UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Autom do Talianska a Dolomitov

     - 1
    Peter Sorger
    3.1.2019

    Autom do Talianska a Dolomitov - Obsah

    Zo západného Slovenska sa do Talianska dostanete najrýchlejšie po trase Viedeň - Graz - Tarvisio. Pre východniarov je najvýhodnejšie prejsť cez Miškolc - Budapešť - Gyor - Graz a Tarvisio. V ideálnom prípade budete pri mori za cca 7 hodín.

    Príprava na cestu

    Skontrolujte si platnosť autolekárničky i povinnú výbavu. Pripravte si reflexné vesty (pre každého pasažiera jednu), výstražný trojuholník, rezervu, ťažné lano i zdvihák na prípadnú výmenu kolesa. Hodia sa i štartovacie káble, skrutkovač, destilovaná voda (do chladiča) a motorový olej (ak musíte sem-tam dolievať). Skontrolujte si i doklady (o zákonnom a havarijnom poistení – potrebná je minimálne zelená karta + technický preukaz), overte si, či máte na aute platnú STK a emisnú, nezabudnite skontrolovať aj svoj vodičský preukaz.

    NAJZNÁMEJŠIE TRASY DO TALIANSKA

    Hovorí sa, že z Bratislavy do Bibione (najznámejšej letnej turistickej destinácie) prídete za 6 hodín. Pripravte sa na to, že cesta bude v sezóne minimálne o hodinku-dve dlhšia. Ak vyráže zo západného Slovenska, najlepšie je zvoliť trasu cez Viedeň - Graz - Tarvisio. Východniari k talianskemu moru najrýchlejšie dorazia cez maďarský Miškolc - Budapešť - Gyor - Graz a Tarvisio.

    K moru cez Rakúsko - najrýchlejšia trasa

    Kratšia trasa ideálna najmä pre cestujúcich zo západného Slovenska. Cesta ide popri Viedni, odtiaľ po diaľnicic A2 okolo Grazu až po Villach (ideálne odpočívadlo na tankovanie pohonných hmôt a zakúpenie stravy). Po krátkej chvíli za už napojíte na taliansku diaľnicu, ktorá komfortne vedie ku každej dovolenkovej destinácii. Táto trasa je pomerne frekventovaná, môžete sa preto dostať do kolóny (najmä v okolí Viedne). Väčšinu cesty pôjdete po diaľnici. Tešiť sa môžete na nádherné výhľady na hory, jazerá i rozkošné rakúske dedinky.

    autom do Talianska cez Rakúsko

    K moru cez Maďarsko a Slovinsko - ideálna trasa pre východniarov

    Ak ste z východného Slovenska, budete to mať do Talianska trošku ďalej. K najpopulárnejším talianskym letoviskám ako je Bibione, Lignano či Caorle je najlepšie cestovať cez Maďarsko a Slovinsko. Trasa opäť vedie najmä cez diaľnice, peknými výhľadmi sa môžete kochať najmä v Slovinsku. Cestu začnite smerom na Miškolc a Budapešť a po diaľnici pokračujte až k slovinským hraniciam. Takmer cez celé Slovinsko prejdete po diaľnici A5, na exite Dragučova sa stočíte na E59 a následné E61. Talianske hranice pretnete na hraničnom prechode Fernetiči. V Taliansku sa po krátkej chvíli napojíte na diaľnicu A4, z ktorej zídete až pred vašou cieľovou destináciou, najpravdepodobnejšie cez exit Latisana.

    autom do Talianska cez Maďarsko

    Na hory a k jazerám

    Ideálna trasa, ak chcete vyraziť na zimnú lyžovačku alebo sa pokochať nádhernými talianskymi jazerami (Lago di Garda, Lago di Como a mnoho ďalších). Najvýhodnejšia cesta do talianskych Dolomitov vedie cez Viedeň. Pôjdete až do Salzburgu, prebehnete cez nemeckú diaľnicu a vrátite sa spať do Rakúska. Následne pôjdete na Innsburck, prejdete cez Brennerský priesmyk a prídeto do Bolzana (talianske mestečko). Dajte si pozor, diaľnica A13 (okolo Brennerského priesmyku) je spoplatnená. Jeden prejazd stojí 9 €. Tomuto tunelu sa vyhnete prejazdom cez mestečko Katschberg.

    autom do Talianska na lyžovačku

    Poplatky na cestách

    RAKÚSKO

    • V Rakúsku budete musieť mať ich diaľničnú známku. Lepí sa hore do stredu čelného skla. Teda nie do horného rohu, ako to bývalo u nás. Dobrá správa je, že nemusíte hľadať prvú benzínku za hranicami. Rakúsku diaľničnú známku pohodlne kúpite aj na našich benzínkach. 10 dňová stojí 9 €, dvojmesačná okolo 26 €.

    MAĎARSKO

    • V Maďarsku je nutné zakúpiť si elektronickú diaľničnú známku – rovnako ako aj u nás. Môžete tak urobiť prostredníctvom SMS, cez internet (na tejto stránke) alebo vám s tým pomôžu na benzínkach. 10-dňová diaľničná známka stojí okolo 11€, mesačná okolo 18€.

    NEMECKO

    • V Nemecku nemusíte kupovať nič a môžete si zatiaľ užiť bezplatné cestovanie. Od októbra 2020 plánujú nemecké diaľnice spoplatniť mýtom.

    SLOVINSKO

    • V Slovinsku opäť musíte zainvestovať do diaľničnej známky. Týždňová vás vyjde na 15€ alebo mesačná 30€. Známka sa umiestňuje do ľavého horného rohu čelného skla. Kúpite ju predovšetkým na benzínových pumpách.

