ÚVOD » Grécko » Lesbos » Anaxos

Anaxos Garden
★★

Popis hotela
Oblasť a mapa
Výlety
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.

O destinácii

Lesbos sa vyznačuje veľmi rozmanitou krajinou, historickými pamiatkami, tradičnými dedinkami, peknými plážami, zaujímavou flórou i faunou. Ostrov je sopečného pôvodu, pokrytý lesmi a je ostrovom olivových hájov, rastie tu až 15 miliónov olivovníkov. Narodila sa tu Sapfó, najznámejšia poétka v starovekom Grécku, ďalej básnik Arion, lyrik Alkaios a taktiež jeden zo siedmich antických mudrcov Pittacus. Ostrov je rodiskom aj novodobých umelcov akými sú najslávnejší grécky naivný maliar Theophilus Hajimichali alebo nositeľ Nobel ceny za literatúru z r. 1978 Odyseus Elytis. Ostrov má dva zálivy (Kalloni a Gera) a to na južnom pobreží a je rozdelený na štyri časti: Severná časť - je najkrajšou časťou ostrova, nachádzajú sa tu napr. stredoveké mesto Molyvos, dedina Petra známa tým, že v priebehu Trójskej vojny tu zakotvil Achilles, ďalej termálne pramene v Eftalou, nádherné pláže v Anaxosu a rozsiahle píniové lesy, ktoré sa tiahnu až na pláže v zátoke Kaloni. V južnej časti je zátoka Yera s krásnou prírodou a kultúrne a ekonomické centrum ostrova oblasť Plomari. Východná časť je veľmi rozmanitá, nájdeme tu olivové háje, rozsiahle píniové lesy a hlavné mesto Mytiliny. Západná časť ostrova je suchšia vďaka vulkanickej činnosti, skoro bez stromov a menej osídlená. Nachádza sa tu "Petrifi ed forest" - les so stromami starými milióny rokov, vlastne už len so skamenenými zvyškami ich kmeňov, ktorý bol vyhlásený UNESCOM za Geopark. Ostrov je vychýrený svojou výbornou kuchyňou a stáva sa populárnou destináciou na strávenie pohodovej a pokojnej dovolenky.

Zemepisná poloha
Lesbos (grécky Lesvos) je, po Kréte a Evii, tretím najváčším gréckym ostrovom a leží v severovýchodnej časti Egejského mora, neďaleko tureckého pobrežia (10 km). Najvyššia hora ostrova Lepetymnos 968 m.n.m.

Rozloha
1 630 štvorcových kilometrov.

Počet obyvateľov
cca 105 000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Mitylény (Mytiliny).

Mena
Eur (euro).

História
Ostrov bol pravdepodobne osídlený v 4 tisícročí pred Kristom. Už slepý antický básnik Homér ho spomína vo svojich eposoch Ilias i Odysea. Okolo 11 st. pred Kristom, cca 60 rokov po páde Tróje, boli na ostrove založené Aiolské kolónie. V 6. storočí sa stal Lesbos centrom obchodu s Egyptom a neskôr medzi rokmi 492 až 479 pred n.l. sa dostal pod nadvládu Peržanov. Od roku 88 pred n.l. bol pod rímskou nadvládou a po rozdelení rímskeho impéria pripadol Lesbos Východorímskej (Byzantskej) ríši. V roku 1462 sa ostrova zmocnili Turci, obyvateľov zotročili a ostrov zpustošili.V priebehu tureckej okupácie bol ostrov vyplienený Benátčanmi a Rusmi a bolo to miesto exilu pre tureckých vojvodcov. Lesbos bol oficiálne pripojený ku Grécku v r. 1914 a to dohodou medzi Londýnom a Aténami. Ostrov však začali Gréci spravovať až po roku 1923, kedy zem opustili poslední Turci. Počas II. sv. vojny, v rokoch 1941 až 1944, ho okupovali Nemci. Dnes ostrov patrí ku Grécku a pomaly sa z neho stáva veľmi obľúbená turistická oblasť.

Vzdialenosť od letiska

Na ostrove sa nachádza medzinárodné letisko Mytilene. Transfer z letiska letovísk trvá približe 1 až 2 hodiny.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 764 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Mytilene: 1:40 hod.
Košice - Mytilene: 1:30 hod.
Poprad - Mytilene: 1:40 hod.
Sliač - Mytilene: 1:40 hod.
Viedeň - Mytilene: 1:45 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy Vám bude trvať približne 22 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

V januária februári je na ostrove Lesbos typická teplota 12°C, v marci sa mierne oteplí na 15°C. V apríli je príjemných 19°C a v máji už veľmi teplo a to 23°C. V júni začína leto a teploty sa vyšplhajú na 28°C, v júli a auguste až na 30°C. V septembri teploty mierne klesnú na 27°C a v októbri až na 21°C. V novembri sa stretnete s teplotou 16°C a v decembri len 13°C.

Pláž

Na 370 km dlhom pobreží ostrova sa nachádza nespočetne veľa piesočnatých a okruhliakových pláží a mnohé z nich majú modrú vlajku EÚ.

Skala Eressos

Pláž patrí k najkrajším plážam ostrova. Má dobre vybudované služby a je veľmi často navštevovaná. K dispozícii sú slnečníky, ležadlá, reštaurácie, bary, kaviarne a taverny.


(Zdroj: flickr//cc/Skala Eressos)

Petra

Pláž Petra patrí taktiež k najkrajším a zároveň najnavštevovanejším plážam na ostrove. Nachádza sa na okraji krásnej dedinky a je to pláž, ktorú veľmi často vyhľadávajú rodiny s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Petra)

Skala Kallonis

V zátoke Kalloni sa nachádza nádherná piesková pláž s dobre rozvinutými službami. Na pláži je niekoľko športových centier, ktoré ponúkajú turistom možnosť vyskúšať si najrôznejšie vodné športy.


(Zdroj: flickr//cc/Skala Kalloni)

Anaxos

Približne 60 km od hlavného mesta leží letovisko Anaxos s piesočnatou plážou. Pláž má pozvoľný vstup do kryštálovo čistého mora a je vhodná pre rodiny s malými deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Anaxos)

Sigri

Pláž Sigri je troška vzdialenejšia piesočnatá, na niektorých miestach s malými kamienkami. Je troška ukrytá takže si na nej dokonale oddýchnete. V blízkosti sa nachádzajú aj reštaurácie a taverny.


(Zdroj: flickr//cc/Sigri)

Agios Stefanos

Táto pláž je kamienková a málo navštevovaná. Nenájdete na nej žiadne ubytovacie ani stravovacie zariadenia. 

Agios Isidoros

Patrí k najdlhším plážam na ostrove a je často vyhľadávaná. More ponúka veľmi dobre podmienky pre šnorchlovanie ale aj pre potápanie a pozorovanie podvodného sveta. 


(Zdroj: flickr//cc/Agios Isidoros)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

Kryštáľovo čisté.

Teplota mora

Január - 15°C, Február - 15°C, Marec - 15°C, Apríl - 16°C, Máj - 18°C, Jún - 22°C, Júl - 23°C, August - 24°C, September - 23°C, Október - 20°C, November - 18°C, December - 16°C.

Šport

Na plážach je možnosť vodných športov, plážových športov alebo možnosť zapožičania vodných bicyklov, skútrov alebo člnov.

Výlety

Zábava

Ostrov Lesbos je oázou pokoja a pohody a zatiaľ odoláva masovému turizmu, ale aj napriek tomu v letoviskách ako napr. Petra, Anaxos, Skala Eressou sa nájde veľké množstvo dennej a nočnej zábavy.

Mapa

​Molyvos

Historicky a ekonomicky dôležité a najkrajšie mesto na severe ostrova. Nad mestom sa týči byzantský opevnený hrad. Očaria Vás predovšetkým typicky grécke kamenné domčeky s farebnými okenicami a tehlovo červenými strechami, ktoré sú k sebe doslova nalepené. Vo večerných hodinách získava Molyvos ešte viac očarujúce atmosféru, vďaka množstvu svetiel, ktoré nádherne osvetľujú pozostatky hradu.


(Zdroj: flickr//cc/Molyvos)

Termálne pramene

Ostrov má veľké množstvo termálnych prameňov, ktoré boli väčšinou objavené už v antike. Therma Yera - najväčšie termálne pramene cca 5 km západne od Mitylény v zátoke Yera, Polyhnitos (juhovýchodne od Polyhnitosu) - nachádzajú sa v krásnej zrekonštruovanej byzantskej budove a je to jeden z najteplejších ( 87,6°C). Lisvorio, Eftalou - priamo na pláži neďaleko od Molyvosu, nádherné miesto s priezračne čistou vodou, ktorá má 46,5°C. 

Mitilény

Hlavné mesto ostrova a prístav s obrovskou pevnosťou z 19. st. sa rozprestierajú na východe ostrova. V meste je aj veľmi známe múzeum s úžasnou zbierkou moderného umenia 20. st. Mesto. Vďaka svojej univerzite je veľmi živým mestom aj v zimných mesiacoch.


(Zdroj: flickr//cc/Mitilini)

Dedinka Petra

Leží asi 5 km južne od Molyvosu, turistami veľmi obľúbené miesto s dlhou piesočnatou plážou a prímorským námestím. Je postavené okolo skaly, ktorá je asi 30 m vysoká a na vrcholku je postavený kláštor Panagia Glykofilousa (v preklade kláštor Panny Márie Sladko Bozkávajúci), ktorý bol postavený v r. 1747 a zrekonštruovaný v r. 1840. Vo vnútri kostola sa nachádza prekrásny vyrezávaný ikonostas so vzácnou ikonou Panny Márie a vedie k nej schodisko o 114 schodoch.


(Zdroj: flickr//cc/Petra)

Dedinka Anaxos

V blízkosti Petry, má nádhernú piesočnatú pláž s mnohými tavernami a s výhľadom na stredoveký Molyvos.


(Zdroj: flickr//cc/Anaxos)

Eressou

Leží 90 km od hlavného mesta na prekrásnej piesočnatej pláži. Koná sa tu každoročne v septembri aj festival Women Together - dvojtýždňový festival, na ktorom sa schádzajú ženy z celého sveta, s množstvom koncertov a exhibícií a veľkolepých nočných párty.


(Zdroj: flickr//cc/Eressou)

Plomari

Plomari je významné ekonomické a kultúrne stredisko ostrova na juhu ostrova.


(Zdroj: flickr//cc/Plomari)

Ayvalik v Turecku

Loďou sa môžete dostať až na pobrežie Turecka, konkrétne do strediska Ayvalik. Je to archeologicky významné  miesto, pretože sa tam nachádza Pergamon s Akropolou. Taktiež si môžete vychutnať tradičné turecké trhy a bazáre.


(Zdroj: flickr//cc/Ayvalik)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.