ÚVOD » Grécko » Thessaloniki / Solún

Grécko v inom tempe

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Grécko v inom tempe - Grécko v inom tempe  - obrázok č. 16 - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Thessaloniki (Solún) sú druhé najväčšie, veľmi dobre prosperujúce mesto, ktoré ukrýva množstvo histórie, pamiatok a múzeí. Je to moderné mesto, ktoré má však zachovanú svoju históriu. Je taktiež mestom festivalov, podujatí, koncertov a dokonca patrí medzi najlepšie párty mestá sveta. Thessaloniki je mesto typické svojím nočným a rušným životom. Milovníci nakupovania si taktiež prídu na svoje na veľkej dlhej ulici, kde nájdete obchody rôznych svetových značiek. 

Najznámejšie pamiatky, ktoré môžete v Thessalonikách navštíviť sú antické fórum, byzantské baziliky, kúpele, hrady, Biela veža, turecký hammam, archeologické múzeum, národné múzeum a mnohé iné. 
Thessaloniki sú taktiež veľmi významným prístavným mestom.

Zemepisná poloha
Thessaloniki sa nachádzajú na Balkánskom polostrove, v Gréckom kraji Makedonia. Thessaloniki tvoria západnú stranu polostrova Chalkidiki v Solúnskom zálive.

Rozloha
19 307 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
325 182 obyvateľov.

Mena
EUR - euro.

Časový posun
+ 1 hodina.

Doprava
Do mesta Thessaloniki sa dá dopraviť autom, autobusom, lietadlom i kombinovanou dopravou.

Vzdialenosť od letiska

Medzinárodné letisko Thessaloniki International Airport je vzdialené asi 15 km juhovýchodne od centra mesta Solún.

Čas transferu z letiska do stredísk závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 210 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Thessaloniki: 1:15 hod.
Košice - Thessaloniki: 1:15 hod.
Poprad - Thessaloniki: 1:20 hod.
Sliač - Thessaloniki: 1:15 hod.
Viedeň - Thessaloniki: 1:20 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 13 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Začiatok roka je pomerne chladný a teploty sa v januári a vo februári pohybujú len okolo 9°C. V marci však teploty vystúpia na 14°C a v apríli až na 19°C. Máj je už veľmi teplý, pretože teploty dosiahnú 24°C. Od júna sa začína horúce leto a teploty sa pohybujú okolo 29°C, v júli až okolo 31°C a v auguste okolo 30°C. September je stále veľmi teplý, teploty sú 26°C a v októbri klesnú na príjemných 21°C. V novembri sa stretnete s teplotou 14°C a v decembri 10°C.

Pláž

V Thessalonikách je nedostatok pláží, preto turisti aj miestny obyvatelia navštevujú pláže v Chalkidikách.

More

More je čisté, mierne a po celý rok má príjemnú teplotu.

Teplota mora

Január - 15°C, Február - 14°C, Marec - 14°C, Apríl - 15°C, Máj - 17°C, Jún - 21°C, Júl - 25°C, August - 25°C, September - 24°C, Október - 21°C, November - 19°C, December - 16°C.

Zábava

V meste Thessaloniki sa nudiť určite nebudete. V meste je veľmi rozvinutý nočný život, nájdete tu množstvo barov, reštaurácií, diskotékových barov a diskoték. Pravidelne sa tu organizujú aj rôzne festivaly a zábavy.

Mapa

Mesto Thessaloniki

Mesto, ktoré je po Aténach druhé najväčšie v Grécku má najväčší veľmi významný prístav. Mesto je známe tým, že odtiaľ pochádzajú bratia Konštantín a Metód. Súčasne mesto (Solún) je mesto plné života s bohatou kultúrou a veľkým množstvom historických pamiatok. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patria mestské hradby s panoramatickou vyhliadkou na celé mesto, Bazilika Sv. Dimitria - patróna mesta, Biela veža, kostol Agios Dimitrios, najväčší kostol v krajine. Za pekného počasia je možné z mesta vidieť aj horu Olymp.


(Zdroj: flickr//cc/Thessaloniki)

Meteora

Komplex skalných veží zvaných Meteora na vrchole ktorých je postavených 24 kláštorov, ktoré sa stali domovom pre mníchov a z ktorých je 6 kláštorov ešte obývaných. Najjnavštevovanejším mestom je tu Ouranopolis "Nebeské mesto", neďaleko odtiaľ sa nachádza vstup na svätú horu, kde mnísi meditujú. V súčasnosti tu nájdeme asi 1700 mníchov, ale predtým ich tu bývavalo až 40 000. Architektúra, jedinečné ikony, vzácne rukopisy, pútavá atmosféra prostredia kláštorov vo Vás zanechajú určite nezabudnuteľný zážitok. 

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.