ÚVOD » Grécko » Zakynthos » Tsilivi

Apartmány Panagiotis I a II
★★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Apartmány Panagiotis I a II - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Zakynthos po starogrécky "veľmi hornatý ostrov" je vďaka prírode dychvyrážajúcim ostrovom. Ostrov má veľmmi dobrú a priaznivú klímu, preto je veľmi úrodný a veľmi zelený. Zakynthos je nie len úrodný a zelený, ale charakterizujú ho aj tradičné horské dedinky, kláštory a pozoruhodné vyhliadky. Hlavným mestom je mesto Zakynthos. Podľa gréckych mýtov bol ostrov i domovom boha Apolóna a bohyne Artemis. Turistov priťahuje bohatá krasová planina, ktorá dosahuje výšku až 730 metrov. Planina je tak úžasným a romantickým miestom s tyrkysovou vodou a vrakom lode, ktorý dotvára atmosféru.  Vrak lode je najfotografovanejšou atrakciou svetoznámej pláže Navagio. V blízkosti ostrova radi plávajú morské korytnačky Caretta. Sú na ostrove chránené a preto pláže v mieste ich výskytu v Laganas Bay sú sledované. Na ostrove pomerne dobre funguje autobusová doprava, ale nejazdí podľa pevného cestovného poriadku. Sú tu však aj požičovne automobilov a motocyklov. Za priaznivé ceny tu jazdia aj taxíky.

Zemepisná poloha
Zakynthos je najjužnejším ostrovom spomedzi iónskych ostrovov Grécka a tretím najväčším ostrovom v Iónskom mori. Leží neďaleko cca 16 km od Peloponézu.

Rozloha
406 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
30.000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Zakynthos (Zakinthos).

Mena
EUR (euro)

História
Prvé osídlenie ostrova bolo obyvateľmi, ktorí sa volali Achájci a Arkádi. Ostrov prechádzal aj ťažkými aj dobrými obdobiami, pretože bol akýmsi strediskom obchodu, o ktoré mal každý záujem. V r. 455 pred n. l. patrik k Aténam, no neskôr ostrov získali Macedónci a Rimania. Veľakrát bol Zakynthos aj zničený a dobitý. Približne 300 rokov patril pod nadvládu Benátok a zostala na ňom dodnes "talianska" atmosféra, pretože sa tu stretnete s talianskymi menami a s talianskym jazykom. 

Medzi najznámejšie strediská ostrova Zakynthos patria:

Alikes - menšie stredisko so štrkovou plážou. Nachádza sa v tesnej blízkosti susedného strediska Alikanas. Alikes ponúka širokú škálu vodných športov a preto je vyhľadávaným letoviskom ľuďmi, ktorí uprednostňujú aktívnu dovolenku.
Alikanas - menšie stredisko s dvoma známymi pieskovými plážami: Alikanas Beach a Agios Beach. V stredisku je dostatok obchodov, reštaurácií a taverien, no pritom si zachováva typickú grécku atmosféru.
Amudi - rybárska dedina, ktorá láka turistov práve svojou tradičnou atmosférou.
Argassi - leží na východnom pobreží ostrova. Jeho výhodou je malá vzdialenosť od hlavného mesta, a to len 4 km. Promenáda mestečka je plná reštaurácií, taverien a barov. Stredisko ponúka príjemné hotely, väčšinou priamo pri pláži: hotel Commodore, hotel Locanda.
Tsilivi - je stredisko na východnej strane ostrova. Rozprestiera sa len 5 km os hlavného mesta ostrova Zakynthos. Má krásne piesočné pláže s pozvoľným vstupom do mora. Pláž v Tsilivi sa pýši Modrou vlajkou (čistota vody). Tsilivi sa profiluje ako rodinné stredisko, ktoré ponúka rôznorodú zábavu. Dostatok kvalitných hotelov v dojstredisku Tsilivi - Planos poskytuje dovolenkárom bohatý výber: hotel Iberostra Plagos Beach, hotel Caravel, hotel Lesante hotel & Spa, hotel Strofades Beach, hotel Zante Maris.
Kalamaki - stredisko s najznámejšou plážou na ostrove - Caretta Beach. Pláž je známa ako hniezdisko korytnačiek. Toto stredisko je síce pekné, ale niekomu môže vadiť hluk lietadiel. Známymi hotelmi sú: hotel Crystal Beach, hotel Golden Sun, hotel Klelia, hotel Sirocco.
Laganas - toto stredisko je najrušnejším a najvybudovanejším letoviskom na ostrove Zakynthos. Nachádza sa na južnej strane ostrova. Je tu množstvo výborných hotelov, kaviarničiek, barov, taverien a obchodov. Nedávno tu otvorili aj menší vodný park. Laganas leží na juhu ostrova a je trochu veternejším strediskom ako iné, ktoré ležia na východnej strane ostrova. Medzi známe hotely patrí hotel Mediterranean Beach, hotel Poseidon Beach, hotel Louis Zante Beach, hotel Astir Palace, hotel Majestic, hotel Astir Beach, hotel Louros Beach.
Vassilikos - príjemné stredisko s pieskovou plážou leží na juhovýchodnom výbežku ostrova. Príjemnými hotelmi strediska sú: hotel Belvedere, hotel Vassilikos Beach, hotel Aquarius, penzión Christina.

