UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    TOP európske miesta, ktoré by ste mali navštíviť čo najskôr

     - 1

    TOP európske miesta, ktoré by ste mali navštíviť čo najskôr - Obsah

    Aj vás už omrzeli články plné najkrajších európskych miest, kde vždy prvé priečky obsadia Paríž, Rím či Amsterdam? Poďte sa pozrieť na miesta, ktoré síce netrhajú svetové rebríčky, ale ktoré vás dokážu chytiť za srdce.

    Lauterbrunnen 

    Lauterbrunnen (Švajčiarsko) je rozprávkové mestečko vsadené do rovnomenného alpského údolia. Leží na samote, obklopené vyše päťdesiatkou vodopádov a farebnými lúkami. Je to teda ideálne miesto pre milovníkov prírody a turistiky. Údolie ukryté medzi obrovskými skalnými stenami patrí medzi najväčšie chránené prírodné oblasti v krajine.

    Lauterbrunnen - Švajčiarsko

    Giethoorn

    Giethoorn (Holandsko) je mestečko prezývané holandské Benátky. Veľká časť domov a statkov pochádza z 18. – 19. storočia a je prístupná iba po vode na malých špeciálnych loďkách, ktoré nazývajú punts. Ak vyplávate ráno, užijete si rozkošné mestečko a jeho atmosféru viac, ako keď ho počas dňa zahltia turisti. Dedinka vznikla v oblasti plnej jazier vďaka enormnej ťažbe rašeliny a následným vzostupom vodnej hladiny.

    Giethoorn - Holandsko

    Bibury

    Bibury (Anglicko) je typická anglická dedinka v Costworld, ktorú anglický poét William Morris označil za najkrajšiu dedinu v Anglicku.  Steny kamenných domov sú obohnané brečtanmi a ružami, na každom kroku natrafíte na fontánky a romantické lavičky, alebo na útulné obchodíky či krčmičky, ktoré sú rovnaké už niekoľko storočí.

    Bibury - Anglicko

    Hallstatt

    Hallstatt (Rakúsko) leží nad rovnomenným jazerom a býva označované za jedno z najpríťažlivejších miest sveta. Medzi hladinou a kopcami sa tiahne pásik mestečka plného domčekov, drevených chatičiek a kostolíkov. V oblasti sa nachádza aj najstaršia soľná baňa na svete, ktorá má viac ako 4 tisíc rokov. Osem a pol kilometrové jazero je široké 1-2 kilometre a je obkolesené horami, ktoré dodávajú prírode skoro škandinávsky nádych. Okrem krásneho výhľadu si môžete užiť aj potápanie (jazero je miestami hlboké až 125 metrov), rybačku, plavbu na člne či bicyklovanie po okolí.

    Hallstatt - Rakúsko

    Quinta da Regaleira

    Quinta da Regaleira (Portugalsko) je tajuplný palác, ktorý je opradený mnohými záhadami. Nachádza sa v blízkosti historického mestečka Sintra. Bývalý majiteľ tu nazhromaždil mnoho artefaktov, ktoré sa vzťahujú k alchýmii alebo napríklad k templárom. Celý komplex sa skladá z romantického paláca a kaplnky s nádhernou výzdobou. Na pozemku sú taktiež rôzne jazierka, jaskyne, studne a fontány, a najmä záhadný systém chodieb, ktoré sa pripájajú k dvom špirálovitým vežiam, ktoré sú hlboké 27 metrov a známe ako „prevrátené veže,“ obe s obrovským točitým schodiskom, ktoré symbolizuje smrť alebo znovuzrodenie v závislosti od smeru, ktorý si vyberiete. Veža obsahuje deväť plošín, ktoré majú stvárňovať Danteho Božskú komédiu, ďalej deväť kruhov pekla, deväť úsekov, ktoré znázorňovali očistec a deväť posledných častí symbolizujúcich raj.

    Quinta de Regaleira - Portugalsko

    Positano

    Positano (Taliansko) je situované na Amalfskom pobreží, na mieste, ktoré samotní Taliani označujú za najromantickejšie miesto svojej krajiny. Začiatky mesta sa datujú do 9. storočia, kedy na tomto území postavili kláštor. V 15. storočí oblasť zasiahlo tsunami a zničilo veľkú časť pôvodných budov. Positano je považované za najfarebnejšie miesto pobrežia. Turistom ponúka nielen nádhernú pláž, ale i historické uličky s domčekmi, ktoré sú často obrastené viničom alebo ružami. V Positane tiež vyrábajú ručne šité sandále, ktoré môžete využiť aj do náročných terénov.

    Positano - Taliansko

    Santa´sVillage

    Santa´sVillage (Laponsko) je snom (nielen) každého dieťaťa. Dedina je rozľahlá, takže sa v nej nebudete cítiť stiesnene ani s kopou ďalších turistov. Priamo v Santovom dome (https://santaclausvillage.info/ ) môžete prekročiť Polárny kruh, či dopriať drobcom stretnutie so Santom, ktoré je zadarmo. V dedinke je aj Santova pošta, v ktorej môžete s deťmi pomáhať Elfom s triedením listov z celého sveta. Hneď za Santovym domom nájdete oplotené mini safari, kde sa môžete previezť na soboch či psom záprahu. Ubytovať sa môžete rozkošných chalúpkach i v pravom iglu zo snehu.

    Satenil de las Bodegas

    Satenil de las Bodegas (Španielsko) nie je úplne typickým slnečným mestečkom. Domy jeho obyvateľov sú totiž učupené pod obrovskou skalou. Niektoré domy sú vytesané alebo vtesané priamo v skalách. Ľudia využili naozaj každý voľný priestor. Dnes je mestečko preslávené svojimi mäsovými výrobkami (najmä klobáskami) i lahodným pečivom.

    Satenil de las Bodegas - Španielsko

    Dargavs

    Dargavs (Rusko) sa na prvý pohľad javí ako milá chatková oblasť. Malebné domčeky sú však v skutočnosti hrobkami. Sú plné oblečenia, majetku a, samozrejme, mŕtvych tiel. Toto miesto je opradené mnohými legendami. Hovorí sa, že ak tam raz niekto vkročí, už sa nevráti späť. Táto horská nekropola vznikla údajne v 12. storočí a každá hrobka patrila jednej rodine. Traduje sa, že keď ochorel posledný žijúci člen rodiny, odišiel do hrobky, zavrel sa tam a čakal na smrť.

    Dargavs - Rusko

    Mykines

    Mykines (Faerské ostrovy) je ostrov s idylickou dedinkou plnou červených domčekov s trávnatými strechami. Hlavným lákadlom sú ale kolónie rozkošného polárneho vtáčika Alky bielobradej. Má veľký farebný zobák, výrazné oranžové plávacie blany a bieločierne operenie. Deväť mesiacov v roku žije tento rozkošný vtáčik v samote ďaleko na mori. V období párenia sa vracia na pobrežie, vďaka čomu sú ním útesy doslova obsypané. Sídla v úzkych komorách pod zemou (podobné nore zajacov). Turistický chodník vedie tesne okolo ich príbytkov a vy tak môžete tieto nádherné vtáčiky dosýta vyobzerať.

    Mykines - Faerské ostrovy

    Húsavík

    Húsavík (Island) je mestečko na severe krajiny, s malým počtom obyvateľov – iba necelých 3 000. Preslávené je najmä vďaka rybársku, čo je vám jasné už pri prvom pohľade na prístav. Okrem spracovania rýb je toto mesto jedným z najideálnejších pre pozorovanie veľrýb (máte najväčšiu šancu, že tohto obrovského živočícha uvidíte) a s ním aj iné veľké cicavce. Na výlety sa vyráža v malých loďkách, ktoré sú tiché, a teda na pozorovanie viac ako vhodné. A keď už budete na Islande, rovno si ho prezrite celý. Je to totiž zázrak prírody.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Výlet do Benátok - parkovanie, pamiatky, jedlo, ceny Margaréta Koklesová30.6.2019Taliansko, Veneto (oblasť Benátok), Dovolenka pri mori, Užitočné dovolenkové tipyKúzelné mesto na vode, ktoré sa nachádza iba kúsok od známych talianskych letovísk (Bibione, Lignano, Lido di Jesolo, Caorle) by ste nemali počas leta vynechať. Spoznať sa dá i za jeden deň – aj s deťmi. Určite nevynechajte slávne Námestie sv. Marca, prechádzku benátskymi uličkami, miestnu kuchyňu, či plavbu na gondole, ktorá je symbolom Venezie/Benátok. My sme do... 10 miest, ktoré sú v zime najkrajšie Margaréta Koklesová21.2.2019Taliansko, Česko, Dánsko, Francúzsko, Island, Nemecko, Nórsko, Rakúsko, Ruská Federácia, Slovinsko, Užitočné dovolenkové tipyRozmýšľate, kam počas najbližších mesiacov vyraziť? Vyberte si niektoré z európskych miest, ktoré sú pod bielou prikrývkou naozaj kúzelné. Benátky, Taliansko S príchodom zimy sa davy turistov prúdiacich do Benátok spomalia. Cez ostrovy sa rozleje rozprávková hmla, z ktorej sa každých pár minút vynárajú gondolieri. Aj domáci sa...