Nájdite si svoju dovolenku
Vybrať kriteriá

Záruka najnižšej ceny
Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

Široká ponuka zájazdov
Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

Portugalsko - praktické informácie
Madeira
Azory, Azorské ostrovy
Portugalsko - fotogaléria
Lisabon - sprievodca mestom
Last minute Portugalsko
First minute Portugalsko

Lisabon leží na západe Portugalska na rieke Teja, v blízkosti Atlantického oceánu. Vďaka prístupu k moru sa Lisabon stal významným obchodným prístavom.

Doprava

Do Lisabonu: Do Lisabonu je možný prístup autom, autobusom, vlakom, lietadlom alebo loďou či trajektom. Vlakom sa prichádza na nádražie Santa Apolónia, ktoré bolo postavené pred výstavou EXPO 1998. Letisko je od centra Lisabonu vzdialené len 6 kilometrov, preto nie je problém dostať sa do mesta mestskou hromadnou dopravou alebo taxíkom.


V Lisabone: V Lisabone je výhodné cestovať metrom alebo električkou, pri väčšom počte turistov aj taxíkom. Autobusy sú tu relatívne drahé. Lisabon je však natoľko zaujímavé mesto, že rozhodne doporučujeme absolvovať pešie prechádzky. Atraktívnym dopravným prostriedkom sú lanovky a výťahy (elevador).

Pamiatky a atrakcie Lisabonu

Castelo de Sao Jorge
Pôvodná stavba slúžila ako maurský hrad. Neskôr sa hrad stal sídlom portugalských kráľov. Dnes je to miesto, odkiaľ je nádherný výhľad na Lisabon. Súčasťou hradu sú krásne záhrady, kde obyvatelia Lisabonu trávia voľné chvíle.


Palácio de Belém
Kedysi letný palác, dnes sídlo portugalského prezidenta.


Torre de Belém
Torre de Belém je veža, ktorá bola postavená v ústí rieky Teja. Veža je vyzdobená vzormi vytesanými do kameňa, balkónmi, strážnymi vežičkami.


Cristo Rei
Socha, ktorá pripomína sochu Krista v Rio de Janeiro, stojí na vysokom pomníku v blízkosti rieky Teja. Pomník má v sebe zabudovaný výťah, ktorým sa návštevníci dostanú na vyhliadku vo výške 82 metrov.


Tropická záhrada
Pri Inštitúte tropických vied je krásny park plný paliem, tropických rastlín a vtáctva.


Planetárium
Planetárium pripravuje programy programy nielen pre dospelých, ale aj pre deti.


Kláštor sv. Jeronýma
Kláštor je pamiatkou na dobu zámorských objavov. Stavba vznikla vďaka obchodným cestám. V kláštore sa nachádza náhrobok Vasca da Gama.


Elevator de Santa Justa
Tento železný výťah navrhol Raoul Mesnier, žiak slávneho staviteľa Alexandra Gustava Eiffela. Na vrchu veže je kaviareň so zaujímavou vyhliadkou.


Katedrála
Katedrála z 12. storočia prežila mnoho otrasov pôdy, medzi inými aj silné zemetrasenia v 14. a 18. storočí.


Pamätník zámorských objavov
Portugalci vždy patrili k silným mocnostiam. Ich námorné a navigačné schopnosti sa odrazili v objavných cestách mnohých slávnych moreplavcov. Medzi najznámejších patria: J. Moreplavec, Vasco da Gama a Fernao Magalhaes. Pred pamätníkom je dlažba v podobe obrovského kompasu.


Botanická záhrada
Botanická záhrada síce nepatrí k najlepšie udržiavaným botanickým záhradám, ale má mnoho exotickej kveteny a stromov.

Múzeá a galérie Lisabonu

Museu Nacional de Arte Antiga
V múzeu sú sústredené prevažne zbierky portugalského výtvarného umenia. V múzeu návštevníci nájdu aj európske, orientálne a africké umenie.


Múzeum dekoratívneho umenia
Múzeum má rozsiahle zbierky nábytku, keramiky, textilu, starožitností a rôznych dekoratívnych predmetov.


Vojenské múzeum
Toto múzeum má vo svojich zbierkach zbrane, uniformy, dobové predmety a maľby súvisiace predovšetkým s prvou svetovou vojnou.


Museu da Marioneta
V Lisabone je malé bábkové múzeum, ktoré oživuje staré bábkoherectvo.

Nákupy

Obchody sú spravidla otvorené od 9:00 do 19:00 hodiny. Počas horúceho leta bývajú obchody poobede zatvorené. Veľké nákupné strediská mávajú otváraciu dobu do neskorého večera. Ako vhodný suvernír doporučujeme keramiku alebo výšivku.

Ubytovanie

V Lisabone je celá škála hotelov, od tých najdrahších až po najlacnejšie ubytovne. Pri ubytovaní detí je vo väčšine hotelov poskytovaná zľava až do výšky 50 %.

Reštaurácie

Jedlá, ktoré sú v Portugalsku obľúbené, vychádzajú z často z darov mora. Ryby, krevety, kraby, ustrice - nájdete na každom jedálnom lístku. Napriek tomu sa tu rovnako ako v iných krajinách udomácnili jedlá ako pečené bravčové, hranolky, biftek, či grilované kurča. Tradičné reštaurácie sú taverny, tzv. tasca. Ďalšie reštaurácie sa zameriavajú na podávanie viacerých chodov a na morské jedlá. V Lisabone sú obľúbenými hostincami pivnice, ktoré pripomínajú naše pivárne. Barov, kaviarní a iných sympatických podnikov je v Lisabone viac než dosť, preto sa netreba obávať, že by ste nenašli vhodné miesto podľa vášho vkusu.

Mena

EURO (v minulosti PTE - Portugalské escudo)

Čas

V Lisabone je o 1 hodinu menej než na Slovensku.

Telefónne čísla

Požiarnici, polícia a sanitka alebo ambulancia má rovnaké telefónne číslo 112.

Zaujímavé informácie

Cestovanie autom vyžaduje medzinárodný vodičský preukaz, zelenú kartu a zaplatené zákonné poistenie.

Pošty sú otvorené prevažne od pol deviatej ráno do pol siedmej večer, niekedy až do desiatej hodiny večer.

Mapa

Video