ÚVOD » Turecko » Side » Side

Hotel Side La Grande
★★★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Hotel Side La Grande - Aeolus, Turecko, hotel Side La Grande 5*, dovolenka 2019 - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Side, známe a turistami veľmi vyhľadávané letovisko, leží na juhozápade Turecka, na Tureckej riviére, asi 65 km od Antalye. Meno „side“ má pôvod v slove „granátové jablko“, ktoré sa tu hojne pestuje, rovnako ako pomaranče, citróny, grapefruity a bavlna. Mesto bolo významným prístavom a bohatlo predovšetkým s obchodu s otrokmi. Dnešné mesto bolo založené na konci 19. st. tureckými vysťahovalcami z Kréty a v 70-tych rokoch 20. st. sa mesto stalo známym dovolenkovým letoviskom. Side je mesto s množstvom historických pamiatok z dôb antiky, s upravenými piesčitými plážami, modernými hotelmi, ktoré ponúkajú veľmi kvalitné služby, s množstvom reštaurácií, kaviarni, barov a obchodíkov so suvenírmi a s jednou z najznámejších diskoték po šírym nebom tzv. Oxyd, ktorá pripomína rozprávkové komíny Kappadokie.

Vzdialenosť od letiska

Letisko je vzdialené približne 65 km (Antalya). Transfer z letiska trvá 45 minút.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 257 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Antalya: 2:15 hod.
Košice - Antalya: 2:00 hod.
Poprad - Antalya: 2:10 hod.
Sliač - Antalya: 2:10 hod.
Viedeň - Antalya: 2:15 hod.

Dĺžky letov sú len približné a informatívne.

Dĺžka trasy

Cesta autom z Bratislavy trvá približne 24 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Letovisko Side je veľmi často navštevované aj vďaka príjemnému počasiu. V januári sa teploty pohybujú okolo 15°C, vo februári vystúpia na 17°C a v marci až na 19°C. Od apríla sa začnú teploty výrazne zvyšovať a začne letné počasie. Apríl má priemernú teplotu 22°C, máj 26°C a v júni je už horúcich 30°C. V júli a auguste je najviac horúco a teplota vystúpi až na 33°C. V septembri teplota klesne na 30°C a v októbri až na 26°C. November je ešte stále teplý, pretože teplota sa pohybuje okolo 22°C a v decembri už klesne na príjemných 18°C.

Pláž

Nádherná, niekoľko km dlhá, piesočná pláž je veľmi čistá a na niektorých miestach široká až 150 m. Vstup do mora je pozvoľný a pláž, ktorá sa nachádza v zátoke a je chránená pre vetrom, je vhodná najmä pre rodiny s malými deťmi. Na pláži sú k dispozícii rôzne vodné športy, plážový volejbal, obchodíky, kaviarne a bary. Pláž je rozdelená na tri časti.

Západná pláž

Je tvorená hustou hotelovou sieťou, reštauráciami a barmi. Pláž je veľmi čistá, udržiavaná a sú na nej k dispozícii ležadlá a slnečníky.


(Zdroj: flickr//cc/Side)

Východný okraj polostrova

Pláž sa nachádza priamo v starom meste a je len menšou plážou, no s veľkým počtom návštevníkov.


(Zdroj: flickr//cc/Side)

Východná pláž

Od starého mesta smerom na východ môžete nájsť tretiu pláž, ktorá je troška odľahlejšia a ukrytá. Nájdete tu menej turistov ale na druhej strane si tu dokonale oddýchnete.


(Zdroj: flickr//cc/Side)

More

More je kryštálovo čisté a mierne, preto je vhodné pre rodiny s deťmi ale aj pre plavcov.

Teplota mora

Január - 17°C, Február - 16°C, Marec - 17°C, Apríl - 18°C, Máj - 20°C, Jún - 24°C, Júl - 27°C, August - 28°C, September - 27°C, Október - 24°C, November - 21°C, December - 18°C.

Deti

Side je často navštevované rodinami s deťmi, pretože pre deti je tu mnoho atrakcií. Nájdete tu detské ihriská, kútiky, šmýkačky a v hotelových rezortoch aj animačné programy.

