ÚVOD » Turecko » Bodrum » Bodrum

Hotel Sianji Wellbeing Resort
★★★★★

Popis hotela
Termíny
Oblasť a mapa
Galéria
Výlety
Hotel Sianji Wellbeing Resort - Sianji Wellbeing Resort 5* - 1
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.
Zariadenie momentálne nemá žiadne termíny v ponuke.

O destinácii

Bodrum, bývalé antické mesto Halikarnas, rodisko historika Herodota a miesto posledného odpočinku kráľa Mausola, ktorého Mauzóleum je jedným zo siedmich divov sveta, leží na členitom polostrove rovnakého mena, vybiehajúcom do Egejského mora neďaleko gréckeho ostrova Kos. Centrom mesta je veľký prístav jácht s rušnou promenádou s obchodmi, reštauráciami, barmi, nočnými barmi a diskotékami. Typická je aj panoráma mesta so starými veternými mlynmi a pevnosťou. Mesto je často označované za turecké "St.-Tropez". Pre príjemné klimatické podmienky je táto oblasť obľúbeným letoviskom predovšetkým zahraničných turistov z Veľkej Británie, Holandska, Nemecka a Ruska, ale je vyhľadávaná aj miestnym obyvateľstvom. Čisté piesočnaté pláže obklopujú stredisko zo všetkých strán. Mesto je východiskovým bodom pre výlety historickými loďami pozdĺž členitého pobrežia polostrova. Z Bodrume je možné uskutočniť výlet aj do neďalekého starovekého mesta Efes a do Pamukkale. Asi 30 km od Bodrumu sa nachádza letisko, ktoré sa nazýva Bodrum, ale tiež niekedy Bodrum - Milas. Bodrum je určite skvelé miesto pre strávenie nádhernej dovolenky a dá sa odporučiť predovšetkým cestovateľom, ktorí dávajú prednosť odpočinku.

Vzdialenosť od letiska

Letisko je od strediska vzdialené približne 35 km (Bodrum). Transfer z letiska trvá približne 45 minút.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 020 km.

Dĺžka letu

Bratislava - Bodrum: 2:00 hod.
Košice - Bodrum: 1:50 hod.
Poprad - Bodrum: 1:55 hod.
Sliač - Bodrum: 1:55 hod.
Viedeň - Bodrum: 2:00 hod.

Dĺžka letov z jednotlivých letísk je len približná a informatívna. 

Dĺžka trasy

Cesta z Bratislavy trvá približne 24 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Počasie počas celého roka v stredisku Bodrum je veľmi príjemné. Pre január a február je typická teplota 15°C. V marci je už o čosi teplejšie a to 18°C. Od apríla začínajú už oveľa príjemnejšie teploty - 21°C, v máji sa teploty vyšplhajú na 25°C. Od júna je už veľmi horúco a to 32°C, v júli a auguste je v priemere 34°C a v septembri tiež príjemných 30°C. V októbri začnú teploty klesať na 25°C, v novembri na 21°C a v decembri až na 17°C.

Pláž

Pláže sú piesočnaté, na niektorých miestach kamienkové s pozvoľným vstupom do mora.

BITEZ BEACH

Pláž sa nachádza priamo v prístavnom meste Bodrum. Má veľmi zaujímavé okolie, kde sa môžete dobre najesť a dobre si nakúpiť. Ako všetky pláže v Bodrume aj táto je veľmi čistá a k dispozícii sú slnečníky a ležadlá.


(Zdroj: flickr//cc/Bitez beach)

CAMEL BEACH

Piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora patrí medzi najkrajšie pláže v tejto oblasti. Je obklopená krásnou prírodou, kde sa nachádzajú mieste reštaurácie a obchodíky.


(Zdroj: flickr//cc/Bodrum beach)

HURMA SAHILI

Trošku vzdialenejšia pláž ponúka dokonalý oddych uprostred krásnej prírody. Taktiež si môžete si vychutnať pohľad na pestré farby mora, či ochutnať miestne špeciality v reštauráciach v okolí.


(Zdroj: flickr//cc/Bodrum beach)

XUMA BEACH

Veľmi pekné, čisté a pokojné miesto pre oddych. More je veľmi pokojné a vhodné pre plavcov ale aj pre rodiny s deťmi. V okolí sú hotelové rezorty, reštaurácie, bary a malé mieste obchody.


(Zdroj: flickr//cc/Xuma beach)

KUMBAHCE SAHILI

Piesočnatá, na niektorých miestach kamienková pláž je tiež veľmi príjemným miestom pre oddych. Na pláži sú k dispozícii slnečníky a ležadlá a v okolí zopár reštaurácií a obchodov.


(Zdroj: flickr//cc/Bodrum beach)

KARAINCIR PLAJI

Trošku menšia a vzdialenejšia pláž, kde nenájdete veľa turistov a preto tu je pokoj. Je vhodná na dovolenku pre rodiny s deťmi. 


(Zdroj: flickr//cc/Bodrum)

Viac pláží v okolí Bodrumu nájdete na TripAdvisor.

More

Na celom území Turecka je more veľmi pekné, čisté a priezračné.

Teplota mora

V stredisku Bodrum sa dá v mori kúpať po celý rok, pretože jeho teploty sú veľmi príjemné.
Január - 17°C, Február - 16°C, Marec - 16°C, Apríl - 17°C, Máj - 19°C, Jún - 22°C, Júl - 23°C, August - 26°C, September - 25°C, Október - 23°C, November - 20°C, December - 18°C.

Deti

Pre deti sú v hotelových rezortoch pripravené detské kútiky, detské ihriská, šmýkačky a rôzne iné atrakcie. Svoje deti môžete vziať aj na výlety do okolia, navštíviť ZOO, vodné parky a iné.

Šport

Na mori môžete vyskúšať viaceré atrakcie, ako surfovanie, bicyklovanie, vodné skútre a potápanie. Na pláži je možnosť plážových športov - volejbal, futbal alebo tenis. 

Zábava

Letovisko Bodrum ponúka kopec zábavy, či už na plážach a v plážových baroch alebo v blízkom okolí, kde sa môžete zabaviť na diskotékach, pri vystúpeniach živej hudby a tanca.

Mapa

Video

Bodrum patrí medzi najstaršie mestá v Turecku a spolu s okolím sú veľmi známym historickým miestom. V Bodrume a jeho okolí môžete vidieť mnoho pamiatok a atrakcií.

MAUSÓLOS

Ide o veľmi známu hrobku kráľa Mausóla, ktorá je čiastočne zrekonštruovaná. Je zdobená krásnymi sochami v životnej i nadživotnej veľkosti.


(Zdroj: flickr//cc/Mausolos)

BODRUM CASTLE

Bodrum Castle tiež nazývaný Hrad Sv. Petra je veľmi zaujímavou pamiatkou v tomto meste. Ide o dominantu mesta, ktorá bola postavená v 15. storočí. Vo vnútri je archeologické múzeum so zbierkami a rôznymi predmetmi. Na hrade sa cez sezónu konajú rôzne festivaly a oslavy.


(Zdroj: flickr//cc/Bodrum Castle)

BODRUM AMPHITHEATER

Rímsky amfiteáter, ktorý pochádza z rímskeho obdobia je voľne dostupný turistom. Ide o amfiteáter, kde sa v minulosti konali rôzne gladiátorske bitky a divadelné predstavenia. Na amfiteáter sa zmestilo až 13 000 divákov.


(Zdroj: flickr//cc/Bodrum)

ZEKI MUREN ARTS MUSEUM

Navštíviť môžete aj umelecké múzeum a pokochať sa kultúrou umenia. Múzeum bolo postavené na počesť tureckého speváka, herca a skladateľa Zeka Murena. 

BODRUM BAZZAR

Typický turecký bazár, ktorý je plný vôní, chutí a hudby. Je ukážkou tureckého života a nakúpiť si tam môžete naozaj hocičo.


(Zdroj: flickr//cc/Market)

Viac výletov v okolí Bodrumu nájdete na turistickom sprievodcovi Google alebo na TripAdvisor.