UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Nebojte sa cestovať lietadlom s malými deťmi: kompletný návod

     - 1

    Nebojte sa cestovať lietadlom s malými deťmi: kompletný návod - Obsah

    V dnešnej dobe ste stále tak trošku exoti, ak sa so svojim maličkým dieťaťom rozhodnete niekam letieť. A čím extravagantnejšia dovolenka, tým horšie. Ako rodič chcete svoje dieťa chrániť, a tak sa vám pri téme cestovania v hlave vyrojí kopa otázok. A tou prvou je – ako to zvládnuť. Pripravili sme pre vás kompletný návod na jeden z najväčších strašiakov cestovania s malými deťmi – let lietadlom.

    Aké to je, cestovať s deťmi?

    Užijeme si to vôbec? Prečo nepočkáme, kým deti vyrastú? A ako zvládnu ten dlhý let v lietadle? Nie je to sebecké, ťahať deti cez celý svet namiesto toho, aby boli v pohodlí domova? Nebojíme sa tropických chorôb? Máme špeciálne očkovanie? Čo sa stane, keď...

    Cestovanie skoro vždy vedie niekam do neznáma a prináša so sebou zmeny, ktoré človeka trošku desia. Ideme mimo komfortu a všetkého, čo veľmi dobre poznáme. A v spojitosti s niečím tak krehkým a milovaným, ako je dieťa sa cestovanie nevyhnutne spája s desiatkami otázok, obáv a neistôt. A to predovšetkým, ak budete cestovať do kultúrne a klimaticky odlišných krajín. Nebude to totiž tak idylické a romantické ako na fotkách. Realita býva vždy trošku surovejšia a.... no jednoducho reálnejšia.

    Počasie, hygiena, chýbajúce zázemie, jedlo, hmyz, časový posun, doprava... všetko sú to veci, s ktorými sa musíme zrovnávať bez ohľadu na to, či cestujeme s deťmi alebo bez.

    Je potrebné si uvedomiť, že v každej krajine žijú aj bábätká, z ktorých vyrastú zdraví dospelí ľudia. A keď to zvládni oni, prečo by to nezvládol aj ten váš drobec? Aká je pravdepodobnosť, že chytí tropickú chorobu? A o čo väčšie nebezpečenstvo mu vlastne hrozí oproti tomu, keď bude doma?

    s bábätkom na cestách

    Nákup letenky

    Vo všeobecnosti platí, že každý pasažier musí mať svoju letenku a palubný listok, ktorý je treba zakúpiť. Aj bábätká. Vždy záleží na konkrétnej aerolinke, či prípadnej akcii alebo ponuke cestovnej kancelárie – môže sa stať, že vaše dieťatko poletí zdarma. Aj v takom prípade ale musí mať svoju vlastnú letenku.

    Pri nákupe letenky vždy zadávate vek dieťaťa. Na základe neho systém automaticky vygeneruje cenu letenky a tiež rozhodne o tom, či bude vaše dieťa sedieť na vlastnej sedačke alebo na vašich kolenách. Na kolená sa usádzajú zvyčajne deti do dvoch rokov. Predpokladá sa, že väčšinu času prespia alebo budú v náručí rodiča. Aj im ale môžete kúpiť vlastné sedadlo. V prípade, že je to podľa vás nevyhnutné, kontaktujte priamo cestovnú kanceláriu alebo leteckú spoločnosť, kde vám radi pomôžu.

    Rozhodnúť sa tiež musíte, či chcete, aby dieťa sedelo priamo v sedačke alebo letelo v certifikovanej autosedačke. Ak ju nevlastníte, je možné ju opäť možné zabezpečiť cez leteckú spoločnosť. Autosedačka musí mať nálepku CE (certifikáciu pre použitie v lietadle) a musí sa zmestiť do priestoru medzi lakťové opierky sedadla – tento údaj zistíte v leteckej spoločnosti.

