UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Letná dovolenka na Sardínii - všetko, čo potrebujete vedieť!

     - 1
    Margaréta Koklesová
    16.8.2019

    Letná dovolenka na Sardínii - všetko, čo potrebujete vedieť! - Obsah

    Na Sardínii sme toto leto strávili báječné dva týždne. Možno to nie je tá úplne najtypickejšia letná destinácia Slovákov, ale tento taliansky ostrov je naozaj úžasný. Dokonalé jedlo, dychberúce pláže a mestečká, a tá voda! Tá bola fakt neuveriteľná. Neuveriteľne čistá a neuveriteľne tyrkysová. Rada sa tam pri písaní tohto článku nachvíľku vrátim – aspoň v spomienkach. Tak poďte, zoberiem vás so sebou.

    Na začiatok musím sebakriticky priznať, že ak mi je nejaká krajina (okrem tej našej) blízka, tak je to Taliansko. Milujem ich kuchyňu, spontánnosť, históriu, kombináciu hôr a nádherných pláží. Milujem tie uličky a ... no jasné, zmrzlinu. Takže vyraziť na ďalšie (nové) miesto v Taliansku bola dovolenka, na ktorú som sa výnimočne tešila.

    Cesta na ostrov

    Na Sardíniu sa lieta z Bratislavy (cez Ryanair). Ceny leteniek sú celkom fajn. My sme v sezóne chytili spiatočné letenky za 115 €/ osoba. Je ale fér povedať, že sme dovolenku plánovali tak trošku na poslednú chvíľu a s fixným dátumom. Keby sme sa rozhodli trošku skôr, asi by sme našli aj trošku nižšiu cenu. Let je priamy a trvá necelé dve hodinky. Štartuje sa vždy okolo obeda, takže to zvládnete aj s deťmi (poobedný spánok). Pristanete v Alghere.

    Ubytovanie a najznámejšie letoviská

    Bývali sme v obrovskom (a podľa mňa novo vybudovanom) letovisku Costa Paradiso. K dispozícii sme mali malý domček (kuchyňa, kúpeľňa, 2 spálne a dve obrovské terasy) ku ktorému patril bazén a nádherná záhrada. Domčeky sú tu roztrúsené po skalách a výhľady máte naozaj neuveriteľné. V strede komplexu nájdete pár reštaurácií, obchodov, zmrzlinární, požičovňu motoriek, športové centrum a iné. Ubytko bolo vybavené naozaj nadštandardne. Dostali sme žehličku, fén, nechýbala práčka a párkrát sme na terase pri západe slniečka i grilovali. Jediná nevýhoda tohto miesta je, že potrebujete auto. Na najbližšiu pláž je to celkom ďaleko. My sme plánovali túlať sa každý deň inde a krajší dočasný domov by sme dostali asi iba ťažko.

    Ďalšie naozaj nádherné lokality sú:

    • Pula – letovisko na juhu ostrova, necelý kilometer od antických vykopávok Nora. V tesnom susedstve nádherných pláží sa nachádzajú hotely, súkromné rezidencie i apartmány.
    • Isola Rossa – letovisko na severozápade Sardínie, v zálive Asinara. Starobylá rybárska osada sa vďaka turistickému ruchu rozrástla na malebné turistické mestečko. Nájdete tu nádherné útesy z červenej žuly i pláže s jemným bielym pieskom. Tunajšia oblasť je rajom pre milovníkov potápania i nadšených fotografov. Ideálne miesto na rodinnú dovolenku. Nechýba hlavná promenáda plná hotelov, reštaurácií i obchodov. Zároveň patrí medzi ideálne východiskové miesto pre množstvo výletov.
    • San Teodoro – jedno z najkrajších pobreží v Sardínii. Ponúka veľký výber hotelov, apartmánov i možností na nákupy i zábavu. Pobrežie disponuje morom s absolútne čistou vodou.
    • Palau – prekrásne pláže, granitové pohoria a nádherné mestečko plné obchodíkov a reštaurácií. Určite patrí medzi jedno z najatraktívnejších oblastí Sardínie. Je štartovacím miestom pre množstvo výletov.
    • Baia Sardinia – ideálne letovisko pre ľudí, ktorí chcú dovolenku stráviť aktívne. Blízko je známe golfové ihrisko Pevero či veľký aquapark.

    Jedlo a ceny

    Talianska kuchyňa je naozaj bezkonkurenčná. Ach, človeku sa hneď zbiehajú slinky, len si na tie dobrotky spomenie. Dokonalé cestoviny, PIZZA, morské plody na milión spôsobov, drinky, víno, sladké croissanty a samozrejme zmrzlina. Každý deň sme jedli v inej reštaurácii a vždy bolo jedlo výborné. Ceny sa pohybujú od 7 – 15 €/porcia.

    Klasické potraviny sme si nakúpili v Lidli. Sortiment a ceny boli ako u nás, niečo dokonca lacnejšie. Raňajky sme riešili jogurtami, šunkami, párkami, praženicou a večere zase cestovinami alebo grilovaním. Všetko rýchle a jednoduché jedlá. Čo variť na dovolenke, keď máte pobyt bez stravy nájdete v tomto článku. Na cestách po ostrove uvidíte množstvo menších i väčších obchodov s potravinami, väčšinou ale boli podstatne drahšie ako spomínaný LIDL. Nám sa oplatilo urobiť na začiatku dovolenky jeden obrovský nákup a potom už iba dokupovať drobnosti – napríklad pečivo.

    Čo sa týka vody z kohútika, na internete sme našli rôzne info. Niekde písali, že voda je úplne OK, inde zase, že je OK ale nepili by ju. My sme ju pili normálne, robili si vodu so sirupom alebo čaj a bola sme v pohode. Dokonca bola oveľa chutnejšia ako tá, ktorá nám tiekla z kohútika v Bibione alebo v Lignane.

    Zmrzlinárne sú na každom kroku, väčšina z nich fungovala na zaujímavom systéme platenia. Na začiatku ste ukázali na kornútok/kelímok, ktorý ste chceli (stáli od 1,5 € do 3,5€) a potom ste si už iba diktovali príchute. Dostali ste vopred stanovený objem. Čím drahší kornútok, tým viac zmrzlinky sa doň zmestilo. Je tak dokonalá, že si ju tam musíte dať každý deň.

    Cesta po ostrove

    Najjednoduchšie je požičať si auto. V sezóne ale počítajte s tým, že ceny sú pomerne vysoké. Určite sa oplatí priplatiť si aj plné poistenie. Na Sardínii síce šoférujú oveľa pokojnejšie ako na Sicílii alebo v Ríme, ale človek nikdy nevie. My sme za autíčko (novučičká Fiat Panda) zaplatili cez 300 € za 12 dní (už aj s poistením). Vyzdvihli a aj odovzdali sme ho na letisku – je tam kopec požičovní. Po Sardínii síce chodia i autobusy ale ostrov je tak veľký, že žiadny pohodlnejší spôsob ako auto, neexistuje. Budete potrebovať kreditku + si stiahnu depozit, ktorý vám neskôr vrátia. Majiteľ kreditky musí byť i šofér, v opačnom prípade si priplatíte. Zjednávať ceny/podmienky veľmi ochotní nie sú.

    Alternatívou je motorka/štvorkolka. Nájdete ich za 25-50€/deň. Niekde nechcú ani kreditku a depozit. I podmienky si to možno zjednáte. Skúter je však vhodnejší na kratšie výlety po okolí.

    Pláže a plážový servis

    Na Sardínii nájdete pláže pieskové, kamienkové i útesy. Pozvoľný stup i plávanie medzi skalami. More je nádherne čisté a väčšinou studenšie. V teplom dni to ale pôsobí veľmi osviežujúco. Mnohé z pláží sú naozaj nádherné, určite sa preto nebojte cestovať a skúšať. Nebudete sklamaní. Bola by škoda počas dovolenky spoznať iba tú, ktorú máte najbližšie k hotelu. Na väčšine pláží si môžete zakúpiť plážový servis alebo postaviť vlastný slnečník a lehátka.

    Pláž La Pelosa (Stintino) – nachádza sa v zálive Asinara, na severe ostrova. Prischlo jej meno Rajská pláž a je to označenie naozaj presné. Luxusný biely piesok a more neuveriteľne tyrkysové. Na svoje si prídu i milovníci potápania. Hladina je väčšinou pokojná. Pláž je typická ostrovčekom, na ktorom sa vyníma starobylá obranná aragónska veža Torre della Pelosa zo 17. storočia. Najmä cez leto tu však nájdete kopec turistov. Všetci chcú tú nádheru vidieť na vlastné oči.

    Pláž Spiagga del Principe (Arzachena) – nachádza sa na „smaragdovom pobreží“ Sardínie (Costa Smeralda). Ide o nádherné pobrežie, preslávené krásnym prostredím, bielym pieskom a priezračným morom. Opäť ideálne na šnorchlovanie alebo potápanie.

    Pláž Berchida (Siniscola) – ideálna voľba pre ľudí, ktorí hľadajú pokojnejší relax pri mori. Už niekoľkokrát bola vyhlásená za najkrajšiu pláž celého Talianska. Charakteristická svojou zeleno-tyrkysovou farbou mora a bielymi pieskovými dunami.

    Pláž Cala Luna (Baunei/Dorgali) – nachádza sa v najkrajšej zátoke na Sardínii. Pláž v tvare polmesiaca, obsypaná jemnučkým bielym pieskom. Neuveriteľne fotogenická pláž, ktorú by ste mali vidieť na vlastné oči. Pláž preslávila aj séria šiestich jaskýň, ktoré sa nachádzajú priamo v malebnej zátoke. 

    Pláž Scoglio di Peppino (Santa Giusta – Castiadas) – svoj názov dostala po impozantnej skale v tvare korytnačky, ktorá sa z mora vynára. Pláž je nádherne čistá a plytká, vhodná aj pre rodiny s deťmi.

    Pláž Porto Pino (Sant Anna Arresi) – biele piesočné duny, dokonale čisté more i skalnaté pobrežie, môžete si vybrať. Opať je vstup do mora pozvoľný, vhodný aj pre rodiny s deťmi. Ak sem zavítate, určite sa vydajte aj na prechádzku po výbežku Punta Menga. Uvidíte kŕdle divokých vtákov i typické ružové plameniaky.

    Čo na Sardínii určite vidieť?

    Loďou po ostrovoch La Maddalena – súostrovie sa skladá zo siedmich hlavných ostrovov, nachádza sa i v zozname UNESCO. Môžete si objednať celodenný výlet počas ktorého uvidíte najkrajšie zátoky a pláže, ktoré sú dostupné iba loďou. Oveľa lepšie je ale prenajať si loďku v mestečku Palau a objavovať túto oblasť svojim tempom. My sme si to vyskúšali a bol to jednoznačne najlepší zážitok celej dovolenky.

    Ostrov Asinara – ak si chcete počas dovolenky dopriať iba jeden výlet, asi by to mal byť celodenný výlet na ostrov Asinara. Je druhým najmenším parkom Talianska. Dostanete sa naň loďou z prístavu v Porto Torres. Na ostrove sa viete pohybovať pešo, na bicykli alebo motorovým vláčikom. Autá tu neuvidíte, jedinými obyvateľmi sú rozkošné oslíky (mnohí sú albíni, ktorí by vo voľnej prírode neprežili). Ostrov sa delí na zóny. Zóna A – tu nesmiete zísť z cesty kvôli zachovaniu fauny a flóry. Práve tu uvidíte tie najkrajšie pláže. Vykúpať sa môžete na konci ostrova. Predtým bolo toto miesto trestaneckou kolóniou.

    Alghero – mesto, ktoré sčasti chránia staré mestské hradby je naozaj okúzľujúce. Z jeho krásy vám možno i padne sánka. Dominuje mu impozantná katedrála a paláce. Nájdete tu ale i množstvo obchodíkov, reštaurácií, barov i krásne pláže. Určite si aspoň jeden deň vyhraďte na to, aby ste sa túlali jeho uličkami.

    Neptúnova jaskyňa – túto veľkolepú jaskyňu objavili v 18. storočí miestni rybári. Nachádza sa medzi porto Conte a Capo Caccia. Z Alghera sa sem dostanete buď krátkou túrou alebo loďou. V podzemnej jaskyni sa odrážajú stalagmity a stalaktity. Jaskyňa je vyhĺbená v útesoch, ktoré sa týčia takmer 300 metrov nad morom.

    Nuraghy – stavby, ktoré sú hojne roztrúsené po celom ostrove. Je ich tam asi 7 000. Pochádzajú z doby brondzovej. Pravdepodobne boli postavené pôvodnými obyvateľmi Sardínie, ktorí si hovorili Nuraghovia.

    Bosa – predstavte si typický detský obrázok domčekov. Každý má inú farbu. Tak to je Bosa. Určite si v mestečku počkajte na západ slnka, je to pohľad, ktorý si zapamätáte do konca života. Asi k tomu netreba viac napísať. Pozrite si fotku a pochopíte.

    Praktické tipy a triky, ktoré v bedekri nenájdete

    • V reštaurácii je sprepitné účtované automaticky. Najčastejšie sú to dve eur/osoba. Nemusíte teda svoj účet zaokrúhľovať smerom nahor.
    • Na ostrove sa voľne pohybuje kopa mačiek a divých prasiatok. Nemusíte sa ich ale báť. Spokojne vás obídu a odignorujú. A tie prasiatka sú o dosť menšie ako tie, ktoré môžete stretnúť u nás v lese. My sme si nevedeli pomôcť a keď nám večer chodili popred terasu, sem-tam sme im niečo hodili.
    • Na Sardínii existuje viac ako 400 druhov chleba – každá dedina má svoj jedinečný recept.
    • Na ostrove žije podľa výskumov International Living neobyčajne vysoký počet ľudí, ktorí majú viac ako 100 rokov. Patrí medzi 5 najzdravších miest na život.

    Na Sardíniu s Destinacie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...