ÚVOD » Grécko » Peloponéz » Tolo

Apartmány Polydor

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Apartmány Polydor - 1 Apartmány Polydor - 2 Apartmány Polydor - 3 Apartmány Polydor - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Peloponéz bol pomenovaný podľa mýtického kráľa v Elide, kráľa Pelopa, kotrý bol zakladateľom Olympijských hier a ktorého vlastný otec predhodil ako potravu bohom. Zvláštnosťou polostrova, ktorý evokuje tvar Chalkidiki, sú štyri výrazné výbežky na juhu a juhovýchode pripomínajúce ruku, ktorej ako by chýbal malíček. Skladá sa zo 7 krajov - Agrolida, Arkádiee Achaje, Ilie, Korinthia, Lakónia a Messenia. Peloponéz je turistami vyhľadávaný nielen pre svoj typický grécky ráz, ale hlavne pre zachované historické pamiatky ako sú napríklad Mykény, Olympia, Delfy, Epidaurus a rad ďalších pamiatok. Napr. v Olympii býva každoročne zapálený olympijský oheň, do Delf prúdi tisíce turistov z celého sveta, aby na vlastné oči poznali miesto, kde veštila kňažka Pythia a bájami opradená je tiež Sparta, sídlo kráľa Meneláa, ktorého ženu, krásnu Helenu, uniesol trójsky princ Paris a tým rozpútal trójsku vojnu. Malebnosť tunajších miest zdôrazňujú pomarančové a citrusové háje, figovníky, cyprusy, eukalypty, olivovníky, agávy. Polostrov tvoria vysoko zalesnené pohoria, úrodné nížiny. Najvyššia hora Profytis Ilias v pohorí Taigetos dosahuje výšku 2 407 m. n .m. V kombinácii s nádhernou prírodou a neobmedzenými možnosťami ako stráviť svoj voľný čas sa jedná o veľmi atraktívnu dovolenkovú destináciu a tak pobyt na Peloponéze je určený nielen milovníkom histórie, ale aj tým, ktorí svoju dovolenku chcú stráviť leňošením a opaľovaním pri mori. Sú tu prekrásne široké piesočnaté pláže ale aj kamienkové, malé romantické zálivy, skalné útesy a teplé krištáľové more. Po polostrove Peloponéz sa dá veľmi dobre pohybovať miestnymi autobusovými linkami a v každom väčšom meste či letovisku sa nachádzajú požičovne áut a motocyklov. Medzi väčšími prístavmi tiež existujú lodné spojenia. Hlavným mestom ostrova je Patras, kde sa však nachádza len málo historických pamiatok (napr. veľký katedrálny Kostol sv. Ondreja (Agios Andreas) z r. 1836, Národopisné múzeum s ľudovým umením).

Zemepisná poloha
Peloponéz (Peloponnesos) je veľký polostrov v južnom Grécku obmývaný Egejským, Iónskym a Stredozemným morom. S pevninou je spojený umelo vytvoreným Korintským prieplavom dlhým 6 km a širokým iba 23,5 m z roku 1893. V okolí polostrova sa nachádza niekoľko menších gréckych ostrovov napr. Ithaka, Zakynthos, Kefalónia a Lefkada na západe, Kythros a Kréta na juhu, kykladské ostrovy Santorini či Naxos na východe.

Rozloha
Cca 21.680 kilometrov štvorcových (aj s priľahlými ostrovčekmi).

Počet obyvateľov
Viac ako 1.000 000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Patra.

Mena
EUR (euro).

Vzdialenosť od letiska

Nachádzajú sa tu 2 medzinárodné letiská - Kalamata (slúži na obsluhu letovísk na juhovýchode) a Araxos (slúži na obsluhu letovísk na severozápade).

Čas transferu z letiska do stredísk závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 813 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Kalamata: 1:45 hod.
Košice - Kalamata: 1:45 hod.
Poprad - Kalamata: 1:50 hod.
Sliač - Kalamata: 1:45 hod.
Viedeň - Kalamata: 1:45 hod.

