Nájdite si svoju dovolenku
Vybrať kriteriá

Záruka najnižšej ceny
Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

Široká ponuka zájazdov
Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

Budapešť - Parlament - 0 Budapešť - Hradný vrch - 1 Budapešť - Vyhliadkový autobus - 2 Budapešť - 3 Budapešť - Halászbástya - Rybárska bašta - 4
Maďarsko - praktické informácie
Budapešť - sprievodca mestom
Madarsko - fotogaléria
Last minute Maďarsko
First minute Maďarsko

Budapešť leží uprostred Maďarska na brehoch rieky Dunaj. Z Budapešti je blízko nielen do Viedne, ale i do Bratislavy.

 

  1. Pamiatky a atrakcie Budapešti
  2. Múzeá a galérie Budapešti
  3. Nákupy
  4. Doprava
  5. Ubytovanie v Budapešti
  6. Reštaurácie
  7. Mena
  8. Čas
  9. Telefónne čísla
  10. Zaujimavé informácie

Pamiatky a atrakcie Budapešti

  • Parlament
    Skutočne skvostnou renesančnou i novogotickou budovou na brehu Dunaja je sídlo Parlamentu. Országház, ako sa v maďarskom jazyku nazýva plarlament, má takmer 700 miestností. Budova bola postavená na prelome 19. a 20. storočia.
    Bližšie informácie: www.wikipedia.org

  • Reťazový most
    Reťazový most bol prvým mostom, ktorý spojil obidva brehy Dunaja ešte v r. 1849. Od mosta sa môžete odviezť zubačkou na Hradný vrch. Zubačka premáva od 7:30 do 22:00 okrem párneho pondelka.
    Bližšie informácie: www.rozhlas.cz

  • Hradný vrch
    Budínsky hradný vrch nie je vysoký, ale vďaka svojej polohe na brehu Dunaja pôsobí mimoriadne majestátne. Na Hradnom vrchu nájdeme mnoho zaujímavých stavieb, mnoho štýlov z rôznych období. Niektoré domy tu stoja už od stredoveku. Samotný Hradný palác bol dokončený až v r. 1903. Posledné výrazné prestavby sa realizovali za vlády cisára Františka Jozefa I. Dnes sa tu nachádzajú galérie, múzeá a knihovňa. Súčasťou sú hradné labyrinty pod Hradom s nádhernou historickou atmosférou. Otvorené sú každý deň.

  • Matyášov chrám
    Matyášov chrám je dominantou Budapešti už od 13. storočia. Práve v Matyášovom chráme bol korunovaný v r. 1867 František Jozef I., ktorého manželkou bola Alžbeta, známa pod menom Sisi.
    Bližšie informácie: www.matyas-templom.hu

  • Rybárska bašta
    Ak sa neviete rozhodnúť, kde sa odfotíte, rozhodne by ste nemali obísť Rybársku baštu, z ktorej je nádherný výhľad na celú Budapešť (Parlament, Reťazový most, Korzo). Rybárska bašta pripomína rozprávkový zámok a je azda najnavštevovanejším miestom. Halászbástya bola postavená na začiatku 20. storočia z bieleho pieskovca ako vyhliadková terasa.
    Bližšie informácie: www.wikipedia.org

  • Kostol sv. Anny
    Barokový kostol pochádza z 18. storočia. Má zaujímavý oválny pôdorys.
    Panoráma kostola: www.melon.hu

  • Kostol sv. Štefana
    Najväčším chámom je bazilika sv. Štefana. Kostol bol postavený v 19. storočí.
    Bližšie informácie: www.bazilika.biz

  • Pamätník milénia
    Pamätník milénia zdobí Budapešť od r. 1896. Symbolom námestia Hrdinov je stĺp so sochou archanjela Gabriela. Tento pamätník zobrazuje známe postavy z dejín Maďarska, medzi ktorými sa vyníma knieža Arpád.

  • Kráľovské kúpele
    Budapešť je známa množstvom prameňov, kúpeľov a studní. Zaujímavou turistickoou atrakciou sú turecké kúpele, ktoré sa zachovali ešte z čias expanzie Osmanskej ríše. Kráľovské kúpele boli založené v 16. storočí.
    Bližšie informácie: www.visit-hungary.com

  • Rudas kúpele
    Za najkrajšie zachovalé turecké kúpele sa považujú kúpele Rudas. Nádherná šesťhranná nádrž je zásobovaná termálnym prameňom z Gellértovej hory.
    Bližšie informácie: www.rudasfurdo.hu

  • Mestský park
    Mestský park sa zapísal u obyvateľov Budapešti ako centrum športového vyžitia.

  • Zoologická záhrada (Állatkert)
    Budapešť sa môže pochváliť známou zoologickou záhradou, ktorá spolu s okolitými atrakciami láka turistov hlavne v letnom období.
    Bližšie informácie: www.zoobudapest.com

  • Tropikárium
    Budapešť ponúka najväčšie morské akvárium v Strednej Európe, žraločie akvárium s objemom 1,4 miliónov litrov slanej vody. Žijú tu dvojmetroví žraloci a niekoľko stoviek rôznych druhov farebných rybiek. Okrem obrovského akvária je tu možné vidieť ešte aspoň 50 druhov menších akvárií a terárií. Medzi obľúbené živé tvory patria morské a sladkovodné raje. Tropikárium sa nachádza v obchodnom centre Campona. Okrem auta a autobusu sa dá dostať takmer až k centru vlakom, vystúpiť treba na železničnej stanici Budatétény.
    Bližšie informácie: www.tropicarium.hu

  • Holnemvolt Park
    Okrem prezentácie rôznych druhov zvierat sa tu nachádzajú aj zábavné atrakcie, ako storočný kolotoč, jazda cez džunglu, jazda cez jaskyňu a iné, ktoré boli prevzaté z pôvodného zábavného parku Vidámpark.
    Bližšie informácie: www.zoobudapest.com

  • Margaretin ostrov (Margitsziget)
    Obľúbeným miestom obyvateľov i návštevníkov mesta je Margaretin ostrov. Medzi jeho hlavné atrakcie patria plavárne, tenisové kurty a divadlo.
    Bližšie informácie: www.wikipedia.org

  • Palác zázrakov
    Prvým interaktívnym parkom je Palác zázrakov. Rozprestiera sa na ploche 1000 metrov štvorcových. Ak sa chcete zúčastniť hier a experimentov, toto je ideálne miesto.
    Bližšie informácie: cestovanie.sme.sk

  • Jaskyňa Pálvölgyi Barlang
    Nachádza sa na Szépvölgyi u. 162. Web: www.dunaipoly.hu

  • Jaskyňa Szemlő-hegyi barlang
    Nachádza sa na Pusztaszeri u. 35. Web: www.dunaipoly.hu

  • Jaskyňa Várbarlang (Hradná jaskyňa)
    Nachádza sa na Országház u. 16. Web: www.c3.hu

Múzeá a galérie Budapešti

  • Umelecká galéria alebo Palác umenia
    Umelecká galéria sa nachádza na južnej strane Námestia hrdinov. Patrí medzi vyhľadávané kultúrne stánky súčasného umenia. Najnavštevovanejšie sú expozície výtvarného umenia.
    Web: www.mucsarnok.hu

  • Maďarské národné múzeum
    Maďarské národné múzeum zachytáva dejiny maďarského národa.
    Web: www.facebook.com/nemzetimuzeum

  • Múzeum krásneho umenia (Szépművészeti Múzeum)
    V tomto múzeu je možné obdivovať nádherné zbierky starých majstrov.
    Web: www.szepmuveszeti.hu

  • Štátna opera
    Medzi kultúrne stánky patrí Magyar Állami Operaház, kde sa už tradične konajú predstavenia divadelných inscenácií.
    Web: www.opera.hu

  • Reduta
    Koncertná budova Vigadó zahájila koncertnú sezónu v r. 1865. Po renovácii bola opätovne otvorená až v r. 1980.

Nákupy

Väčšina obchodov je otvorená od 8:00 alebo 10:00 hod. až do večerných hodín. V meste sa dá dobre nakúpiť v špecializovaných predajniach alebo vo veľkých obchodných domoch, ktoré sa nachádzajú aj v okrajových častiach. Tie ponúkajú možnosť nákupu do neskorých večerných hodín a pohodlný nákup počas soboty i nedele. Pre náročných zákazníkov stále platí, že najelegantnejšie, ale i najdrahšie obchody sa nachádzajú na Váci utca.

 

Medzi obľúbené nákupné strediská patria najmä:

 

  • Duna Plaza - nachádza sa na križovatke Gyöngyösi út. a Váci út., najbližšia stanica metra je Gyöngyösi út.
  • Europark - nachádza sa na Üllői út., najbližšia stanica metra je Határ út.
  • Lurdy Ház - leží na Könyves Kálmán krt., sem je najlepší prístup autom.
  • Mammut - nachádza sa na Nám Széna, pričom najbližšia stanica metra je Moszkva tér
  • Pólus Center - leží na Szentmihályi út., dá sa sem pohodlne dostať autobusom od nádražia Nyugati pu.

