UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    8 tipov ako si našetriť na letnú dovolenku

     - 1

    8 tipov ako si našetriť na letnú dovolenku - Obsah

    Chcete vyraziť na dovolenku, no všetko naznačuje tomu, že peniažkov na účte zatiaľ nie je dosť? Inšpirujte sa našimi tipmi, ako získať potrebné financie.

    Dajte si cieľ, ktorý splníte – PLÁNUJTE

    Buďte realisti. Vyberte si destináciu s takými nákladmi, aké dokážete do plánovaného odchodu našetriť. Počítajte ale s peniažkami nad rámec toho, čo nájdete na stránke cestovky. Do rozpočtu zahrňte aj vreckové na zábavu, vstupné či nákup zmrzliny alebo suvenírov. Nezabudnite ani na poistenie či dodatočné náklady na dopravu.

    Ak je vašim cieľom napríklad augustová dovolenka v Chorvátsku, na ktorú miniete 700 €, musíte odteraz odložiť 100 € mesačne, teda 25 € týždenne. Snažte sa odložiť túto sumu naozaj poctivo. A ak sa vám niektorý mesiac podarí ušetriť viac ešte lepšie. Bude viac zmrzliny/kolotočov/zábavy. Určite si na dovolenku neberte pôžičku. Automaticky si ju predražíte. Radšej si vytvorte sporiaci účet, na ktorý budete pravidelne odkladať. Vo väčšine bánk je vedenie sporiaceho účtu zadarmo a úrok na ňom je vyšší ako na bežnom účte. Okrem toho, akonáhle peniažky odložíte na miesto, skadiaľ ich tak jednoducho nevytiahnete, budú vás lákať menej ako vo vašej peňaženke či bežnom účte.

    plánovanie financií

    Peniaze si rozdeľte hneď ako prídu

    Každý milionár má presný prehľad o tom, KDE MÁ SVOJE PENIAZE. Môžete to o sebe povedať aj vy? O svojich peniazoch musíte vedieť všetko. Kedy míňate, koľko míňate, načo a prečo. Stanovte si, čo naozaj potrebujete a čo sú hlúposti na ktoré je škoda vynakladať financie. Pripravte si čiastku, ktorú miniete na bežnú réžiu domácnosti (nájom, jedlo, benzín, hypotéka) a rovno si odložte peniaze, ktoré sú navyše – aj keď to bude čo i len 10 €. Dôležité je začať, vytvoriť si zvyk, že na niečo odkladáte.

    Noste iba hotovosť

    Koľko peňazí so sebou máte, toľko môžete minúť. Na väčšie nákupy si preto vždy radšej zoberte iba hotovosť a kartu nechajte doma. Zoberte si presne toľko peňazí, aby vám všetko pekne vyšlo.

    noste iba hotovosť

    Pravidlo 10%

    Rozmaznávajte sa, ale iba trošku. Väčšinou si kupujeme veci, ktoré nepotrebujeme alebo nechceme. Iba preto, že sa to patrí/mohlo by sa to hodiť/ páči sa mi to/ do toho schudnem. To musíte ukončiť. Ale nebojte sa, nie je to až také drsné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Striktne si zadajte, že na veci, ktoré nepotrebujete (ale z akéhokoľvek dôvodu chcete) mesačne miniete maximálne 10% svojho príjmu.

    Nakupujte menej

    Prestaňte nakupovať oblečenie, bižutériu, kozmetiku alebo drobnosti do domácnosti, ktoré nevyhnutne nepotrebujete. Pri nákupe v obchode porovnávajte ceny potravín a ak je to možné, kupujte väčšie balenia (je to výhodnejšie). Viac sa oplatí chodiť na jeden väčší nákup týždenne ako každý deň vybiehať do blízkych (drahých) malých potravín po každú drobnosť, ktorá vám chýba.

    Rovnako sa zamyslite aj nad službami, za ktoré každý mesiac poctivo platíte. Využívate ich? Potrebujete naozaj tak drahý paušál? To predplatné časopisu? Permanentku do fitka? Čo tak chodiť mesiac do roboty na bicykli? Šetrite kde sa len dá, ale nevnímajte to ako strašiaka. To, čo si odopriete teraz sa presunie do dovolenkového rozpočtu a vy si vďaka tomu leto naozaj užijete.

    sporiace prasiatko

    Hľadajte zábavu, ktorá je zdarma

    Zamyslite sa nad každou akciou, na ktorú sa chystáte. Musíte ísť na pivo každý piatok? Alebo chodiť s deťmi každú nedeľu do aquaparku? Samozrejme si odteraz nemusíte odoprieť všetky radosti života, opäť ide iba o to, užiť si čas s priateľmi alebo rodinou sofistikovanejšie. Namiesto kina so všetkými deťmi radšej urobte doma jednohubky, pukance a poriadne domáce bunkre so spoločným sledovaním filmu. Na rande môžete vyraziť aj do prírody, či stráviť ho doma alebo spoločným cvičením. S kamarátmi sa zasmejete aj pri počítačovej hre alebo opekačke. Fantázií sa medze nekladú a mnohé zážitky, ktoré sú zdarma, sú častokrát kvalitnejšie ako tie, za ktoré sme naučení platiť.  

    na bicykli do práce

    Zbavte sa zbytočností

    Zamysleli ste sa niekedy nad tým, akou peknou sumou môže vášmu rozpočtu pomôcť predaj nepotrebných vecí? Využite internetový bazár, zbavte sa oblečenia, ktoré nenosíte, kníh, ktoré nečítate, spotrebičov na ktoré sa práši v skrinkách. Otvorte garáž, komoru alebo povalu, častokrát je preplnená vecami, ktoré už nepotrebujete. Okrem toho, že speňažíte veci, ktoré ste už ani nevedeli, že máte, vytvoríte si v domácnosti väčší životný priestor. Získaný minimalizmus vás už naučí dvakrát sa zamyslieť nad tým, či si novú vec kúpite a využijete, alebo vám bude opäť iba ležať na povale.

    zminimalizujte si domácnosť

    Obmedzte pitie alkoholu

    Najmä ak si každý piatok vybehnete na jedno – dve pivká. Málokto si spočíta, koľko peňazí ušetrí, ak si tento zvyk odpustí na najbližší polrok. Tá závratná suma vás pravdepodobne prekvapí i zarmúti. A ešte niečo, týmto bodom potešíte aj svoje zdravie.

    Bonusový tip na záver: Ako jednoducho ušetriť 1 378 €

    Jednoduchá 52 – týždňová výzva je známa po celom svete a pomôže vám dostať sa k zaujímavej sume, ktorá poteší naozaj každého: 1 378 €. Cela jej sila spočíva v pravidelnom odkladaní vopred určenej sumy. Koľko si máte v odložiť vám prezradí poradové číslo daného týždňa. V prvý týždeň kalendárneho roka si odložíte jedno euro, v druhý týždeň dve eurá, v desiaty týždeň 10 €. A takto to bude fungovať celý rok. Zabezpečte si napríklad prázdny štvorlitrový pohár, nalepte naň plán šetrenia a môžete začať. Alebo si plán vytlačte na nástenku a každý týždeň peniažky posielajte na sporiaci účet. Rozhodnutie je na vás.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...