UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Lietanie v tehotenstve? Kompletný návod na cestovanie lietadlom

     - 1

    Lietanie v tehotenstve? Kompletný návod na cestovanie lietadlom - Obsah

    V dnešnej dobe je cestovanie s malými detičkami už úplne bežné. Čo ale robiť, ak bábätko iba čakáte a rada by ste odcestovala na párdňový oddych? Máte sa lietadla obávať alebo je to úplná pohoda?

    V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že tehotenstvo je vždy veľmi individuálna záležitosť. Každá maminka toto obdobie prežíva úplne odlišne, preto treba brať všetky rady s rezervou a spoľahnúť sa predovšetkým na svoje telo a vlastnú intuíciu. Dobrým nápadom je tiež konzultovať cestu so svojim gynekológom.

    Prvý trimester – radšej na zemi

    Keď zistíte, že vám v brušku rastie nový človek, pravdepodobne nastane stav zisťovania všetkého – čo vás čaká, aké obmedzenia to prináša a čo všetko sa bude s najbližšími mesiacmi spájať. Prvé mesiace sa vo všeobecnosti považujú za najrizikovejšie a je veľmi dôležité, aby všetko prebehlo v poriadku.

    Mnohé z budúcich maminiek trápia ranné nevoľnosti, a tak na cestovanie nebudú mať ani pomyslenia. Ak patríte do tejto skupiny aj vy, pokojne cestu odložte neskôr. Bola by pre vás príliš nepríjemná a stráviť väčšinu letu na toalete nie je práve ideálny štart dovolenky. Let odložte na druhý trimester, počas ktorého je riziko potratu oveľa nižšie a zároveň pomaly miznú aj nevoľnosti a únava.

    prvý trimester je na cestovanie najrizikovejší

    Druhý trimester – ideálny čas na cestovanie

    Tento čas sa všeobecne považuje za najviac pohodový a vhodný na cestovania. Ak je plod dostatočný silný a vaše tehotenstvo bezproblémové, lietania sa báť nemusíte. Opäť platí, že to môže byť u každej mamičky iné, ale predpokladá sa, že zmizne únava a ranné nevoľnosti a bruško ešte nie je veľmi veľké. Práve toto obdobie treba využiť – únava sa totiž vráti celkom rýchlo.

    Čoraz populárnejšie je vyraziť na tzv. baby-moon. Je to niečo ako medové týždne, na dlhšiu dobu posledná možnosť užiť si romantickú dovolenku vo dvojici. Pri výbere destinácie zohľadnite svoj zdravotný stav. Ak sa cítite dobre a tehotenstvo zatiaľ prebieha bez komplikácií, spokojne môžete vyraziť aj do vzdialených destinácií, napríklad na Maurícius.

    Pri výbere vhodnej destinácie si odpovedzte na niekoľko otázok, ktoré vám majú napomôcť pri rozhodovaní. Buďte rozumná a rozvážna. V tejto dobe myslíte za dvoch a dovolenka vám má tehotenstvo spríjemniť, nie skomplikovať.

    Pozrite si ponuku dovoleniek na Destinácie.sk

    baby moon

    Myslite v prvom rade na:

    • Úroveň zdravotnej starostlivosti - ak sa niečo stane, bude o vás a bábätko dobre postarané?
    • Úroveň hygieny - je k dispozícii teplá voda, dostatočná hygiena a kvalitné jedlo?
    • Aká je kvalita jedla? Budete mať dostatok ovocia a zeleniny? Aj nejakú európsku stravu či iba exotické a pikantné jedlá? V období tehotenstva je fajn voliť hotely s plnou penziou alebo all inclusive, kde si každý deň viete vybrať z naozaj širokej ponuky presne podľa chuti.
    • Musíte mať pri vstupe do krajiny nejaké špeciálne očkovanie? Tehotenstvo nie je práve najlepšie obdobie pre nové očkovania, tento bod sa preto stáva jeden z najdôležitejších vo vašom rozhodovaní.
    • Čo všetko zahŕňa vaše cestovné poistenie? Preplatí aj prípadné komplikácie s bábätkom?

    dovolenka v tehotenstve

    Tretí semester – poletíte ešte?

    V treťom trimestri už mnohé aerolinky nechcú riskovať predčasný pôrod na palube a to aj napriek tomu, že palubný personál je pre tieto prípady odborne vyškolený. Ruku na srdce, ktorá z mamičiek si svoj pôrod predstavuje tak dramaticky? Niekoľko tisíc kilometrov nad zemou, na palube lietadla a za pomoci letušiek? Čím bližšie ste termínu pôrodu, tým väčšie je riziko, preto majú letecké spoločnosti nastavené presné pravidlá o cestovaní budúcich mamičiek.

    Pred kúpou letenky si vždy priamo s leteckou spoločnosťou svoj let overte – aby ste mali istotu, že vás naozaj prepravia. Vo všeobecnosti vás skoro každá letecká spoločnosť na palubu zoberie do 28. týždňa tehotenstva (s výnimkou mamičiek, ktoré čakajú dvojičky alebo trojičky). Neskôr je potrebné so sebou mať lekársku správu a po 36. týždni vás už lietadlom neprepraví asi nikto.

    • Letecká spoločnosť Wizz Air – v prípade, že vaše tehotenstvo prebieha bez komplikácií, môžete lietať až do konca 34. týždňa. Od 28. týždňa ale budete musieť predložiť tzv. MEDIF (Medical Information Form), ktorý potvrdí váš dobrý zdravotný stav a spôsobilosť na cestovanie lietadlom.
    • Letecká spoločnosť Ryanair – tie isté podmienky ako u Wizz Air
    • Letecká spoločnosť SmartWings – lietať môžete bez problémov do 34. týždňa (ak čakáte dvojičky do 28. týždňa), budú ale požadovať tehotenskú knižku alebo lekárske potvrdenie v akom týždni práve ste.
    • Letecká spoločnosť Emirates – Od 29. týždňa si musíte pripraviť zdravotné osvedčenie, ktoré musí byť podpísané lekárom. Po 36. týždni (pri dvojičkách po 32. týždni) vám musí cestovanie schváliť Emirates Medical Service.
    • British airways: Po 28 týždni je potrebné potvrdenie.
    • Qatar: Po 28 týždni je potrebné potvrdenie. Po 36 týždni majú ženy zakázané lietať.
    • VZOR tzv. MEDIFU nájdete tu.

    tehotenstvo

    Kedy radšej neletieť?

    Ak máte rizikové tehotenstvo, tehotenskú cukrovku, trpíte chudokrvnosťou alebo máte vysoký krvný tlak, ceste lietadlom sa určite vyhnite. V prípade, že je vaše tehotenstvo bezproblémové ale vy trpíte nejakým ochorením, poraďte sa o ceste so svojim lekárom.

    Všeobecne sa cesta lietadlom považuje za bezpečnú, pretože matku ani plod priamo neohrozuje. Môže však prispieť k vyvolaniu stavov, ktoré dokážu tehotenstvo ohroziť. A to je dôvod, prečo niektorí gynekológovia let neodporúčajú. Riziká vychádzajú z veľkých tlakových rozdielov, ktoré zvyšujú riziko potratu, krvácania či môžu viesť k predčasnému odtečeniu plodovej vody.

    Pozrite si krátke video skúsenej cestovateľky o lete lietadlom v tehotenstve ↓↓↓

    Let počas tehotenstva – najčastejšie hrozby

    Pravdepodobne vás napadlo pár situácií, ktoré by sa počas letu mohli zdať ako rizikové či problémové. Najčastejšie ide o:

    • Nízky tlak v kabíne – citlivejším ženám môže spôsobiť zvýšenie pulzu a krvného tlaku. Na plod to ale vplyv nemá. V prípade, že máte problém s tlakom alebo máte astmu, určite to nahláste letuške. Skúsený personál miernejšie ťažkosti dokáže eliminovať pomocou kyslíkovej masky.
    • Zmena tlaku pri štarte a pristávaní – väčšina ľudí to pocíti zaľahnutím uší, tehotná žena ale voči takýmto výkyvom môže byť ešte citlivejšia. Ani toto na plod v maternici nevplýva.
    • Tvorba krvných zrazenín – v tehotenstve sa zvyšuje riziko vzniku trombózy, pri dlhšom sedení by ste preto mali podporovať krvný obeh. Buď pohybom prstov na rukách a nohách, ponaťahovaním sa alebo ideálne poprechádzaním sa po uličke v lietadle.
    • Turbulencie a použitie bezpečnostného pásu – menšie otrasy dieťatku nevadia. Bezpečnostný pas sa zapína pod bruško tak, aby vás netlačil.
    • Röntgen na letisku – veľký strašiak mnohých žien počas tehotenstva. Obavy sú však aj v tomto prípade zbytočné. Röntgen sa používa iba na kontrolu batožiny. V prípade bezpečnostných rámov, ktorými musí prejsť človek pri kontrole totiž nejde o röntgen, ale o bezpečnostný detekčný rám, v ktorom sa používa elektromagnetické pole, ktoré nijako neubližuje. Ak si však tehotná žena želá, detektorom kovov prejsť nemusí. V takom prípade bude ručne skontrolovaná pracovníčkou bezpečnostnej kontroly – vždy ženou.

    cesta lietadlom v tehotenstve nemusí byť žiadny problém

    Tipy a triky pre pohodový let

    • Nezabudnite si tehotenskú knižku, číslo na vášho lekára a rovnako i potvrdenie o cestovnom postení
    • Počas letu sa snažte pravidelne vstať a po lietadle sa prechádzať. V tehotenstve sa zvyšuje riziko trombózy. Možno vám váš lekár odporučí aplikovať si injekciu proti krvným zrazeninám a to hlavne pri dlhých letoch (napríklad Fraxiparine).
    • Aj keď sedíte, skúste pravidelne hýbať prstami na rukách alebo nohách, či sa trošku ponaťahovať. Podporíte tým krvný obeh.
    • Vybavte sa dobrotkami, na ktoré máte v tomto období najčastejšie chuť. Je možné, že strava v lietadle nebude presne podľa vášho gusta. A úprimne, nie je práve najčerstvejšia a najzdravšia.
    • Myslite na dostatok vody. Pitný režim je pre vás veľmi dôležitý. Zoberte si na palubu svoji fľašu s vodou. Aerolinky sa o vás budú snažiť postarať ale nespoliehajte sa iba na to.
    • Na let sa pohodlne oblečte. Najpríjemnejšie je zobrať si so sebou aj pohodlné teplé ponožky a čo najskôr sa vyzuť z topánok, ktoré by vás zbytočne tlačili.
    • Vyberajte si skôr sedadlo v uličke.
    • Neskrývajte svoj stav, práve naopak. Skúste sa spýtať už pri check-ine na možnosť lepšieho miesta. Ak je to čo i len trochu možné vám personál určite vyhovie. Ak vám to nevyjde, skúste sa spýtať už priamo letušiek. Možno dokážu zariadiť, že pocestujete vo vyššej triede alebo na pohodlnejších miestach. Za opýtanie nič nedáte. Vo všeobecnosti platí, že v prednej časti lietadla je let najpokojnejší, vzadu ale máte šancu získať viac voľných sedadiel vedľa seba, a teda si pohodlne ľahnúť a pospať. A ako bonus to máte na toalety veľmi blízko.
    • Rovnako nezabudnite, že nesmiete dvíhať ťažké predmety. Medzi to patrí aj uloženie vašej príručnej batožiny do priestoru nad sedadlom. Ak cestujete sama, požiadajte personál, aby to urobil za vás.

    na cestu lietadlom sa pripravte

    Cestovanie v lietadle je dnes bežným štandardom aj pre budúce mamičky. Pri troche plánovania si môžete poslednú dovolenku vo dvojici poriadne užiť. V prípade, že sa cítite dobre vám v ceste do novej krajiny nič nebráni. Nikdy ale nezabudnite na toho malého drobca vo vašom brušku a počúvajte svoj materinský inštinkt.

    Pozrite si ponuku dovoleniek na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...