ÚVOD » Grécko » Santorini » Oia

Letecký zájazd na Grécke Santorini

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Letecký zájazd na Grécke Santorini - 1 Letecký zájazd na Grécke Santorini - 2 Letecký zájazd na Grécke Santorini - 3 Letecký zájazd na Grécke Santorini - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
termínpočet dnídopravaletiskácena od
19.7. 2024 - 22.7. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
26.7. 2024 - 29.7. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
2.8. 2024 - 5.8. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
23.8. 2024 - 26.8. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
6.9. 2024 - 9.9. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
13.9. 2024 - 16.9. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať
20.9. 2024 - 23.9. 20244 dníleteckáz Viedne599,- €Rezervovať

O destinácii

Santorini je hádam najkrajšie miesto celého Grécka, kde sa nádherné bielo-modré domy vynímajú nad azúrovým pobrežím. Vďaka jedinečnej architektúre budov na ostrove a vďaka neopísateľnej romantickej atmosfére je ostrov Santorini najviac vyhľadávanou destináciou pre letnú dovolenku. 
Santorini je taktiež opradený mnohými legendami. Mnohí veria, že je bájnou Atlantídou. Santorini je vlastne impozantný kráter, ktorý trčí z mora. Pri vjazde loďou sa človeku zdá, že vpláva do čierneho sopečného krátera, ktorého výška je viac než 400 metrov. Ostrov Santorini je u turistov veľmi obľúbeným miestom a centrom výletov z okolitých ostrovov.
Zaujímavosťou je, že ostrov je tvorený sopečnými kameňmi, ktoré majú rôzne farby - čiernu, červenú, žltú či bielu. Práve v týchto sopečných kameňoch mali obyvatelia ostrova vybudované svoje obydlia a dnes môžete zažiť aj vy kúsok histórie a môžete si v jedných z týchto domov zarezervovať ubytovanie. Nielen kamene ale aj pláže majú rôzne farby, taktiež sa môžete stretnúť s červenou, čiernou alebo bielou plážou.
To, že je Santorini sopečným ostrovom prispieva aj k dobrej úrode. Keďže je pôda pokrytá sopečným prachom, ktorý je bohatý na minerály a živiny, tak je aj úroda viniča mimoriadne dobrá. Preto sa hovorí, že víno z ostrova je najlepším vínom na svete. V kuchyni však nevyužívajú len plody viniča, ale aj jeho listy. Plnený vínny list je špecialitou ostrova. 
To, že má ostrov Santorini jedinečnú architektúru je vidieť na prvý pohľad. No určite si pri návšteve ostrova všimnite a navštívte jedinečné biele kostolíky s modrými kupolami, ktorých je na ostrove neúrekom. Na ostrove je ich viac ako 400 a hovorí sa, že je ich viac ako domov. 
Okrem nádhernej dovolenky môžete spoznať aj kúsok histórie ostrova, pretože Santorini je aj významným archeologickým náleziskom.
Právom sa hovorí, že patrí medzi najkrajšie ostrovy sveta.

Zemepisná poloha
Santorini (Thira resp. Théra) je grécky ostrov ležiaci na juhu Kykladského súostrova, na rozhraní Egejského a Krétskeho mora. Je zvyškom sopečného ostrova, ktorý bol v r. 1600 pre Kristom zničený sopečnou erupciou. Pobrežie ostrova je dlhé asi 70 km, od najsevernejšieho bodu k najjužnejšiemu je vzdialenosť cca 18 km a šírka kolíše medzi 2 a 6 km. Najvyššími horami sú Profitis Ilias (567 m.n.m.), Megalo Voun (353 m.n.m.) a Mikros Profitis Ilias (337 m.n.m.).

Rozloha
73 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
7.000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Fira.

Mena
EUR (euro).

Doprava
Santorini je malé a funguje tu pravidelná autobusová doprava. Autobusy však nezachádzajú k malým plážam vo vzdialenejších oblastiach. Ak chcete spoznávať krásy ostrova lepšie je požičať si auto alebo skúter.

História
Históriu ostrova, ktorý mal vyvinutú therejskú kultúru smutne ovplyvnil výbuch sopky v 15. storočí pred n.l. Explózia podľa odhadov vedcov prekonala aj výbuch známej sopky Krakatoa. Následkom zničujúceho výbuchu zanikla nielen kultúra na Santorini, ale aj minojská kultúra na Kréte. Po čase sa na ostrov Santorini začali sťahovať Kréťania. Santorini sa nevyhol mocenským vojnám ani náporom pirátov. Ku Grécku sa pričlenil v roku 1830.

Medzi najznámejšie strediská ostrova Santorini patria:
Akrotiri - príjemné stredisko s piesočnato-okruhliakovými plážami a s nádherným panoramatickým výhľadom na more.
Kamari - stredisko známe širokými plážami s čiernym pieskom.

Vzdialenosť od letiska

Na ostrove, v blízkosti obce Kamari a vedľa oblasti Monolithos, sa nachádza medzinárodné letisko Kratikos Aerolimenas Santorinis. Pravidelne sa tu lieta z Atén alebo z Thessaloniki a počas letných mesiacov sem lietajú priame chartrové lety. Na letisku je zabezpečená 24 hodinová preprava osôb z letiska priamo na miesto pobytu.

Čas transferu z letiska do stredísk závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 980 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Atény: 1:40 hod.
Košice - Atény: 1:35 hod.
Poprad - Atény: 1:40 hod.
Sliač - Atény: 1:40 hod.
Viedeň - Atény: 1:40 hod.

Bratislava - Thessaloniki: 1:15 hod.
Košice - Thessaloniki: 1:15 hod.
Poprad - Thessaloniki: 1:20 hod.
Sliač - Thessaloniki: 1:15 hod.
Viedeň - Thessaloniki: 1:20 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 27 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa ja prepravu trajektom.

Počasie

Začiatok roka na ostrove Santorini má troška nižšie teploty, v januári a februári dosahujú 13°C. V marci však už vystúpia na 16°C, v apríli na 20°C a v máji na 23°C. Ideálny čas na dovolenku prichádza v júni, kedy sa teploty vyšplhajú na horúcich 27°C a v júli a auguste až na 29°C. September na ostrove je taktiež vhodný pre trávenie dovolenky, pretože teploty sú stále vysoké a to 26°C. V októbri teploty mierne klesnú na 23°C, v októbri na príjemných 19°C a v decembri na 15°C.

Pláž

Vďaka dávnej vulkanickej činnosti sú znateľné odlišnosti v zafarbení piesku alebo kameňov, ktoré pokrývajú pobrežia a pláže. Paleta farieb je široká a to od bielej cez červenú až po čiernu (podľa toho sa volajú aj niektoré pláže napr. White Beach - Biela pláž alebo Red beach - Červená pláž). Miestne pláže, pripravené pre turistov sa vyznačujú maximálnym pohodlím a komfortom, a sú piesočnaté alebo okruhliakové, s pozvoľným vstupom do mora a tak sú vhodné aj pre rodiny s malými deťmi.

White beach

Biele útesy, biele kamienky a biely piesok sú dôvodom názvu tejto pláže. White beach na ostrove Santorini ponúka pokoj a môžete si na nej dokonale oddýchnuť. Je len maličkou plážou, no nájdete na nej slnečníky aj ležadlá. Nebýva preplnená turistami a preto je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Je oblkopená vysokými skalami, ktoré zabezpečujú príjemný chládok a úkryt pred horúcim slnkom.
 


(Zdroj: flickr//cc/White beach Santorini)

Red beach

Pláž dostala pomenovanie podľa červených skál, ktoré obklopujú. Jemný piesok na pláži je taktiež sfarbený do červena a je zmiešaný s červenými a čiernymi kamienkami, čo vytára nádhernú farebnú kompozíciu. Vstup do kryštálovo čistého mora je pozvoľný. Pláž je často navštevovaná turistami ale aj domácimi obyvateľmi. Na pláž pravidelne premáva aj loď. 
 


(Zdroj: flickr//cc/Red beach Santorini)

Perissa beach

Perissa patrí k najkrajším a najnavštevovanejším plážam na ostrove. Je tvorená tmavým pieskom a oblými kameňmi. Má pozvnoľný vstup do kryštálovo čistého mora. Pláž je známa aj vďaka archeologickému nálezisku, ktoré sa nachádza na blízku a taktiež vďaka nádherným výhľadom. Na pláži nájdete širokú sieť hotelov, reštaurácií, taverien a obchodíkov. 


(Zdroj: flickr//cc/Perissa beach)

Eros beach

Táto pláž je taktiež jednou z najkrajších pláži, má jemný svetlý piesok a nádherné tyrkysovo sfarbené more. Na pláži nájdete slnečníky, ležadlá a taktiež plážový bar. More je pokojné a vhodné na potápanie alebo šnorchlovanie. Eros beach je aj plážou vhodnou pre rodiny s malými deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Santorini)

Cape Columbo beach

Táto pláž je troška ukrytá a býva na nej menej turistov. Nie je však plážou pre oddych, ale pre milovníkov vodných športov. Silný vietor vytvára na mori silné a veľké vlny, ktoré ocenia najmä surfisti. 


(Zdroj: flickr//cc/Santorini beach)

Kamari beach

Kamari beach je známa svojím čiernym jemným pieskom a skalou, ktorá sa vyníma nad ňou. Je to 2 kilometre dlhá pláž a patrí k obľúbeným plážam ostrova, najmä kvôli vybaveniu. Na celej pláži nájdete ležadlá a slnečníky. Na pláži môžete využiť aj možnosť vodných športov, môžete sa občerstviť v miestnych reštauráciách a baroch.


(Zdroj: flickr//cc/Kamari beach)

Agios Georgios beach

Ďalšou obľúbenou plážou je Agios Georgios, ktorá je tvorená tmavým pieskom. Pláž má pozvnoľný vstup do kryštálovo čistého mora, ktoré má vynikajúce podmienky pre plavcov. Na pláži je Vám k dispozícii široká ponuka vodných športov a vodných atrakcií, taktiež slnečníky, ležadlá a mnoho barov, kaviarní a reštaurácií.


(Zdroj: flickr//cc/Santorini)

Monolithos beach

Táto pláž je zmesou tmavého piesku a jemných kamienkov, ktoré sú však príjemné. Do mora je pozvoľný prístup a tak je táto pláž vhodná pre rodiny s deťmi. Pláž má k dispozícii slnečníky a ležadlá. Nachádza sa v blízkosti letiska Santorini. Na pláži taktiež nájdete širokú sieť hotelov, reštaurácií, barov a obchodíkov, taktiež futbalové a basketbalové ihriská aj pre deti.


(Zdroj: flickr//cc/Santorini)

Paradisi beach

Paradisi beach sa nachádza na severe ostrova Santorini a je plážou pre milovníkov vodných športov, pretože kvôli silnému vetru sa tvoria vysoké vlny. Pláž je tvorená tmavým a jemným pieskom.


(Zdroj: flickr//cc/Santorini)

Vlychada beach

Pláž Vlychada spoznáte najmä vďaka dvom komínom, ktoré boli súčasťou bývalej továrne. Pláž je obklopená skalnými útvarmi a útesmi a je tvorená tmavým pieskom s kamienkami. Je pomerne dlhou plážou s ležadlami a slnečníkmi, no je menej navštevovaná a preto je vhodným miestom pre útek od reality a vhodným miestom pre oddych.


(Zdroj: flickr//cc/Vlychada Santorini)

Vourvoulus beach

Vourvoulus je pláž, na ktorej nájdete pokoj. Je troška ukrytá a menej navštevovaná ako ostatné pláže na ostrove. Je tvorená zmesou jemných kamienkou a má pozvnoľný vstup do azúrového mora.


(Zdroj: flickr//cc/Vourvoulus)

Perivolos beach

Perivolos má aj iný názov, a to čierna pláž, pretože piesok na nej je čierny a taktiež kamienky sú čierne. Jemný čierny piesok spolu s tyrkysovým morom vytvárajú nádherný kontrast farieb. Na pláži je široká ponuka vodných športov a taktiež rôzne iné služby ponúkané turistom.


(Zdroj: flickr//cc/Perivolos)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More na ostrove Santorini je krásne tyrkysové, veľmi čisté a mierne.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 16°C, Marec - 16°C, Apríl - 17°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 24°C, August - 25°C, September - 24°C, Október - 23°C, November - 20°C, December - 18°C.

Deti

Na ostrove nájdete aj hotely pre rodiny s deťmi, kde sa Vaše deti zabavia na detkých ihriskách, v detských kútikoch, v detských bazénoch, na šmýkačkých ale aj pri animačnom programe.

Šport

Milovníci vodných športov si na Santorini užijú kopec zábavy. Ostrov ponúka rôzne druhy vodných atrakcií, vodných ale aj adrenalínových športov. Viac informácií o ponuke vodných športov nájdete na webovej stránke.

Zábava

Pre milovníkov zábavy je určite ako stvorené hlavné mesto Fira, v ktorom sa nachádza veľa reštaurácii s typickou gréckou kuchyňou, bary so živou hudbou a diskotéky. Najživším strediskom ostrova je však letovisko Kamari, ktoré je centrom spoločenského života a východiskovým miestom väčšiny fakultatívnych výletov.

Mapa

Video

Ostrov Santorini je sám o sebe unikátnym a jedinečným ostrovom, ktorý sa oplatí vidieť. Ponúka nádherné výhľady, jedinečnú architektúru a možnosť zažiť autentickú atmosféru.

Fira

Fira je hlavným mestom v západnej časti ostrova, ktoré má zaujímavé schodisko s 587 schodmi, čo pri letných horúčavách nie je málo. Dá sa prekonať peši alebo na somárikoch. Pre pohodlných je tu lanovka z prístavu až do mesta Fira. Nachádza sa tu Archeologické múzeum a v meste je veľké množstvo výborných zlatníctiev.


(Zdroj: flickr//cc/Thera)

Archeological museum of Thera 

V hlavnom meste sa nachádza už spomínané archeologické múzeum, ktoré je často navštevované. Spoznáte v ňom kúsok histórie ostrova, budeme mať možnosť vidieť vykopávky a predmety, ktoré sa na ostrove našli.


(Zdroj: flickr//cc/Museum of Thera)

Kláštor Profitis Ilias

Kláštor, ktorý je od hlavného mesta vzdialený 9 km začali stavať mnísi Jachym a Gabriel v roku 1771, neskôr nový kláštor vyrastal pod duchovnou ochranou Patriarchátu a súčasnú podobu stavba získala v 19 st., kedy grécky kráľ Othon, očarený jeho krásou, dal popud k jeho rozšíreniu. V kláštore môžete obdivovať rezbársku prácu majstrov, historické cirkevné spisy a rúcha.


(Zdroj: flickr//cc/Profitou Iliou)

Oia

Oia je maličká dedinka na severe ostrova (15 km od hlavného mesta), ktorá s typickými bielymi domami a ich modrými strechami. Je najnavštevovanejšou dedinkou ostrova, pretože ponúka nádherné výhľady nie len na celé okolie ale aj na známe vulkány. Dedinka je zároveň aj najromantickejším miestom na ostrove.


(Zdroj: flickr//cc/Oia)

Episkopi Gonias

Nádherný kostol je zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie a nachádza sa približne 6 kilometrov od hlavného mesta Fira. Návštevníci chodia obdivovať najmä jeho architektúru a kupoly.


(Zdroj: flickr//cc/Episkopi Gonias)

Ostrovček Nea Kameni

Na ostrove sa nachádza ešte stále činná sopka, ku ktorému sa môžete dostať loďkou. Je to zaujímavý výlet, kde môžete obdivovať 130 metrov vysoký kráter a horúce pramene, v ktorých sa môžete okúpať. Počas výletu na ostrovček uvidíte aj známu dedinku Manola a ostrov Thirasisa.


(Zdroj: flickr//cc/Nea Kameni)

Akrotiri

Akrotiri je stredovené nálezisko na juhozápade ostrova (10 km od hlavného mesta), kde môžete vidieť vykopávky mesta zničeného výbuchom sopky. Na tomto mieste môžete spoznať kúsok minojskej histórie a kultúry, taktiež môžete vidieť staré múry, maľby a nájdené predmety.


(Zdroj: flickr//cc/Akrotiri)

Múzeum vína

Keďže je ostrov Santorini ostrovom s mimoriadne úrodnou pôdou a s najlepším vínom sveta, tak určite navštívte aj jeho múzeum vína, ktoré sa nachádza neďaleko strediska Kamari vo východnej časti ostrova.


(Zdroj: flickr//cc/Vineyard Santorini)

Mesa Vouno

Predstavuje zvyšok mesta Archea Thera na východnom pobreží (13 km od hlavného mesta), kde sa nachádza aj amfiteáter, rímske kúpele, obytné domy, chrámové miesta, svätyňa egyptských bohov a bazilika.


(Zdroj: flickr//cc/Mesa Vouno)

Caldera

Caldera je považovaná za bájnu Atlantídu a patrí k prírodným krásam ostrova. Je to skalný výbežok, ktorý sa vypína z mora a tvorí dlhú skalnú stenu. Vzdialenosť od jedného konca k druhému je približne 18 kilometrov.


(Zdroj: flickr//cc/Caldera Santorini)

Jaskynné príbytky

Na ostrove máte možnosť vidieť ako kedysi žili obyvatelia ostrova Santorini. Ich domčeky boli vytesané v skalách a tvorili tak maličké jaskynné príbytky. Dnes je možné aj zarezervovať si ubytovanie v jednom z týchto domčekov a zažiť tak autentickú atmosféru.


(Zdroj: flickr//cc/Cave houses Santorini)

Jazda na oslíkoch

Veľmi obľúbená na ostrove je aj jazda na oslíkoch alebo somároch, ktoré Vás prevedú nádhernými uličkami ostrova. Jazda na somárovi je typickou "dopravou" na ostrove.


(Zdroj: flickr//cc/Donkey Santorini)

Pláže rôznych farieb

Na pláži sa nemusíte len kúpať, ale môžete ich aj spoznať. Určite si spravte výlet na všetky z farebných pláží ostrova. Ostrov ponúka červenú, bielu ale aj čiernu pláž.


(Zdroj: flickr//cc/Santorini)

Okružná plavba

Zaujímavým výletom je aj plavba loďou a spoznávanie ukrytých kútov ostrova. Môžete spoznať maličké dedinky na ostrove, krásne zátoky a útesy, ktoré sú zaujímavým miestom pre fotografov.


(Zdroj: flickr//cc/Fira Santorini)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.