UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Polar girl Daniela: Najúžasnejšie zážitky mám z miest, kam sa bežne človek sám nedostane

     - 1
    Margaréta Koklesová
    19.9.2019

    Danku (@polar.girl) som objavila vďaka jej nádherným fotkám zo severu. Do Škandinávie sa zamilovala v roku 2010 a odvtedy videla naozaj nádherné miesta - Švedská, Nórska, či Islandu. A tak som veľmi rada, že sme kúsok jej životného príbehu preniesli sem - do tohto rozhovoru. Danka má rada zimné dni, severské krajiny a hrubé ponožky. O severe bloguje na svojej webovej stránke www.polargirl.blog a všetky tie nádherné fotky si môžete prezrieť na Instagrame @polar.girl. Takže, uvarte si horúci čaj alebo kakao, zabaľte sa do deky a poďme spoľu na chvíľku do toho mrazivo nádherného sveta.

    Miluješ severské krajiny. Kedy a ako táto láska vznikla?

    Bolo to ešte v roku 2010, keď som ako študent vycestovala cez program Erasmus do Švédska. Veľmi sa mi zapáčil škandinávsky štýl života a všetky výhody plynúce zo životnej úrovne na severe Európy. O štyri roky neskôr som sa vrátila na univerzitu, kde som sa učila po švédsky a odvtedy sa do Škandinávie pravidelne vraciam.

    Väčšina ľudí nemá rada chladné počasie a nevedia sa dočkať jari a leta. Ako to vnímaš ty?

    Vždy som mala rada zimu. Zimné športy a zasnežené hory si užívam aj u nás na Slovensku. Polárna zima je ale predsa trošku iná. Život v tme a chlade vie byť drsný a pre našinca poriadne deprimujúci. Som veľmi rada, že máme na Slovensku všetky štyri ročné obdobia. Škandinávci nám teplé letá trošku závidia. A ja im závidím zasneženú arktickú zimu s polárnou žiarou.

    Darí sa ti krajiny severu objavovať iba ako turistka alebo si v niektorej aj žila?

    Žila a študovala som nejaký čas vo Švédsku, do ostatných krajín som vždy len vycestovala. Najčastejšie do Nórska a na Island. Ich krásna príroda ma ťahá stále späť.

    Čítala som o tvojom pobyte na Islande. Píšeš, že: Jedno špeciálne miesto v mojom srdci si získal Island, kam som vycestovala aj ako dobrovoľník. Drsná príroda, nekonečné hory, lávové polia, vodopády a tancujúca polárna žiara nad hlavou ma zmenili už navždy. Porozprávaš nám, ako si sa k dobrovoľníctvu v tejto krajine dostala? Ako dlho si tam bola?

    Po prvej návšteve Islandu mi bolo jasné, že sem sa budem musieť vrátiť. Táto krajina je však drahá na to, aby tu človek vedel stráviť dlhší čas a iba cestovať. Začala som hľadať spôsoby, ako by som mohla zostať dlhšie a spoznať krajinu a ľudí inak ako len turista. Narazila som na články a web stránky o dobrovoľníctve a podarilo sa mi stráviť mesiac na maličkej farme na juhu ostrova. Bol to skvelý žážitok a vlastne aj môj najlacnejší výlet dodnes, keďže ako dobrovoľník máte strechu nad hlavou aj stravu.

    Island máš teda scestovaný lepšie ako klasický turista. Ktoré miesta by si označila za najúžasnejšie a dychberúce? Čo by človek určite mal vidieť?

    Povedala by som, že na Islande kam sa človek pozrie, tam nájde niečo krásne a dychberúce. Vodopády, ľadovce, sopky... žiadna krajina na svete nie je taká rozmanitá. Najúžasnejšie zážitky mám z miest, kam sa bežne človek sám nedostane. Jazdili sme na snežných skútroch po sopke Eyjafjallajökull, ktorá v roku 2010 spôsobila v Európe chaos, brodili rieky na jeepoch v Islandských highlands a navštívili ľadové jaskyne pod najväčším ľadovcom v Európe. Ak sa na Island chystáte, určite nevynechajte ľadovcovú zátoku Jökulsárlón. Moje obľúbené miesta sú pohorie Vestrahorn a ľadovec Svínafellsjökull.

    Vieš si predstaviť ísť aj na klasickú letnú dovolenku? K moru? Do rezortu?

    Do rezortu asi nie. Nespomínam si, že by som na takej niekedy bola. S rodičmi sme odmalička jazdili do kempov v Chorvátsku alebo do Tatier. Mám však rada more a z času na čas si naplánujem aj letnú dovolenku niekde v teple, ideálne mimo hlavnú sezónu.

    Ktorú severskú krajinu by si ľuďom odporučila navštíviť ako prvú? Prečo?

    Určite Nórsko. Je to relatívne blízko a je úplne jedno kedy a kam vycestujete. Nóri majú krásne malebné mestá, hory ako stvorené na turistiku, nádherné pobrežie s fjordami a tiež oblasti za polárnym kruhom, kde človek zažije tú polárnu exotiku, ktorú mám tak rada. Nórska príroda je jedna z najkrajších, akú som kedy videla.

