ÚVOD » Španielsko » Madrid » Madrid

Ganivet Hotel
★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Ganivet Hotel - 1 Ganivet Hotel - 2 Ganivet Hotel - 3 Ganivet Hotel - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Madrid je hlavné a najväčšie mesto krásneho Španielska. Je veľmi významným a vplyvným kultúrno – historickým centrom Európy. Madrid je známy svojimi svetoznámymi múzeami a architektonickými pokladmi, ktoré sa oplatí vidieť. Zároveň je aj rušným centrom atrakcií, nočného života a festivalov. Madrid je aj veľmi známym futbalovým mestom, vďaka futbalovému klubu Real Madrid, na ktorý sa každoročne prídu pozrieť tisíce divákov.

Doprava v Madride
Do Madridu: Pravidelné spojenie smeruje na námestie Plaza de Colón, pričom po ceste do centra má viacero zastávok. Vlakom sa turisti dovezú spravidla na nádražie Chamartín, ktoré je na severe Madridu. Ďalším nádražím je Atocha. Toto nádražie je situované na juhu hlavného mesta. Autom sa dá do Madridu dostať viacerými prístupovými cestami. Najznámejšie od francúzskych hraníc sú cez Zaragozu po autostráde A-2, cez Barcelonu po autostráde A-7. Z iných smerov sa dá dostať do Madridu výhodne cez Valenciu, Cordóbu alebo cez Badajos z Portugalska. Pri ceste pravidelnými autobusovými linkami sa prichádza na autobusové stanice Estación Sur, La Sepulvedana alebo Auto Res.
V Madride: V Madride je najrýchlejším dopravným prostriedkom metro, ktoré má desať rôznych liniek. Otvorené je od šiestej ráno do pol druhej v noci. Cestovné lístky je výhodné kúpiť v balíku po 10 ks. Príjemne sa dá cestovať aj mestskými autobusmi, ktoré premávajú od šiestej hodiny rannej do polnoci. Pre turistov je bežným a často používaným dopravným prostriedkom klasický taxík.

Nákupy
V Madride sa nakupuje vcelku dobre. Pohodlný nákup pod jednou strechou ponúka El Corte Inglés - obchodný dom, kde môžete nakúpiť snáď všetko. Na nakupovanie módy a klenotov sa vypravte na ulice Calle Serrano a Goya, alebo aj Calle Almirante, či Calle de Piamonte.

Ubytovanie v Madride
V Madride je veľmi veľa hotelov od najluxusnejších hotelov až po bežné turistické ubytovne. V Madride nie je komplikované zohnať ubytovanie podľa predstáv turistov, avšak treba rátať s pomerne vysokými cenami.

Mena
EUR - Euro

Telefónne čísla
Telefónna predvoľba do Madridu: 0034/91
V prípade vážnej situácie je možné telefonovať na číslo záchranky 061 a prvej pomoci 522 2222. Polícia má čísla 091 a 092. Požiarnici sú na čísle 080.
Turistické informácie sú dostupné v informačnom stredisku Información Turística na námestí Plaza Mayor 3. Tel. č.: 3665477.

Vzdialenosť od letiska

Letisko v Madride je vzdialené 13 km. Transfer z letiska trvá približne 20 minút. 

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 488 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Madrid: 2:30 hod.
Košice - Madrid: 2:50 hod.
Poprad - Madrid: 2:50 hod.
Sliač - Madrid: 2:40 hod.
Viedeň - Madrid: 2:25 hod.

Dĺžka letov z jednotlivých letísk je len približná a informačná.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 24 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Madrid je situovaný vo vnútrozemí, v strede Španielska. V zime sa teploty pohybujú okolo 0°C a sú veľmi studené. V jarných mesiacoch však začnú teploty stúpať a dosiahnú 15°C, v lete je v Madride veľmi sucho, ale teplo, a to až 27°C.

Zábava

Madrid je veľmi rušným mestom, s množstvom barov, diskoték a festivalov počas leta. Mladí si tu určite prídu na svoje, pretože Madrid žije najmä v noci.

Mapa

Video

PALACIO REAL

Takzvaný „kráľovský palác“ je oficiálnym sídlom kráľovskej rodiny. Táto unikátna stavba bola inšpirovaná zámkom Versailles. Interiér paláca je zdobený mnohými obrazmi a umeleckými dielami známych maliarov. Vo vnútri je aj zbierka starých hudobných nástrojov umelca Antonia Stradivariho.


(Zdroj: flickr//cc/Palacio real)

PUERTA DEL SOL

Puerta del Sol je krásne námestie v Madride, ktoré dostalo pomenovanie podľa starej mestskej brány, na ktorej je slnko. Toto námestie je veľmi rušným a často navštevovaným miestom. Nachádza sa tu sieť kaviarní a reštaurácií, množstvo obchodov a iných atrakcií.


(Zdroj: flickr//cc/Puerta del Sol)

GRAN VÍA

Svetoznáma ulica, ktorá sa prirovnáva ku slávnej ulici Broadway. Je to ďalšia rušná ulica, kde máte čo vidieť a zažiť. Typickí španielski obchodníci, tanečníci a umelci Vás čakajú na každom rohu. V miestnych reštauráciách ochutnáte tradičné domáce špeciality a nápoje.


(Zdroj: flickr//cc/Gran vía)

FUENTE DE CIBELES

Umelec Francisco Gutiérrez vytvoril pred kultúrnym centrom Palacio de Cibeles slávnu fontánu, ktorá zobrazuje bohyňu na koči a levov, ktorý koč ťahajú. Toto miesto je často dejiskom umeleckých výstav, konferencií a koncertov.


(Zdroj: flickr//cc/Fuente de Cibeles)

TORRE DE MADRID

Jedna z najvyšších budov Španielska sa nachádza na námestí Plaza de Espaňa, je vysoká 142 metrov a má 36 poschodí. Budova je symbolom tohto námestia aj mesta a slúži ako administratívna budova.


(Zdroj: flickr//cc/Torre de Madrid)

PLAZA DE ESPAŇA

Už spomínané námestie, kde sa nachádza Torre de Madrid je ďalším veľmi navštevovaným a rušným námestím Madridu. Nachádza sa tu niekoľko atrakcií, ktoré môžete vidieť. Pomník Miguela de Cervantes Saavedra, najvýznamnejšie mrakodrapy Madridu a v blízkosti aj Kráľovský palác.


(Zdroj: flickr//cc/Plaza de Espana)

PLAZA DE COLÓN

Námestie s fontánou v strede má niekoľko zaujímavých miest. Nachádzajú sa tu viaceré pamätníky – Plaza de Colón je pamätník postavaný na počesť Krištofa Kolumba. Na námestí sú aj záhrady známe ako Jardines del Descubrimiento.


(Zdroj: flickr//cc/Plaza de Colón)

PUERTA GRANDE V LAS VENTAS

Jedna z najznámejších býčích arén v Španielsku je veľmi zaujímavou atrakciou nie len pre cudzincov, ale aj pre miestnych obyvateľov. Ak chcete zažiť atmosféru s kričiacimi toreadormi a rozzúrenými býkmi, tak určite toto miesto navštívte.


(Zdroj: flickr//cc/Las Ventas)

TITIRIMUNDI

Veľmi obľúbená atrakcia – bábkový divadelný festival, na ktorom sa každoročne zúčastňujú umelci z celého sveta. Táto atrakcia láka turistov a návštevníkov od polovice mája do júna.


(Zdroj: flickr//cc/Titirimundi)

PARQUE DE RETIRO

Od rušného veľkomesta si budeme môcť oddýchnuť v kúsku prírody, ktorý ponúka park Retiro. V strede parku sa nachádza krásna budova zo skla a železa, takzvaný Kryštálový palác.


(Zdroj: flickr//cc/Parque de retiro)

MUSEO DEL PRADO

Zbierka španielskeho a flámskeho maliarstva, ktorá nemá konkurenciu na celom svete. Obrazy slávnych umelcov: Velázquez, Goya, El Greco, Tizian, Rafael, Botticelli, Rubens a ďalších sú pýchou múzea.


(Zdroj: flickr//cc/Museo del Prado)

MUSEO THYSSEN-BORNEMISZA 

Zbierka starých majstrov a klasickej moderny. Medzi vystavovanými dielami nájdeme obrazy majstrov Clauda Moneta, Paula Cézanna, Vincenta van Gogha, Paula Gauguina, Vasilija Kandinského, Henriho de Toulouse-Lautreka a mnohých ďalších. Okrem obrazov sú vystavené aj sochy a gobelíny.


(Zdroj: flickr//cc/Museo Thyssen-Bornemisza)

MUSEO REINA SOFIA

Zbierka moderného umenia, zbierka bude doplnená dielami S. Dalího, P. Picassa a J. Miróa. Už dnes tu návštevníci obdivujú slávny obraz Guernica od Pabla Picassa.


(Zdroj: flickr//cc/Museo Reina Sofia)

Viac výletov a atrakcií v Madride nájdete na turistickom sprievodcovi Google alebo na TripAdvisor.