ÚVOD » Turecko » Alanya » Alanya

Gardenia
★★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Gardenia - 1 Gardenia - 2 Gardenia - 3 Gardenia - 4 +5
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Alanya, významné turecké letovisko obmývané vodami Stredozemného mora, leží vo východnej časti Tureckej riviéry, 125 km od Antalye. Letovisko patrí k najväčším a najnavštevovanejším mestám na pobreží Stredozemného mora a svojim návštevníkom ponúka nielen pestré možnosti rekreácie a športu, ale aj kultúru, históriu a spoločenské vyžitie. V antických dobách bola Alanya hlavným mestom provincie Cilície a obávaným centrom starovekých pirátov. Pod pevnosťou sa rozprestiera malebný prístav s Červenou vežou, v ktorej sa nachádza etnografické a archeologické múzeum. V r. 1953 dal mestu jeho dnešné meno Alanya prvý turecký prezident. V centre mesta sa nachádza mnoho úzkych uličiek plných reštaurácií, kaviarní, barov, diskoték a obchodov s rozličným tovarom. Na tradičných trhoch môžete kúpiť šperky, výrobky z kože, koberce, korenie a rozličné suveníry. Mesto je známe aj piatkovým bazárom Cumartesi Pazar, na ktorom je k dostaniu všetko od suvenírov, šperkov, výrobkov z kože, kobercov, cez oblečenie až po jedlo a korenia.
Letovisko Alanya ponúka vďaka nádherným a čistým plážam, miernej klíme a prekrásnej prírode priam ideálne podmienky pre strávenie aktívnej dovolenky.

Vzdialenosť od letiska

Letisko je vzdialené približne 40 km. Transfer z letiska trvá približne 45 minút.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 317 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Alanya: 2:25 hod.
Košice - Alanya: 2:10 hod.
Poprad - Alanya: 2:20 hod.
Sliač - Alanya: 2:20 hod.
Viedeň - Alanya: 2:25 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 25 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Počasie v Turecku je od januára do marca chladné a na niektorých miestach sa vyskytuje aj sneh. Teploty sa pohybujú od 15°C - 18°C. V apríli začína jar a oteplí sa na 21°C. Máj je o niečo teplejší a teploty vystúpia až na 24°C. Od júna začína letná sezóna a teploty sa pohybujú okolo 30°C, v júli, v auguste a v septembri dosiahnú až 33°C. V októbri teploty zasa klesnú na 27°C, v novembri na 21°C a v decembri sa teploty pohybujú okolo 17°C.

Pláž

Alanya sa vyznačuje tým, že má krásne pláže a kvalitné služby. Na plážach sú mnohé atrakcie a nudiť sa tu nebudete.

KLEOPATRA BEACH

Najznámejšia a najkrajšia turecká pláž je v Alanyi, ktorá sa zapáčila aj Kleopatre a preto jej ju daroval Marcus Antonius ako svadobný dar. Pláž je dlhá 2 kilometre, k dispozícií sú slnečníky a ležadlá. Vďaka kvalitným službám na pláži získala ocenenie Modrou vlajkou.


(Zdroj: flickr//cc/Kleopatra beach)

DAMLATAS BEACH

Je menšia ako Kleopatrina pláž, ale  pomerne široká s dobre rozvinutými službami. Nachádzajú sa tu reštaurácie, bary, kaviarne a malé obchodíky. Má vybudovaný bezbariérový prístup.


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

DEMIRTAS

Demirtas je malé mestečko blízko Alanye, kde sú pláže s krásnym čistým morom. Nájdete tu pokoj pre dokonalý oddych. Na pláži sa taktiež ponúkajú vodné atrakcie.


(Zdroj: flickr//cc/Turkey beach)

KONAKLI BEACH

Pre túto pláž je typický biely piesok a čisté more. Na pláži je možnosť niekoľkých vodných športov a atrakcií. Je veľmi rušnou plážou a v blízkosti sa nachádza niekoľko barov, reštaurácií a kaviarní.


(Zdroj: flickr//cc/Konakli beach)

FUGLA BEACH

Táto pláž je trošku vzdialenejšia s pokojným morom. Je veľmi pokojným miestom, kde si môžete oddýchnuť. More je ideálne pre plavcov.


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

KEYKUBAT BEACH

Keykubat beach patrí k plážam s najkvalitnejšími službami v okolí. Získala ocenenie Modrej vlajky. Má jemný piesok, na niektorých miestach malé kamienky a ponúka širokú škálu vodných športov a taktiež výlety na lodiach.


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

PORTAKAL BEACH

Táto pláž bola tiež ocenená Modrou vlajkou za kvalitné služby a čistotu. V pozadí pláže krásne vidieť pohorie Taurus, ktoré vytvára príjemnú atmosféru. K dispozícií sú ležadlá, slnečníky, možnosť vodných športov. 


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

INCEKUM BEACH

Dva kilometre dlhá piesočnatá pláž má bezpečné podmienky pre kúpanie a plávanie v kryštálovo čistom mori. Táto pláž je vhodná najmä pre rodiny s deťmi. 


(Zdroj: flickr//cc/Incekum beach)

ULAS BEACH

Pláž je známa tým, že za ňou je vybudovaná kamenná oporná stena. Pláž je obklopená krásnou prírodou a je vhodným miestom pre kempovanie alebo piknik. 


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

MAHMULTAR BEACH

Pláž bola menej známa, no začali sa tu stavať hotelové rezorty a postupne sa rozširuje. Je tvorená jemným pieskom a na niektorých miestach aj kamienkami.


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

More

More v Turecku je čisté, priezračné a mierne.

Teplota mora

Teploty mora sú počas celého roka veľmi príjemné.
Január - 17°C, Feburár - 16°C, Marec - 17°C, Apríl - 18°C, Máj - 20°C, Jún - 23°C, Júl - 26°C, August - 28°C, September - 27°C, Október - 23°C, November - 21°C, December - 18°C.

Deti

Niektoré hotelové rezorty v Turecku sú zamerané na rodiny s deťmi, sú vybavené detskými kútikmi, ihriskami a tobogánmi. V okolí dovolenkových stredísk nájdete aj vodné a zábavné parky.

Šport

Na plážach v Alanyi je možnosť vodných športov, zapožičanie vodných bicyklov a skútrov, tiež možnosť hrať plážové športy. Milovníci turistiky môžu vyraziť do prírody a poprechádzať sa po vyznačených turistických chodníkoch.

Zábava

Zabaviť sa môžete v centre mesta, kde sú reštaurácie, bary a kaviarne. V meste nájdete aj diskotékové bary, či bary so živou hudbou.

Mapa

MESTO ALANYA

Veľmi navštevované je samotné mestečko Alanya, ktoré ponúka množstvo atrakcií a pamiatok. Má historické centrum mesta s uličkami a budovami, no najzaujímavejšou pamiatkou v tomto meste je zámok Alanya Kalesi, ktorý je postavený na kopci a ponúka krásny výhľad na more.


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

ČERVENÁ VEŽA

Spomínaný zámok Kalesi má 30  metrov vysokú obrannú vežu, v ktorej je vybudované múzeum. Hlavnú časť veže tvorí cisterna na zhromažďovanie vody.


(Zdroj: flickr//cc/Red tower)

TERSANE

Krásna a historicky významná lodenica, ktorá tvorí mohutné opevnenie. V noci je krásne rozsvietená a považuje sa za miesto romantikov.


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

SÜLEYMANOVA MEŠITA

Pôvodná mešita bola postavená v 13. storočí a tá dnešná, je zo 16. storočia, kedy sa konala prestavba. Mešita je súčasťou hradného areálu a je oslavou sultána Süleymana.


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

KALE

Je to pevnosť, ktorej korene siahajú až do antiky. Túto mohutnú pevnosť dal postavať sultán Alaeddin Keykubad I. Dĺžka tejto stavby je 6 kilometrov, po ktorej sa môžete poprechádzať a zažiť troška histórie. A od mesta Alanya je vzdialená cca 26 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Kale)

ALANYA GARDENS

Záhrady v Alanyi sa považujú za oázu pokoja. Je to miesto, kde uvidíte tisícky kvetov, rastlín a kus krásnej prírody. K záhradám sa môžete dostať na požičaných bicykloch alebo na autobuse.


(Zdroj: flickr//cc/Gardens)

AQUAPARK WATERPLANET

Zábavný vodný park, v ktorom nájdete množstvo vodných atrakcií, šmýkačiek, bazénov a kútikov pre deti. V parku zažijete aj oddych aj dobrodružstvo. Pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť bude zaujímavý relax v lese s výhľadom na more, ktorý je súčasťou parku. Aquapark je vzdialený cca 50 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Waterplanet)

JASKYŇA DAMLATAS

V letovisku Alanya sa nachádza viacero veľkolepých jaskýň s rôznymi útvarmi. Najznámejšou jaskyňou je Damlatas, ktorá je plná stalagmitových a stalaktitových útvarov. Je veľmi blízko centra mesta.


(Zdroj: flickr//cc/Damlatas)

JASKYŇA DIM

Ďalšou krásnou jaskyňou je 12 km vzdialená jaskyňa DIM, v ktorej sa nachádza stalagmitová a stalaktitová výzdoba. Odhaduje sa, že jaskyňa má viac ako milión rokov.


(Zdroj: flickr//cc/Cave Dim)

ARCHEOLOGICKÉ MÚZEUM

Turecko je známe tým, že má mnoho múzejných zbierok. V múzeu v Alanyi môžete vidieť archeologickú časť múzea a etnografickú časť múzea. Nachádzajú sa v ňom mramorové, keramické a bronzové artefakty.


(Zdroj: flickr//cc/Archeologic Museum)

CUMA PAZAR

Známy piatkový trh v Alanyi s typickou atmosférou sa nachádza priamo pod zámkom. Nakupovanie je v Turecku považované za kultúrny zážitok. Na trhu sa ponúka ovocie, zelenina, ručné práce, suveníry a mnohé iné.


 (Zdroj: flickr//cc/Market)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor alebo na turistickom sprievodcovi Google.