Vzdialenosť od letiska

Na ostrove sa nachádza medzinárodné letisko Zakynthos, kde sú počas letnej sezóny otvorené linky.
Na Zakynthos sa môžete dostať aj cez Atény. Z Atén denne pravidelná linka a let trvá asi 45 min. 

Čas transferu z letiska do stredísk závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 742 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Zakynthos: 1:35 hod.
Košice - Zakynthos: 1:35 hod.
Poprad - Zakynthos: 1:40 hod.
Sliač - Zakynthos: 1:40 hod.
Viedeň - Zakynthos: 1:35 hod.

Bratislava - Atény: 1:40 hod.
Košice - Atény: 1:35 hod.
Poprad - Atény: 1:40 hod.
Sliač - Atény: 1:40 hod.
Viedeň - Atény: 1:40 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 19 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Začiatok roka na ostrove Zakynthos, teda v januári a februári, je príjemný s príjemnými teplotami 14°C. V marci teploty vystúpia na 16°C a v apríli až na 19°C. Máj je už znamením, že prichádza leto a teploty sa pohybujú okolo 25°C. V júni je veľmi horúco a to 30°C a v júli a auguste teploty vystúpia až na 32°C. September je stále horúci, teploty sú 28°C a v októbri je stále príjemných 24°C. V novembri teploty poklesnú na 19°C a v decembri na 15°C:

Pláž

Nádherné piesočnaté pláže sú doslova atrakciou ostrova a väčšina turistov, ktorý navštívili Zakynthos, sa zhoduje v tom, že najkrajšie pláže sa nachádzajú na juhu ostrova.

Navagio

Je piesočnatá najznámejšia pláž ostrova Zakynthos. Je známa vrakom pašeráckej lode. Pláž Navagio le lemovaná bielymi vysokými skalami a prístup na ňu je len po mori. Má nádherne sfarbené tyrkysové more a je zároveň aj najfotografovanejšou plážou ostrova. Cez letnú sezónu býva na nej veľmi rušno, k dispozícii je niekoľko slnečníkov a ležadiel.


(Zdroj: flickr//cc/Navagio beach)

Gerakas

Je ďalšou plážou, ktorá patrí k najkrajším piesočnatým plážam na ostrove. Má jemný biely piesok a pozvoľný vstup do kryštálovo čistého mora. Na pláži sú k dispozícii slnečníky, ležadlá, množstvo reštaurácií, barov a obchodov. Pláž je taktiež vhodná pre rodiny s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Gerakas beach)

Laganas

Známa je hlavne ako liaheň vzácnych kariet obrovských. Zároveň je súčasťou národného parku a práve kvôli ochrane korytnačiek a bielych tuleňov sú na južnom pobreží zakázané vodné športy. Pláž je tvorená jemným pieskom, malými kamienkami a čistým morom. V mori sa nachádza malý ostrovček, na ktorý vedie drevené mólo.


(Zdroj: flickr//cc/Laganas beach)

Banana

Je rozľahlá piesočnatá pláž s malými okruhliakmi. Je typická svojím jemným pieskom, pozvoľným vstupom do mora a širokou ponukou vodných športov. Pláž je veľmi dlhá a vhodná pre rodiny s deťmi.

Kalamaki

Pláž Kalamaki patrí do Národného morského parku, je obklopená skalnými útesmi a krásnou prírodou. Pláž je piesočnatá s čistým a kryštálovým morom. Na pláži sú ponúkané rôzne služby turistom a je tu široká ponuka vodných športov. Vďaka pozvoľnému vstupu do mora je pláž obľúbená u rodín s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Kalamaki)

Tsilivi a Planos

Sú to veľmi rušné a vzájomne prepojené pláže so veškerým komfortom a možnosťami športových aktivít. Na pláži sa nachádzajú siete reštaurácií, hotelov, barov, obchodov a iných atrakcií.


(Zdroj: flickr//cc/Planos beach)

Agios Nikolaos

V malom letovisku sa nachádza táto krásna piesočnatá pláž, pre ktorú je typická maličká kaplnka. Na pláži sú Vám k dispozícii slnečníky, ležadlá,reštaurácia a obchod. Veľmi obľúbené sú na pláži aj vodné športy. 


(Zdroj: flickr//cc/Agios Nicholaos)

Porto Zoro

Ďalšia piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora, ktorá je vhodná pre rodiny s deťmi. Má jemný piesok a niekoľko vytŕčajúcich skál. Je lemovaná krásnou prírodou, ktorá vytvára príjemný tieň. Na pláži nájdete ležadlá, slnečníky a zariadenia pre turistov.


(Zdroj: flickr//cc/Porto Zoro)

Dafni

Dafni je troška menšia a menej navštevovaná pláž. Je tvorená jemným pieskom a kryštálovo čistým morom. Je obklopená útesmi odkiaľ je krásny výhľad. V blízkosti pláže sa nachádza malý ostrov.


(Zdroj: flickr//cc/Dafni beach)

Alykes a Alykanas

Sú pláže, ktoré navzájom nadväzujú na seba. Majú jemný piesok a kryštálovo čisté more. Na pláži sú k dispozícii slnečníky, ležadlá, taktiež tu nájdete zopár reštaurácií a barov.


(Zdroj: flickr//cc/Alykanas beach)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More je nádhernej azúrovej farby. Vďaka jeho hĺbke je voda najmodrejšia v celom Stredomorí.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 15°C, Marec - 15°C, Apríl - 16°C, Máj - 18°C, Jún - 23°C, Júl - 25°C, August - 26°C, September - 25°C, Október - 23°C, November - 20°C, December - 18°C.

Deti

Deti sa zabavia v niektorých z aquaparkov, v hotelových rezortoch sú detské ihriská a kútiky, šmýkačky a iné atrakcie.

Šport

Vodné športy sú prevádzkované prevažne na východných pobrežiach, na juhu, v laganaském zálive sú vzhľadom k ochrannými pásmami Národného morského parku Zakynthos atrakcie obmedzené na vodné bicykle a morské kajaky. Prístrojové potápanie sa prevádzkuje najmä v okolí pláže ag. Nikólaos, ale oveľa zaujímavejšie terény a širšia ponuka (hlavne ponory z lode) je v oblasti Marathia.

Zábava

V noci to na ostrove Zakynthos, v jednotlivých letoviskách, doslova žije. Okrem lenošenia na pláži, prevádzkovania vodných športov a výletov sú na ostrove najvyhľadávanejšie nočné kluby. Bary a diskotéky sú tu na každom kroku a pred tými najznámejšími klubmi sa v noci tvoria dokonca dlhé fronty, kluby sú doslova preplnené, otvorené do skorých ranných hodín. Jednoducho, baviť sa dá na ostrove skoro všade. Je možné využiť aj rôzne herne na čele s bowlingom.

