UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť!

     - 1
    Margaréta Koklesová
    16.9.2019

    Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! - Obsah

    Keď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať rozmaznávať v all inclusive hoteloch za naozaj skvelé ceny. Egypt je exotika, ktorú si dnes môže dopriať takmer každý. Tak sa poďme pozrieť na to, čo môžete v krajine faraónov a pyramíd zažiť.

    Letenky a vízová povinnosť

    Let trvá približne 3 hodiny a 45 minút. Odlietať môžete z Bratislavy, Košíc alebo Viedne. Lacnejšie letenky nájdete najmä mimo letnú sezónu a obdobie sviatkov. Návod na to, ako nájsť lacné letenky sme spísali do tohto článku. Najmä pri návšteve Egypta si zvážte, či na dovolenku vyrazíte na vlastnú päsť alebo využijete služby cestovky. Ceny zájazdov sú mnohokrát veľmi výhodné. Možno i výhodnejšie, ako keby ste si dovolenku skladali sami.

    Časový posun UTC + 2 hodiny.  

    Na vycestovanie do Egypta platí vízová povinnosť. Väčšina cestoviek vám pri predaji dovolenky poskytne aj pohodlné vybavenie víz. Veľvyslanectvo Egyptskej arabskej republiky (EAR) v Bratislave udeľuje víza na základe potvrdenia turistickej kancelárie alebo na základe pozvania od súkromnej osoby. Lehota na vydanie ja cca týždeň. Vstupné víza môžete održať i po prílete do krajiny na medzinárodných letiskách. Toto vízum má limitovanú platnosť pre Sinajský poloostrov. Platnosť vášho pasu musí byť minimálne 6 mesiacov po ukončení platnosti udelených víz. Formulár žiadosti o víza nájdete na stránke Ministerstva zahraničných vecí EAR www.mfa.gov.eg

    Bezpečnosť v Egypte – s cestovkou alebo na vlastnú päsť?

    Egypt v posledných rokoch utrpel značné rany, čo sa týka bezpečnosti v krajine. V roku 2016 sa však situácia stabilizovala a v letoviskách na kontinentálnom pobreží Červeného mora (Marsa Alam, Hurghada) i v turistických centrách v povodí Nílu južne od Luxoru je situácia momentálne úplne pokojná. Pred cestou do Egypta si vždy môžete aktuálnu situáciu skontrolovať na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí. V každom prípade si však nezabudnite zriadiť cestovné poistenie. Asistenčná služba vám v prípade akýchkoľvek problémov poradí na dostupnej linke.

    Keď sme pri bezpečnosti, dobrá otázka je, či do Egypta vyraziť s cestovkou alebo bez. Vďaka naozaj lákavým cenám zájazdov sa tak trošku stiera to najdôležitejšie, prečo ľudia cestujú bez cestovky – nižšia cena. Vďaka bezpečnostným opatreniam a obmedzeniam si veľmi slobodné cestovanie po krajine neužijete. Je potrebné poznať miestne pomery, rešpektovať kultúru a mať aj tak trošku odvahy. Z týchto dôvodov si aj mnohí travel blogeri a cestovatelia v prípade Egyptu volia jednoznačne cestovku. Ich dojmy si môžete prečítať napríklad v tomto blogu. Alebo pozrieť v tomto videu:

    Ubytovanie a najznámejšie letoviská

    Turistická sezóna v Egypte trvá celý rok. Mení sa iba cieľ dovolenky. Ani v zime počas dňa teplota neklesne pod 20 °C. More je príjemne vyhriate do cca konca novembra. Zima je vhodná na objavovanie pamiatok – príjemnejšia klíma a oveľa menej turistov. V lete sa teploty pohybujú okolo 40 °C, no nie je výnimkou, že v niektorých regiónoch teplota dosiahne aj 50 °C. More má celé leto cca 29 °C.

    Sharm El Sheikh nachádza sa na južnom cípe Sinajského poloostrova. More je naozaj priezračné, až na výnimky sú pláže rozkúskované a rozdelené medzi hotely. V oblasti je dnes dostatok rezortov, ktoré ponúkajú ubytovanie i služby na veľmi dobre úrovni.

    Hurghadaje situovaná vo východnej časti Egypta. Jej pobrežie sa tiahne neuveriteľných 90 kilometrov. Všetky pláže sú pieskové, voda je naozaj čistá. Oblasť je vyhľadávaná potápačmi a milovníkmi šnorchlovania. Väčšina hotelov je situovaná priamo pri mori, pláže sú súkromné.