Šport

Na pláži si môžete vybrať zo širokej ponuky vodných športov - windsurfing, potápanie, vodný skúter alebo z plážových športov - futbal, volejbal, tenis.

Zábava

V letovisku je kopec barov, reštaurácií a diskoték, kde sa môžete zabaviť tancom alebo si môžete v niektorých baroch vychutnať živú hudbu.

Mapa

Video

Letovisko Side je známe množstvom zaujímavostí a pamätihodností. Jednou so zaujímavostí sú napr. vodopády Manavgat, ďalej neďaleká priehrada, ktorá je treťou najväčšou v Turecku.

JAZERO TITREYEN GOL

Nádherná veľká vodná plocha, ktorá je oblkopená prírodou. Môžete si sem prísť oddýchnuť, pretože okolo jazera sú vybudované "pláže" alebo sa môžete poprechádzať po krásnej zelenej prírode. Z mesta Side je jazero vzdialené cca 5 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Manavgat lake)

MANAVGAT WATERFALL

Neďaleko letoviska Antalya tečie rieka Manavgat, ktorá prechádza krásnou prírodou a lesom, kde vytvára menšie vodopády. Je to veľmi známe a často navštevované miesto v Turecku, kde sa nachádza aj park so záhradou. Side je vzdialené cca 9,5 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Manavgat waterfall)

KÖPRÜLÜ

Národný park, kde uvidíte najmä krásnu prírodu, vodopády, skaly a borovicové lesy. Zaujímavá je aj rieka, ktorá je sfarbená do zelenomodrej farby. Tento výlet je ako stvorený pre objavovanie krás tureckej prírody.


(Zdroj: flickr//cc/Koprulu)

MESTO SIDE

Jedno z najdôležitejších antických sídlisk Turecka. môžeme obdivovať antický amfiteáter, mohutné mestské hradby, Athenin a Apolónov chrám ai. Nádherný malebný prístav je lemovaný celou radou útulných reštaurácií, kaviarní a barov.


(Zdroj: flickr//cc/Side)

TEMPLE OF APOLLO

Milovníkov histórie a kultúry očaria starodávne ruiny známeho chrámu. Je to veľmi dobrý nápad na celodenný výlet aj s rodinou a deťmi. V blízkosti rúin sa nachádza parkovisko a niekoľko obchodíkov s občerstvením. 


(Zdroj: flickr//cc/Temple of Apollo)

GREEK AMPHITHEATER

V meste Side taktiež nájdete starobylé zrúcaniny gréckeho amfiteátra a divadla, kde ľudia kedysi tvorili umenie v podobe herectva a kultúry.


(Zdroj: flickr//cc/Greek amphitheater)

PAMUKKALE

Celodenný výlet si môžete spraviť do Pamukkale, z mesta Side je to cca 330 km. Pamukkale je najväčšia a najzaujímavejšia atrakcia v Turecku. Takzvaný "bavlnený zámok" predstavuje travertínový svah, na ktorom vyvierajú minerálne pramene, čím vznikajú usadeniny, ktoré tvoria krásne terasky a jazierka.


(Zdroj: flickr//cc/Pamukkale)

RUINY MYRA

Historická Myra sa spája s tradíciou nosenia sladkostí na Sv. Mikuláša. Biskup Mikuláš mal pochádzať práve z Myry. Môžete sa pokochať krásnym výhľadom na historické ruiny, ktoré predstavujú hrobky vytesané do skál.


(Zdroj: flickr//cc/Myra)

PERGÉ

Mestečko Pergé je plné pamiatok ako sú pozostatky divadla, brány a štadiónu. Vidieť tu môžete aj pozostatky kresťanskej baziliky a akropoly. Pergé je veľmi zaujímavým a historicky významným miestom. Mesto Pergé je od Side cca 60 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Pergé)

KALEICI

Kaleici je centrum mesta, ktoré je historicky významné. Spoznáte tu tureckú kultúru, architektúru a kuchyňu. Poprechádzať sa môžete úzkymi uličkami, navštíviť jednu z miestnych reštaurácií, či pokochať sa pamiatkami. Mesto Side je vzdialené cca 75 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Kaleici)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor.