ÚVOD » Grécko » Kos » Kardamena

Kos: Island Resort Maya 3*
★★★

Popis hotela
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Kos: Island Resort Maya 3* - Kos: Island Resort Maya 3* - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.

O destinácii

Ostrov Kos je tvorený prevažne rovinou, no od západu k východu sa ním tiahne horský hrebeň s najvyšším vrcholom Dikeos. Na ostrove je nespočetne veľa chodníkov, ktoré sú prispôsobené na pešie a cyklistické túry a tiež aj jazde na koni. Kos je známy aj tým, že tu pôsobil známy antický lekár Hippokrates a je považovaný za ostrov gréckeho boha zdravia a medicíny. Nachádza sa tu veľa historických pamiatok a archeologických vykopávok a nálezísk a to z doby helénskej, byzantskej, rímskej i benátskej. V hlavnom meste ostrova Kos je najnavštevovanejšou historickou pamiatkou Hrad rytierov rádu sv. Jána, ktorý je jeho dominantou. Pred ním rastie Hippokratov platan, ktorý ma po obvode až 12 m a traduje sa, že ho zasadil sám slávny lekár Hippokrates. Každý rok sa tu koná aj tzv. Hippokratov festival plný hudby, tancov, divadelných predstavení a samozrejme, že aj dobrého jedla. Za zmienku stojí aj staroveké trhovisko Agora pochádzajúce z 3.-4. st. pred našim letopočtom. Nájdeme tu aj dve turecké mešity a tureckú štvrť, pretože asi polovica tunajšieho obyvateľstva vyznáva islam. Ďalšou veľmi významnou pamiatkou ostrova je  Asklepion, antická nemocnica, v ktorej pôsobil aj sám veľký Hippokrates. Nemali by sme zabudnúť ani na horskú dedinku Kefalos so zachovalým antickým divadlom a pekným výhľadom po celom súostroví. Zaujímavou prírodnou atrakciou je soľné jazero, ktoré je v lete vyschnuté, pokryté vrstvou soli a pripomínajúce tak ľadovú plochu, no v zime je, naopak, plné vody. Keďže územie ostrova vzniklo tektonickou činnosťou, ako jej pozostatok sa tu  nachádzajú aj morské termálne pramene alebo ostrovček Nisyros ležiaci južne od ostrova, ktorý je vlastne v skutočnosti vyhasnutou sopkou. Obyvateľstvo sa venuje umeleckým remeslám a poľnohospodárstvu. V lete sa veľká časť obyvateľstva venuje turistickému ruchu.

Zemepisná poloha
Kos, ostrov dodekaneského súostrovia v Egejskom mori (Dodekanes v preklade 12 ostrovov), je jeho tretím (po Rhodose, Karpathose a Kalymnose) najväčším ostrovom, ktorý zasahuje hlboko až do tureckého pobrežia. Je dlhý 45 km, vo východnej časti široký 10 km a západná časť je rozdelená úzkym pásom, ktorý ma šírku len 1600 m.

Rozloha
295 kilometrov štvorcových. Je to tretí najväčší dodekanský ostrov.

Počet obyvateľov
25.000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Kos.

Mena
EUR - euro.

História
Ostrov Kos je známy vďaka už spomínanému Hippokraovi, ktorý sa považuje za najznámejšieho obyvateľa ostrova. Už v 4. storočí pred naším letopočtom bol ostrov známy kvôlli lekárstvu. Ostrov si prešiel aj dobrými aj zlými obdobiami a najprv patril do Byzantskej ríše, Osmanskej ríše, do neskôr patril Taliansku a napokon Grécku.

Medzi najznámejšie strediská ostrova Kos patria:
Kos - pekné mesto s pamiatkami a zároveň dovolenkové stredisko umožňuje stráviť bohatú dovolenku turistom, ktorí spájajú plávanie v mori s návštevou kultúrnych pamiatok a s nočným životom.
Psalidi - ak sa vyberiete od hlavného mesta smerom na východ (približne 4 km), tak nájdete toto malé stredisko, ktorého výhodu sú čisté piesočno-kamienkové pláže, hotely pri pobreží a blízkosť hlavného mesta.
Tigaki (nazývané niekedy aj Tingaki) - je letovisko na severe ostrova známe svojim bielym pieskom, ktorý je hlavnou ozdobou tunajších pláží v dĺžke neuveritených 10 kilometrov. Stredisko je položené len 11 km od hlavného mesta. More je tu pomerne plytké a teplé, príjemné pre rodiny s deťmi. Keďže je to náveterná strana ostrova, bývajú tu vlny vhodné na vodné športy.
Marmari - malé a príjemné stredisko približne 14 km od hlavného mesta má krásne piesočnaté pláže a čistú priezračnú vodu. V stredisku je dostatok barov, taverien a obchodíkov, ktoré vytvárajú príjemnú atmosféru pri večerných prechádzkach.
Mastichari - v tomto stredisku na severe ostrova, ktoré vzniklo z rybárskej dedinky je možné nájsť nielen krásne piesočné pláže, ale aj taverny, bary a obchody. Stredisko leží 20 km od hlavného mesta. Okrem toho je tu prístav dostatočne vzdialený od pláže, ktorý zabezpečuje dobré lodné spojenie s hlavným mestom a susednými ostrovmi.
Kardamena - toto stredisko leží na východnej strane ostrova. Od hlavného mesta je vzdialené 30 km a od letiska iba 5 km. Stredisko má krásne piesočnaté pláže s bohatou ponukou vodných športov. Pre milovníkov večerných prechádzok je tu dostatok barov, taverien, obchodíkov i zaujímavých architektonických skvostov.

