ÚVOD » Grécko » Karpathos » Pigadia

Štúdiá Ladis
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Štúdiá Ladis - 1 Štúdiá Ladis - 2 Štúdiá Ladis - 3 Štúdiá Ladis - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Karpathos býva označovaný niekedy za jeden z najkrajších ostrovov Grécka a to vďaka rôznorodej krajine, ešte tradičnému spôsobu života tunajších dedinčanov, nádherným plážam a krásnemu priezračnému moru. Ostrov je v podstate rozdelený na dve časti (severnú skalnatú a južnú úrodnú) pohorím s najvyšším vrchom Kali Limni (1215 m). Mestečiek nie je na Karpathose veľa (asi 10) a za zmienku stojí najmä jeho hlavné mesto Pigadia, ktoré je zároveň aj najväčším prístavom na ostrove, ďalej je to dedinka Olympos, ktorá bola dlho izolovaná od okolitého sveta a je známa tým, že v nej vládnu ženy a starajú sa o chod dediny a muži sa venujú hudbe a tancu. Na svoje si určite prídu nielen vyznávači nerušenej dovolenky spojenej s vylihovaním na pláži, ale aj tí, ktorí radi vyrážajú na dlhé horské túry (napr. pešie výlety do rôznych častí ostrova, pohodový výstup na Profitis Ilias nad Achatou, krátky pochod tiesňavou Flaskias a výstup na Profitis Ilias nad Olymposom). Na ostrove sú k dispozícii požičovne áut, motocyklov a bicyklov.

Zemepisná poloha
Ostrov Karpathos leží medzi ostrovmi Rhodos a Kréta.

Rozloha
cca 301 kilometrov štvorcových.

Počet obyvateľov
Cca 6 226 obyvateľov.

Hlavné mesto
Pigadia.

Mena
EUR - euro.

Časový posun
+ 1 hodina.

Doprava
Na ostrov Karpathos sa dostanete lietadlom, pretože ostrov má vlastné medzinárodné letisko.

Vzdialenosť od letiska

Ostrov má vlastné letisko Karpathos Island National Airpot.

Čas transferu z letiska do stredísk závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 273 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Karpathos: 2:10 hod.
Košice - Karpathos: 2:05 hod.
Poprad - Karpathos: 2:10 hod.
Sliač - Karpathos: 2:10 hod.
Viedeň - Karpathos: 2:15 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 33 hodín, vedie viacerými krajinami, je čiastočne spoplatnená a zahŕňa aj prepravu trajektom.

Počasie

Začiatok roka má veľmi príjemné teploty, pretože v jaunári a februári je až 15°C. V marci sa začne otepľovať na 17°C a v apríli na 19°C. V máji je už letná teplota, približne 22°C a v júni už horúco 27°C. Pre júl a august sú typické teploty 29°C a v septembri troška poklesnú na 27°C. V októbri je ešte stále príjemná teplota na leňošenie pri mori - 24°C a v novembri už klesne na približne 20°C. Pre december je typická teplota 17°C.

Pláž

Pláže na ostrove sú prevažne piesočnaté alebo piesočnato-kamienkové a je ich okolo 100. K najkrajším plážam na ostrove patria pláže v okolí letoviska Lefkos a pláž Apellu (pripomína pláže ako v Karibiku).

Apella beach

Považuje sa za najkrajšiu pláž na ostrove, pretože je čistá, má tyrkysové more a nádherný výhľad. Je prirovnávaná ku karibským plážám. K dispozícii máte slnečníky, ležadlá, bary a stánky s občerstvením.


(Zdroj: flickr//cc/Apella beach)

Lefkos beach

Pláže Lefkos sú veľmi často navštevované a taktiež patria k najkrajším plážam na ostrove. Pláž je piesočnatá s čistým morom. Ležadlá a slnečníky sú za poplatok. Na pláži nájdete aj promenádu s mnoštvom obchodíkov, reštauráciami a kaviarničkami s výhľadom na more. 


(Zdroj: flickr//cc/Karpathos)

Diakoftis beach

Pri kryštálovo čistej vode na tejto pláži si dokonale oddýchnete. Na pláži sú Vám k dispozícii slnečníky a ležadlá a taktiež plážový bar s občerstvením. Pláž poskytuje nádherný výhľad na okolie.


(Zdroj: flickr//cc/Karpathos)

Kira Panagia bech

Ďalšia krásna pláž, ktorá má kryštálovo čisté more. Nájdete tu len pár hotelov a reštaurácií, preto je to pokojnejšia oblasť. Pláž je vhodná pre rodiny s deťmi. 


