ÚVOD » Turecko » Mahmutlar

Klas Hotel Dom
★★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Klas Hotel Dom - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Mahmutlar je letovisko na Tureckej riviére ležiace asi 10 km východným smerom od známeho mesta Alanya. Mahmutlar je menším, príjemným a moderným letoviskom, ktoré sa môže pochváliť vlastným centrom s mnohými obchodíkmi, reštauráciami a barmi., čo u letovísk rozosiatych pozdĺž tureckého pobrežia nie je tak časté. Letovisko z jednej strany obklopuje pohorie Taurus a z druhej strany je lemované krásnymi piesočnato-kamienkovými plážami, ktoré majú príkrejší vstup do mora a navyše sa do vĺn musíte dostať cez kamenisté pláty. More a pláže sú ideálne pre prevádzkovanie najrôznejších druhov vodných a plážových športov. Ak by ste chceli okúsiť rušný život neďalekej Alanye, sú Vám k dispozícii miestne minibusy tzv. dolmuše, ktoré zaisťujú spojenie medzi týmito dvoma destináciami každú hodinu až do neskorej noci.

Vzdialenosť od letiska

Letisko v Alanyi je vzdialené 32 km. Transfer z letiska trvá približne 30 minút.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 329 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Alanya: 2:25 hod.
Košice - Alanya: 2:10 hod.
Poprad - Alanya: 2:20 hod.
Sliač - Alanya: 2:20 hod.
Viedeň - Alanya: 2:25 hod.

Dĺžka letov je len približná a informatívna.

Dĺžka trasy

Cesta autom alebo autobusom z Bratislavy trvá približne 25 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

V stredisku Mahmutlar sú tuhé zimy ale horúce letá. V januári je typická teplota 14°C, podobne aj vo februári 15°C a v marci 17°C. V apríli začína turecká jar, kedy sa oteplí a teploty vystúpia na 20°C. V máji môžete čakať troška teplejšie počasie s teplotou 23°C. Pre jún sú typické teploty okolo 30°C a začína sa tým letná sezóna. Podobné teploty sú aj v júli, v auguste a v septembri a dosiahnú až 33°C. V októbri teploty zasa klesnú na 27°C, v novembri na 21°C a v decembri sa teploty pohybujú okolo 17°C.

Pláž

MAHMUTLAR BEACH

Mahmutlar je stredisko, kde sú pláže piesočnato-kamienkové. Zo začiatku bola pláž bola menej známa, no začali sa tu stavať hotelové rezorty a postupne sa rozširuje. Na pláži nájdete aj sieť obchodov, barov a reštaurácií a taktiež slnečníky a ležadlá.


(Zdroj: flickr//cc/Mahmutlar)

More

Ako aj na ostatných miestach Turecka aj v stredisku Mahmutlar je more veľmi čisté a priezračné.

Teplota mora

Január - 17°C, Feburár - 16°C, Marec - 17°C, Apríl - 18°C, Máj - 20°C, Jún - 23°C, Júl - 26°C, August - 28°C, September - 27°C, Október - 23°C, November - 21°C, December - 18°C

Deti

Pre deti sú v hotelových rezortoch šmýkačky, tobogány, detské ihriská, kútiky a rôzne animačné programy.

Šport

Priaznivci športov si prídu na svoje hlavne na pláži, kde je široká ponuka vodných športov a plážových športov.

Zábava

Za zábavou môžete vyraziť do niketorého z plážových barov alebo do okolitých miest.

Mapa

Video

Starobylé zrúcaniny miest, antické divadlá, história a kultúrne pamiatky sú typické pre túto oblasť. Celodenné výlety si môžete spraviť do niektorých z týchto miest.

ASPENDOS

Veľmi známa a významná pamiatka, ktorá patrí k najlákavejším atrakciám v Turecku. Aspendos bol postavený rímskym architektom a zmestí sa tam až 15 000 divákov. Je to veľmi významné archeologické miesto a miesto rímskeho divadla. Z mesta Mahmutlar je to cca 110 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Aspendos)

PERGÉ

Mestečko Pergé, vzdialené cca 130 km, je plné pamiatok ako sú pozostatky divadla, brány a štadiónu. Vidieť tu môžete aj pozostatky kresťanskej baziliky a akropoly. Pergé je veľmi zaujímavým a historicky významným miestom.


(Zdroj: flickr//cc/Pergé)

KALEICI

Kaleici je centrum mesta, ktoré je historicky významné. Spoznáte tu tureckú kultúru, architektúru a kuchyňu. Poprechádzať sa môžete úzkymi uličkami, navštíviť jednu z miestnych reštaurácií, či pokochať sa pamiatkami.


(Zdroj: flickr//cc/Kaleici)

ČERVENÁ VEŽA

Spomínaný zámok Kalesi má 30  metrov vysokú obrannú vežu, v ktorej je vybudované múzeum. Hlavnú časť veže tvorí cisterna na zhromažďovanie vody.


(Zdroj: flickr//cc/Red tower)

KALE

Je to pevnosť, ktorej korene siahajú až do antiky. Túto mohutnú pevnosť dal postavať sultán Alaeddin Keykubad I. Dĺžka tejto stavby je 6 kilometrov, po ktorej sa môžete poprechádzať a zažiť troška histórie.


(Zdroj: flickr//cc/Kale)

TAURUS

Najznámejšie pohorie Turecka je pohorie Taurus, ktoré zaujme najmä nadšencov turistiky a dobrodruhov. Má prevažne náročný terén, ale nádhernú prírodu a výhľady. Mnohé cestovné kancelárie organizujú jeep safari, kde môžete spoznať miestnu prírodu a turecké dedinky. Pohorie je od mesta Mahmutlar vzdialené cca 200 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Taurus)

NÁRODNÝ PARK ALADAGLAR

Súčasťou pohoria Taurus je národný park, ktorý sa rozprestiera v centrálnej časti pohoria. Turistov láka najmä vôňou ihličnanov a možnosťou turistiky. Pre milovníkov adrenalínu je tu možnosť raftingu na vodách vodopádov Kapuzbasi.


(Zdroj: flickr//cc/Aladaglar)

CUMA PAZAR

Známy piatkový trh v Alanyi s typickou atmosférou sa nachádza priamo pod zámkom. Nakupovanie je v Turecku považované za kultúrny zážitok. Na trhu sa ponúka ovocie, zelenina, ručné práce, suveníry a mnohé iné. Alanya je od Mahmutlaru vzdialená cca 12 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Cuma pazar)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor.