UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Chystáte sa cez SRBSKO AUTOM? Tak ČÍTAJTE veľmi pozorne!

     - 1

    Článok je publikovaný so súhlasom autora, p. Vojtěcha Bořila.

    Prvý deň sme išli cez noc a zastavili v sobotu o pol piatej ráno na benzínke - na diaľnici v Srbsku, cca 100 km za Belehradom, v blízkosti mesta Velika Plana. O desiatej sme chceli pokračovať ďalej a ejhle, auto síce točí, ale neštartuje. V podstate v sekunde u mňa bol týpek a lámanou angličtinou hovorí niečo v štýle: "Hej, kamoš, vidím, že máš problém, ja tu mám odťahovku a 20 km odtiaľto servis, tam to dáme dokopy." Nejako podvedome tušíš búdu, veľmi sa ti do toho nechce a tak to najskôr skúšaš sám. Za automechanika sa rozhodne nepovažujem, ale trúfam si povedať, že autám aspoň trochu rozumiem. Všimol som si malú kaluž pod naftovým filtrom. Pri svojej dobrotivej povahe si hovorím: "Aha, asi sa nejako rozbil filter a netečie tam nafta." Skúšam vyhľadať pomoc v okolí benzínky. Bola tam búdka pripomínajúce servis (jednoducho Balkán), chlapík odtiaľ sa na to ide pozrieť, to už sa bavíme česko-srbsky a hovorí: "Da, filter filter." Keď zistím, že na benzínke nič nevymyslím, tak hoci veľmi nerád, dávam súhlas k odtiahnutiu do servisu. Hovorím si: "No nič, vymení filter a pôjde sa ďalej."

    A od toho momentu to už išlo hopom, vrhli sa na to traja chlapíci a než som sa nadýchol, tak aj cez moje protesty počas chvíľky rozobrali polku motora. No a že mám zlé vstrekovacie čerpadlo (čo je zhodou okolností jedna z najdrahších súčiastok, čo v tom aute je) a že ten filter vybuchol tým, ako sa rozbilo to čerpadlo. A že to teda dokážu nejako spravit, ale bude to stáť 750 € za diely + 200 € práca. V takej chvíli máš dve možnosti - buď povieš, že teda dobre, alebo im tam to auto necháš. Ešte volám v zúfalstve svojmu mechanikovi a s Juli hľadáme na nete ceny týchto dielov. Vyzerá to, že cena je reálna. Nezostane ti teda nič iné, než súhlasiť. Borec odvezie čerpadlo kamsi preč, povedia ti, že to bude trvať dve hodiny. Zatiaľ sa ideš teda aspoň prejsť a kúpiť si rožok, pretože máš nervy v kýbly. Za hodinu ti príde esemeska: "For 1 hôr kar its evrithing Fiksa," ty medzitým vyberieš z bankomatu rozpočet na celú dovolenku, odovzdáš ho borcom, ešte im tam rezignovane necháš tri vzorky českýho piva a slávnostne odchádzaš. Pre zaujímavosť, celé to trvalo len 4 a pol hodiny.

    Dajte si pozor na srbských cestách

    No ale stále ti to nedá, všakže. Jednoducho cítiš, že nás úplne namydlili, ale upokojuješ sa tým, že keď máš 20 rokov staré auto (hoci sú tieto káry preslávené živnotnosťou a Mandarína ešte nikdy nezradila), tak sa predsa mohlo pokaziť. Za tri dni stretneš Čechov, ktorí cestujú rovnakým autom do Mongolska a boli trošku lepšie pripravení. A že vraj sa toto v Srbsku deje ako na bežiacom páse, nech si prečítam internetové fóra. No nič, uz si si celkom istý, že ťa podviedli, ale ešte tomu neveríš a nechceš si tým kaziť výlet. Po príjazde domov sa pozrieš na internet, a ejhle, máme tu desiatky až stovky prípadov so scenárom ako cez kopirák, dokonca tí naši chlapci sú tam tiež priamo vyfotení. Fígle používajú rôzne - prestrihnutá hadička, vytiahnutý konektor, postriekané brzdy olejom atď. Ale spôsob, ako z teba dostať prachy, je vždy rovnaký. Pretože akonáhle ti to auto rozoberú, tak v tom lietaš úplne strašne. Vo finále sme dopadli dobre, pretože niektorí tam nechali aj cez 2 000 €. Po bitke si samozrejme generál, tá absurdita ťa úplne fackuje, máš asi tak dvadsať vecí, ktoré by si urobil inak, ale jednoducho si im ako blbá ovca naletel na lacnú slaninu. A ako sme sa teraz presvedčili, tak v takejto chvíli človek nie je schopný úplne racionálne uvažovať.

    Takže rýchle resumé - v nepozorovanej chvíli ti niekto poškodí auto takým spôsobom, aby si nenaštartoval, odtiahnu ho do svojho servisu, vymyslia fiktívnu závadu drahého dielu s tým, že ho vymenia za nový. Potom to auto zmontujú zase dohromady, žiadny nový diel tam samozrejme nie je, a opravia nimi vyrobenú závadu, aby auto išlo. Takže za to, že auto rozoberú a následne zase zložia dohromady inkasujú veľmi pekný peniaze.



    Takže POZOR NA TO !!! Všeobecné odporúčanie znie - na diaľnici medzi Belehradom a Nise pokiaľ možno vôbec nezastavovať. Deje sa to aj počas dňa, keď si ideš napríklad len odskočiť. Je mi to veľmi ľúto, strašne nerád šírim zlé správy a rozhodne nechcem hádzať všetkých Srbov do jedného vreca, ale s týmto je tam jednoducho treba počítať. A keď už by sa niečo také stalo, tak sa rozhodne nenechajte odtiahnuť tým, ktorí vám to ako prví ponúknu, ale snažte sa to vyriešiť na vlastnú päsť, najlepšie s nejakým autorizovaným servisom.

    Pre viac info o tejto problematike je možné navštíviť weby https://all4camper.com alebo https://caravan24.cz. Naši účastníci jednali pod hlavičkou Autoservis RAKETA, Velika Plana, benzínka to bola Niš Petrol, 278 km, smer Niš. Ďalší pravidelný návštevník je autoservis FICA. Keby ste niekto išli okolo a chceli tým zmrdom rozkopať ksicht, tak s tým vôbec nemám problém. Jeden z nich mal na hlave peknú, 10 cm jazvu, tak dúfam, že už to predtým niekto skúšal.

    Takže veľa šťastia a bezpečnej cesty všetkým!

    Vojtěch Bořil

    Zdroj článku: http://borejk.net/srbsko.html

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...