Bratislava - Araxos: 1:45 hod.
Košice - Araxos: 1:45 hod.
Poprad - Araxos: 1:50 hod.
Sliač - Araxos: 1:45 hod.
Viedeň - Araxos: 1:45 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 18 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Začiatok roka, teda január je troška chladnejší a teploty sa pohybujú okolo 9°C, no vo februári stúpnu na 10°C a v marci na 13°C. V apríli sa teploty pohybujú okolo 17°C a v máji sa už oteplí na príjemných 22°C. Júnom sa začína leto, pretože teploty vystúpia na 28°C a cez júl a august je najteplejšie - až 30°C. V septembri teploty mierne poklesnú na stále horúcich 27°C. V októbri sa už výraznejšie ochladí na približne 20°C, v novembri na 15°C a v decembri na 12°C.

Pláž

Pláže sú piesočnaté, miestami s okruhliakmi a kamienkami, čistou vodou a pekným okolím. Jedná sa o turisticky atraktívnu lokalitu a pláže sú už upravené, väčšinou s pozvoľným vstupom do mora, s bohatou ponukou vodných športov a občerstvením.

Simos beach

Simos beach patrí k najkrajším plážam v Grécku. Má jemný biely piesok a nádherné tyrkysové more, ktoré Vám poskytne nádherný výhľad. Pláž je tvorená dvoma plážami - Megalos Simos a Mikros Simos. Pláž je veľmi obľúbená aj vďaka bohatým službám a bohatej ponuke vodných športov.


(Zdroj: flickr//cc/Peloponneso)

Selinitsa beach

Veľmi široká piesočnatá pláž má pozvnoľný vstup do čistého mora. Na pláži je zaujímavosťou "uviaznutá" veľká hrdzavá loď, ktorá sa nachádza v strede pláže. Na pláži sa nachádza niekoľko hotelov, reštaurácií a barov.


(Zdroj: flickr//cc/Peloponeso)

Ermioni beach

V blízkosti mestečka Ermioni sa nachádza malá kamienková pláž, ktorá má čisté a priezračné more. Pláž je lemovaná krásnou prírodou, ktorá vytvára príjemný tieň. Na pláži nie sú poskytované žiadne služby turistom, takže slúži len na oddych.


(Zdroj: flickr//cc/Peloponneso)

Mavrovouni beach

Táto pláž je približne 6 km dlhá a piesočnatá s pozvoľným vstupom do mora. Vďaka kvalite služieb, ktoré poskytuje bola ocenená Modrou vlajkou. Na pláži je množstvo reštaurácií, hotelov, barov a kaviarní. Taktiež je tam široká ponuka vodných športov.


(Zdroj: flickr//cc/Peloponneso)

Psili Ammos beach

Pre pláž sú typické piesočné duny, ktoré sa tam tvoria. Pláž je piesočnatá a má kryštálovo čisté more. Na pláži sú k dispozícii slnečníky, ležadlá, taktiež máte možnosť vybrať si zo širokej ponuky vodných športov a iných aktivít.


(Zdroj: flickr//cc/Peloponneso)

Panagia beach

Na pláži Vás očarí nádherná kryštálovo čistá voda. Príjemne prostredie pláže dotvára krásna príroda navôkol. Na pláži sú k dispozícii slnečníky a ležadlá a v blízkosti aj kaviarne a bary.


(Zdroj: flickr//cc/Panagia beach)

Ai Lagoudis beach

Ako ostatné pláže aj táto pláž je piesočnatá s pozvoľným vstupom do čistého mora. Na pláži je kopec zelene, stromov a rastlín, ktoré zveľaďujú okolie. Nachádza sa len pár kilometrov od centra mesta Kiparissia.

Karathonas beach

Karathonas beach je 4 km dlhá piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora. Pláž je obklopená prírodou a sú na nej k dispozícii slnečníky, ležadlá, reštaurácie, taverny a taktiež vodné športy.

