Nájdite si svoju dovolenku
Vybrať kriteriá

Záruka najnižšej ceny
Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

Široká ponuka zájazdov
Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

Londýn - Millenium House - 0 Londýn - Tower Bridge - 1 Londýn - Big Ben (v pozadí London Eye) - 2 Londýn - výmena stráže - 3 Londýn - Piccadilly Circus - 4
Británia - praktické informácie
Británia - fotogaléria
Londýn - sprievodca mestom
Last minute Veľká Británia
First minute Veľká Británia

Londýn sa nachádza v juhovýchodnej časti Britských ostrovov.

Doprava

Do Londýna: Pohodlne sa dá prísť autom, autobusom, vlakom i lietadlom. Pochopiteľne, že návštevníci prichádzajúci z kontinentu, využívajú prevažne leteckú dopravu. Pristanú buď na letisku Heathrow alebo Gatwick. Z obidvoch letísk sa do Londýna dá dostať airbusom alebo vlakom (metrom).


Mnohí však prichádzajú na ostrovy trajektom a následne do Londýna cestujú vlakom. Tí sa dovezú na stanicu Victoria Station, Liverpool Street alebo Waterloo Station. Návštevníci, ktorí prichádzajú autom, by mali vopred vedieť, že na Britských ostrovoch, a teda aj v Londýne sa jazdí po ľavej strane.


V Londýne: Kto v živote nepočul o autobuse double-decker, asi nepočul o Londýne. Double-decker je typickou a neodlučiteľnou atrakciou Londýna, ktorá vás bude sprevádzať na každom kroku. Sieť autobusov je riešená uzlovým spôsobom. To znamená, že linky majú konečnú v uzlových bodoch a tým sa zjednodušuje prestupovanie. Okrem autobusov funguje v Londýne metro, ktoré sa nazýva underground alebo jednoducho tube. Stanice metra sú označené viditeľne značkou pripomínajúcou zákaz vjazdu s modrým pruhom, v ktorom je uvedený názov stanice. Orientácia v londýnskom metre je veľmi jednoduchá a pochopiteľná aj pre cudzincov. Pre tých, ktorí sú prvý raz v metre pripomíname, že lístok sa nesmie zahodiť po vystúpení z vlakovej súpravy, pretože pri výstupe z metra sú turnikety, cez ktoré sa dá vyjsť len s platným cestovným lístkom. Nesporne zvlášť populárnym spôsobom dopravy je taxík. Londýnske taxíky sú čiernej farby, sú priestranné a bezpečné. V porovnaní s našimi cenami sú londýnske taxi služby cenovo prijateľnejšie.

Pamiatky a atrakcie v Londýne

Medzi miesta, ktoré by ste rozhodne mali vidieť patria:


Big Ben             
Neopakovateľná zvonica so slávnym zvonom, ktorá sa nachádza pri budove parlamentu v tesnej blízkosti rieky Temže.


Covent Garden
Obľúbené miesto odpočinku v rušnom meste. Covent Garden je bývalá tržnica, ktorá ponúka miesto pre príjemne strávené chvíle s priateľmi v kaviarničkách, obchodíkoch, butikoch alebo na nádvorí pri sledovaní atrakcií pouličných divadelníkov.


Buckingham Palace
Buckhingham Palace Road, SW1 - tube station Victoria Majestátna budova, ktorá už od 19. storočia slúži ako kráľovská rezidencia. Počas letných mesiacov je možné navštíviť vybrané kráľovské komnaty. Pred Buckinghamským palácom prebieha výmena stráží.


Downing Street
Dom č. 10 je atrakciou, ktorá láka turistov aj napriek zamrežovaniu ulice z bezpečnostných dôvodov. V tomto dome totiž tradične býva ministerský predseda.


Docklands
Nový Londýn sa rozprestiera v dokoch, ktoré donedávna pôsobili skôr opusteným dojmom. Dnes je to moderná časť mesta s exkluzívnymi budovami, nádhernými bytmi, obchodmi, ktoré vytlačili typické prístavné sklady.


