UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    10 tipov prečo navštíviť Lago di Garda - taliansky klenot ukrytý medzi horami

     - 1
    Peter Sorger
    20.9.2018

    10 tipov prečo navštíviť Lago di Garda - taliansky klenot ukrytý medzi horami - Obsah

    Hory, voda, krásna príroda, cyklistika, pamiatky, krásne mestá a taliansky šmrnc. Rozmýšľate ako toto všetko spojiť dokopy? Máme pre vás ideálne miesto.

    Lago di Garda je jedným z najkrajších miest v Európe. Nachádza sa iba niekoľko kilometrov od slávnej Verony a zo Slovenska tam autom prídete približne za 9 hodín či dorazíte letecky. Jazero sa vytvorilo po poslednej dobe ľadovej Echtským ľadovcom, ktorého stopy sa veľmi výrazne zachovali dodnes. Rozkladá sa medzi Alpami a Pádskou nížinou v severnom Taliansku. Najznámejšie mestá, ktoré sa v oblasti jazera nachádzajú sú Desenzano del Garda, Salo či čarovná Peschiera del Garda.

    Lago di Garda mesto

    Hneď pri prvej prechádzke popri jazere si všimnete niekoľko vecí:

    • Voda je čistá a príjemná na kúpanie (samozrejme v letne sezóne).
    • Vietor dokonca pomáha vytvárať vlnky, čo dáva zelenú mnohým vodným športom.
    • Obrovská rozloha jazera zabezpečuje, že okolo seba nevidíte nič iné, iba vodu.
    • Bedekre jednoducho neklamú, pri jazere sa ľudia cítia ako pri mori, vyhnete sa však predavačom somariniek, ktorých je na talianskych plážach neúrekom.

    Lago di Garda loďky

    Bežné turistické destinácie sú už pozmenené klientelou, ktorá sa tam zdržiava. Herne, obchody s lacným, nekvalitným tovarom, pizza s kečupom. Našťastie sa to oblasti okolo jazera netýka. Je plná štýlových Talianov, veľmi elegantne oblečených, ktorí si vychutnávajú kávu či kvalitné jedlo na terasách pri jazere. Malé talianske autíčka nebudete stíhať počítať a špritz sa leje potokom. Mestá sú plné známych módnych značiek a skôr ako si objednáte zmrzlinu, vám radi dajú okoštovať, či je naozaj dobrá.

    Ako teda stráviť dovolenku na jazere čo najlepšie? Prinášame 10 overených tipov:

    1) Navštívte hrad na jazere

    Do Sirmione sa oplatí prísť skoro ráno, aby ste chytili voľné parkovacie miesto. Do mesta denno-denne prúdia davy turistov. A všetci smerujú k hradu na vode. Pôvodné hradné jadro stojí na pozostatkoch zo starej rímskej pevnosti. V 13. storočí bolo ohraničené štvorcovou hradbou s tromi vežami. Stojí celé na vode a v histórii malo vždy strategické miesto pri ochrane jazera. Dnes je táto masívna stavba prístupná verejnosti. Ponúka naozaj úžasné výhľady, dokonca aj krásny panoramatický výhľad z 30 metrovej veže.

    Lago di Garda hrad

    Lago di Garda hrad

    2) Pozrite si jazero z výšky – Monde Baldo

    Neísť na vrch Monte Baldo sa vraj prirovnáva k tomu, vynechať počas návštevy Paríža Eifelovku. Lanovka vás vyvezie až do výšky 1700 m.n.m. a počas celej cesty sa pomaly otáča. Môžete si tak vychutnávať naozaj dokonalý výhľad. A aj ten obed na horskom vzduchu chutí inak. Pod vami obrovská masa vody, uháňajúce jachty. A dovidíte na Alpy.

    lanovka Lago di Garda
    zdroj fotografie: https://funiviedelbaldo.it/it/funivia/

    3) Vyskúšajte aspoň pár cyklotrás

    Milovníci horskej cyklistiky toto jazero milujú. Tie výhľady, ktoré sa vám naskytnú popri šliapaní do pedálov nenájdete nikde inde na svete. Jablkové sady, stredoveké hrady, hory a magické jazero.

    cyklista
    zdroj fotografie: https://www.dobrodruh.sk/bycikel/lago-di-garda-modry-multisportovy-klenot-juznych-dolomitov
    Pár tipov na cyklozájazdy: https://www.kudrna.cz/cykloturistika-italie/.

    Lago di Garda plachetnica na jazere

    4) Prechádzajte sa! Čo najviac

    Užite si prechádzky bez cieľa. Okolie jazera lemujú asfaltové cestičky, ktoré môžete pokojne využiť aj na korčuľovanie. Neplánujte iba kráčajte. A dovoľte jazeru, aby vás meter za metrom prekvapovalo nádhernými zákutiami.

    Lago di Garda mesto pri jazere

    5) Nezabudnite, že ste v krajine majstrov vína

    Iba kúsok od jazera majú to najlepšie víno v regióne. Malebné mestečko Bardolino je rodiskom svetovo preslávených vín a vyberanej gurmánskej kuchyne.

    6) Hrajte sa

    Gardanland je najväčší zábavný park v Taliansku. Časopis Forbes ho dokonca radí medzi päť najlepších zábavných parkov na svete. A pozor, atrakcie nadchnú nielen deti ale i každého dospeláka.

    7) Prenajmite si čln

    A pozrite si okolie jazera z vody. Sú to tie najlepšie investované peniaze. Motorovým člnom prebehnete jazero za pár hodín. A ten pocit je úžasný.

    čln na vode

    8) Zájdite si do kúpeľov

    Sirmione je najprestížnejšou lokalitou gardského jazera. Je známe najmä vďaka rímskym kúpeľom a unikátnemu hradu Rocca Scagliera, ktorý je obklopený vodou. Určite si vyhraďte čas a zájdite si navštíviť neuveriteľné spa a wellness centrum Aquaria.

    Aqualia Thermal SPA Sirmione
    zdroj fotografie: https://www.termedisirmione.com/en/aquaria

    9) Užite si pravý taliansky deň

    Dajte si sladké raňajky s kávou, užite si deň pri vode alebo v krásnych uličkách a večer sa pekne vyobliekajte a vyrazte do mesta. Na nákupy, lahodnú večeru, perfektné drinky a zmrzlinu.

    Lago di Garda jazero a domy

    10) Nezabudnite na magickú Veronu

    Keď máte mesto plné lásky naozaj iba kúsok od seba, bol by hriech ho nenavštíviť. Postaviť sa na slávny balkón, prechádzať sa uličkami a cítiť všetku tú lásku, ktorú Shakespeara otlačil do Rómea a Júlie. Do magického príbehu, ktorý zatiaľ neprekonal žiadny iný.

    Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.

    Lago di Garda budova balkón

    Lago di Garda nie je typická destinácia plná turistov. Je to miesto, ktoré dýcha históriou. Ktorá vás opantá a vy si ho jednoducho zamilujete. Nie je to „len“ jazero. Z fleku strčí do rukáva ktorékoľvek prímorské mestečko. A vy na konci dovolenky budete chcieť jediné. Vrátiť sa tam opäť.

    Lago di Garda pláž večer

    Pozrite si ponuku zájazdov v Lago di Garda

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Cestuj s deťmi: S deťmi sa rodina dostane na miesta, kam sa dvojice tak ľahko nedostanú Margaréta Koklesová23.9.2019RozhovorSú obyčajná mladá rodinka. Až na jeden rozdiel. S deťmi už precestovali väčšinu Európy i kusisko Ázie. Boli v Legolande, Mexiku i v Laponsku. Radšej ako veci zbierajú zážitky. Z celého sveta. Na svojom blogu www.cestujsdetmi.sk pravidelne pridávajú perfektné články z ciest. Rozprávali sme sa o tom, čo im cesty dávajú, či majú na cestách strach i kde...