Porto Cheli beach

Pláž sa nachádza priamo v centre, takže táto mestská pláž je veľmi rušná. Na niektorých miestach je pláž piesočnatá a na niektorých kamienková. More je čisté a priezračné. Na pláži sú k dispozícii reštaurácie s miestnymi špecialitami, taktiež bary, kaviarne a obchodíky s rozličným tovarom. Na pláži máte taktiež možnosť vodných športov.

Rio beach

Pláž Rio je typickou plážou pre mladých ľudí, pretože sú tam v prevádzke bary s hlučnou hudbou až do rána. Pláž je piesočnatá s čistým morom. Neďaleko pláže sa nachádza most Rio-Antirio, ktorý spája Peloponéz s pevninou.

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More je kryštálovo čisté a počas celého roka príjemne teplé.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 15°C, Marec - 15°C, Apríl - 16°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 25°C, August - 26°C, September - 25°C, Október - 23°C, November - 20°C, December - 18°C.

Deti

Mnohé hotelové rezorty ponúkajú animačné programy pre deti, taktiež nájdete detské kútiky, šmýkačky a detské ihriská.

Šport

Milovníci športov si prídu na svoje na plážach, kde je široká ponuka vodných aj plážových športov. Môžete si vyskúšať windsurfing, potápanie, vodné bicykle, vodné skútre alebo plážový volejbal.

Výlety

Zábava

Pre mladších, ktorí hľadajú zábavu sú k dispozícii bary a diskotéky. Na niektorých plážach sú taktiež diskotékové bary so živou hudbou.

Mapa

Video

​Peloponéz ponúka mnoho krásnych či už prírodných alebo kultúrnych pamiatok. Má bohatú históriu a mnoho pamiatok, ktoré sú zapísané v zozname UNESCO.

Staroveká Olympia

Najnavštevovanejšie miesto na Peloponéze, miesto prvých olympijských hier, kde boli v priebehu 20. st. uskutočnené rozsiahle archeologické vykopávky, Olympia bola sprístupnená turistom a v roku 1989 sa tunajšie pamiatky dostali na Zoznam svetového dedičstva UNESCO (Philippeion - kruhová budova založená Philipom II. v roku 338 pred n.l. a dokončená až Alexandrom Veľkým, chrám Héry - najstarší chrám medzi zachovanými pamiatkami dórskej architektúry, Štadión - dnešnú podobu dostal v polovici 5 st. pred n.l., aj keď štadión nemal vybudované žiadne tribúny alebo kamenné sedačky, hry mohlo sledovať 45.000 návštevníkov, Lónidaion - veľká obdĺžniková budova z roku 330 pred n.l., ubytovacie zariadenie pre olympijské funkcionárov, Chrám boha Dia - monumentálny chrám v dórskom štýle postavený v rokoch 470 až 457 pred n.l., kde stála socha boha Dia (jeden zo siedmich divov sveta), ktorú vytvoril umelec Pheidias, Múzeum - v blízkosti areálu Olympie, sú tu premiestnené sochy z Olympie a časť vecí nájdených pri vykopávkach.
Starovekú Olympiu nájdete v západnej časti Peloponézu a od hlavného mesta Patra je vzdialená približne 118 km.


(Zdroj: flickr//cc/Olympia)

Mystras

Ďalšia kultúrna pamiatka zapísaná v roku 1989 na zoznam UNESCO, byzantské sídlo postavené v polovici 13. storočia, ktoré sa v rokoch 1262-1687 stalo sídlom svetských a cirkevných úradov spravujúcich Peloponéz, v rokoch 1687 až 1715 Mystras ovládali Benátčania,a od roku 1821 patrí Mystras aj Peloponéz opäť Grékom.
Mystras nájdete, ak sa od hlavného mesta Patra vydáte na juh Peloponézu, približne 260 km.


