ÚVOD » Grécko » Thassos » Trypiti

Rodon House
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Rodon House - Rodon hotel -bazén -letecký zájazd  (Thasos,Tripiti) - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Thassos patrí medzi nádherné ostrovy, ktoré svojou prírodou a úrodnosťou lákajú stále väčší počet turistov. Hovorí sa mu aj "smaragdovo zelený ostrov", pre jeho borovicové lesy, píniové a olivové háje, a je zvláštny aj tým, že jeho reliéf vytvárajú vysoké pohoria, hlboké údolia, strmé zrázy a prekrásne piesočné pláže a zátoky. Ostrov má veľmi dobré klimatické podmienky vhodné aj pre astmatikov a alergikov (od mája do októbra teploty v rozmedzí 25-35°C, je tu vlhkejšie v porovnaní s inými gréckymi ostrovmi) a je obľúbenou a stále častejšie vyhľadávanou dovolenkovou destináciou pre rodiny s malými deťmi. Ponúka širokú škálu aktivít, zaujímavých miest, má tiež bohatú históriu a je tu veľa archeologických lokalít, ktoré sú rozptýlené po celom ostrove. Hlavným mestom ostrova je Thassos (tiež Limenas), ktorý leží v severnej časti ostrova a žije v ňom cca 3.000 obyvateľov. Na miestnej promenáde sa nachádza množstvo typických gréckych taverien, reštaurácií, barov a obchodíkov. Aj milovníci pamiatok si tu prídu na svoje, môžu si pozrieť vykopávky trhoviska - agory, pevnosti Akropoly alebo sa zoznámiť s históriou ostrova v archeologickom múzeu. Ostrov Thassos nie je veľký, jeho pobrežie má len necelých 100 km (od severu k juhu meria len 24 km a na šírku 19 km) a dá sa prejsť autom v priebehu jedného dňa.

Zemepisná poloha
Thassos je najsevernejším ostrovom Grécka. Leží blízko pevninského pobrežia thráckeho Grécka, medzi Dardanelami a Chalkidiki a neďaleko Macedónska, v Egejskom mori. Pobrežie ostrova je dlhé 95 km  a najvyšším vrchom ostrova je Ypsario (1.205 m.n.m.).

Rozloha
379 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
cca 14.000 obyvateľov.

Hlavné mesto
Thassos (Limenas).

Mena
EUR (Euro).

História
História ostrova je popretkávaná bojom o nerastné suroviny. Ešte pred n. l. tu prevládala ťažba zlata a striebra. Postupne sa objavovali náleziská medi a zinku. Na základe archeologických nálezov sa predpokladá, že ostrov bol obývaný od praveku. Prvými známymi obyvateľmi boli Thrácké kmene. Počas nasledujúcich rokov bol ostrov kolonizovaný a ostrovu Thassos vládli Feníčania, Trákovia, Rimania, Benátčania, Bulhari i Turci. Na prelome 19. a 20. storočia patril Egyptu. Grécku pripadol až v roku 1912.

Medzi najznámejšie strediská ostrova Thasos patria:
Limenaria - malé, ale príjemné stredisko s peknou plážou. V stredisku sú taverny s typickou gréckou kuchyňou.
Potos - sympatické stredisko s promenádou. Na pláži je široký výber vodných športov.

Vzdialenosť od letiska

Na ostrove sa nenachádza letisko a letecká doprava je zabezpečovaná charterovými letmi na pevninu do mesta Kavala, v ktorom sa nachádza medzinárodné letisko. Odtiaľ z mestečka Keramoti, ktoré je vzdialené 12 km od letiska sa pokračuje trajektom (cca 40 min.) na ostrov Thassos a ďalej autobusom k jednotlivým letoviskám.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 391 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Kavala: 1:20 hod.
Košice - Kavala: 1:20 hod.
Poprad - Kavala: 1:10 hod.
Sliač - Kavala: 1:15 hod.
Viedeň - Kavala: 1:20 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približe 15 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Začiatok roka je na ostrove Thassos troška chladnejší a v januári a februári sa teploty pohybujú okolo 8°C. V marci už teploty vystúpia na 13°C a v apríli na príjemných 17°C. Máj je znamením, že už prichádza leto a teploty sa vyšplhajú na 23°C, v júni až na 27°C. Ozajstné leto je v júli a auguste, kedy je veľmi horúco a až 30°C. V septembri teploty trocha klesnú, stále je však letná teplota 25°C. Pre október je typická teplota 20°C, čo je ešte veľmi príjemné. V novembri sa na ostrove stretnete s teplotou 15°C a v decembri 10°C.

