ÚVOD » Turecko » Avsallar » Avsallar

White City Resort
★★★★★

Popis hotela
Oblasť a mapa
Výlety
* Toto je iba základný neoficiálny popis hotela, detailný popis zájazdu nájdete v konkrétnom termíne, ako Popis zájazdu.

O destinácii

Avsallar patrí medzi najkrajšie časti Tureckej riviéry, je to veľmi obľúbené letovisko, ktoré je vzdialené cca 80 km od známeho tureckého letoviska Antalye. V minulosti bol Avsallar malým rybárskym mestečkom a dnes je to letovisko s hotelovou zástavbou, no napriek tomu sa tu nachádzajú miesta plné zelene. Nájdeme tu typické turecké obchodíky, reštaurácie, kaviarne a večer sa Avsallar mení v centrum zábavy plné hudby a tanca.

Vzdialenosť od letiska

Letisko je vzdialené 80 km (Antalya). Transfer z letiska do stredísk trvá približne 1 hodinu.

Čas transferu z letiska do stredísk je informatívny a závisí od premávky a počte zastávok v jednotlivvých hoteloch po trase.

Vzdialenosť od Bratislavy

2 293 km.

Dĺžka letu

Najbližšie letisko je v stredisku Antalya.

Bratislava - Antalya: 2:15 hod.
Košice - Antalya: 2:00 hod.
Poprad - Antalya: 2:10 hod.
Sliač - Antalya: 2:10 hod.
Viedeň - Antalya: 2:15 hod.

Dĺžky letov sú len približné a informatívne.

Dĺžka trasy

Cesta z Bratislavy autom trvá približne 25 hodín, vedie viacerými krajinami a je čiastočne spoplatnená.

Počasie

Počasie v letovisku Avsallar sa od januára do marca pohybuje od 15°C do 18°C. V apríli sa už začne otepľovať na približne 22°C. V máji sa začína krásne letné a veľmi teplé počasie a teploty sa pohybujú okolo 26°C. Najteplejšie je od júna do septembra, kedy teploty dosahujú 33°C - 36°C. V októbri sa začne znova ochladzovať na príjemných 26°C, v novembri na 22°C a v decembri sa ochladí až na 16°C.

Pláž

Pláže v tomto letovisku sú široké, miestami kamienkové a miestami piesočnaté.  Morské dno je väčšinou kamenisté, a preto sú na mnohých miestach postavené móla, ktoré turistom umožňujú vstup do mora. Nájdete tu však aj pláže s veľmi pozvoľným a miernym vstupom do vody, čo ocenia najmä rodiny s malými deťmi. Na plážach je možné vykonávať viacero športových aktivít (potápanie, windsurfing, výlety loďou ai).


(Zdroj: flickr//cc/Avsallar)

More

Podobne ako v ďalších strediskách Turecka, je aj tu more veľmi čisté a po celý rok príjemné teplé a vhodné na kúpanie.

Teplota mora

Január - 17°C, Február - 16°C, Marec - 16°C, Apríl - 18°C, Máj - 20°C, Jún - 23°C, Júl - 26°C, August - 28°C, September - 26°C, Október - 24°C, November - 21°C, December - 18°C.

Deti

Mnohé hotelové rezorty sú stavané na dovolenku pre rodiny s deťmi a majú vybudované aquaparky, detské ihriská a iné atrakcie, kde sa zabavia aj vaše deti.

Šport

Na plážach možnosť vodných športov, plážových športov, možnosť zapožičania bicyklov alebo môžete ísť na turistiku do okolitej prírody.

Zábava

Zabavíte sa v miestnych baroch a reštauráciach, kde sa usporadúvajú ochutnávky miestnych špecialít a nápojov. Pre mladších sú tu bary, diskotéky a rôzne oslavy, ktoré sa konajú počas letnej sezóny.

Mapa

Video

Avsallar je stredisko hneď vedľa známej Alanye, kde môžete vidieť množstvo atrakcií a zaujímavostí. 

