UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Cestuj s deťmi: S deťmi sa rodina dostane na miesta, kam sa dvojice tak ľahko nedostanú

     - 1
    Margaréta Koklesová
    23.9.2019

    Sú obyčajná mladá rodinka. Až na jeden rozdiel. S deťmi už precestovali väčšinu Európy i kusisko Ázie. Boli v Legolande, Mexiku i v Laponsku. Radšej ako veci zbierajú zážitky. Z celého sveta. Na svojom blogu www.cestujsdetmi.sk pravidelne pridávajú perfektné články z ciest. Rozprávali sme sa o tom, čo im cesty dávajú, či majú na cestách strach i kde a ako šetria na exotické dovolenky. Naposledy sme vás v rozhovore zobrali na krásny sever, dnes si pocestujeme po celom svete - s deťmi.

    Cestovali ste veľa aj bez detí?

    Cestovali sme, aj keď sme deti nemali, avšak iba po Európe. Exotické krajiny sme začali spoznávať až s deťmi.

    Aké staré boli deti, keď ste vyrazili na prvú spoločnú dovolenku? Kam ste išli?

    Prvá spoločná dovolenka s obomi deťmi bola v Grécku. Mladší Matejko nemal ani 3 mesiace. Prvá exotika prišla na rad, keď mal Matej 20 mesiacov, boli sme v Dominikánskej republike. Neskôr sme spolu išli do Kambodže a odvtedy vyhľadávame prevažne exotiku, i keď sme v poslednej dobe presedlali na historické krajiny.

    Nikdy ste nemali strach? Čo keď sa s deťmi na cestách niečo stane?

    Pravdaže mali a stále máme. Cestovanie vo dvojici (kedy nebalíte ani lieky proti teplote) je úplne o inom, ako keď cestujete s deťmi a prvé na čo pri balení myslíte sú práve lieky a bezpečnosť.

    Aké krajiny ste už precestovali? Kam vyrazíte najbližšie?

    Ázia je naša srdcovka, hlavne juhovýchodná, do ktorej sa často vraciame. V Thajsku sme boli 4krát, zbožňujeme Kambodžu, Filipíny, Malajziu, Srí Lanku aj Indonéziu. Našou srdcovkou je Národný park Komodo a Gili ostrovy. Učarovala nám aj Afrika. Posledné vianočné sviatky sme strávili s lemurmi na Madagaskare a mesiac v tejto krajine bol naozaj plný všetkých pocitov. Učarovalo nám aj mrazivé a rozprávkové Laponsko. V máji sme boli v Jordánsku, kde sme prešli množstvo pamiatok, ale nevynechali sme ani púšť a Mŕtve more. Na konci prázdnin sme precestovali severné Taliansko, kde nás zaujali úžasné tyrkysové jazerá. 

    O pár dní nás čaká plavba výletnou loďou po Stredomorí. Veľmi veľa však cestujeme aj po Slovensku a okolitých krajinách. Máme radi Poľsko.

    Je najvyšší čas vycestovať do sveta!

    Ako vyzerá plánovanie dovolenky? Riešite niečo inak ako keby ste deti nemali? Je potrebné niečo prispôsobiť, hľadať špeciálne ubytovanie a podobne?

    Pravdaže. Celé plánovanie je iné. Cesta sa vždy prispôsobuje deťom. Čím sú chlapci starší, tým si môžeme na cestách dovoliť aj viac improvizácie, napríklad aj spánok na palube lode, alebo zážitky, ktoré by sme s bábätkami nevyhľadávali… Teraz majú chlapci 9 a 10 rokov a sú to naši nenahraditeľní parťáci, ktorí nám s plánovaním veľmi pomáhajú. Keď boli maličkí, muselo byť naozaj všetko tip top naplánované. 

    Aké je to cestovať s deťmi?

    Na jednu stranu je cestovanie s deťmi psychicky náročnejšie, pretože rodič často myslí na to, aby bola rodina v bezpečí, aby sa nič nestalo a v podvedomí hlavne my maminy riešime stále “čo ak” a sme o tri kroky v mysli v predstihu. Na druhú stranu je cestovanie s deťmi plné zábavy. Každý deň je iný, neopakovateľný, s deťmi sa rodina dostane na miesta, kam sa dvojice tak ľahko nedostanú. Domáci vás pozývajú k sebe na večeru, často nám bolo ponúknuté, aby sme u domácich aj prespali. Najsrdečnejší ľudia sú práve v juhovýchodnej Ázii. Kambodža, Filipíny a Srí Lanka, tu sme sa najviac rozprávali s miestnymi v ich obývačkách.

    Kde sa vašim deťom zatiaľ najviac páčilo?

    Matejkovi sa veľmi páčilo v Kambodži. Nemal ani 4 roky, keď sme spoločne cestovali po tejto krajine a ostrovoch, no doteraz Kambodžu veľmi často spomína. Miškova srdcovka je Srí Lanka - safari, slony, korytnačky. On miluje zvieratká. No obom sa veľmi páčilo aj Jordánsko a prakticky každá krajina v ktorej s nami boli. Nevyhľadávame oddych na plážach, radi cestujeme a spoznávame krajiny. Naše cestovanie je často veľmi dynamické a náročné. Našli sme si spoločne tento štýl cestovania a vyhovuje nám. 