Pláž

Pekných pláží je na ostrove veľa a väčšina pláží (hlavne na juhu) je piesočnatých s pozvoľným klesaním do mora, čo sú priam ideálne podmienky pre rodiny s deťmi. Veľkou výhodou týchto pláží je aj blízkosť stánkov a obchodíkov s občerstvením či reštaurácie. Sú to rušné pláže a preto vyznávači pokoja musia navštíviť iné miesta (hlboké skalnaté zátoky na západe), väčšinou s kamenistým prístupom do vody. Odporúčame vziať si so sebou kvôli ostrým skalám a ježkom obuv do vody.

Paradise Beach

Táto pláž dostala názov hlavne vďaka krásnej prírode a exotickým lesom na okolo, ktoré pripomínajú "raj". Je jednoou z najkrajších a najobľúbenejších pláží na ostrove. Vyskytujú sa tu nádherne vysoké vlny a je zároveň aj jedinou nuda plážou na ostrove. 


(Zdroj: flickr//cc/Thasos beach)

Golden Beach

Inými slovami aj "zlatá pláž" je najdlhšia pláž na ostrove s pozvoľným vstupom do mora. Nachádza sa medzi dedinami Skala Potamis a Chrisovi Ammoudia, ponúka bohaté športové vyžitie. Pláž bola ocenená Modrou vlajkou za čisotu a kvalitu služieb.


(Zdroj: flickr//cc/Golden beach)

Aliki

Pláž Aliki je malý, píniami porastený polostrov s tyrkysovým morom a bielou plážou, nachádzajú sa tu aj pozostatky dvoch svätýň, ktoré sú zasvätené patrónom námorníkov Kastor a Pollux, pozostatky dvoch kresťanských bazilík, či opustený mramorový lom.


(Zdroj: flickr//cc/Aliki beach)

Makryammos

Je dlhá nádherná pláž s bielym jemným pieskom a kryštálovo čistým morom. Pláž bola ocenená Modrou vlajkou za čistotu a kvalitu služieb. Pláž je súkromná, preto je aj spoplatnená. 


(Zdroj: flickr//cc/Makryammos)

Limenaria

Troška menšia ale obľúbená pláž, ktorá je veľmi pokojným miestom. Je veľmi vhodná pre rodiny s deťmi a má pozvoľný vstup do pokojného mora. Pláž je piesočnatá a nachádzajú sa na nej reštaurácie a bary.


(Zdroj: flickr//cc/Limenaria beach)

Pefkari

Je to piesočnatá pláž s okruhliakmi a pozvoľným vstupom do čistého mora. Je veľmi obľúbená najmä medzi mladými, pretože je tu veľmi rozvinutý rušný nočný život. Nájdete tu reštaurácie, bary, nočné bary a aj diskotéky.


(Zdroj: flickr//cc/Pefkari)

Skala Prinos

Skala Prinos je piesočnatá pláž so všetkými službami, t.j. reštaurácie, bary, obchody, kaviarne, požičovne.


(Zdroj: flickr//cc/Skala Prinos)

Metalia

Metalia je piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do pokojného mora. Táto pláž je vhodná pre deti a neplavcov. K dispozícii sú ležadlá, slnečníky ale aj reštaurácie, bary a kaviarne.


(Zdroj: flickr//cc/Metalia)

Tripity

Názov Tripity znamená "deravý", pretože na pláži sa nachádza skala, v ktorej je diera a preteká cez ňu morská voda. Pláž je piesočnatá, na niektorých miestach kamienková a veľmi obľúbená. More je kryštálovo čisté. V blízkosti sa nachádzajú reštaurácie, bary a kaviarne.


(Zdroj: flickr//cc/Tripiti)

Marble

Marble beach je maličká pláž s jemným bielym pieskom a nádherným tyrkysovým morom. Je dokonalým miestom pre oddych a má nádherné prostredie. Celá pláž je lemovaná prírodou. Na pláži sú slnečníky a ležadlá. 

Vathi

Pláž je ukrytá a obklopená prírodou. Cesta k nej je veľmi zložitá, preto je aj menej navštevovaná. Je to maličká piesočnatá pláž s kamienkami a kryštálovo čistým morom. Nájdete na nej pokoj.

Atspas

Aj táto pláž je len malou plážou, ktorá je obklopená prírodou. Vytvára tak krásnu scenériu. Na pláži nie sú k dispozícii žiadne služby, preto je menej navštevovaná. Môžete si na nej dokonale oddýchnuť.

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

Azúrovo čisté a teplé.

Teplota mora

Január - 14°C, Február - 14°C, Marec - 14°C, Apríl - 15°C, Máj - 18°C, Jún - 22°C, Júl - 24°C, August - 25°C, September - 23°C, Október - 20°C, November - 18°C, December - 15°C.

Deti

Pre deti sú v niektorých hotelových rezortoch detské kútiky, ihriská a taktiež animačné programy.

Šport

Pre potápanie so šnorchlom sú vhodné podmienky najmä na juhozápadnom výbežku ostrova Thassos (južne od Skala Maries).

Zábava

Thassos samozrejme ponúka aj bohatú večernú zábavu,nachádza sa tu veľké množstvo barov, taverien a reštaurácií, v ktorých je možné ochutnať miestne špeciality a tiež známe thassoské víno. Nočný život tu však nie je až taký bujarý ako v iných miestach Grécka a okrem mesta Limenas tu nie je veľa nočných klubov.

Mapa

Video

Na ostrove máte mnoho možností ako využiť voľný čas. Buď navštívite niektoré z kultúrnych a historických pamiatok alebo sa vyberiete na turistiku do prírody.

Thassos (Limenas)

Thassos je hlavné mesto na severe ostrova, v ktorom sa nachádza archeologické múzeum, zrúcaniny stredovekého hradu Kastro, mestské hradby a mnohé ďalšie zaujímavé pamiatky, ktoré sa oplatí vidieť.


(Zdroj: flickr//cc/Limenas)

Dedinka Aliki

Dedinka leží na východnom pobreží ostrova približne 31 km od hlavného mesta, okrem veľmi peknej pláže sa tu nachádzajú rozvaliny starého prístavu a antické mramorové zvyšky svätýň a bazilík.


(Zdroj: flickr//cc/Aliki)

Limenaria

Je to miesto na juhu ostrova, ktoré je taktiež bohaté na históriu. Od hlavného mesta je vzdialené približne 38 km. Nachádzajú sa tu taktiež podzemné bane, ktoré sú najstaršie v Európe. Limenaria je často navštevovaným miestom.


(Zdroj: flickr//cc/Limenaria)

Kláštor Archangel

Na južnom okraji ostrova sa nachádza kláštor zasvätený archanjelovi Michalovi. V kláštore je veľa zaujímavých cirkevných skvostov,  pri vstupe do vnútorných priestorov je podmienkou, že väčšia časť tela musí byť zakrytá (oblečenie sa dá zapožičať aj priamo na mieste). V kláštore je zákaz fotografovania.


(Zdroj: flickr//cc/Monastery of Archangel Michael)

Kamenné divadlo

Divadlo sa nachádza v hlavnom meste a bolo postavené pred viac ako 2000 rokmi. Rimani ho neskôr prestavali na gladiátorskú arénu, v súčasnosti sa tu konajú koncerty a rôzne kultúrne podujatia.


(Zdroj: flickr//cc/Limenas theater)

Galéria na pláži Metalia 

Približne 40 km od hlavného mesta sú nádherné diela z mramoru a bieleho kameňa pripomínajúce Stonehenge v Anglicku. Hovorí sa, že kto sa dotkne kameňa so svojím znamením a potom si čupne doprostred kruhu a niečo si praje, splní sa mu to.


(Zdroj: flickr//cc/Metalia)

Okruh ostrovom

Na výlet sa môžete vybrať do vnútrozemia ostrova Thassos, kde môžete spoznať kultúru miestnych obyvateľov a ich zvyky. Taktiež máte možnosť plaviť sa loďou okolo ostrova a spoznať jeho najkrajšie časti.


(Zdroj: flickr//cc/Thasos town)

Výlet do Macedónska

Zaujímavý celodenný výlet je aj na hranice Macedónska, kde môžete obdivovať krásy tejto krajiny, spoznať kultúru, históriu a pokochať sa krásami tejto krajiny.


(Zdroj: flickr//cc/Macedonia)

​Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.