UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce

     - 1
    Margaréta Koklesová
    20.7.2019

    Najčastejšie cestovateľské podvody a turistické pasce - Obsah

    Turisti sú obľúbeným objektom (nielen) pouličných zlodejov. Pohybujú sa v novom prostredí a často nie sú dostatočne oboznámení s miestnymi zvykmi a spôsobom života. A k tomu všetkému so sebou nosia kopec hotovosti. Toto všetko z dovolenkárov robí magnet na rôzne kriminálne živly. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa vyvarovať najčastejším turistickým pasciam a cestovateľským podvodom.

    Taxikári

    Nefungujúci alebo zrýchlený taxameter je známkou podvodného taxikára. Na konci jazdy si vypýta oveľa vyššiu čiastku ako pôvodne avizoval a ak nezaplatíte, vyhráža sa. Vždy sa preto na cene dohodnite už pred cestou a vyžadujte doklad. Šikovné je používať i celosvetové aplikácie typu Uber alebo Lifago, ktoré vás svojim spôsobom chránia. Ak ste sa už s taxikárom do konfliktu dostali, nebojte sa osloviť miestnu políciu.

    Falošní policajti

    Príde za vami muž, ktorý sa tvári ako policajt a chce skontrolovať vašu peňaženku. Ako dôvod uvedie, že je to kvôli falošným peniazom, ktoré sú v obehu. Je jasné, že akonáhle mu peňaženku podáte, zdrhne preč. Na falošných policajtov môžete naraziť kdekoľvek, kde sa vyskytujú masy ľudí. Rozoznáte ich jednoducho - skutoční policajti si od vás nikdy celú peňaženku pýtať nebudú.

    Zmenárne

    V turistických centrách štandardne narazíte na zmenárne, ktoré si za svoje služby pýtajú premrštené poplatky. Je to síce nepríjemné, ale ak zverejnia férový kurz, je to v poriadku. Dajte si ale pozor na zmenárne, ktoré turistov lákajú na slogan "0% commission," teda bez poplatku. Až pri detailnom skúmaní zistíte, že samotný prevod je síce bez poplatku, ale kurz je úplne šialený. Tento typ zmenární sa spolieha na nevšímavosť turistov a prípadnú reklamáciu s nimi vybavíte naozaj ťažko. 

    Urobím vám fotku?

    Taká klasika. Chcete sa odfotiť so svojou polovičkou alebo rodinou, keď sa zrazu spoza rohu vynorí človiečik, ktorý sa ochotne ponúkne, že vás odfotí. Kým ale začnete vôbec pózovať je preč - aj s vašim mobilom alebo foťákom. Ak sa chcete podobnej situácii vyhnúť, oslovte radšej rodiny s deťmi alebo skupinky. Nie jednotlivcov.

    Detičky žobrajúce peniaze

    Tento typ podvodu je založený na tom, že udrie na vaše city. Malé detičky, často bez topánok a špinavé, ktoré žobrú od turistov peniaze. Áno, vyzerá to veľmi smutne, ale väčšinou ide o deti, ktoré spadajú pod mafiánske gangy. Samotné detičky teda z vašich peniažkov uvidia pramálo - ak vôbec niečo. Ak vám to srdce nedá, radšej deťom niečo konkrétne kúpte - vodu, sladkosť, jedlo.

    Podvodné petície na podporu čohokoľvek - charity, kostola, nevidiacich,...

    S týmto sa stretneme už aj u nás. Prídu za nami jeden alebo dvaja ľudia, ukážu papier s textom a tabuľkou, do ktorej sa môžete podpísať. Váš podpis ale nie je zadarmo, automaticky sa vyžaduje príspevok. Papier je vždy plný mien a naozaj štedrých darov. Opäť ale peniaze nepôjdu danej charite, kostolu,... ale na podporu organizovaného zločinu. Oficiálne charitatívne zbierky si vždy overíte. Majú u seba všetky povolenia a zapečatenú pokladničku.

    Nezabezpečená Wi-Fi sieť

    Nikomu sa v zahraničí nechce platiť kopec peňazí za internet v mobile a tak často siahame po lacnejšom riešení. Wi-Fi sieti zdarma. Táto príležitosť však môže byť ideálna pre hackerov, ktorí dokážu zneužiť vaše osobné údaje a spôsobiť tým kopec nepríjemností a problémov. Problémom sa vyhnete ak sa na Wi-Fi siete, ktoré sú zdarma budete pripájať iba na bezpečných miestach - hotel, reštaurácia a podobne.

    Predajca ruží

    Ste na romantickej večeri so svojou polovičkou a zrazu k vám pristúpi pán a podá vašej milej ružu. S pocitom, že je zdarma. Akonáhle ju ale zoberie do rúk romantika skončila. Od muža začne vyžadovať premrštenú sumu a kvetinu odmieta zobrať preč, kým za ňu nezaplatíte. Spoliehajú sa na psychický nátlak, nepríjemnosť situácie a na fakt, že si nebude chcieť kaziť večer a byť za lakomca, ktorý svojej partnerke nekúpi ani ružu. Daných predajcov si nevšímajte, ak sa ale nedá inak, pokojne zavolajte políciu (alebo sa jej zavolaním aspoň povyhrážajte). Úplne nečakane je tento druh zárobku nelegálny.

    Pouličný predajca

    Hodinky, šperky, okuliare, uteráky, šaty,... ich sortiment je nekonečný. Ide však o predmety pofidérnej kvality, ktoré sú šialene predražené. Na doklad zabudnite. A dajte si pozor aj na výdavok. Mnohí "predajcovia" sa spoliehajú na to, že sa v cudzej mene až tak neorientujete a zlý (malý) výdavok si nevšimnete.

    Vreckoví zlodejí, ktorí vás varujú pred vreckovými zlodejmi

    Chlapík, ktorý sa postaví v strede frekventovaného miesta a varuje vás pred takzvanými vreckármi by vám vždy mal byť podozrivý. Turisti si intuitívne siahnu do vreciek, aby si skontrolovali svoje cennosti, a tým povedia vreckárom presne to, čo chcú vedieť - kde svoje peňaženky ukrývajú. Rutinnou stratégiou vreckárov je i zdanlivá nehoda. Osoba do vás na ulici narazí, zašpiní vás jedlom alebo nápojom a následne začne nemotorne čistiť váš odev. Celé toto divadielko je ale iba rozptýlením. Zozadu sa k vám priblíži komplic nešikovnej osoby a pokúsi sa vám odcudziť peňaženku alebo batožinu.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Čo si zbaliť do mobilu? Užitočné aplikácie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete! Margaréta Koklesová25.8.2019Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyDnes už na dovolenku asi nepôjdete s papierovou mapou a slovníkom. Mnohí si už so sebou nenosia ani foťák. Všetko máme pohodlne v smartfónoch. Avšak väčšina ľudí ani netuší, s čím všetkým nám šikovné telefóny na dovolenke môžu pomôcť. Dnes existuje naozaj kvantum (bezplatných) cestovateľských aplikácií,... Ako vybrať kvalitný a zdravý opaľovací krém pre seba a dieťa? Margaréta Koklesová14.7.2019Dovolenka s deťmi, Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyPred slnečnými lúčmi by sa najmä v lete mal chrániť každý, od najmenších cestovateľov až po seniorov. Výber správneho krému je veľmi dôležitá časť preddovolenkovej prípravy. Vo všeobecnosti platí, že čím bližšie k rovníku sa chystáte a čím svetlejšiu pokožku máte, tým vyšší by mal byť UV faktor...