    Ako chlapci zvládajú kultúrne rozdiely, iné jedlo, či štandard bývania? Riešia to nejako?

    Úplne prirodzene. Naši chlapci nevnímajú ani zmenu času, nemávajú jetlag. Problém nemajú ani s tým, ak vycestujeme v zime z teploty -15 a z lietadla po 10 hodinách vystupujeme do +35. To teplo a slnko nás všetkých automaticky nabije energiou a dokázali by sme fungovať ďalších 24 hodín bez spánku. Čo sa jedla týka, chlapci boli vždy výborní stravníci a nemali problém s akýmkoľvek jedlom. Ázijská kuchyňa nám neuveriteľne chutí a varíme si ju aj doma, takže ani s jemne pikantným jedlom problém nemáme. Vyhľadávame nové chute a chlapci s nami ochutnávajú všetky tradičné jedlá.  

    Vnímate, čo im cestovanie dáva? Či ich nejako posúva aj v bežnom živote?

    Pravdaže. Okrem toho, že majú geografiu v malíčku a krajiny, v ktorých chlapci boli, nájdu v glóbuse aj naslepo, poznajú moria, oceány, vedia kde leží Madagaskar, a kde Laponsko, kde je najnižšie položené miesto na svete, aj kde žijú najväčšie jaštery sveta, ... Veľmi sa zaujímajú o cudzie jazyky, pretože vedia, že sa bez nich vo svete nezaobídu. Nechýba im empatia a tolerancia, pretože si na každej ceste nájdu nových priateľov rôznej farby pleti a z rôznych sociálnych sfér. Sú to tiež takí malí ochrancovia prírody a častokrát to, o čom sa deti v škole učia, už sami videli, alebo zažili, preto si množstvo vecí vedia ľahšie predstaviť. To, čo zažijú deti pri cestovaní, nenájdu v žiadnej školskej učebnici. Cestovanie robí jednoznačne z detí vnímavejších a lepších ľudí.

    Cestujete s deťmi aj po Slovensku?

    Slovensko je našou srdcovkou. Kadetade cestujeme vždy, keď máme voľný víkend. Milujeme prírodu, radi lyžujeme, ale tiež zbierame huby a bylinky. 

    Ako riešite financie? Keď cestuje celá rodinka je to predsalen kúsok náročnejšie, ako keď cestuje jednotlivec/pár. Predpokladám, že máte nejaké tipy, ako na cestách ušetriť. Prezradíte nám ich?

    Základ je lacná letenka. Krajinu, do ktorej sa vyberieme, nemáme vopred vytipovanú. Vyberáme ju práve vtedy, keď vyskočia akciové letenky. Vtedy sa rozhodneme, či chceme ísť, alebo nie. Máme vytipovaných 5-10  krajín, ktoré nás lákajú. Výnimkou bol Madagaskar, ktorý bol našou srdcovkou a na letenky sme striehli každý deň až kým sme ich nekúpili. 

    Čo sa týka šetrenia na cesty, my sme rodina, ktorá nepotrebuje najnovšie auto na lízing ani nový nábytok každý rok, či preplnené skrine. Spotrebný tovar je pre nás zbytočnou investíciou a radšej investujeme do spoločného času a zážitkov. Máme svoju hypotéku a všetky prostriedky, ktoré si našetríme, minieme na cestovanie.

    Je súčasťou príprav na cestu do exotiky aj návšteva detského lekára? Balíte si špeciálnu lekárničku alebo necháte deti očkovať?

    Za tie roky s deťmi na cestách sme si už lekárničku tak vyšperkovali, že má síce 1,5kila, ale nechýba v nej nič potrebné. Balenie nám už príde ako rutina a skôr ideme po pamäti ako podľa zoznamu. Čo sa očkovania týka, zaočkované máme všetky povinné vakcíny, naviac Hepatitídu A, ktorú považujeme za veľmi dôležitú práve pri cestovaní s deťmi.

    Foto: archív cestujsdetmi.sk

    Ak vás cestovateľská rodinka zaujala, tu sú všetky zaujímavé linky:

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Polar girl Daniela: Najúžasnejšie zážitky mám z miest, kam sa bežne človek sám nedostane Margaréta Koklesová19.9.2019RozhovorDanku (@polar.girl) som objavila vďaka jej nádherným fotkám zo severu. Do Škandinávie sa zamilovala v roku 2010 a odvtedy videla naozaj nádherné miesta - Švedská, Nórska, či Islandu. A tak som veľmi rada, že sme kúsok jej životného príbehu preniesli sem - do tohto rozhovoru. Danka má rada zimné dni, severské krajiny a hrubé ponožky. O severe bloguje na svojej webovej... Martina Magulová: Strach rodičov zbytočne brzdí a ukracuje o mnohé krásne chvíle. Margaréta Koklesová26.8.2019RozhovorMaťka Magulová po svete cestuje s manželom a malým synom. Skúsenosti a zážitky z ciest zdieľa na svojom blogu a Instagrame. Nájdete u nej tipy na konkrétne destinácie, ušetrenie peniažkov na cestách a najmä sa dozviete množstvo informácií o spokojnom cestovaní s deťmi. Maťka je autorkou niekoľkých eBookov (elektronických knižiek), niektoré z nich si dokonca na jej...