UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Kompletný návod: AUTOM DO GRÉCKA

     - 1

    Kompletný návod: AUTOM DO GRÉCKA - Obsah

    Na výber sú tri trasy. Tou najrýchlejšou ste v Grécku za 13 hodín (bez prestávok). Tou najkrajšou spoznáte aj kus Jadranského pobrežia.

    Príprava na cestu

    Pre vstup do Grécka vám dnes stačí už iba občiansky preukaz. Pozor si ale dajte na výber trasy. Prechod cez niektoré krajiny je ešte stále podmienený platným pasom. V aute musíte mať technický preukaz a zelenú kartu. 

    Počítajte s tým, že cesta tam, späť + nejaké výlety dokopy urobí skoro 4 000 km. Je veľmi dôležité zvážiť, či sa na to ako vodič cítite a svedomito pripraviť auto. Skontrolujte klasické veci ako voda do ostrekovačov, chladiaca kvapalina, filtre, svetlá a brzdy. Pripravte povinnú výbavu. K tej slovenskej budete musieť doložiť hasiaci prístroj (povinný v Grécku) a sadu sviečok (povinné v Macedónsku).

    prípravy na cestu autom na dovolenku - lekárnička

    TRASY DO GRÉCKA

    Na výber sú tri trasy:

    • Cez Maďarsko, Srbsko a Macedónsko.
    • Cez Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.
    • Po Jadranskej ceste.

    Cez Maďarsko, Srbsko a Macedónsko

    Bratislava – Budapešť (Maďarsko) – Belehrad (Srbsko) – Niš – Kumanovo (Macedónsko)  – Evzonoi – Solún (Grécko).

    Najznámejšia a najčastejšie používaná trasa. Zo všetkých troch je najkratšia a najrýchlejšia. Z Bratislavy do Solúnu je to 1230 km. Cesta vedie skoro celý čas po dvojprúdovkách a diaľniciach. Pravidelne ju lemujú čerpacie stanice, odpočívadlá a motoresty. Všade viete používať platobnú kartu, odporúčame však mať so sebou peniaze aj v hotovosti (stačia mince a bankovky v menších hodnotách). Na ceste do Grécka po tejto trase NEPOTREBUJETE cestovný pas. Aj napriek tomu, že ani Srbsko, ani Macedónsko nie sú členmi EÚ, majú s ňou dohodu, vďaka ktorej vám stačí platný občiansky preukaz.

    Bratislava – Solún – 1230 km, cca 13 hodín (bez prestávky).

    autom do grécka

    Cez Maďarsko a Bulharsko

    Bratislava (Slovensko) - Budapešť (Maďarsko) - Szeged (Maďarsko) - Arad (Rumunsko) - Temešvár (Rumunsko) - Drobeta-Turnu Severin (Rumunsko) - Vidin (Bulharsko) - Montana (Bulharsko) - Sofia (Bulharsko) - Sandanski (Bulharsko) - Solún (Grécko).

    Túto trasu zvoľte v prípade, že chcete cestovať výhradne cez územie EÚ. Cesta je dlhšia a menej pohodlná. Ušetríte ale trošku za diaľničné poplatky. Medzi Temešvárom a Sofiou neexistuje žiadna diaľnica. Musíte prejsť cez horšie a kľukaté cesty, čo vás zdrží. Ak ale radi sledujete okolité scenérie, horší stav vozoviek vám vynahradí nádherná príroda.

    Bratislava – Solún – 1400 km, cca 17 hodín (bez prestávky).

    autom do Grécka - trasa

    Po Jadranskej ceste

    Bratislava - Budapešť (Maďarsko) - Zagreb (Chorvátsko) - Dubrovník (Chorvátsko) - Budva (Čierna hora) - Tirana (Albánsko) - Kakavia (Albánsko) - Solún (Grécko).

    Jednoznačne najdlhšia, ale najkrajšia cesta. Ak ste sa cestu autom rozhodli poňať ako dobrodružstvo, bude pre vás ideálna. Trasu odporúčame rozdeliť na 2 až 3 dni a skombinovať s kúpaním sa v Jadranskom mori, či spoznávaním krásneho Albánska.

    Bratislava – Solún – 1816 km, 23 hodín (bez prestávok).

    autom do Grécka - trasa

    Pozrite si kompletnú ponuku dovoleniek v Grécku

    Poplatky na ceste

    MAĎARSKO (1., 2. aj 3. trasa)

    V Maďarsku funguje elektronický systém (rovnako ako u nás) pomocou ktorého si môžete diaľničnú známku zakúpiť online. Link nájdete tu.

    • 10 dňová stojí cca 12 €
    • Mesačná stojí cca 19 €
    • Poznámka: Vinetu/palivo je možné platiť aj kartou.

    SRBSKO (1. trasa)

    • Cesta cez Srbsko vás bude stáť približne 25 €. Krajina nemá diaľničné známky, platí sa vždy na mýtnych bránach – eurami, platobnou kartou i srbskými dinármi (odporúčame poslednú možnosť).

    MACEDÓNSKO (1. trasa)

    • Cesta cez Macedónsko vás bude stáť približne 8€. Krajina (rovnako ako Srbsko) nemá diaľničné známky, platí sa iba mýto – macedónskymi dinármi, eurami alebo platobnou kartou.

    RUMUNSKO (2. trasa)

    • V Rumunsku sa kupuje cestná známka, tzv. ROVINETA, ktorú si môžete zadovážiť na hraničnom prechode alebo na čerpacích staniciach.
    • 7 dňová stojí cca 3 € (14 RON)
    • 30 dňová stojí cca 7 € (32 RON)
    • Poznámka: povinné svietenie 24 hodín; do povinnej výbavy patrí aj hasiaci prístroj

    BULHARSKO (2. trasa)

    • V Bulharsku sú spoplatnené nielen diaľnice, ale aj väčšina ciest 1., 2., aj 3. triedy. Diaľničnú známku, tzv. vinetku kúpite na diaľničných prechodoch alebo benzínových pumpách. Zoznam spoplatnených úsekov nájdete na stránke www.vinetka.com.
    • 7 dňová stojí cca 8€
    • 30 dňová stojí cca 15 €

    CHORVÁTSKO (3. trasa)

    • V Chorvátsku nemajú diaľničné známky, platí sa mýto. Ako všade si pri vjazde na diaľnicu zoberiete lístok a pri výjazde ho zaplatíte (kartou, kunami, eurami). Cena sa odvíja do dĺžky trasy.

    ČIERNA HORA A ALBÁNSKO (3. trasa)

    • V oboch krajinách nemajú diaľničnú známku a ani nepýtajú mýto. Maximálne môžete zaplatiť za prejazd tunelom, ide ale o zanedbateľnú čiastku – pár eur.

    GRÉCKO

    • Systém mýta v Grécku je pomerne chaotický. Existuje 6 súkromných prevádzkovateľov a každý z nich funguje trošku inak. V Grécku sa platí za diaľnice a (pozor!) aj za tunely. Nesnažte sa ich nejako oklamať, neoplatí sa to. Ideálne je pripraviť si eurá (skôr drobné mince) alebo platobnú kartu. Cena je individuálna, vzhľadom na dĺžku do vašej cieľovej destinácie. Ale pre predstavu, najdrahší je 500 kilometrový úsek Atény – Solún, ktorý vás bude stáť približne 20 €.

    TRAJEKTY

    Pri ceste autom do Grécka je rozumnejšie zvoliť ako cieľovú destináciu niektoré z miest na pevnine. Najzaujímavejšie sú:

    trajektom na grécky ostrov

    Ak ste si však povedali, že keď už autom, tak naozaj dobrodružne, siahnite po niektorom z nádherných gréckych ostrovov. Trajekt síce vašu cestu predraží a predĺži, doprajete ale sebe a svojej rodine úplne iný zážitok.

    Na väčšinu ostrovov jazdia z prístavu Pireus pri Aténach a vedľajšieho Zea Marina pravidelne viackrát denne lode rôznych veľkostí, drahšie rýchlolode  alebo trajekty, ktoré majú zvyčajne tri triedy odlišné cenou a komfortom. Najjednoduchšie nájdete trajekt cez https://www.directferries.sk/grecko.htm. Stránka je v slovenčine. Dokážete si navoliť prístav, dátum, typ vozidla i počet pasažierov. Portál vám vyhľadá všetky dostupné možnosti (zoradené od najlacnejšej).

    Nemusíte ale trajekt kupovať vopred – najmä, ak neradi veľmi plánujete či neviete presne odhadnúť čas príjazdu. V letnej sezóne fungujú prístavy skoro nepretržite, nejaké miesto sa vám určite bez problémov nájde.

    navigácia na cestách

    Čo ešte vedieť?

    Nepodceňte dôležitosť asistenčnej služby. Aj to najlepšie auto môže vypovedať službu – náklady na servis, či hľadanie pomoci tak ďaleko od domova sú nočnou morou. Asistenčné služby si môžete dokúpiť v rámci povinného a havarijného poistenia. Zaujímajte sa o celkový finančný limit poistného plnenia (maximálna čiastka), spoluúčasť a najmä odťah vozidla do miesta bydliska. Keby totiž došlo k najhoršiemu (nehoda, vážna porucha) a vy by ste auto museli dopraviť naspäť na Slovensku, ceny za odťahovku by boli horibilné. Niekoľko tisíc kilometrov je predsalen niečo iné ako cesta do chorvátskej Istrie, preto je fajn túto skutočnosť nepodceniť.

    Ak sa chcete vyhnúť kolónam na hraniciach, či mýtnych bránach, naplánujte si cestu na i z dovolenky na pracovný týždeň. Najväčšie časové zdržanie na hraniciach stále hrozí pri prejazde z Maďarska do Srbska (Schengen) a naspäť, no popri hlavnom diaľničnom hraničnom prechode je ešte asi 5 menších, ktoré môžete využiť, len pozor na čas prevádzky - dobu otvorenia.

    Odporúčame zvoliť prechod Ásothallom - Bački Vinogradi, ktorý je otvorený od 7.00 do 19.00. Z diaľnice sa naň odbočuje tesne pred hraničným priechodom Rozske, je to exit vpravo na Assothalom. Vedľa hlavného diaľničného priechodu Rozske - Horgoš otvorili minulý rok aj priechod Rozske - Horgoš II, pri ceste domov je vpravo od diaľnice.

    Dopravné predpisy a pokuty

    Hlavné trasy sú vyznačené v gréčtine aj latinke. Povinné sú bezpečnostné pásy, zakázané je telefonovať z mobilu. Polícia toleruje maximálne 0,5 promile alkoholu v krvi, za väčšie množstvo je pokuta, nad 0,8 promile ide o trestný čin.

    Za nedovolené parkovanie zaplatíte 37,50 – 72 eur, prekročenie rýchlosti do 20 km/h vás bude stáť 32,50 eur, o 20 – 40 km/h, 61,50 eur, šoférovanie pod vplyvom alkoholu 155,50 – 630 eur.

    autom do Grécka - ako na to?

    Ešte si pozrite/prečítajte

    Pozrite si kompletnú ponuku dovoleniek v Grécku

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...