ÚVOD » Grécko » Naxos » Plaka

Jason Inn Hotel
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Jason Inn Hotel - 1 Jason Inn Hotel - 2 Jason Inn Hotel - 3 Jason Inn Hotel - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Naxos je nádherný zelený a najúrodnejší ostrov súostrovia Kyklady. Je tvorený mohutným horským pásmom, ktoré sa zvažuje až k pobrežiu do mora. Na západe ostrova sa nachádzajú pahorkatiny a úrodné roviny a práve ich zásluhou je ostrov sebestačný a miestni obyvatelia nie sú závislí len na cestovnom ruchu ako väčšina gréckych ostrovov. Živia sa poľnohospodárstvom a hlavnými produktami sú víno a olivový olej. Aj keď je ostrov prevažne hornatý, näjdeme tu nádherné pláže a krištáľovo čisté a teplé more. Hlavným mestom, správnym strediskom a taktiež hlavným prístavom ostrova je Chora, ktorej dominantou sú vysoké hradby benátskej pevnosti a katedrála Zoodochou Pigis z 18 stroročia. Nechýbajú tu kaviarne, reštaurácie, lokálne taverny, obchodíky všetkého druhu, nočné bary, kluby a diskotéky. Vo vnútrozemí sa nachádzajú tradičné malebné horské dedinky s neopakovateľnou atmosférou a pokojným tempom života. Aj keď je ostrov nie je vychýrenou turistickou destináciou, ponúka návštevníkom nádherné piesočnaté pláže, krištáľovo čisté more, krásnu krajinu plnú kontrastov a na svoje si tu určite prídu aj milovnici histórie.

Zemepisná poloha
Naxos je grécky ostrov v Egejskom mori a je najväčším a jedným z najkrajších ostrovov súostrovia Kyklady. Susedí s ostrovmi Mykonos a Delos, ktoré ležia na sever od ostrova, ďalej s ostrovami Paros a Antiparos nachádzajúce sa západným smerom od Naxosu, južne potom ležia ostrovy Ios a Santorini, východným smerom Koufonisia a Donousa a o niečo ďalej je potom Turecko. Povrch ostrova je tvorený horským pásmom, ktorý sa tiahne od severu k juhu ostrova s mnohými jaskyňami, najvyšší vrchol je Zeus (antický Drios, 1008 m.n.m.).

Rozloha
428 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
cca 19.000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Naxos (Chora).

Mena
EUR - euro.

História
Ostrov má dlhú históriu a je považovaný za kultové miesto boha plodnosti, úrody a vína Dionýza. Hovorí sa, že sa tu narodil a oženil a že svoje detstvo tu trávil aj Dionýzov otec Zeus, ktorému je zasvätená aj najvyššia hora ostrova.

Vzdialenosť od letiska

Letisko v Aténach je vzdialené 198 km. Ostrov má vlastné menšie letisko, ktoré sa nachádza pri Livadi, cca 4 km južne od hlavného mesta Naxos, kam prilietajú vnútroštátne linky z Atén.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 865 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Atény: 1:40 hod.
Košice - Atény: 1:35 hod.
Poprad - Atény: 1:40 hod.
Sliač - Atény: 1:40 hod.
Viedeň - Atény: 1:40 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 23 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Január a február majú na ostrove Naxos príjemnú teplotu a to 14°C. V marci sa mierne oteplí na 16°C a v apríli až na 19°C. Máj je znamením, že prichádza leto a teploty vystúpia na 22°C a v júni až na horúcich 26°C. Typické letné mesiace sú júl a august, kedy sa teploty vyšplhajú na 29°C a v septembri mierne klesnú na 26°C. V októbri sa taktiež mierne ochladí na 22°C, v novembri na 18°C a v decembri na 15°C.

Pláž

Piesočnaté pláže s krištáľovo čistou vodou patria medzi najkrajšie v celom Grécku. Medzi najznámejšie patria -  Agia Anna (dlhá pláž so všetkým komfortom), Agios Georgios (rozľahlá, dlhá a obľúbená rušná pláž s jemným pieskom a širokými možnosťami vodných športov), Agios Prokopios (2 km dlhä piesočnatá pláž), Aliko (pláž s piesočnými dunami), Kastraki (ideálna pláž, ak hľadáte trochu viac súkromia), Maragas (rušná pláž s jemným pieskom a čistou vodou), Mikri Vigla (pláž s veľkými vlnami, ideálna pre milovníkov vodných športov), Orkos (pokojná pláž s krásnou scenériou a možnosťami vodných športov), Plaka (pokojná pláž s piesočnými dunami, vyhľadávaná aj nudistami, ktorí sú tu tolerovaní).


(Zdroj: flickr//cc/Naxos beach)

More

Krištáľovo čisté a teplé

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 15°C, Marec - 16°C, Apríl - 16°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 24°C, August - 24°C, September - 24°C, Október - 22°C, November - 18°C, December - 17°C.

Výlety

Mapa

Video

​Naxos

Je optimálnym východiskovým bodom na výlety po okolitých ostrovoch - na sever od Naxosu sú to ostrovy Mykonos a Delos, na západ Paros a Antiparos, južne Ios a Santorini a východne Koufonisia, Donousa a o niečo ďalej potom Turecko.


(Zdroj: flickr//cc/Naxos)

Hlavné mesto Naxos

V hlavnom meste sú dominantou hradby benátskej pevnosti z 13 storočia, ktorá bola postavená na základoch antického chrámu, z ktorého sa dochovala brána Portara, ktorá mala byť vchodom do Chrámu boha Apolóna, ktorý však nikdy nebol dokončený. Ďalej je to napr. Katedrála Zoodochou Pigis z 18 storočia, Archeologické múzeum - nachádza sa tu zbierka rezbárskych prác pochadzajúca z dôb kykladskej kultúry.


(Zdroj: flickr//cc/Naxos)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor.