ÚVOD » Grécko » Parga » Parga

Štúdiá Garden
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Štúdiá Garden - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Starobylé mestečko Parga patrí svojou architektúrou k typickým gréckym prímorským a turistami obľúbeným letoviskám. Nízke farebné domčeky v prístave sú vystavané do kaskády na svahu, ktorý sa vypína nad modrou zátokou a okolité kopce sú pokryté píniovými, borovicovými lesmi a olivovými hájmi. Dookola je nádherná krajina a mohutné pohorie Pindos. Dominantou mesta je krásna benátska pevnosť zo 16. storočia, z ktorej je nádherný výhľad nielen na celé mesto, ale aj na neďaleký ostrovček Panagia. V meste je niekoľko reštaurácií, krčmičiek, supermarketov, obchodov s ovocím a zeleninou a pekáreň.
Najnavštevovanejšie letoviská sú Krioneri-Parga, Lichnos-Parga, Parga-centrum, Valtos-Parga.

Zemepisná poloha
Mestečko Parga leží na severozápade gréckej pevniny, v regióne Epirus, jeho pobrežie obmýva Iónske more. Priamo oproti Parge sa nachádzajú ostrovčeky Paxos a Antipaxos, severne ostrov Korfu a južným smerom ostrov Lefkáda.

Počet obyvateľov
2,500 obyvateľov.

Mena
EUR (euro).

História
História Pargy je bohatá a siaha až do doby kamennej. Viditeľné pamiatky sa však dochovali až z obdobia oveľa neskoršieho. V minulosti sa mesto striedavo ocitalo pod nadvládou rôznych národov, či už to boli Benátčania, Rusi, Turci alebo Briti.

Vzdialenosť od letiska

Najbližšie letisko sa nachádza v Aktion Preveza, ktoré je vzdialené 65 km. Transfer z letiska trvá približne 1 hodinu.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

1 510 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Aktion: 1:25 hod.
Košice - Aktion: 1:25 hod.
Poprad - Aktion: 1:30 hod.
Sliač - Aktion: 1:25 hod.
Viedeň - Aktion: 1:25 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 16 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Počasie v stredisku Parga ponúka počas celého roka veľmi príjemné počasie. V januári sú teploty približne 13°C, vo februári 14°C a v marci teploty vystúpia na 16°C. V apríli sa troška oteplí na približne 18°C a v máji až na 22°C. V júni je už letné počasie a teploty vystúpia až na 26°C. Ako v ostatných oblastiach aj tu sú najteplejšími mesiacmi júl a august, kedy sa teploty vyšplhajú na 29°C. V septembri teploty mierne klesnú na 27°C a v októbri na príjemných 23°C. November je troška chladnejší, ale príjemný a teploty dosahujú 18°C. V decembri sa stretnete s teplotou 14°C.

Pláž

Priamo v mestečku sú veľmi pekné piesočnaté, na niektorých miestach piesočnato-okruhliakové pláže s možnosťou prenájmu slnečníkov a lehátok.

Krioneri 

Neďaleko centra sa nachádza hlavná piesočnato-okruhliakova pláž Krioneri, ktorá je vhodná aj pre rodiny s malými deťmi. Na pláži sú lehátka a slnečníky a taktiež reštaurácie a bary.

Valtos

Piesočnatá pláž s malými kamienkami je blízko centra Pargy. Na pláži nájdete množstvo reštaurácií, barov a taverien, kde je cez letnú sezónu veľmi veľa ľudí. Je pomerne rušnou plážou.


(Zdroj: flickr//cc/Valtos beach)

Lichnos

Lichnos je kamienková pláž, ktorá je obklopená skalami. Na pláži sú k dispozícii ležadlá a slnečníky a v blízkosti aj niekoľko menších reštaurácií a barov. Pláž je taktiež vhodná pre rodiny s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Lychnos)

Alonaki Fanariou

Nádherná maličká pláž, ktorá je ukrytá medzi skalami Vám poskytne nádherný výhľad na tyrkysové more. Keďže je pláž ukrytá tak má aj menej turistov, preto na nej nádete pokoj. Je vhodná pre rodiny s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Parga)

Piso Krioneri

Pláž sa vyznačuje tým, že má nádhernú prírodu, skalné útvary a kryštálovo čisté more. More je veľmi vhodné pre plavcov a taktiež na šnorchlovanie. V blízkosti pláže nájdete aj miesta, kde sa môžete najesť alebo občerstviť.

Sarakiniko

Sarakiniko pláž má veľmi jemný piesok a nádherné tyrkysové more. Na pláži nájdete ležadlá, slnečníky a taktiež mnoho reštaurácií, malých kaviarní a taverien. Pláž je obklopená krásnou prírodou.


(Zdroj: flickr//cc/Sarakiniko)

Ammoudia

Široká piesočnatá pláž Ammoudia má pozvoľný vstup do čistého mora. Na pláži sú ležadlá, slnečníky, reštaurácie, bary a tiež možnosť vodných športov. Pláž je taktiež vhodná pre rodiny s deťmi.

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More je v tejto oblasti veľmi čisté, priezračné a s príjemnou teplotou počas celého roka.

Teplota mora

Január - 16°C, Február - 15°C, Marec - 16°C, Apríl - 16°C, Máj - 18°C, Jún - 23°C, Júl - 25°C, August - 26°C, September - 25°C, Október - 23°C, November - 20°C, December - 17°C.

Deti

Pre deti sú vybudované detské ihriská a kútiky. V niektorých hoteloch sa konajú aj animačné programy pre deti.

Šport

Na pláži Valtos si prídu na svoje milovníci vodných športov  – paragliding, vodné lyže, jachtárske kurzy.

Zábava

V centrách miest si môžete užiť živú hudbu v reštauráciach a baroch.

Mapa

Video

Ostrovček Panny Márie

Na malom ostrovčeku nájdete starý kostolík s francúzskym opevnením.

Výlety loďou na ostrovy

Môžete vidieť ostrovy Paxos, Antipaxos s krásnymi plážami a ospalými dedinkami a ostrov Korfu, kde sa nachádza aj zámok rakúskej cisárovny Sissi Achillion.


(Zdroj: flickr//cc/Islands Greece)

Mystická veštiareň Nekromanteion

Veštiareň zo 7. storočia pred n.l. - celodenný výlet, veštiareň je zasvätená Hádovi, vládcovi podsvetia, a jeho krásnej žene Persefone (vraj práve tu bola brána do sveta mŕtvych). Od mestečka Parga je vzdialená približne 21 km.


(Zdroj: flickr//cc/Necromanteion)

Mesto Dodoni

V mestečku nájdete nie len kopec kultúrnych a historických pamiatok, ale aj najväčší amfiteáter v Grécku. Dodoni je od Pargy vzdialené približne 60 km.


(Zdroj: flickr//cc/Dodoni)

Dedinka Anthousa

Malebná dedinka ukrýva prekrásnou zrúcaninou starovekého hradu. Dedinku nájdete neďaleko Pargy vzdialenú približne 4 km.

Kláštory Meteora 

Komplex skalných veží zvaných Meteora na vrchole ktorých je postavených 24 kláštorov, ktoré sa stali domovom pre mníchov a z ktorých je 6 kláštorov ešte obývaných. Najnavštevovanejším mestom je tu Ouranopolis  (260 km od Pargy) "Nebeské mesto", neďaleko odtiaľ sa nachádza vstup na svätú horu, kde mnísi meditujú. V súčasnosti tu nájdeme asi 1700 mníchov, ale predtým ich tu bývavalo až 40 000. Architektúra, jedinečné ikony, vzácne rukopisy, pútavá atmosféra prostredia kláštorov vo Vás zanechajú určite nezabudnuteľný zážitok. Ženy však musia mať sukne zahaľujúce kolená, muži dlhé nohavice (odkrytý chrbát a ramená nie sú tiež povolené).


(Zdroj: flickr//cc/Meteora)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor.