ÚVOD » Grécko » Kythira

Eva Studios & Apartments CLEVER

Popis hotela
Oblasť a mapa
Galéria
Eva Studios & Apartments CLEVER - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.

O destinácii

Zemepisná poloha
Ostrov Kythira leží na hranici medzi Egejským a Iónskym morom, cca 15 km južne od východného pobrežia Peloponezského poloostrova.
Rozloha
 284 kilometrov štvorcových.
Počet obyvateľov
3.000 obyvateľov
Hlavné mesto
Kithyra (Chora)
Mena
EUR (euro)

Kythira je legendami opradený ostrov, podľa ktorých je miestom narodenia bohyne lásky, ktorá tu vystúpila z mora na obrovskej lastúre. Tu bol nájdený aj najstarší chrám zasvätený tejto bohyni a ľudia v antike vrátane Homéra považovali tento ostrov za svätý. Ostrov je pomerne málo obývaný, leží v seizmicky aktívnej oblasti a niekoľkokrát ho zasiahlo pomerne silné zemetrasenie, posledné  v roku 2006 o sile 6,9 stupňov Richterovej stupnice a bolo tak veľké, že ho zachytili aj v Taliansku, Egypte a Jordánsku. V každom prípade je to nádherný hornatý ostrov, na ktorom nájdeme množstvo statných skál a pohorí, ale ani zelené údolia a pláne nie sú výnimkou. Rastie tu veľa zvláštnych a vzácnych rastlín (napr. malá bezlistá kvetinka, ktorej sa hovorí "večný život").a kvetov a darí sa im tu vďaka priaznivému podnebiu, ktorého základom je dostatočná vlhkosť a ideálna teplota, ktorá sa pohybuje v priemere okolo 19 stupňov Celzia. Ostrov má bohatú históriu o čom svedčí aj veľké množstvo kostolov, kláštorov, hradov a pevností rôznych architektonických štýlov, ukryvajúcich zaujímavé mozaiky, nástenné maľby a iné poklady. Nájdeme tu veľa archeologických pamiatok z doby prehistorickej, antickej, kresťanskej, ale aj z doby nedávno minulej. Tiež architektúra ľudských obydlí je na ostrove jedinečná. Hlavné mesto ostrova Chora leží v jeho južnej časti na úpätí morského útesu. Dominantou Chory je benátsky hrad a rad hradných kostolov dokresľuje jedinečnosť tohto miesta. Z hradieb je nádherný výhľad na údolie malebného prístavu Kapsali s charakteristickým zálivom pripomínajúcim grécke písmeno omega. V poslednej dobe sa Kythira stáva turisticky vyhľadávaným miestom. Nádherná krajina, príjemná klíma, krásne pláže, gaštanovo a zlatisto zfarbené, na západe ostrova potom lemované strmými útesmi s prekrásnymi scenériami, mestá s príjemnou atmosférou a množstvo historických pamiatok, to je dovolenka na ostrove Kythira.

Vzdialenosť od letiska

Ostrov Kythira má vlastné letisko, nachádza sa cca 25 km severne od hlavného mesta Kythira (Chora). Letí sa do Atén, potom prestup, let na ostrov Kýthira.

Vzdialenosť od Bratislavy

  • napr. Atény 1.679 km, potom trajektom z prístavu Pireus v Aténach na ostrov Kythira, čo trvá približne 7 hodín 
  • alebo trajekt z miest Neapoli či Gythion, ktoré ležia na juhu Peloponézu, tu cesta trvá 1,5 hodiny a 2,5 hodiny z Gythion

Dĺžka letu

Dĺžka letu do Atén cca 2 hod., dĺžka letu na ostrov Kythira cca 40 min.

Dĺžka trasy

- do Atén 20 - 22 hod. a trajektom na ostrov 7 hod.

Pláž

Na východe ostrova je pobrežie tvorené krásnymi plážami (väčšina s pozvoľným vstupom do mora), na žápade sa nachádzajú strmé útesy, ktoré sú však prerušované malými plážičkami. Mnohé z pláží sú prístupné len loďou z mora. Medzi obľúbené pláže ostrova patria: Agia Pelagia, Agios Nikolaos, Avlémonas, Firy Ammos, Chalkos, Chora, Kapsali, Lykodimou, Melidoni, Palaipoli alebo Platia Ammos.

More

Morská voda je priezračne čistá a bohatá na morský život.

Šport

Rekreačné a profesionálne rybárčenie, vodné športy.

Výlety

  • Jaskyňa Agia Sofia u Milopotamosu - nad zátokou Kokala vo výške 60 m severozápadne od hlavného mesta Kythira
  • Klenbové mosty - dva impozantné klenbové mosty pochádzajúce z obdobia britskej nadvlády (väčší Katouni leží niekoľko km od hlavného mesta v oblasti Kato Livadi a menší pri dedine Potamos na sevre ostrova), v minulosti boli súčasťou obranného systému
  • Hrady
    Hrad Milopotamos - z benátského obdobia zo 16. storočia, patrí k najnavštevovanejším pamiatkam na ostrove, v komplexe hradu sa nachádzajú 3 kostoly - Agios Ioanis Hrissostomos, Agios Athantasios a Agios Kosmas
    Hrad Avlémonas - cca 30 km od hlavného mesta Kythira (Chora), sa rozprestiera dedina Avlemonas, v ktorej sa nachádzajú zvyšky benátskeho hradu Avlémonas zo 16. storočia
    Benátsky hrad - vypína sa na skale nad hlavným mestom ostrova, pochádza zo 14. storočia a bol postavený na pôvodnom byzantskom opevnení z 12. storočia, slúžil na ochranu pred nepriateľmi a dodnes tu môžeme obdivovať delá a zvyšky katedrály s bielou vežou
  • Byzantské múzeum - v byzantskom kostole Analipsi, neďaleko hlavného mesta ostrova Kythira v Kato Livadi, sú tu zhromaždené vzácne maľby, fresky, podlahové mozaiky a architektonické prvky z rôznych období, exponáty boli získané a zreštaurované z opustených či zbúraných kostolov, hradov a ďalších ostrovných pamiatok
  • Archeologické múzeum - v hlavnom meste ostrova Kythira, nachádza sa v ňom malá, ale hodnotná zbierka, najstaršími vystavenými exponátmi sú vázy, sošky a keramika z doby bronzovej, z 19. a 20. storočia pochádzajú náhrobky, ktoré pripomínajú britskú nadvládu, múzeum je otvorené denne okrem pondelka a štátnych sviatkov
  • Kláštory
    Kláštor Myrtidion - na západnom pobreží ostrova, cca 10 km od hlavného mesta, neďaleko od dediny Kalokerines. Je zasvätený Madone, ktorá vraj sama ukázala na miesto, kde majú kláštor postaviť. Pôvodne malý kostolík bol niekoľkokrát prestavovaný a súčasnú podobu dostal poslednou prestavbou v 19. storočí. Okolie kláštora tvoria nádherné záhrady, v interiéroch sa nachádzajú cenné ikony, maľby, fresky a ďalšie cirkevné pamiatky a pravidelne sa tu konajú oslavy cirkevných sviatkov .
    Kláštor s kaplnkou Agios Ioannis Theologos zo 16 storočia - cca 2 km juhovýchodne od hlavného mesta, v blízkosti dedín Engremno a Kapsali. Je postavený na svahu mohutnej skaly a je dokonalou ukážkou umenia staviteľstva v neprístupnom teréne. Prístup ku kláštoru je síce komplikovaný, ale výhľad odtiaľ je nádherný. Kláštor bol zasvätený svätému Jánovi Krstiteľovi, ktorý sa tu údajne zdržiaval.
    Kláštor Agia Moni - v preklade "svätý kláštor" stojí na východnom cípe ostrova, cca 30 km severovýchodne od hlavného mesta Kythira. Je umiestnený kúsok od dediny Diakofti.Pochádza z 19. storočia a je zasvätený Panne Márii a Ježišovi Kristovi Spasiteľovi.
  • Letovisko a prístav Kapsali - leží na južnom pobreží ostrova asi 26 km od letiska v prekrásnej zátoke. Patrí medzi najkrajšie a pomerne rušné letoviská na ostrove Kythira. Tmavo modrá voda v zátoke, zlatisté pláže, biele domčeky, zelené lesy a mohutné skaliská vytvárajú prekrásne prostredie a preto nie je ani prekvapujúce, že tu vraj, podľa legendy, vystúpila z mora z lastúry krásna bohyňa lásky Afrodita.
  • Letovisko a hlavné mesto ostrova Kythira- s prístavom Kapsali leží na  južnom pobreží, v zátoke s modrým morom a bujnou zeleňou. Uchvátia nás úzke uličky mesta s bielymi domčekami ozdobenými kvetinami, byzantské kostoly, stredoveký benátsky hrad a benátskej vily. V blízkosti prístavu sa nachádzajú kamienkové pláže s pozvoľným vstupom do mora. Malebný prístav Kapsali tvoria spoločne s hlavným mestom ostrova jedinečný celok.

Zábava

Ostrov Kythira je známy svojím rušným nočným životom, ktorého centrom je najmä mesto Kapsali na južnom konci ostrova. V letných mesiacoch sa v dedinkách konajú tradičné tanečné zábavy a festivaly. Najväčším z nich je festival "Panagia" v mestečku Potamos, ktorý sa každoročne koná 15. augusta, a festival vína v obci Mitato (prvý piatok a sobota v auguste).

Mapa