ÚVOD » Grécko » Telendos

Hotel Porto Potha
★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Hotel Porto Potha - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Ostrov Telendos je jedným z najopustenejších, ale najromantickejších gréckych ostrovov. Celým ostrovčekom Telendos prechádza horský hrebeň Rachi a to od miesta Aspros Kavos (Biely mys) na západe a smeruje na východné pobrežie (v strede ostrova dosahuje horský chrbát najvyššiu nadmorskú výšku 459 m.n.m). Na ostrove sa nachádza jediná dedinka (zároveň aj prístav), v ktorej žije len 40 až 50 osôb. Živia sa rybolovom, poľnohospodárstvom a cestovným ruchom. V letných mesiacoch, vďaka turistom, počet obyvateľov vzrastie cca na viac ako 200 ľudí. V dedinke je niekoľko malých taverien a zásoby sem každodenne privážajú loďky z ostrova Kalymnos. Telendos je skvelým miestom pre ľudí, ktorí hľadajú pokoj a pohodu, ale pre tých, ktorí by predsa len uvítali aj nejaký ten rušnejší život, nie je nič jednoduchšie než nastúpiť na niektorú z lodiek (vodné taxíky), ktoré každú pol hodinu zaisťujú spojenie medzi ostrovmi Telendos a Kalymnos a zabaviť sa v Myrties alebo Massouri. Na ostrove nie sú žiadne autá.

Zemepisná poloha
Telendos je veľmi malý Dodekanský ostrov vo východnom Egejskom mori. Na juhovýchode je ostrovček cca 900 m dlhý a asi 400 m široký, na juhu zasahuje na plochý polostrov s mysom Kap Pnigmenos (najjužnejší bod ostrova). Okolo ostrovčeka sa rozkladá niekoľko ďalších neobývaných ostrovčekov (Epano, Kalavros, Agia Kyriak). Od ostrova Kalymnos (od jeho západného pobrežia) je oddelený len 700 m širokou úžinou (pôvodne boli ostrovy navzájom spojené).

Rozloha
4, 648 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
cca 50 obyvateľov.

Mena
EUR (euro).

História
História Telendosu je úzko spojená s ostrovom Kalymnos. O nejakých významných historických udalostiach, ktoré by sa týkali samotného ostrova, nie sú žiadne záznamy. Vykopávky na ostrove však poukazujú na to, že oblasť dnešnej jedinej obce, ktorá sa na ostrove nachádza, bola obývaná od helénskeho obdobia až po byzantské obdobie, kedy došlo v tejto oblasti v roku 554 p.n.l. k zemetraseniu (hovorí sa, že tu kedysi stálo hlavné mesto Kalymnosu Pothia), ktoré Telendos navždy oddelilo od ostrova Kalymnos. Až začiatkom 20. storočia sa začali vo východných častiach Telendosu usídľovať lovci morských húb, rybári a námorníci. Podľa jednej legendy vraj nechal kráľ Pothey Telentos hodiť svoju dcéru Pothi do mora, pretože sa zamilovala do princa Andronikosa z Kalymnosu, ktorý však nebol kráľovi po vôli. Telo princeznej stuhlo a jej tvár sa stala vrchom Rachi, najvyšším vrcholkom ostrova.

Vzdialenosť od letiska

Letisko na ostrove Kos je vzdialené približe 23 km od ostrova Kalymnos. Transfer na ostrov Kalymnos si vyžaduje plavbu trajektom, ktorá trvá približne 1 hodinu a odtiaľ sa loďkou dostanete na ostrov Telendos.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 180 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Kos: 2:00 hod.
Košice - Kos: 1:50 hod.
Poprad - Kos: 2:00 hod.
Sliač - Kos: 1:55 hod.
Viedeň - Kos: 2:00 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 27 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Na malom ostrovčeku Telendos je hneď zo začiatku roka veľmi príjemné počasie. V januári a februári je typická teplota 13°C a v marci sa oteplí na 16°C a v apríli dokonca až na 19°C. V máji sa už môžete stretnúť s veľmi teplým počasím, pretože teploty dosahujú 24°C a v júni až 28°C. Júl a august majú najteplejšiu teplotu a to 31°C. V septembri sa mierne ochladí na 27°C, čo je ešte veľmi horúca teplota. Október je o čosi chladnejší a teploty sú príjemné - 23°C. V novembri je teplota približne 18°C a v decembri 15°C.

Pláž

Na ostrove nájdeme malé zátoky s prírodnými plážami, ktoré nie sú nikdy preplnené. Napravo od dedinky je hlavná piesočnato-okruhliaková mestská pláž s pozvoľným vstupom do mora, za ňou sa nachádza menšia, kamienková, pláž a okruhliaková nudapláž s lehátkami a slnečníkmi. Z prístavu potom rovno cez pahorok a po schodoch dole leží najväčšie pláž ostrova - Chochlakas. Vľavo od prístavu sa potom nachádzajú maličké súkromné ​​pláže a pekná prírodná pláž Pnimenos ukrytá v zálive s ideálnymi podmienkami pre šnorchlovanie.


(Zdroj: flickr//cc/Thelendos)

More

More je veľmi čisté.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 16°C, Marec - 16°C, Apríl - 17°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 24°C, August - 25°C, September - 24°C, Október - 23°C, November - 20°C, December - 18°C.

Šport

Šnorchlovanie a keďže celý Telendos je jedna nádherná, pol kilometra vysoká romantická skala, sú tu aj dobré podmienky na lezenie po skalách.

Zábava

Na neďalekom ostrove Kalymnos sa môžete zabaviť v miestnych baroch alebo na diskotékach.

Mapa

Video

​Na malom ostrovčeku je niekoľko zaujímavých pamiatok a miest. Môžete vidieť zrúcaniny stredovekého hradu, niekoľko kostolov z byzantskej doby, ruiny divadla, pozostatky bazilík a iné.
Výlet si môžete spraviť aj na najvyšší bod ostrova - Rachi alebo ku Kostolu sv. Konstantina.

Viac výletov nájdete na TripAdvisor.