    Marsa Alam najjužnejšie položené letovisko. Oblasť je pokojnejšia ako prvé dve. Hotely sú od seba viac vzdialené a vy si tak môžete užiť i trošku súkromia. Opäť tu nájdete krásne pláže, čisté more a ideálne podmienky pre potápanie. Hovorí sa, že práve pláže v tomto letovisku sú najkrajšie v krajine. Ak radi potápate, nevynechajte útes Samadai, ktorý sa niekedy nazýva aj Dom delfínov. Žije tu viac ako 100 delfínov, ktoré sú na potápačov už zvyknuté. Je teda veľká pravdepodobnosť, že sa s týmto zvieratkom stretnete a to je zážitok, na ktorý sa nezabúda.

    Dovolenka v Egypte s Destinacie.sk

    Jedlo a ceny

    Miestnou menou je Egyptská libra (EGP). Aktuálne je kurz cca 1 € = 10 EGP. Na mnohých miestach viete zaplatiť aj v dolároch. Ceny v Egypte sú nižšie ako na Slovensku. V letoviskách však toto platiť nemusí. Na trhoch sa zjednáva. Veľkou časťou príjmov ľudí zamestnaných v službách je sprepitné. Ich príjem je veľmi nízky, pre mnohých preto tvorí tú najdôležitejšiu časť výplaty. Nechávať sprepitné ale nie je vaša povinnosť. Ak ste však s nejakou službou spokojní, štandardne sa výška sprepitného pohybuje okolo 5 – 10 % z celkovej ceny.

    V rezortoch na vás čaká naozaj široká ponuka jedla i nápojov – i európskeho druhu. Nebojte sa však ochutnať egyptskú kuchyňu. Je zmesou rôznych civilizácií, ktoré do Egypta počas jeho dlhej histórie prišli. Základným pilierom stravovania je chlieb. Podáva sa takmer ku každému jedlu. Často slúži ako nádoba (gamos), do ktorej sa vkladajú omáčky alebo kebab. Základným chlebom je Aish, podobá sa známemu pita chlebu. Jeho celozrnnú verziu nájdete pod názvom Aish Baladi alebo iba Baladi. Medzi najznámejšie pokrmy patria Koshari (zmes šošovice, cestovín, ryže a ďalších ingrediencií v paradajkovej omáčke), Ful Medames (fazuľová kaša), Molokheyyah (podobné nášmu špenátu, varí sa z listov juty) a nesmiete vynechať ani Falafel (vysmážaná fazuľová guľka/placka podávaná v chlebe so šalátom a omáčkou).

    Ramadán v Egypte

    Egypt je moslimská krajina a práve Ramadán je dôležitá súčasť tohto náboženstva. Ramadán je deviaty mesiac islamského kalendára – presné termíny sú závislé na miestnych astronomických pozorovaniach. V Egypte to vyjde na jún a júl. V tomto období celá krajina výrazne spomalí. Mnoho moslimov pokladá za úctivé, ak tento sviatok rešpektujú aj nemoslimovia a zdržia sa konzumácie mäsa, alkoholu, či fajčenia. V rezortoch sa vás tento sviatok nedotkne.

    Pláže a podmorský svet

    O Egypte je známe, že patrí medzi špičkové destinácie pre milovníkov potápania a šnorchlovania. Červené more je plné nádherných farebných koralov a morských živočíchov. Čakajú vás naozaj nezabudnuteľné ponory. Za top lokality pre potápanie a šnorchlovanie patria Hurghada, Sharm el Sheik, či Marsa Alam.

    Mnohé rezorty majú veľké pláže aj s plážovým servisom, na ktorých sa môžete bezpečne kúpať. Odporúča sa zdržiavať sa na nich a nechodiť sa verejné pláže, ktoré sú určené miestnym obyvateľom. Pláže patriace k hotelom sú pieskové a udržiavané, často s pozvoľným vstupom. Vďaka naozaj príjemne teplej a čistej vode sa tu prehrajú aj deti. Nechýbajú možnosti pre šnorchlovanie alebo potápanie.

    Čo v Egypte určite vidieť?