Vzdialenosť od letiska

Na gréckom ostrove Kos sa nachádza medzinárodné letisko vzdialené 22 km juhozápadne od mesta Kos.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 041 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Kos: 2:00 hod.
Košice - Kos: 1:50 hod.
Poprad - Kos: 2:00 hod.
Sliač - Kos: 1:55 hod.
Viedeň - Kos: 2:00 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 25 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Už začiatok roka na ostrove Kos je príjemne teplý a teploty v januári a februári dosahujú 15°C. Postupne sa začne otepľovať, v marci na 17°C, v apríli na 22°C a v máji až na 26°C. V júni je už veľmi horúco, približne 30°C a júl je najhorúcejším mesiacom, pretože teploty vystúpia až na 34°C. Pre august je typická teplota 32°C a v septembri teplota mierne klesne na 29°C. V októbri je stále veľmi príjemné počasie a to 25°C a taktiež v novembri, kedy sú teploty približne 18°C. V decembri sa stretnete s teplotou 16°C.

Pláž

Pláží na ostrove je veľmi veľa, väčšinou sú piesočné s nádherne modrou a veľmi čistou vodou a dobre vybavené (sprchy, reštaurácie).

Paradise 

Pláž Paradise je veľmi často navštevovaná a obľúbená hlavne vďaka jemnému piesku, čistému moru a bohatej ponuke vodných športov. Na pláži sú aj atrakciou vzduchové bubliny, ktoré vzdnikajú činnosťou sopky na susednom ostrove.


(Zdroj: flickr//cc/Paradise beach)

Mastichari

Pláž má jemný piesok a krásne azúrové more. Keďže je more mierne tak je vhodné pre rodiny s deťmi. Na pláži nájdete ležadlá, slnečníky a širokú ponuku vodných športov. Neďaleko pláže sa nachádzajú reštaurácie, bary a obchodíky.


(Zdroj: flickr//cc/Mastichari)

Thermes

Maličká pláž je lemovaná skalnými útesmi a je na nej dokonalý pokoj. Táto pláž poskytuje veľmi dobré podmienky pre plavcov.

Kefalos

V malej zátoke sa nachádza krásna pláž, na ktorej sú k dispozícii ležadlá a slnečníky. Je tvorená jemným pieskom a má kryštálovo čisté more. Na pláži sú vybudované krásne kaviarne a reštaurácie.


(Zdroj: flickr//cc/Kefalos)

Marmari

Pláž Marmari je veľmi dlhá a hovorí sa o nej, že je "nekonečná". V blízkosti pláže je mnoho ubytovacích zariadení, reštaurácií a taverien. Pláž je tvorená jemným pieskom a má pozvoľný vstup do mora. 


(Zdroj: flickr//cc/Marmari)

Kardamena

Táto pláž je veľmi často navštevovaná a v lete býva preplnená turistami. Má veľmi dobre podmienky pre plavcov. Ja pláži sa nachádzajú reštaurácie, bary, požičovne bicyklov a taktiež diskotékové bary.


(Zdroj: flickr//cc/Kardamena beach)

Lagades

Pláž Lagades sa nachádza v zálive Kefalos. Je troška ukrytá, preto ju navštevuje menej ľudí a je dokonalým miestom pre oddych. Pláž je vhodná pre rodiny s deťmi. Na pláži je možnosť vodných športov.


(Zdroj: flickr//cc/Kefalos)

Barracuda

Barracuda beach je taktiež ideálnym miestom pre oddych. Na jemnom piesku sú k dispozícii ležadlá a slnečníky. Vstup do mora je pozvoľný a more je mierne, preto je vhodné pre plavcov ale aj pre rodiny s deťmi.

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More je kryštálovo čisté.

Teplota mora

Január - 17°C, Február - 16°C, Marec - 16°C, Apríl - 17°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 24°C, August - 26°C, September - 25°C, Október - 22°C, November - 20°C, December - 18°C.

Deti

Deti majú taktiež veľa možností ako sa zabaviť. S deťmi môžete navštíviť aquaparky, zábavné parky, detské kútiky alebo ihriská.

Šport

Na ostrove platí zákaz potápania sa (z dôvodu ochrany archeologických lokalít), s kyslíkovou fľašou. Pre milovníkov potápania sa však organizujú výlety z hlavného mesta Kos do vôd ostrova Kalymnos.

Výlety

Zábava

Ostrov Kos ponúka rôzne druhy zábavy. Môžete si vyraziť do mesta, spoznať grécky tanec, hudbu alebo môžete navštíviť miestne diskotéky.

Mapa

Video

Na ostrove Kos máte možnosť spoznať unikátnu architektúru, historické a kultúrne pamiatky, ale aj mnohé iné atrakcie. 

Mestečko Kos

Kos je hlavným mestom ostrova, v ktorom sa nachádza mnoho kultúrnych aj historických pamiatok. Mestečko sa rozprestiera v severnej časti ostrova. Navštíviť môžete starú rytiersku pevnosti, pozostatky antickej agory, archeologické múzeum, Casa Romana, Odeion, Hippokratov platan alebo nemocnicu v Asklépione.


(Zdroj: flickr//cc/Kos)

Okruh ostrovom

Ostrov ponúka kopec zaujímavých miest. Pri okruhu ostrovom Kos môžete spoznať jeho hlavné mesto s pamiatkami, taktiež kostolíky, chrámy a oltáre na ostrove a tiež maličké dedinky. Taktiež môžete spoznať miestne obyvateľstvo, ich ručné práce, keramiku a výrobu liečivých mastičiek.


(Zdroj: flickr//cc/Kos)

Kardamena

V stredisku Kardamena sú krásne pláže, na ktorých si môžete oddnýchnuť. Stredisko nájdete, ak sa od hlavného mesta vydáte smerom na juh. Je vzdialené približne 30 km. Stredisko ponúka aj pamiatky, ktorými sa môžete pokochať, napríklad pozostatky Apolónovho chrámu, pozostatky helenistického divadla alebo pozostatky antického sídla.


(Zdroj: flickr//cc/Kardamena)

Kefalos

Kefalos je najzápadnejšie mesto na ostrove, ktoré leží približne 40 km od hlavného mesta. Pre toto mesto sú typické skaly, pretože mesto je vybudované na vrchole skaly a taktiež je pre ňho typický známy veterný mlyn Papavasilakis.


(Zdroj: flickr//cc/Kefalos)

Nissyros

Nissyros je sopečný ostrov, ktorý vznikol erupciou sopky Diabetes. Ostrov sa nachádza južne od ostrova Kos, od hlavného mesta približne 50 km. Dostanete sa tam loďou za približne 2 hodiny. Na ostrove sa nachádza kláštor Panny Márie a taktiež veľmi známy kráter Aghios Stefanos. Agios Stefanos je tzv. spiacky kráter miestnej sopky. 


(Zdroj: flickr//cc/Nissyros)

Výlet na okolité ostrovy

Loďou si môžete urobiť výlet a návštevu okolitých ostrovov. Plaviť sa budete nádhernými zátokami pomedzi maličké ostrovy. Spoznať môžete ostrov Kalymnos, Psermimos, Plati.


(Zdroj: flickr//cc/Kos)

Loďou do Turecka

Neďaleko ostrova Kos sa nachádza aj pevnina Turecka (25 km), kde sa pravidelne organizujú plavby loďou. Môžete spoznať nádherné turecké stredisko Bodrum a jeho historické centrum. 


(Zdroj: flickr//cc/Bodrum)

Rybárčenie

Milovníkov rybolovu poteší možnosť plavby na drevenej loďke, ktorá je spojená s chytaním rýb. Následne máte možnosť zájsť si do reštaurácie, v ktorej Vám Váš úlovok prichystajú na večeru.

Vodný park

V stredisku Psalidi neďaleko hlavného mesta (4,5 km) sa nachádza menší vodný park, kde sú tobogány, šmýkačky, vodné atrakcie ale aj reštaurácie, bary a stánky s občerstvením.

Grécky večer

V dedinke Zia môžete zažiť typický grécky večer, na ktorom je ukážka gréckej hudby, tanca, taktiež ochutnávky miestnych špecialít a nápojov. 

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.