Doprava

  • Do Budapešti:

    Dobré dopravné spojenie je vlakom, autobusom, autom alebo lietadlom. Vďaka Dunaju má výhodné dopravné možnosti aj loďou.


    Letecky sa možno dostať do Budapešti z väčšiny európskych veľkomiest. Letisko Ferigehy leží cca 28 kilometrov od Budapešti. MALEV využíva terminál 2A a ostatné letecké spoločnosti terminál 2B. Mnoho turistov využíva aj letisko Schwechat, ktoré síce leží v Rakúsku, ale pre svoju malú vzdialenosť od Budapešti je jeho spojenie so svetom veľkou výhodou.


    Vlakom sa možno dostať do Budapešti na niekoľko staníc. Najznámejšou je Nyugati pu., ktorá sa nachádza priamo v centre mesta. Ďalšie sú Keleti a Déli. Z väčšiny nádraží jazdí tzv. nádražný minibus na rôzne miesta v Budapešti.


    Ďaľšou možnosťou je príchod autobusom.


    Autom sa možno dostať do Budapešti priamo po diaľnici, čo ocenia hlavne obchodní cestujúci a turististi, ktorí takto môžu venovať viac času návšteve mesta. Všetky tri diaľnice do Budapešti M1, M3 a M7 podliehajú povinnnosti zakúpiť si diaľničnú nálepku. Vybrať sa dá týždenná, mesačná alebo ročná. Pozor na rýchlostné limity v meste. Rýchlosť je obmedzená na 50 km/hod. Okružné cesty je vhodné prenechať cestovnej kancelárii alebo použiť mestské dopravné prostriedky.


    Loďou sa dá dostať do Budapešti z Viedne i Bratislavy, prípadne z ďalších miest. Cestovné poriadky ako aj cestovné lístky sú k dispozícii v prístave.


  • V Budapešti:

    Dopravná špička v Budapešti je rovnako ako v iných metropolách značným problémom. Typickým príkladom sú ranné špičky počas pracovného týždňa alebo piatkové poobedňajšie zápchy na výpadovkách. V Budapešti cestujúci využívajú dopravu MHD, autobusom, električkou a metrom. Špecialitou Budapešti je aj lanovka (Libegő).


    Na cestovanie sa využíva viac druhov lístkov. Od obyčajných až po kombinované prestupné v metre a viacdenné lístky. Pre turistov odporúčame Budapest card na dva alebo tri dni. Karta oprávňuje držiteľa na bezplatné vstupy do 60-tich múzeí a na rôzne zľavy. Napríklad na kultúrne podujatia, do reštaurácií, na letištné minibusy a pod.


    Budapešť má druhé najstaršie metro v Európe. Prvé metro mal Londýn. Metro má tri linky. So všetkými sa možno odviezť do centra Budapešti na Deák Ferenc Tér. Linky sú farebne odlíšené: M1 je žltá, M2 červená a M3 modrá.

Ubytovanie v Budapešti

  • Budapešť má dostatok hotelov. Kapacita je približne 20 tisíc lôžok. Najdrahšími hotelmi sú hotel Hilton, Kempinski Hotel Corvinus a Atrium Hyatt. Pre turistov, ktorí sa chcú ubytovať za primerané ceny, je v Budapešti množstvo príjemných hotelov s dobrými podmienkami a službami. U mladých ľudí sa tešia obľube aj mládežnícke ubytovne, hoci neposkytujú vysoký komfort.
  • Budapešť sa môže pochváliť aj skvelými kúpeľmi. Jednými z najkrajších nájdete v Danubius Hotel Gellért, ktorý ponúka veľký štýlový krytý bazén a tiež vonkajší bazén.

Reštaurácie

  • Maďarská kuchyňa je vo svete známa svojou pikantnosťou. Budapešť však ponúka nielen tradičnú maďarskú kuchyňu, ale i širokú škálu medzinárodných kuchýň. Navštíviť Budapešť a nevyskúšať ostrý maďarský guláš alebo rybiu polievku by bolo veľkou chybou. Pamiatka na Budapešť po dobrom jedle bude určite okorenená o ďalší zážitok a možno budete mať šťastie a vypočujete si rezký čardáš.

Mena

  • Maďarský forint - HUF.

Čas

  • Rovnaký ako na Slovensku.

Telefónne čísla

  • Telefónna predvoľba: 0036/1/

Zaujímavé informácie

  • Turistická informačná kancelária sídli na Dunajskom korze. Telefonické informácie sú na tel. čísle: 0036/1/1179800.4370.

Mapa

Video