    Luxor – jedno z najkrajších a najstarších miest v Egypte. Jeho dejiny siahajú až do čias pred našim letopočtom, do dôb, kedy bol len malým mestečkom na brehu Nílu. Celá architektúra mesta je prispôsobená náboženstvu. Na východnom brehu Nílu stoja chrámy a domy, na západnom zase pohrebiská. Luxor je jedno z miest, ktoré v Egypte musíte vidieť.

    Údolie kráľov – najznámejšie pohrebisko na svete. Miesto, kde odpočívajú faraóni. Archeológovia na tomto mieste odkryli niekoľko desiatok hrobov, nie všetky sú prístupné verejnosti. Najznámejšia je Tutanchamonova hrobka. Všetky hrobky sú ozdobené maľbami a hieroglyfmi.

    Hora Sinaj – nikto presne nevie, kde sa hora Sinaj nachádza. Predpokladá sa ale, že ide o horu Jabal Musa. Z náboženského hľadiska má hora Sinaj neuveriteľný význam. Práve tu totiž odovzdal Boh Mojžišovi 10 Božích prikázaní (podľa Biblie). Aj preto sa nazýva i Mojžišova hora. Na vrchole je malá kaplnka, pod vrcholom hory sa nachádza Eliášova jaskyňa, kde Eliáš podľa učenia strávil 40 dní a 40 nocí modlitbami a rozprávaním sa s Bohom. Toto miesto ale môže lákať aj neveriacich turistov – nádhernými východmi slnka.

    Plavba po Níle – úžasný spôsob ako spoznať krajinu faraónov. Plavba po najdlhšej rieke sveta je pestrofarebná a nič nemôžete predvídať. Uvidíte obyvateľov v ich bežnom živote, budete pozorovať horúce suché kopce i mokré zelené oblasti.

    Biela a čierna púšť – Biela púšť sa nachádza cca 45 kilometrov od mesta Farafra. Prirovnáva sa k mesačnej krajine a patrí medzi najunikátnejšie miesta, ktoré počas svojich výletov navštívite. Čierna púšť vznikla vďaka erupcii vulkánu, ku ktorej došlo veľmi veľmi dávno. Pamiatka na ňu ale zostala dodnes – v podobe čiernych skál a kopcov.

    Pyramídy a sfingy – pyramídy v Gíze patria do svetového dedičstva UNESCO. Ide o druhé významné miesto, kam boli pochovávaní vládcovia Egypta. Najznámejšia je Cheopsova pyramída, vysoká 137 metrov. Len o niečo nižšia je Eachefova pyramída, tretie miesto má Menakaureho pyramída. V Gíze nájdete aj Sfingu, ktorá je vytesaná z jedného bloku kameňa.

    Beduínska večera – z Hurghady sa môžete vydať na terénnych autách až do tradičnej beduínskej dediny, v ktorej ochutnáte miestne špeciality a uvidíte život miestnych ľudí. Zoznámite sa s hudbou, tancom a odniesť si môžete aj nejaký z miestnych suvenírov.

    Hurghada Akvárium – domov tisícok vodných živočíchov, vrátane cca 400 druhov žralokov a rají. Uvidíte nádherný podmorský svet v gigantickom akváriu. Toto miesto nájdete v časti El Dahar, oproti nemocnici General Hospital (pri mestskej pláži). Za vstup zaplatíte cca 5 – 12 €.

    Praktické tipy a triky, ktoré v bedekri nenájdete

    • Oficiálnym jazykom je arabčina, väčšina obyvateľov používa v bežnom živote tzv. egyptskú arabčinu (miestny dialekt). Vo veľkých mestách sa ale bez problémov dohovoríte anglicky alebo francúzsky.
    • Pyramídy majú tvar ihlanu, pretože Egypťania verili, že práve on pomôže faraónovej duši dostať sa do nebies.
    • Egypt bol v oblasti rovnoprávnosti žien a mužov veľmi vyspelý. Egyptské ženy mali finančnú aj právnu nezávislosť. Mohli si napríklad i kúpiť dom. Ich mzda bola rovnaká ako mužská. Dokonca uzatvárali manželské zmluvy, na základe ktorých sa po rozvode delil majetok.
    • Egypťania boli jedna z prvých civilizácií, ktorá vlastnila domáce zvieratá. Mnohé mali v naozaj veľkej úcte – mačky, psy, levy, paviány, jastraby,.. Mnohé zvieratá boli po smrti mumifikované. Keď chceli starí Egypťania prejaviť smútok nad stratou mačky, oholili si obočie.

    Dovolenka v Egypte s Destinacie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,...