(Zdroj: flickr//cc/Mystras)

Sparta

Je to vojensky založený Mestský štát - história mesta síce siaha až do mykénskej doby, no nenachádzajú sa tu skoro žiadne pamiatky a jej celá história je ukázaná v štyroch malých miestnostiach v miestnom múzeu a na okraji mesta sa nachádzajú zvyšky rímskych kúpeľov. Sparta sa nachádza na juhu Peloponézu, od hlavného mesta je vzdialená približne 260 km.


(Zdroj: flickr//cc/Sparta)

Nestorov palác

Na juhu polostrova smerom na Methoni blízkosti mesta Pylos, zrejme sa jedná o palác z neskorej doby bronzovej (čas mykénska), ktorý slúžil aj ako obchodné stredisko, bol však zničený a nie je jednoznačne preukázané, prečo. V  blízkosti paláca sa nachádzajú hrobky zvané Tholos - kruhové kamenné hrobky s kužeľovou strechou z mykénskej doby.


(Zdroj: flickr//cc/Palace of Nestor)

Pevnosť Methoni

Pevnosť Methoni na juhozápade bola jeden z hlavných oporných bodov Peloponézu v 8. st. pred n.l..


(Zdroj: flickr//cc/Methoni)

Mykény

Snáď najstaršie grécke mesto (163 km od hlavného mesta) a hrad kráľa Agamemnóna, ktorý podľa Homéra bojoval v trójske vojne, pri vykopávkach piatich šachtových hrobiek archeológom Schliemannom bolo objavených 19 kostier, ktoré boli obklopené zlatými šperkami, zlatom a striebrom vykladanými bronzovými zbraňami, zlatým brnením a zlatými a striebornými pohármi, najväčší nález pochídza z hrobky číslo 5 - nádherná zlatá maska​​.


(Zdroj: flickr//cc/Myceane)

Epidauros

Mesto v starovekom Grécku, ktoré bolo významným kultúrnym a náboženským centrom, nachádzajú sa tu pozostatky Asklepiovho chrámu, ktorý bol v roku 1988 zapísaný na zoznam UNESCO. Nachádza sa na východe Peloponézu a od hlavného mesta je vzdialené približne 190 km.


(Zdroj: flickr//cc/Epidauros)

Korint

Bývalý staroveký bohatý grécky štát na severe krajiny (132 km od hlavného mesta), nachádzajú sa tu vykopávky pochádzajúce až z doby Rimanov, výnimkou je starší dórsky Apollónov chrám.

Nafplio

Prvé hlavné mesto nezávislého Grécka. Rozprestiera sa na východe krajiny a od terajšieho hlavného mesta je vzdialené 180 km. Je považované za jedno z najkrajších gréckych miest, dominantou mesta je pevnosť Palamidi.


(Zdroj: flickr//cc/Nafplio)

Hrad Akrokorint

Prírodné opevnenie tvorené 575 m vysokou vápencovou skalou neďaleko Korintu, dnešné ruiny sú zmesou starogréckych, rímskych, byzantských, franských, benátskych a tureckých hradieb.


(Zdroj: flickr//cc/Acrocorinth)

Tolo

Pôvodne rybárska dedinka na juhu polostrova, dnes známe prímorské stredisko,  je tiež dobrým východiskovým bodom pre poznávanie blízkych antických pamiatok, napr. Mykén a Epidaurosu.


(Zdroj: flickr//cc/Tolo)

Delfy

Kedysi boli duchovným centrom antického Grécka, starí Gréci ho pokladali za stred (tzv. pupok) sveta, sväté mesto s Apolonovou veštiarňou, miesto konania Pýthijských hier. Delfskou areál patrí medzi pamiatky svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Delfy nájdete, ak sa od hlavného mesta Patra vydáte na severovýchod približne 125 km.


(Zdroj: flickr//cc/Delphi)

Kláštory Meteora

Je to ôsmy div sveta - dlhší výlet (cca 200 km) do vnútrozemia do miesta zvaného Kalambaka, kde na obrovskej, masívnej skale boli vybudované kláštory Meteora "vysiace vo vzduchu", miesto je tajomné, mystické a plné zvláštnej energie.


(Zdroj: flickr//cc/Meteora)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.