Mapa

Video

Zakynthos je ostrovom, kde sa nudiť nebudete a kde spoznáte mnoho nových vecí.

Zakynthos - okruh ostrovom

Celodenný výlet si môžete urobiť po zákutiach ostrova Zakynthos. Spoznáte krásnu prírodu, krásne zátoky, ochutnáte miestne špeciality, spoznáte históriu ostrova a navštívite zaujímavé pamiatky ako je Mestské múzeum, Solomovo múzeum, Kláštor sv. Dionýza a iné.


(Zdroj: flickr//cc/Zakynthos)

Plavba za korytnačkami

Za korytnačkami sa organizujú výlety každý deň. Lode zvyčajne vyplávajú z pôvabného prístavu Agios Sostis v laganaskom zálive - zátoka Laganas - 8 km dlhá zátoka, kde sa liahnu korytnačky Caretta Caretta. Zátoka je od hlavného mesta vzdialená približne 9 km.


(Zdroj: flickr//cc/Caretta Caretta)

Modré jaskyne

Jedno z najfotografovanejších miest ostrova. Tvoria ich masívne klenby skál vytvárané po tisícky rokov. Jaskyne sa vo vnútri vyznačujú nádhernou hrou farieb a pri určitom rozpoložení svetla je celá jaskyňa doslova tyrkysová. Jaskyne so svojim nepoznaným podmorským svetom sú veľkým lákadlom pre potápačov. K jaskyniam sa dá prísť iba člnom.


(Zdroj: flickr//cc/Blue cave)

Vodný park Water Village

Vodný park s množstvom šmykľaviek, bazénov a rôrnych iných vodných atrakcií sa nachádza neďaleko Agios Kirikos. Okrem vodných atrakcií sa v parku nachádzajú reštaurácie, bary a obchodíky so suvenírmi.

Zátoka stroskotancov

V zátoke stroskotancov sa nachádza pláž Navagio - pod skalnatou planinou so strmým zrázom je nádherná pláž so starým vrakom lode. Zátoka je od hlavného mesta vzdialená približne 35 km. Turisti sa sem môžu dostať iba loďou, hoci fotografovať ju je možné aj z útesov nad ňou. Vyhliadka je prístupná aj autom. Priama návšteva pláže loďou je však neporovnateľne krajším zážitkom.


(Zdroj: flickr//cc/Navagio)

Výlet na ostrov Kefalónia

Loďou sa môžete dostať až na susedný ostrov Kefalónia a po ceste navštívite krásne zátoky Myrtos. Na ostrove Vás čaká prehliadka hlavného mesta ostrova.


(Zdroj: flickr//cc/Kefalonia)

Výlet do slávnej Olympie

Je to miesto konania prvých olympijských hier, nachádzajú sa tu ruiny chrámu vládcu bohov Dia a miesto, kde stával kedysi slávny olympijský štadión, prehliadka Archeologického múzea, nákup rôznych ručných suvenírov. Olympia je od ostrova vzdialená približne 100 km.


(Zdroj: flickr//cc/Ancient Olympia)

Kláštor Anafonitria

Kláštor je z 15 st. - leží na severozápade ostrova Zakynthosu, v blízkosti sa nachádza dedina Plemonariou. Kláštor je zasvätený Panne Márii a vo vnútri sa nachádzajú veľmi vzácne maľby a ikony. Hovorí sa, že kto si v kláštore zapáli sviečku, tomu sa splnia všetky jeho priania.


(Zdroj: flickr//cc/Anafonitria)

Tsilivi

V mestečku Tsilivi, ktoré je od hlavného mesta vzdialené 5 km môžete vidieť:
Fantasy Mini Golf - veľmi pekné ihrisko s mnohými jamkami a pekným prostredím.
Bowl ‘m Over - bowling pre tých, ktorí majú okrem slnka radi aj zábavu.
Laser arena - zábavný park pre všetky vekové kategórie. Pre deti sú tu nafukovacie hrady a zábavné guličkové ihriská.


(Zdroj: flickr//cc/Tsilivi)

Viac výletov njdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.