    Čítala som tvoje cestovateľské ciele pre rok 2019. Jedným z nich bolo cestovať ekologickejšie. Priznám sa, že i ja sa o to snažím. Aké kroky robíš? Darí sa ti to?

    Cestovanie veru nie je veľmi ekologické a stále viac sa o tom hovorí, čo je dobre. Snažím sa cestovať ekologicky, tak ako to ide. Využívať vlaky, ak lietať, tak bez prestupov, vyhýbať sa plastom, baliť sa minimalisticky, stravovať sa lokálne, piť vodu z vodovodu, podporovať lokálnych obyvateľov, odpojiť domácnosť pred odchodom. Je toho veľa a zatiaľ sa učím. Verím, že cestovanie je udržateľné, len o tom treba hovoriť a vzdelávať sa v tejto oblasti.

    O severe sa hovorí, že je dosť drahý. Máš nejaké tipy, ktoré urobia severskú dovolenku aspoň trošku low-cost?

    Určite je, najmä služby. Dá sa sem však cestovať low-costovo. Počkať na akciové letenky, cestovať v skupine, kedy si náklady rozdelíte, nestravovať sa v reštauráciach alebo skúsiť kempovať, či stopovať. Určite sa to pri troche plánovania dá zvládnuť.

    Na tvojom blogu som sa dostala i k článku o cestovaní popri klasickej práci. Veľa ľudí si totiž myslí, že popri normálnej práci sa nedá cestovať. Ako to zvládaš ty?

    Ja som vlastne začala intenzívnejšie cestovať, až keď som začala pracovať. Cestovanie nie je zadarmo a človek si na niektoré veci musí našetriť. Cestovať sa určite dá popri práci, aj keď máte iba daný počet dní dovolenky. Opäť treba plánovať, a keď je to na dlhšie, existujú možnosti neplateného voľna, alebo dnes stále populárnejší sabbatical. (Poznámka: Sabbatical má zabrániť vyhoreniu v práci. Účastnia sa ho najmä ľudia z vrcholových pozícií. Princípom je na niekoľko mesiacov/rok odísť z práce a vycestovať za dobrovoľníctvom.)

    Je niektorá z krajín, v ktorej si vieš predstaviť žiť?

    Kedysi som veľmi túžila odísť a žiť vo Švédsku. Dnes si myslím, že nezáleží na tom, kde človek žije, ale ako žije. Na Slovensku máme veľa možností a nikto vám nezaručí, že ak nie ste spokojní tu, v inej krajine budete. Takmer celý život bývam v Bratislave. Keby som si mohla vybrať, rada by som si vyskúšala žiť napríklad v Kanade, niekde v horách, v prírode.

    Priznám sa, že sever je veľmi blízky i môjmu srdcu. Nie je to len prírodou, fascinuje ma aj štýl života (hygge), škandinávsky štýl bývania a podobne. Snažím sa ich preniesť do svojho domova tu, na Slovensku. Robíš niečo podobné aj ty?

    Páči sa mi škandinávsky dizajn a minimalizmus. Obľubujú svetielka, ktoré majú úplne všade, aby si oživili dlhú a tmavú zimu. To sa mi veľmi páči a okukávam to od nich. Na Škandinávcoch je obdivuhodné ako veľa času trávia v prírode. Vo Švédsku platí zákon ‘Allemansrätt’ - právo každého občana pre vstup na akýkoľvek súkromný alebo štátny pozemok, les, jazero alebo rieku za účelom oddychu a rekreácie. Hocikde vo Švédsku sa nachádzate, máte to iba pár minút do lesa. To, že prší a je zima, nie je pre nich dôvod ostať doma. Na tomto musím ešte popracovať.

    Ak vás Danka zaujala, tu sú všetky zaujímavé linky:

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Cestuj s deťmi: S deťmi sa rodina dostane na miesta, kam sa dvojice tak ľahko nedostanú Margaréta Koklesová23.9.2019RozhovorSú obyčajná mladá rodinka. Až na jeden rozdiel. S deťmi už precestovali väčšinu Európy i kusisko Ázie. Boli v Legolande, Mexiku i v Laponsku. Radšej ako veci zbierajú zážitky. Z celého sveta. Na svojom blogu www.cestujsdetmi.sk pravidelne pridávajú perfektné články z ciest. Rozprávali sme sa o tom, čo im cesty dávajú, či majú na cestách strach i kde... Martina Magulová: Strach rodičov zbytočne brzdí a ukracuje o mnohé krásne chvíle. Margaréta Koklesová26.8.2019RozhovorMaťka Magulová po svete cestuje s manželom a malým synom. Skúsenosti a zážitky z ciest zdieľa na svojom blogu a Instagrame. Nájdete u nej tipy na konkrétne destinácie, ušetrenie peniažkov na cestách a najmä sa dozviete množstvo informácií o spokojnom cestovaní s deťmi. Maťka je autorkou niekoľkých eBookov (elektronických knižiek), niektoré z nich si dokonca na jej...