok zvládnete s pár hračkami alebo rozprávkou v tablete.

    autobus

    Zabavte ich!

    Pravdepodobne vás najviac desí, ako zabavíte deti toľko hodín na jednom mieste. Dobrá správa je, že existuje neuveriteľné množstvo tipov, vďaka ktorým zvládnete bez problémov cestu aj cez pol sveta.

    Obyčajné papiere a pastelky z domu. Kreslenie a vyfarbovanie deti zabaví v aute, i v lietadle. Z papierov tiež môžete robiť loďky, nebo-peklo, čiapky, vystrihávať zvieratká či skladať origami. Papiere tiež môžete využiť na hry, ktoré poznáte aj zo svojho detstva: meno/mesto/zviera/vec, piškvorky, obesenec, nakresli domček jedným ťahom, kto vymyslí najviac mien/zvierat/vecí/miest na zadané písmenko.

    Knihy a knižky s nálepkami. Najlepšie poznáte svoje dieťa a žáner kníh, ktoré radi čítajú. Vhodné sú aj knižky hádaniek, hlavolamov a aktivít.

    Vyberte zo skrine spoločenské hry. Sedmové karty, človeče, pexeso,... deti bez problémov zabavíte aj na hodinu/dve. Mnohé spoločenské hry je dnes možné kúpiť aj v menších, cestovných baleniach.

    Nakúpte pred cestou zopár nových, neopozeraných hračiek. Nepoznané hračky deti zabavia oveľa dlhšie, ako tie, ktoré majú z domu. Výber prispôsobte veku a povahe svojich detí. Niekomu budú stačiť dve autíčka, inému knižka, hlavolam či časopis.

    Nebojte sa tabletu! Je to ten najlepší pomocník na cesty a riešiteľ akejkoľvek situácie. Tablet + nabíjačka vám zachránia krk vo chvíľach, keď vaša ratolesť nebude reagovať už na žiadnu „normálnu“ hračku/zábavku. Tablet vyrieši aj dlhé lety, čakanie v kolóne na hraniciach, či situácie počas dovolenky, keď sa drobec zobudí príliš skoro a vám sa ešte bude chcieť spať.

    Možno aj vy ste zástancami toho, že tablety sú iba na škodu. Z istého pohľadu s nimi súvisíme, avšak tablet je iba vec a ako taká nie je ani dobrá, ani zlá. Existuje veľa edukatívnych hier na podporu logiky, matematického myslenia, učenia jazykov. Prípadne tam môžete nahrať pár rozprávok.

    kreslenie na tvár

    Hrajte sa slovné hry. Cesta autom je ideálna na vymýšľanie rôznych hier, ktorými (na rozdiel pri ceste lietadlom) nikoho nerušíte. Nepotrebujete ani papiere, či tablety. Stačí váš hlas a troška kreativity. V tomto prípade samozrejme platí, že čím väčšie deti, tým ľahšie ich zabavíte.

    Najlepšie hry:

    • Hádanky – kto by ich nemal rád?
    • Rýmovanie – vy poviete slovo a dieťa naň musí vymyslieť rým.
    • Počítanie áut podľa farby – každý člen rodiny si zvolí farbu, a potom počíta koľko áut jeho farby išlo oproti vám.
    • Hľadanie vopred určených bodov – nechajte deti, aby sledovali okolie a hľadali vopred dohodnuté body, napríklad čerpacie stanice, prístavy, mosty alebo modré domčeky.
    • Slovný futbal – vy poviete slovo a dieťa musí vymyslieť ďalšie, ktoré začína na posledné písmenko vášho slova. Napríklad auto – opica – autobazár – robotník – kohút.
    • Kreatívne ŠPZ-tky – táto hra dokáže deti zabaviť naozaj dlho. Písmenka na značkách áut okolo vás musia dať do slov. Napríklad BA – XXX PA spravia do vety Bohatý Andrej parkuje auto. V najhoršom prípade im v tejto hre môžete povoliť aj nadávky a uvidíte ako veľmi a koľko hodín ich to bude baviť!

    detský kútik

    Pripravte sa na cestovné nevoľnosti

    Cestovné nevoľnosti sú sprevádzané bolesťami brucha či zvracaním alebo plačom. Ak zachytíte tieto signály, okamžite zastavte a prejdite sa s drobcom na čerstvom vzduchu. Snažte sa o plynulú jazdu, prudké brzdenie a zatáčanie do zákrut zvyšuje riziko nevoľností. Ak viete, že vášmu dieťatku v aute býva zle, dajte mu radšej ľahkú stravu a menej vody, nedovoľte mu počas cesty čítať alebo kresliť a radšej ho zabavte slovnými hrami.

    Vhodný je aj chladný uterák na osvieženie, či otvorenie okienka a urobenie prievanu. Dobré je mať po ruke aj vrecko na zvracanie. Po konzultácii s lekárom môžete do lekárničky pribaliť aj lieky na cestovnú nevoľnosť, ktoré sú na predaj bez lekárskeho predpisu. Lepšie je ich mať ako nemať.

    deti sediace na zvodidlách pri ceste

    Myslite aj na detaily

    Myslite na to, že vaši drobci majú iné tempo a rytmus ako my dospeláci, a tak sa im prispôsobte. Zvoľte rýchlosť a spôsob cesty tak, aby prioritne vyhovoval im, tak isto aj spôsob zábavy.

    Nerobte si presné plány. Buďte maximálne pružní. Na ceste s deťmi sa môže stať čokoľvek (choroba, dieťa má zlý deň, cestovná nevoľnosť). Majte vždy preto rezervu a pár plánov B.

    Dobrá nálada je základ úspechu. Deti vždy cítia naše nálady. Ak sa psychicky zložíte už pri balení na cestu a cestu na dovolenku začnete hádkou s partnerom, máte skoro isté, že tie štuple na zadných sedačkách okamžite vycítia čo sa deje a vaša cesta nebude pokojná ani minútu. Preto sa vyzbrojte na dovolenku dobrou náladou a trpezlivosťou. Dôležité je, že idete stráviť čas spolu, ako rodina. Idete na krásne miesto, kde nebudete musieť robiť nič a zároveň budete môcť všetko. Čo vás po nejako zle zbalenom kufre, zabudnutom uteráku, či nedokonale upratanom byte, ktorý na týždeň opúšťate. Zhlboka sa nadýchnite a užívajte. Nedovoľte drobnostiam, aby pokazili celok.

    deti večer pri mori

    Cestovať s deťmi celý deň môže byť náročné. Najmä, ak máte viac detí a každé je v inom veku. Čím viac rôznych ratolestí, tým šikovnejší manažér musíte byť. Cestovanie deťom však dáva veľa a práve preto sa oplatí na dovolenku vyraziť.

    Trávia s vami oveľa viac času, spoznávajú nové miesta, vidia svet vo všetkých farbách, ktoré má. Vidia, že deti môžu hovoriť aj iným jazykom. Nevadí, že si možno nebudú pamätať všetky zážitky a pamiatky, ktoré im ukážete. Budú nasávať atmosféru a budovať svoju osobnosť. Budú sa rozvíjať úplne inak a vďaka cudzím zemiam budú na svet pozerať úplne inou optikou. A to za to stojí.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...