    TALIANSKO

    • Výhodou Talianska je, že po prechode hraníc nemusíte zháňať diaľničnú známku. Poplatky sú vyberané na mýtnych bránach (cena závisí od dĺžky prejdenej diaľnice). Pri vstupe na diaľnicu dostanete lístok, pri výstupe z diaľnice lístok vložíte do automatu alebo podáte zamestnancovi diaľničnej spoločnosti a dozviete sa sumu. Cena sa pohybuje od 6 do 20 €.

    Čo ešte vedieť?

    • Počas celej cesty budete mať k dispozícii dostatok čerpacích staníc, kde si môžete kúpiť sendviče, bagety a kávu. Myslite však na to, že akonáhle vstúpite do Rakúska, poriadne si za ne aj zaplatíte. Vhodnou alternatívou sú autogrilly, kde sa 8-15 € môžete dopriať teplé jedlo (špagety, rezeň, ryžu s mäskom alebo čokoľvek zo šalátových barov).
    • Nezabudnite ani na cestovné doklady pre seba a ostatných pasažierov. Dospelým osobám stačí občiansky preukaz, deti potrebujú pas alebo iný identifikačný doklad. Ako vybaviť pas jednoducho a rýchlo sa dočítate tu. Psík (alebo iné zvieratko) tiež potrebuje vlastný pas a v ňom povinné očkovanie, odčervenie a potvrdenie od veterinára o dobrom zdravotnom stave psíka.
    • Ak nechcete platiť za talianske diaľnice, môže ísť po štandardných (bezplatných cestných komunikáciách). Väčšinou idú súbežne s diaľnicou a sú v pomerne dobrom stave. Pripravte sa ale na to, že stratíte minimálne hodinu, kvôli obmedzeným rýchlostiam a domácim na cestách. Nie je nič nezvyčajné ísť aj niekoľko kilometrov za traktorom a nemať možnosť ho predbehnúť. Dajte si preto na misku váh, či je pre vás výhodnejšie ušetriť čas alebo peniažky.

    tipy na cestu autom do Talianska a Dolomitov

    Pozrite si ponuku ubytovania v Taliansku

    Dopravné predpisy a pokuty

    Je potrebné uznať turistickým krajinám, že sa policajti snažia cudzokrajným šoférom skôr pomôcť, ako ich hneď pokutovať. I tak by ste ale mali poznať predpisy a svoje povinnosti. Už len za účelom preukázania rešpektu tej krajine, cez ktorú prechádzate. I my radi vidíme, keď cudzinci rešpektujú naše predpisy. Preto v Taliansku:

    • Použite denne svietenie.
    • Nezabudnite na povinnú výbavu ako reflexné vesty, trojuholník, lekárnička
    • Používajte bezpečnostné pásy a detskú autosedačku.
    • Ak prepravujete psíka, vezte ho v prepravnom boxe alebo zapnutého v špeciálnom psom autopáse, či v kufri (a priestor oddeľte mrežou).
    • Dodržiavajte maximálnu povolenú rýchlosť. Bude sa vám to ľahko pamätať, je to rovnaké ako u nás – diaľnice 130 km/hod., mimo obce 90 km/hod., mesto 50km/hod.
    • Maximálna miera tolerancie alkoholu je 0.5 promile (musíte mať prax viac ako 3 roky). Nepokúšajte však osud a radšej si to pivko odpustite.

    predpisy na ceste do Taliansku

    Pohonné hmoty

    Ceny pohonných hmôt sú v Taliansku trošku vyššie ako u nás. Oplatí sa preto natankovať plnú nádrž v Rakúsku alebo Maďarsku, tesne pred prekročením talianskych hraníc. Ideálne je na to odpočívadlo Villach. V oboch krajinách sú ceny veľmi podobné tým našim. Taliansko totiž s priemernou cenou 1,60 € za liter benzínu patrí medzi štáty s najdrahšími pohonnými hmotami v Európe. Nafta ja lacnejšia o približne 20 centov.

    Čo si ešte prečítať/pozrieť?

    • Prečítajte si o Lignane, ideálnej letnej dovolenkovej destinácii - ČLÁNOK TU
    • Poďte s nami na Lago di Garda - taliansky klenot ukrytý v horách - ČLÁNOK TU
    • Chystáte sa na dovolenku s deťmi autom? Spísali sme kompletný návod.
    • Beriete na dovolenku aj psíka? - všetko dôležité sme pre vás spísali - ČLÁNOK TU

    Pozrite si ponuku ubytovania v Taliansku

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Výlet do Benátok - parkovanie, pamiatky, jedlo, ceny Margaréta Koklesová30.6.2019Taliansko, Veneto (oblasť Benátok), Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyKúzelné mesto na vode, ktoré sa nachádza iba kúsok od známych talianskych letovísk (Bibione, Lignano, Lido di Jesolo, Caorle) by ste nemali počas leta vynechať. Spoznať sa dá i za jeden deň – aj s deťmi. Určite nevynechajte slávne Námestie sv. Marca, prechádzku benátskymi uličkami, miestnu kuchyňu, či plavbu na gondole, ktorá je symbolom Venezie/Benátok. My sme do... Ako zabaviť deti na dovolenke a dlhých cestách? Margaréta Koklesová28.6.2019Dovolenka s deťmi, Dovolenka pri mori, Autom na dovolenku, Užitočné dovolenkové tipyČím skôr s deťmi vyrazíte objavovať svet, tým viac im bude cestovanie pripadať ako súčasť bežného života. Netreba hneď letieť do Ázie, i dovolenky a výlety po Slovensku a Európe sú fajn. Autom, vlakom alebo autobusom. Sú maminky-cestovateľky, ktoré so svojimi ratolesťami spoznávajú celý svet - napríklad Stáňa Stiborová alebo Maťka Magulová. Sú...