(Zdroj: flickr//cc/Kira Panagia)

Amoopi beach

Piesočnatá pláž s čistým morom je tiež veľmi obľúbenou a často navštevovanou plážou. K dispozícii sú Vám slnečníky a ležadlá za poplatok. V okolí nájdete aj zopár malých obchodíkov, reštaurácií a barov.


(Zdroj: flickr//cc/Amoopi Karpathos)

Damatria beach

Obľúbená pláž, ktorá poskytuje dokonalý oddych. Voda je kryštálovo čistá a pláž na niektorých miestach kamienková. Je pokojnou plážou vhodnou pre rodiny s deťmi.


(Zdroj: flickr//cc/Karpathos)

Viac pláží nájdete na TripAdvisor.

More

More je kryštálovo čisté.

Teplota mora

Január - 17°C, Február - 16°C, Marec - 16°C, Apríl - 17°C, Máj - 19°C, Jún - 23°C, Júl - 25°C, August - 26°C, September - 25°C, Október - 23°C, November - 21°C, December - 18°C.

Šport

Na plážach na juhu ostrova sú výborne podmienky pre priaznivcov windsurfingu a dá sa tu požičať všetko ohľadom windsurfingu a kittingu tak pre začiatočníkov ako aj pre pokročilých vyznávačov týchto športov. V hlavnom meste ostrova sa nachádza aj potápačská škola s licenciou PADI ponúkajúca kurzy potápania a hlbinné ponory na mnohých miestach ostrova. Hornatý stred a sever ostrova s krásnymi tiesňavami je vhodný pre pešie túry a turistické cesty sú tu dobre značené. Vo všeobecnosti leto na Karpathose nie je tak horúce ako v iných častiach Grécka, pretože vzduch je neustále ochladzovaný vetrom, ktorý nefúka vždy a všade, ale prispieva k tomu, že ostrov je vyhláseným rajom pre windsurfing. Na južnom pobreží, blízko Afiartis, fúka silný vietor takmer neustále po celé leto.

Zábava

Na plážach sa organizujú diskotéky so živou hudbou. Zabaviť sa môžete aj v mestách, kde sú bary a reštaurácie.

Mapa

Video

Karpathos je krásny ostrov, ktorý okrem stoviek nádherných pláží ponúka aj výlety do okolia, kde môžete spoznať históriu a kultúru ostrova.

Dedinka Olympos

Celodenný výlet si môžete spraviť do jednej z najkrajších dedín nie len na ostrove ale aj v celom Grécku. Dedinka Olympos Vám ponúka krásnu históriu, kultúru aj prírodu. Nachádza sa na severe ostrova a od hlavného mesta je vzdialená približne 43 km.


(Zdroj: flickr//cc/Olympos Karpathos)

Pigadia

Hlavné mesto ostrova a zároveň aj jeho najväčší prístav sa nachádzaú v juhovýchodnej časti ostrova. Za návstevu určite stojí Poseidonova jaskyňa s hrobkou, antickou Akropolou a archeeologické múzeum.


(Zdroj: flickr//cc/Karpathos)

Návšteva kostolov a kaplniek

Najznámejšie kostoly a kaplnky na ostrove sú Agias Mamas, Kyra Panagia s červenou kaplnkou pri dedinke Aperi a katedrály v dedine Menetes a Aperi. Dedinka Menetes je od hlavného mesta vzdialená 7 km a dedinka Aperi približne 8 km.


(Zdroj: flickr//cc/Karpathos)

Menetes

Dedinka v skalách, z ktorej je nádherný výhľad na prístav Pigadia. Dedinka sa nachádza na juhu ostrova, hlavné mesto je vzdialené približne 7 km. Na ostrove sa zachovali pamiatky z byzantského a antického obdobia a v Pigadii sa nachádza aj známa Poseidonova jaskyňa. Ostrov bol donedávna neprístupný pre turistov, no v súčasnosti je jedným z najobľúbenejších destinácií gréckeho súostrovia.


(Zdroj: flickr//cc/Karpathos)

Ostrov Saria

Ostrov leží pri severnom pobreží ostrova KarpathosPodľa historických záznamovtu kedysi bolo staroveké mesto, nachádzajú sa tu pozostatky domov ako ako dôkaz tohože tu pred dávnymi časmi naozaj žili ľudiaDnes  sem zavítajú len rybári a pastieri kôz.

Ostrovček Sokastro

Je najzápadnejším bodom Karpathosu, sú tu zvyšky pevnosti, dochovali sa stredoveké hradby, cisterny na vodu. a vstupná brána. Nie je doteraz zistené, kedy boli stavby vybudovanéale početné črepy pochádzajú čiastočne z 11. st., väčšinou potom z 12. a 13. storočia.

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na Turistickom sprievodcovi Google.