UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Kompenzácia za zrušenie a zmeškanie letu

     - 1

    Kompenzácia za zrušenie a zmeškanie letu - Obsah

    Ak váš let mešká alebo je zrušený, máte právo na finančnú kompenzáciu. Práva cestovateľov sú schvaľované na úrovni Európskej únia, ide najmä o Nariadenie EÚ 261/2004. Kedy si ich však môžete uplatniť a aký postup treba dodržať? V nasledujúcich bodoch vám spíšeme konkrétne kroky, podľa ktorých by ste v týchto situáciách mali postupovať. 

    1. Váš let mešká alebo ho zrušili? Zachovajte chladnú hlavu.

    Takáto situácia je určite nepríjemná a vie pokaziť celú dovolenku. Nehovoriac o tom, že môže skomplikovať nadväzujúce spoje alebo nástup do práce. Je preto normálne, že budete cítiť hnev alebo nespravodlivosť. Nevyvršujte sa ale na pracovníkoch na informáciách alebo check-ine. Najlepšie a najjednoduchšie je poznať svoje práva. Najprv by ste mali zamieriť do zákazníckeho centra svojej leteckej spoločnosti. Tam si vyžiadajte písomné potvrdenie o udalosti (meškanie alebo zrušenie letu). Ak sa o meškaní letu dozviete až za bezpečnostnou kontrolou je možné, že nikto z vašej leteckej spoločnosti tam už nebude. No akonáhle príde čas Boardingu, nejaký pracovník sa objaví a to bude vaša chvíľa. Pri veľmi veľkom meškaní je možné, že vás letecké spoločnosti presunú naspäť pred Gate.

    2. Kedy dostanete náhradný let?

    Ak je váš let zrušený, letecká spoločnosť má povinnosť poskytúť vám bezplatný náhradný let. A to pri najbližšom možnom termíne, v krajnej situácii prostredníctvom inej leteckej spoločnosti. Niekedy sa ale stane, že máte naplánovaný iba krátky výlet (napríklad víkend v Ríme) a zrušením tohto letu stratí celá cesta zmysel. V takom prípade sa samozrejme môžete rozhodnúť a zrušiť rezerváciu. Naspäť dostanete plnú sumu za obidve letenky. 

    kompenzácie za zrušený let

    3. Kedy máte nárok na jedlo?

    Pri dlhom meškaní alebo pri zrušení letu má letecká spoločnosť povinnosť zabezpečiť vám dostatočné občerstvenie. Väčšina spoločností vám ponúkne stravné lístky, no niektoré (v snahe ušetriť) vám môžu ponúknuť iba bagetu. Ak sa vám ponúkané jedlo nebude zdať dostatočné, môžete bagetu odmietnuť, najesť a v letiskovej reštaurácii, zobrať si bloček a nechať si jedlo od leteckej spoločnosti preplatiť.

    4. Kedy máte nárok na náhradné ubytovanie? 

    Ak je váš náhradný let naplánovaný na nasledujúci deň alebo až o niekoľko dní, máte nárok na ubytovanie v hoteli. V prípade, že vám ho automaticky nezabezpečí letecká spoločnosť, môžete si ho zabezpečiť aj sami a dodatočne nechať preplatiť. Právo na ubytovanie máte aj v prípade, ak je váš let zrušený kvôli mimoriadnym okolnostiam - búrka, štrajk a podobne. 

    kompenzácia za zmeškaný let

    5. Kedy máte nárok na finančnú kompenzáciu?

    Výška kompenzácie záleží od vzdialenosti letu. Pohybuje sa v sume od 125 do 600 eur. Dajte si však pozor, pod európske Nariadenie 261/2004 spadajú iba letecké spoločnosti, ktoré majú sídlo v EÚ alebo tie, ktoré odlietajú z niektorého letiska v EÚ.

    Kompletný prehľad nájdete v tabuľke nižšie:

    TRASA EÚ LETECKÁ SPOLOČNOSŤ LETECKÁ SPOLOČNOSŤ MIMO EÚ
    Z krajiny mimo EÚ do krajiny mimo EÚ nie nie
    Z krajiny mimo EÚ do krajiny EÚ áno nie
    Z krajiny EÚ do krajiny EÚ áno áno
    Z krajiny EÚ do krajiny mimo EÚ áno áno

    Nárok na kompenzáciu vzniká iba v určitých situáciách:

    • keď váš let mešká viac ako 3 hodiny,
    • ak váš let zrušia menej ako 14 dní bez odletom a vás o tom neinformujú,
    • keď vám v lietadle nezostane miesto.

    Výška kompenzácie je určená v závislosti od vzdialenosti a času. 

    DĹŽKA MEŠKANIA VZDIALENOSŤ DESTINÁCIÍ NÁROK NA ODŠKODNÉ
    viac ako 3 hodiny pod 1 500 km 250 €
    viac ako 3 hodiny pod 3 500 km 400 €
    viac ako 3 hodiny nad 3 500 km 600 €

    6. Ako si môžem uplatniť svoje práva?

    Európska komisia zverejnila formulár (kliknite sem), v ktorom iba vyplníte všetky relevantné informácie a pošlete ho na zákaznícke oddelenie danej leteckej spoločnosti. Tento proces však niekedy môže byť pomerne zdĺhavý. Rýchlejšou možnosťou je využiť služby spoločnosti, ktorá sa vymáhaním kompenzácií za zmeškaný/zrušený let živí. Sú to napríklad Vaše nároky.sk alebo český startup ClaimAir. Poskytujú komplexné služby a svoj problém vyplníte prostredníctvom automatizovaného formulára. 

    7. Ako je to s batožinou?

    Na základe celosvetovo uznávanej legislatívy je možné za stratenú batožinu získať až 1420 €. Podrobný návod ako postupovať, keď stratíte batožinu, sme spísali v tomto článku. Finančná kompenzácia sa uplatňuje až vtedy, keď sa batožina nájde a doručí. Myslite preto na dlhšie čakanie a poctivo si odkladajte všetky bločky za veci, ktoré v čase čakania potrebujete (a sú vo vašej stratenej batožine). Ak sa batožina nenájde do 21 dní od príletu, je považované za stratenú. 

    Pozrite si ponuku dovoleniek na Destinácie.sk

    čo robiť ak stratia batožinu

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce Margaréta Koklesová20.7.2019Užitočné dovolenkové tipyTuristi sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším...