UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Kedy je výhodná dovolenka cez cestovku a kedy na vlastnú päsť?

     - 1
    Margaréta Koklesová
    30.4.2019

    Kedy je výhodná dovolenka cez cestovku a kedy na vlastnú päsť? - Obsah

    Cestovanie bez cestovky je v poslednej dobe v kurze. Na cestovné kancelárie sa začalo pozerať ako na spoločnosti, ktoré z ľudí chcú iba vytiahnuť peniaze za dovolenku, ktorú si vie aj bežný človek kúpiť jednoducho a rýchlo aj sám. Je to však naozaj pravda? Kedy sa oplatí viac cestovať bez cestovky a kedy je lepšie využiť jej služby? Pozreli sme sa na plusy i mínusy oboch možností.

    Kedy sa oplatí cestovať cez cestovku?

    • KEĎ POTREBUJETE UŠETRIŤ ČAS

    Najväčšou výhodou cestovky je, že šetrí váš čas. Začína sa to už pri výbere dovolenkovej destinácie. Stačí ísť na pobočku, zatelefonovať alebo napísať svoje požiadavky. Správna cestovka vám na základe nich vyberie z tisícok možných hotelov ten správny. A čo je plus, mnohé hotely zažili aj na vlastnej koži a dobre ich poznajú. Vedia, že aquapark pri hoteli bude pre vaše deti ideálny, alebo že tento hotel nebude úplne dobrý, pretože je pred ním rušná cesta či sa vedľa neho stavia ďalší hotelový komplex. Všetko sú to informácie, ktoré sa na internete nedozviete a môžu mať neoceniteľnú hodnotu.

    • KEĎ NIE STE SKÚSENÍ CESTOVATELIA ALEBO NEOVLÁDATE CUDZÍ JAZYK

    Cestovka zabezpečí transfer z letiska na ubytovanie a opačne. Dá vám k dispozícii slovensky hovoriaceho delegáta a ponúkne dostatok fakultatívnych výletov do okolia. Spoznáte miestnu kuchyňu, prejdete najdôležitejšie pamiatky a dozviete sa všetko zaujímavé a dôležité z histórie, či kultúry krajiny – zrozumiteľne, zaujímavo a v známom jazyku.

    • KEĎ CESTUJETE S DEŤMI

    Využiť služby cestovky sa oplatí aj keď chcete cestovať s deťmi. Čím sú menšie, tým náročnejšie je užiť si dovolenku bez problémov. Ako správni rodičia dbáte na čistotu hotela, kvalitu stravy alebo na dostatok atrakcií, preliezok a detských bazénov v areáli ubytovania. Bonusom sú i detské potreby ako jedálenské stoličky, detské postieľky, nočníky či bohatý animačný program pre deti každého veku.

    • KEĎ CESTUJETE DO MENEJ BEZPEČNÝCH KRAJÍN

    Posledným dôvodom pre využitie služieb cestovky je dovolenka v menej bezpečných častiach tohto sveta. Safari, Kuba, Kórea a mnohé ďalšie miesta Afriky, Ázie či Ameriky je oveľa príjemnejšie navštíviť pod hlavičkou cestovky. Servis, služby delegáta, overenie lokality, hotela či zabezpečenie transferu je fajn ponechať v rukách ľudí, ktorí krajinu poznajú.

    Kedy sa oplatí cestovať bez cestovky?

    • KEĎ CHCETE UŠETRIŤ PENIAZE

    Cestovanie bez cestovky je v poslednej dobe čoraz populárnejšie, a to najmä z jedného dôvodu – úspora peniažkov. A áno, je to pravda, pri šikovnom plánovaní ste schopní ušetriť 30 – 50% zo sumy, ktorú by ste dali cestovnej kancelárii. Je však ale dôležité spomenúť, že prípadné ušetrenie sa môže zmeniť na poriadne prerobenie – v hre je totiž mnoho premenných – cena letenky, výber ubytka, ktoré v skutočnosti nemusí byť až tak super, nepoužiteľná lokalita, škaredá pláž, drahé jedlo. Ak sa teda rozhodnete dovolenku absolvovať bez cestovky, venujte jej výberu naozaj dostatok času.

    • KEĎ STE FLEXIBILNÍ - ČASOM AJ LOKALITOU

    Pre najlepšie ušetrenie nákladov sa odporúča flexibilita – času a miesta. Čím flexibilnejší ste (napríklad viete dovolenkovať kedykoľvek od mája do septembra, kdekoľvek pri mori - do 3 hodín letecky), máte šancu ušetriť podstatne viac, ako keď máte voľné dva týždne v auguste a chcete ísť do Grécka. Potom už iba stačí sledovať vývoj cien leteniek a v správnej chvíli ich zakúpiť.

    dovolenka bez cestovky

    • KEĎ SI CHCETE VYSKÚŠAŤ NAPLÁNOVAŤ DOVOLENKU SAMI

    Nasleduje výber ubytovania. Opäť sa pripravte na hodiny hľadania. Sústreďte sa najmä na recenzie a fotky od zákazníkov, tie od hotela môžu klamať. Stavte na lokalitu (blízko na pláž, do mesta a obchodov) a nakupujte cez overené portály. Využiť môžete booking.com alebo airbnb.com. Preferujte ubytovania, na ktorých máte storno zdarma. Ak náhodou nájdete lacnejšiu izbu, viete to pôvodné zrušiť a kúpiť nové.

    • KEĎ CHCETE ZAŽIŤ DOBRODRUŽSTVO

    Keď už máte zakúpené letenky i ubytovanie, je čas študovať okolie. Pozrieť ponuku výletov, možnosti požičania skútra alebo auta, dobré reštaurácie či odporúčané pláže. Opäť pomôžu referencie a fotky na internete. Objavovať môžete aj priamo na mieste. Nie je nič krajšie a dobrodružnejšie ako preskúmať celý ostrov, kúpať sa na opustených zátokách alebo jesť v maličkých rodinných reštauráciách na pláži. Dovolenka bez cestovky môže byť dobrodružná a čím slobodnejší dokážete byť, tým viac zážitkov získate.

    Pripravte sa ale na to, že nie vždy bude všetko podľa predstáv. Stať sa môže čokoľvek a vy by ste nemali dovoliť, aby vám nejaká nepríjemnosť pokazila celú dovolenku.

    Ako zistím, ktorá cestovka je dobrá?

    Nie každá cestovka je naozaj dobrá. Kupujte preto dovolenky cez tie overené. Ako ich ale nájsť?

    • Dobrá cestovka má poistenie proti insolventnosti. Toto poistenie je povinné, takže ho pravdepodobne má, ale i tak si to overte.
    • Dobrá cestovka má dobré referencie – a to nie iba na svojej webovej stránke, ale aj na internete, fórach, sociálnych sieťach. Ľudia ju chvália za perfektné dovolenky, posielajú fotky a pravidelne sa vracajú.
    • Dobrá cestovka má prijemných zamestnancov, s ktorými sa dobre komunikuje. Pomôžu vám vybrať dovolenku presne na mieru, sú ochotní, milí, skúsení a vydržia na všetky vaše otázky pokojne odpovedať. Vyvarujte sa miestam, kde sa pani za počítačom bude tváriť, že ste pre ňu nepodstatný klient a každá vaša otázka ju bude otravovať. Hovorí sa, že svet formuje každý z nás – aj podľa toho, komu a za čo platí. Preto kúpte zájazd iba tam, kde sa budete cítiť príjemne.

    Rekapitulácia: Kedy teda cestovať s cestovkou a kedy bez?

    Najväčšou výhodou cestovania bez cestovky je úspora peňazí. Bez cestovky sa oplatí cestovať do bezpečných krajín a vtedy, ak vám vaša práca poskytuje flexibilitu. Pripravte sa ale na to, že budete musieť výberu a kúpe dovolenky venovať oveľa viac času – všetko si musíte vyhľadať sami a ak nechcete preplatiť, budete napríklad na letenky musieť vyslovene striehnuť. Cestovanie bez cestovky je ale slobodné a dobrodružné, plné nových zážitkov a skúseností. A jednoznačne má svoje čaro.

    Dovolenkovať cez cestovku sa oplatí, keď cestujete s deťmi a požadujete určitý komfort a pohodu, keď cestujete do nebezpečných krajín alebo keď nemáte možnosti v práci a potrebujete dovolenkovať v presnom termíne. Hodí sa aj pre všetkých, ktorí neovládajú cudzí jazyk alebo nie sú veľmi skúsení cestovatelia. Dovolenka cez cestovku býva trošku drahšia, prináša však komfort a podstatnú úsporu času – v cene máte pomoc s výberom dovolenky presne podľa vašich predstáv, služby delegáta, trasfer z a na letisko, zľavu na 1 alebo 2 deti (podľa aktuálnych možností) či iba overené hotely s požadovanými službami. Dôležitá je i pomoc v prípade nehody alebo zranenia, čo v zahraničí nie je práve najpríjemnejšia udalosť.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...