Greenwich
Centrum námorníctva so všetkým, čo k tomu patrí. V Greenwich nájdete toľko zaujímavých vecí, že sa sem radi vrátite pri najbližšej návšteve Londýna. Práve tu sa môžete postaviť na východnú a západnú pologuľu, lebo práve tadiaľto prechádza nultý poludník.

Tu môžete navštíviť Romney Road Greenwich, SE10, Rail GreenwichNational Maritime Museum, či Greenwich Park, Greenwich, SE10, Rail GreenwichOld Royal Observatory alebo si prezrieť skutočné historické lode. Ak sem zavítate počas víkendu, nezabudnite sa zastaviť na Greenwich Market. Jeho atmosféra je skutočne očarujúca.


Houses of Parliament
Westminster, SW1 - tube station Westminster Elegantná a nezameniteľná je budova parlamentu, ktorá zdobí Londýn už od roku 1847. Pri obdivovaní parlamentu sa môžete prejsť po nábreží rieky Temža. Určite vás upúta Rodinova plastika Občania z Calais.


Hyde Park
Londýn je plný krásnych parkov. Mnohé sú udržiavané s takou predcíznosťou, aká je v našich končinách nepredstaviteľná. Hyde Park je však známy nielen svojou krásou, ale aj rečníckym kútom, ktorý sa nazýva Speaker´s Corner.


Madame Tussaud´s
Marylebone Road, NW1 - tube station Baker StreetExpozícia voskových figurín láka turistov už dve storočia. Modely slávnych osobností zo sveta hviezd, kráľovských rodín, či známych politikov alebo športovcov a netradičnú pestrofarebnú prehliadku mestom vrátane strašnej uličky zo starých čias nájdete v zvonku nenápadnej budove.


St. Paul´s Cathedral
Katedrála, v ktorej sa vydávala aj princezná Diana, láka množstvo turistov. Jej majestátnosť mohli obdivovať návštevníci už od r. 1711. Jej autorom je slávny architekt Christopher Wren.


Tower Bridge
Rozprávkovo krásny most je výnimočnou atrakciou vďaka svojmu zdvíhaciemu mechanizmu. Vo vežiach sa nachádza zaujímavá expozícia o histórii mosta.


Tower of London
Tower Hill, EC3 - tube station Tower Hill Neďaleko Tower Bridge sa nachádza podstatne staršia atrakcia, a to obrovská pevnosť, ktorá sa do povedomia londýnčanov pôvodne zapísala ako väzenie, neskôr ako sklad zbraní, mincovňa a dnes ako úschovňa kráľovských klenotov. K Toweru patria nezameniteľní strážcovia v tradičnej čierno-červenej uniforme a čierne havrany.


Piccadilly Circus
Fotografie Piccadilly Circus určite zdobia nejeden fotoalbum. Toto námestie je známe svetelnými reklamami a obľúbenou soškou Erosa.


Trafalgar Square
Trafalgárske námestie leží v srdci Londýna. O príjemnú atmosféru sa stará veľká fontána a Nelson´s Column a o pamiatku na šatách zasa holuby.


Westminster Abbey
Victoria Street, SW1 - tube station Victoria Miesto korunovácie a odpočinku mnohých slávnych osobností. Medzi nimi tu má hrobku aj učenec Sir Isaac Newton v tzv. Chapter House.


China Town
Neodmysliteľným miestom je čínska štvrť, ktorá láka návštevníkov do nefalšovaných čínskych reštaurácií. Typický koloryt tejto štvrti je pre našinca zaujímavou atrakciou.


Globe Theatre
Divadlo, v ktorom Shakespeare uvádzal svoje hry, nájdete na brehu rieky Temža. Dnešná budova je iba napodobenina, pretože pôvodná stavba vyhorela v r. 1613.


Royal Exchange , IPE
Ďalšími zaujímavými miestami sú napr. burzy. Slávnou burzou je Royal Exchange, ktorá leží uprostred City. Ďalšou burzou je komoditná burza IPE, na ktorej sa obchoduje s ropou.


London Aquarium         
Celkom nové akvárium s 30.000 rybami. Medzi atrakcie patria žraloky. Zvláštnosťou sú raje, s ktorými sa môžete zahrať v otvorených nádržiach.


Millenium House
Úplne novou atrakciou postavenou na oslavu milénia je Millenium House (foto), ktorý bol otvorený v r. 2000. Táto atrakcia je v súčasnosti uzatvorená.


Lloyd´s
Netradične je riešená budova poisťovne Lloyd´s. Ak sa vám podarí dostať sa do tejto zvláštnej budovy, zastavte sa pri zvonci, ktorým sa tu tradične oznamuje každá závažná poistná udalosť. V kronike nájdete záznam o zvonení pri potopení Titaniku.


British Airways London Eye
Jubilee Gardens, South Bank, SE1 - tube station Waterloo.Konečne má aj Londýn koleso, ktoré prekonalo všetky rekordy. Konštrukcia Londýnskeho oka vyčnieva do výšky 135 metrov nad hladinu rieky Temža.

Múzeá a galérie v Londýne

V Londýne sa rozhodne nudiť nebudete. Množstvo múzeí a galérií vám ponúka možnosť spoznať nielen históriu, kultúru, ale aj absolútne novinky vo vede a technike.


British Museum
Great Russell Street, WC1 - tube station Tottenham Court Road Hádam najznámejším múzeom klasického typu je British Museum. Toto rozsiahle múzeum ponúka prehliadku archeologických vykopávok a zaujímavostí z celého sveta. Sú tu úžasné pamiatky z krajín, ktoré boli kedysi britskými kolóniami.

Zaujímavosťou je napríklad Rosettská doska, ktorá bola kľúčom k rozlúšteniu hieroglyfov, egyptské múmie, časti palácov a monumentov z antického Grécka a mnohé nádherné artefakty.

Natural History Museum
Cromwell Road, SW7 - tube station South Kensington Pre milovníkov prírody je cieľom návštevy práve toto múzeum. Dá sa tu vidieť všetko, čo súvisí s faunou a flórou. Pre deti sú tu zaujímavou formou spracované modely hmyzu v nadživotnej veľkosti, kostry dinosaurov a mnoho pútavých exponátov, ku ktorým je možné prostredníctvom počítačov získať informácie napr. o mieste výskytu, o zvukoch zvierat, atď. V múzeu je umiestnená socha Charlesa Darwina, ktorý sa preslávil evolučnou teóriou.


Science Museum
V tesnom susedstve sa nachádza vedecko-technické múzeum. Táto expozícia strojov, techniky a zaujímavostí z prírodných vied je prehliadkou rovnako pútavou pre deti i rodičov.


Museum of London
London Wall, EC2 - tube station St. Paul´s Múzeum o histórii mesta je jedinečnou prehliadkou zaujímavých a často prelomových udalostí.


National Gallery
Trafalgar Square, WC2 - tube station Charing Cross V samotnom centre Londýna sa nachádza niekoľko galérii. Nádherné zbierky obrazov slávnych maliarov nájdete práve v National Gallery.


National Portrait Gallery         
Už podľa názvu je jasné, že v tejto galérii nájdete portréty slávnych osobností.


Tate Gallery
Tate Gallery má vo svojich priestoroch rozsiahlu zbierku krajiniek, ale aj expozície novodobého výtvarného umenia.

Nákupy

Londýn je nesporne výborné miesto na nákupy. Obchodné domy na Oxford Street, Regent´s Street, či obchodné domy v širšom centre vám určite ponúknu všetko, čo hľadáte. Medzi zaujímavé miesta patria historické obchodné domy, ktoré sa dajú navštíviť nielen z dôvodu nákupov. Jedným z takýchto unikátov je obchodný dom Liberty. Ak nakupujete s deťmi, tak nemôžete obísť obchodný dom, ktorý ponúka hračky na piatich podlažiach. A ak ste zatúžili po štýlovom obchodnom dome, kde sa prechádzate po secesných dlaždiciach a kde zákazník je skutočný pán, tak isto navštívite Harrod´s.


V Londýne sa dobre nakupuje "móda". Dá sa kúpiť úplne výstredné, normálne, ležérne alebo výsostne elegantné šatstvo vrátane všetkých módnych doplnkov v tých istých farbách a v tom istom štýle.


Ak vás zaujímajú obchody s knihami, ste na dobrej adrese. Kníhkupectvá sú lahôdkou, ktorú v Londýne žiaden milovník literatúry neobíde.

Ubytovanie v Londýne

Ubytovanie v Londýne má niekoľko zvláštností. Najprv je treba povedať, že kultúra bývania na Britských ostrovoch je dosť odlišná od bývania v západnej Európe. Tomu spravidla zodpovedá aj štandard a cena. Londýn patrí medzi najdrahšie mestá sveta. Preto je vhodné venovať výberu hotela značnú pozornosť. Aj pomerne drahé hotely neposkytujú také kvalitné ubytovanie, aké by ste v iných krajinách zohnali za polovičnú cenu. Takže, vopred sa informujte na čo najviac detailov. Veľkosť izby, čistota, kúrenie a pod. Tí, čo ešte v Londýne nenocovali, budú zaiste prekvapení, ak sa dozvedia, že v kúpelni sa do umývadla nakláňajú dva separátne kohútiky. Z jedného tečie horúca a z druhého studená voda. Skúste si umyť zuby. Okná v mnohých hoteloch sú riešené tak, že aj v prípade chladného počasia sa prakticky stále vetrá. Kúrenie si hosť zapína až po príchode na izbu. Takže, ak neprídete poobede, asi vám extra teplo nebude. Na druhej strane sa v Londýne nachádza mnoho exkluzívnych a skutočne pompéznych hotelov. Tu je úroveň tak vysoká, že človek chvíľami nevie, čo má robiť, aby zachoval bontón.


Čo sa týka raňajok, tak pre hladných doporučujeme English breakfast, čo sú bohaté a teplé anglické raňajky. Ak vám ponúknu takzvané Kontinental breakfast, čakajte skôr sladké raňajky v podobe sladkého pečiva so sladkým džemom a medom, prípadne jogurtom a ovsené vločky.

Reštaurácie

V Londýne sa môžete najesť na každom kroku. Za skutočne málo peňazí sa môžete najesť v mnohých reštauráciách typu rýchleho občerstvenia. Niektoré z nich ponúkajú možnosť jesť, dokiaľ neprasknete. To znamená, že kým ste dnu, môžete jesť za rovnakú cenu. Na vás ostáva výber, či budete jesť šalát, pizzu alebo iné jedlá ako cestoviny a podobne. Pozor, nápoje sa platia zvlášť. Takúto ponuku má napr. sieť reštaurácii Deep Pan (Hlboká panvica). Podobné ponuky pripravujú aj niektoré čínske reštaurácie. Stačí si pozrieť vo výklade aktuálnu ponuku.


Protikladom sú drahé a štýlové reštaurácie. Tie ponúkajú vysokú kvalitu za vysokú cenu. Prekvapením býva relatívne malá porcia. Tieto reštaurácie sú plné obchodníkov, a tí viac rozprávajú ako jedia.


V Londýne sú obľúbené kaviarničky, vinárne a hostince. Väčšinou sa volajú Pub. Tieto sú najčastejšie navštevované počas obeda ľuďmi zamestnanými v blízkom okolí, ktorí sa tu radi stretávajú. Nájdete tu nielen klasických zamestnacov, ale i bankárov, farebne oblečených burzových maklérov a mnoho študentov. Podvečer a večer sú tieto miesta úplne plné. Mnoho ľudí sem prichádza, aby tu s kolegami strávili príjemný večer. Úroveň pubov zodpovedá klientele a preto sa nemusíte báť, že by ste sa dostali do zlých priestorov.

Mena

Britská libra - GBP

Čas

V Londýne je o hodinu menej než na Slovensku. Tu platí GMT, takzvaný svetový čas. Chronometer nájdete v Kráľovskom observatóriu v Greenwichi.

Telefónne čísla

Predvoľba: 0044/207, 0044/208.


Zaujímavé informácie: Pozor, v Londýne sa jazdí po ľavej strane. To znamená, že tá správna autobusová zastávka bude na opačnej strane, než ste zvyknutí u nás.


Nezabudnite, že Londýn, to je plno zaujímavostí, zábava a elegancia zmiešaná s výstrednosťou.

Mapa

Video