SEAlANYA DOLPHINPARK

Krásny zábavny park s delfínmi a mnohými inými druhmi rýb, od mesta Avsallar je vzdialený cca 4 km. Môžete sa tešiť na šou s delfínmi a taktiež si môžete s nimi aj zaplávať. Informácie o cenách vstupného a ďalších podrobnostiach nájdete na webovej stránke.


(Zdroj: flickr//cc/Dolphinarium)

KALE

Je to pevnosť, ktorej korene siahajú až do antiky. Túto mohutnú pevnosť dal postavať sultán Alaeddin Keykubad I. Dĺžka tejto stavby je 6 kilometrov, po ktorej sa môžete poprechádzať a zažiť troška histórie. Pevnosť nájdete cca 27 km od Avsallaru pri meste Alanya.


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

CUMA PAZAR

Známy piatkový trh v Alanyi s typickou atmosférou sa nachádza priamo pod zámkom. Nakupovanie je v Turecku považované za kultúrny zážitok. Na trhu sa ponúka ovocie, zelenina, ručné práce, suveníry a mnohé iné. Alanya leží cca 24 km od mesta Avsallar.


(Zdroj: flickr//cc/Market)

AQUAPARK WATERPLANET

Zábavný vodný park, v ktorom nájdete množstvo vodných atrakcií, šmýkačiek, bazénov a kútikov pre deti. V parku zažijete aj oddych aj dobrodružstvo. Pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť bude zaujímavý relax v lese s výhľadom na more, ktorý je súčasťou parku. Aquapark je vdzialený cca 9 km.


(Zdroj: flickr//cc/Aqualand)

TAURUS

Najznámejšie pohorie Turecka je pohorie Taurus, ktoré zaujme najmä nadšencov turistiky a dobrodruhov. Pohorie je vdzialené cca 125 km. Má prevažne náročný terén, ale nádhernú prírodu a výhľady. Mnohé cestovné kancelárie organizujú jeep safari, kde môžete spoznať miestnu prírodu a turecké dedinky.


(Zdroj: flickr//cc/Taurus)

MESTO ALANYA

Veľmi navštevované je samotné mestečko Alanya, ktoré ponúka množstvo atrakcií a pamiatok. Má historické centrum mesta s uličkami a budovami, no najzaujímavejšou pamiatkou v tomto meste je zámok Alanya Kalesi, ktorý je postavený na kopci a ponúka krásny výhľad na more. Alanya leží od Avsallaru cca 24 km. 


(Zdroj: flickr//cc/Alanya)

ASPENDOS

Veľmi známa a významná pamiatka, ktorá patrí k najlákavejším atrakciám v Turecku. Aspendos bol postavený rímskym architektom a zmestí sa tam až 15 000 divákov. Je to veľmi významné archeologické miesto a miesto rímskeho divadla.


(Zdroj: flickr//cc/Aspendos)

PERGÉ

Mestečko Pergé, vzdialené cca 97 km, je plné pamiatok ako sú pozostatky divadla, brány a štadiónu. Vidieť tu môžete aj pozostatky kresťanskej baziliky a akropoly. Pergé je veľmi zaujímavým a historicky významným miestom.


(Zdroj: flickr//cc/Pergé)

JASKYŇA DAMLATAS

Ak sa potrebujete troška schovať pred slnkom a schladiť sa, tak navštívte jednu z jaskýň, ktoré ponúka Antalya. Najznámejšou je Damlatas, ktorá má liečebné účinky a odporúča sa, aby ju navštívili ľudia s astmou a dýchacími problémami.


(Zdroj: flickr//cc/Damlatas)

VODOPÁDY MANAVGAT

Neďaleko letoviska Avsallar, približne 39 km, tečie rieka Manavgat, ktorá prechádza krásnou prírodou a lesom, kde vytvára menšie vodopády. Je to veľmi známe a často navštevované miesto v Turecku, kde sa nachádza aj park so záhradou.


(Zdroj: flickr//cc/Manavgat)

Viac výletov nájdete na TripAdvisor.