UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Poďte s nami do Santovej dedinky v Laponsku

     - 1
    Margaréta Koklesová
    21.12.2018

    Poďte s nami do Santovej dedinky v Laponsku - Obsah

    V Laponsku existuje čarovné miesto, v ktorom žije Santa Claus so svojimi sobmi a usilovnými pomocníkmi - Elfami. Rozprávkový svet, do ktorého môžete vyraziť. Aj s deťmi! A kedy je na to lepší čas ako pár dní pred Vianocami?

    Mnohí dnes berú Santa Clausa ako americký výmysel, ktorý treba bojkotovať. Laponci vám povedia, že to tak nie je. Sú na svoje tradície veľmi hrdí a práve tradície hovoria, že bradatého starého pána v červenom kabáte a so sobom videli prvýkrát v roku 1927 na hranici Fínska s Ruskom. Ruská strana si prisvojila Deda Mráza, fínska Joulupukki. Rovaniemi, v ktorom je situovaná Santova dedinka, je obklopené neuveriteľne nádhernou prírodou. A možno aj vďaka tomu sa práve ono stalo víťazom, Santovým domovom.

    Kým sa ale na severný pól vydáme, máme tu malý bonus pre všetky deťúrence. Santovi je možné poslať list. Adresa je:

    Santa Claus Village, 969 30 Arctic Circle, Finland.

    Nezabudnite ale napísať aj vlastnú adresu, aby Santa mohol odpísať.

    Pozrite si Santovu dedinku v tomto krásnom krátkom videu ↓↓

    Kde sa Santova dedinka nachádza?

    Rovaniemi je najväčšie mesto Európy – vďaka rozľahlým lesom, ktoré k nemu patria. Zároveň je hlavným mestom Laponska, má 60 000 obyvateľov a viac ako 14 000 voľne žijúcich sobov. Je považované za oficiálny domov Santa Clausa. Obyvatelia sa pred dvadsiatimi rokmi chytili šance a svojimi jedinečnými nápadmi prevalcovali všetky ostatné miesta, kde sa o vytvorenie podobného rozprávkového miesta pokúšali.

    Kedy je ideálna doba na návštevu?

    Najlepšie a najkrajšie obdobie je samozrejme vianočné. Všetko je zamrznuté, zasnežené, dedinka je nádherne vyzdobená a plná sobov, psíkov husky či atrakcií od výmyslu sveta. Ak budete mať šťastie, uvidíte aj polárnu žiaru. Stačí, aby bola pár dní jasná obloha. Nevýhodou zimného obdobia je veľmi krátky deň. Začína okolo 10:00 a končí už okolo 14:00hod. Čím sú bližšie jarné mesiace, tým sa dĺžka dní predlžuje. Vyhnite sa zimného slnovratu (väčšinou vychádza na 21. december). Vtedy je v krajine celý deň tma.

    V zime je v Rovaniemi (prirodzene) hlavná sezóna, ktorá so sebou prináša davy turistov. Netypicky však ceny oproti letu mierne klesnú a vy vďaka tomu môžete ušetriť. V lete vás síce čakajú kratšie rady, v dedinke ale nebude sneh, čo značne pokazí tú pravú vianočnú atmosféru.

    Atrakcie v Santovej dedinke

    STRETNUTIE SO SANTOM

    Stretnutie so Santa Clausom je pravdepodobne najväčšie lákadlo pre najmenších. So Santom sa dá stretnúť počas celého roka, jeho obývačka je otvorená vždy od 9,00 do 19,00hod. Pripravte sa na dlhšie čakanie, čas strávený so Santom totiž nie je limitovaný. Nezabudnite so sebou zobrať aj listy so želaniami. Najjednoduchšie je rozdeliť sa. Jeden z rodičov môže čakať v rade a druhý sa venuje deťom. Za fotku so Santom zaplatíte okolo 20 €, video vám vyhotovia za 50 €. Používať vlastné mobily alebo fotoaparáty je zakázané. Santove stretnutia s deťmi si môžete pozrieť aj na tomto linku www.santaclauslive.com.

    SANTOVA DEDINKA

    Dedinka je dostatočne rozľahlá, aj pri veľkom počte návštevníkov sa nebudete cítiť stiesnene. Priamo pri Santovom dome môžete s deťmi spoločne prekročiť Polárny kruh, v Infocentre dostanete do pasu pečiatku ako dôkaz. Pozor, pečiatku si pýtajte v Infocentre, na letisku vám ju nedajú.

    V areáli sa viete dosýta napapať, zabaviť či prechádzať rozprávkovými uličkami. Vytvorený je aj priestor na sánkovanie alebo bobovanie. V niektorých ubytovaniach dostanú deti na celý pobyt boby zdarma. Na každom kroku nájdete obchodík, v ktorom si môžete zakúpiť predmety na pamiatku – tričká, magnetky či čiapky. Obľúbená je aj Santova pošta, v ktorej môžete pomáhať Elfom pri triedení listov od detí z celého sveta. Zážitok na celý život.

    Za Santovým domom nájdete oplotené mini safari. Môžete sa tu odviezť na soboch buď v priestoroch areálu alebo pri prechádzke lesom. Cenník a aktuálne informácie vždy nájdete na https://www.santaclausvillage.info. Pre rodinky, ktoré skôr obľubujú psíkov je možnosť odviezť sa aj na husky záprahu. V dedine sa nachádza veľký husky park. Všetky potrebné informácie sú opäť na webe http://huskypark.fi/en/program-and-prices/

    ĎAĽŠIE ATRAKCIE V DEDINKE I OKOLÍ

    • Areál SNOWMANWORLD má veľkú ľadovú dráhu, po ktorej sa môžete s deťmi spúšťať na gumových kolesách. Po zaplatení vstupného 20€/osoba získate aj vstup do Igloo Hotela a do ľadového baru a reštaurácie. Igloo hotel ponúka ubytovanie v pravom iglu zo snehu. Cena začína od 300€/noc. V areáli je aj klzisko a niekoľko ďalších zimných aktivít. Všetky potrebné info nájdete tu http://snowmanworld.fi/snow-fun/winter-activities/
    • SANTA PARK je od Santovej dedinky vzdialený 2 kilometre. Vstup sa platí za všetky atrakcie a je časovo neobmedzený. Na každom kroku sú k dispozícii milí elfovia, ktorí sú pripravení vám pomôcť. Čakajú tu na vás: divadlo elfov, učenie základov fínštiny, prehliadka malého domu v ktorom je úplne všetko z ľadu (vrátane sôch i baru), návšteva Santovej pekárne, v ktorej si môžete s deťmi vyzdobiť medovníčky čidať punč a mnoho iného. Najlákavejšia je asi možnosť prekročiť severný polárny kruh pod zemou (ako na jedinom mieste na svete!) a získať za to certifikát. Všetky informácie nájdete na www.santapark.com, lístky do parku je možné zakúpiť aj vopred cez webovú stránku https://santaparkarcticworld.com/tour/santapark-ticket-winter-season-2017-2018_66
    • LAPLAND SAFARI ponúka niekoľko exteriérových aktivít – jazdu na snežných skútroch, sobie sane, záprah, lov rýb zo zamrznutého jazera, nočné pozorovanie polárnej žiary či lyžovanie. Lákavé je aj predstavenie v tradičnej Laponskej chatrči pri popíjaní punču okolo ohňa. Ceny sú individuálne, je na vás aký balíček si vyskladáte, podrobné info nájdete na webovej stránke https://www.laplandsafaris.com/en/activities

    Ako sa do Laponska dostať?

    Vzhľadom na vzdialenosť je doprava lietadlom najideálnejšia možnosť. Do Laponska sa viete s jedným prestupom dostať z Bratislavy, Viedne, Budapešti či Prahy. Cena za letenku začína na 150 – 200 €/osoba.

    Nájsť výhodné letenky za polárny kruh je náročnejšie ako letenky do bežných európskych veľkomiest (Paríž, Londýn, Barcelona,..). Ceny leteniek do Laponka kolíšu aj podľa ročného obdobia. Čím bližšie sú Vianoce, tým vyššia je pravdepodobnosť zasneženej krajiny, a teda aj vzrast dopytu – vyššie ceny. V zime do Laponska prúdia celé rodiny a lety sú často plné do posledného miesta. Kúpu letenky si preto nenechávajte na poslednú chvíľu. Ak sa chystáte za polárny kruh okolo Vianoc, nakupujte najneskôr v lete.

    Do Rovaniemi sa viete dostať:

    • S odletom z Bratislavy, s prestupom v Londýne – možnosť kombinovať dve rôzne letecké spoločnosti a dostať k veľmi zaujímavej cene.
    • S odletom s Budapešti, s prestupom v Helsinkách – ceny okolo 200 €.
    • S odletom z Prahy, s prestupom v Helsinkách alebo v Londýne – pravidelné letné akcie na zimné termíny.
    • S odletom z Viedne, s prestupom v Helsinkách alebo v Londýne – menej časte akcie, skôr vyššie ceny.

    Ak sa vám nepodarí zohnať ideálnu letenku, zvážte kombináciu letu a prepravy vlakom. Cestu si síce predĺžite o približne 8 hodín, rodinný rozpočet sa vám ale poďakuje. Najjednoduchšie je doletieť do Helsínk, a tam nasadnúť na vlak do Rovaniemi. Vybrať si môžete aj nočný vlak, ktorý je veľmi komfortný – deti sa pohodlne vyspia a ráno ste oddýchnutí a na mieste. Lístky na vlak opäť treba kupovať čím skôr (minimálne mesiac vopred) – ceny sa postupne zvyšujú a miesta míňajú. Lístky si viete zakúpiť jednoducho online na stránke www.vr.fi.

    Doprava v Laponsku

    Autobusy

    Medzi letiskom, Santovou dedinkou, Santaparkom a mestečkom Rovaniemi premáva autobus č. 8 – ide o kyvadlovú dopravu, ktorá premáva takmer každú hodinu od 8:00 do 18:00 hod. Lístky si kúpite vždy priamo u šoféra pri nástupe do autobusu – ako u nás. Ceny sa pohybujú okolo 3,30 – 3,90 € za dospelú osobu a 1,70 € - 2 € za dieťa jednosmerne.

    Požičovne áut

    Cena prenájmu auta začína na 30 - 50 € za deň. Väčšina požičovní po celom svete vyžaduje na rezerváciu kreditnú kartu. Najideálnejšie je rezervovať auto cez najznámejšie portály – Momondo, či Rental cars. Auto sa oplatí v prípade, že sa rozhodnete skúmať aj širšie okolie Rovaniemi. V Santovej dedinke sú všetky atrakcie relatívne blízko, auto by ste neuživili.

    Taxík

    Ak ste početnejšia rodinka, taxík sa určite oplatí.Za kratšiu trasu zaplatíte okolo 15 € a cesta bude oveľa rýchlejšia a pohodlnejšia ako pri preprave autobusom.

    Ubytovanie

    Ubytovať sa môžete buď priamo v Santovej dedinke alebo v okolí. Santova dedinka je lákavejšia, je však i nákladnejšia. Budete priamo v centre diania, ušetríte na doprave či presunoch. Za pobyt si ale poriadne zaplatíte. Ceny sa pohybujú od 300 do viac ako 1 000 eur za noc.

    V okolí je tiež množstvo chatiek, v ktorých dokážete získať ubytovanie už od 100 € /noc/celý objekt. Ako všade platí, že čím väčšia skupinka ľudí sa ubytováva, tým lacnejšie to na osobu vychádza. Okrem menších chatiek je v okolí aj veľké množstvo domov s vlastnými saunami a kapacitami ubytovanie pre viac ako 14 ľudí už od 150 €.

    jedlo Santova dedinka

    Jedlo

    V dedinke je dostatok možností na nasýtenie celej rodinky. Vybrať si môžete z rôznych reštaurácií, pripravte sa ale na vyššie ceny. Najviac sa oplatí objednávať celé menu - polievka, hlavné jedlo a dezert. Takýto kompletný obed vás vyjde 12 € na osobu. Priamo v atrakciách (napríklad Santa Park) si poriadne priplatíte. Výhodné je zabezpečiť si aspoň čiastočnú penziu priamo v ubytovaní.

    Výlet do Santovej dedinky sa na prvý pohľad javí ako nie práve najlacnejší špás. Ide však o jednu z najoriginálnejších dovoleniek, aké môžete svojim deťom ponúknuť. Na pár dní uniknúť do rozprávky a nádherného sveta Vianoc, piecť medovníčky, triediť poštu či ukázať ratolestiam krásu a silu severskej prírody im zabezpečí zážitky na celý život. Veď čo je krajšie ako žiť pár dní v rozprávke.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...