    Príprava na cestu - balenie

    Nezabudnite si zbaliť lieky, hygienické potreby a obľúbené hračky. Na palubu si môžete zobrať iba tekutiny a gély vo fľaštičkách v maximálnom objeme 100 ml. Musia byť v uzatvárateľnom priesvitnom obale a jeden pasažier si ich môže zobrať maximálne 10. Na letisku ich budete pri bezpečnostnej kontrole vyberať na pás. Uložte si ich preto na vrch rupsaku/tašky, aby ste ich mali po ruke.

    Nezabudnite na jedlo a pitie pre dieťaťko na cestu. Oboje si môžete vziať do lietadla, opäť ich ale pri bezpečnostnej kontrole vykladáte na pás. Aby ste sa zdržali čo najmenej, dajte pitie do uzatvárateľnej detskej fľaše – aby nikto nepochyboval o tom, že je to nápoj pre dieťatko. Na palubu sa vo všeobecnosti nemôžu prenášať tekutiny vo vyššom objeme ako 100ml, bežnú plastovú fľašu by vám mohli vyhodiť.

    Čo sa týka ostatnej batožiny pre dieťa – vždy to záleží od veku dieťaťa a podmienok konkrétnej leteckej spoločnosti. Deti mladšie ako dva roky (štandardne cestujú rodičom na kolenách) majú vlastnú batožinu povolenú iba niekedy. Väčšinou si môžete zobrať iba jeden kus štandardného detského vybavenia (napríklad kočík alebo autosedačka). Pri deťoch starších ako dva roky už platí, že majú vlastné sedadlo, a teda aj rovnaký nárok na batožinu ako dospelí cestujúci.

    ako zbaliť dieťa na cesty

    Na cestovanie je vhodnejší skladací kočík – ten si so sebou môžete zobrať až k odletovej hale. Personálu ho odovzdáte až pred nástupom do lietadla. Autosedačka sa väčšinou prepravuje ako nadrozmerná batožina – teda rovnako ako cestovné kufre. Rozmyslite si, či chcete autosedačku alebo kočík pred cestou zabezpečiť – priesvitnou fóliou alebo špeciálnym cestovným obalom. Nie všade sa k batožine správajú šetrne. Väčšie poškodenie vám síce vyreklamujú, ale škrabance riešiť nikto nebude.

    Väčšina leteckých spoločností má na svojich stránkach sekciu, ktorá je venovaná cestovaniu s deťmi. Nájdete tam presnejšie podmienky prepravy, rovnako i podmienky za akých vám batožinu prepravia – napríklad zdarma.

    dieťa na letisku

    Na letisku

    Pri vstupe na bezpečnostnú kontrolu musíte mať pri sebe palubný lístok – vytlačený, v mobile alebo ako QR kód. Ak to letecká spoločnosť umožňuje, urobte si online check-in. Ušetríte tak nielen čas, ale v niektorých prípadoch aj peniaze.

    Niekedy však online check-in možný nie je – najmä pri dlhých letoch. Na letisko v takom prípade prídite čo najskôr. S deťmi máte šancu, že dostanete lepšie sedačky. Platí pravidlo, že ak je to možné, dostane rodina s deťmi sedačky hneď za toaletami – na tomto mieste je možné prirobiť postieľku.

    Po odbavení sa posuniete smerom k odletovým bránam pred ktorými je bezpečnostná kontrola. Riaďte sa pokynmi pracovníkov, na mnohých letiskách po celom svete majú rodiny s deťmi vlastný rad.

    Aby kontrola prebehla čo najrýchlejšie, pripravte sa na ňu. Majte po ruke letenku i pas. Do jednej tašky si vopred pripravte všetko jedlo a tekutiny pre deti. Do uzatvárateľného priesvitného vrecka vložte všetky krémy, gély, mydlá a tekutiny pre seba i dieťa. Nezabudnite ani na lieky. Do ďalšieho vrecka si pripravte všetku elektroniku – nabíjačky, fotoaparát, notebook,... Všetky veci musíte na kontrole vyložiť do vopred pripravených plastových bedničiek. Nezabudnite si dať dole kovové predmety – hodinky, opasok, šperky – aby ste korektne prešli bezpečnostným rámom.

    V okamihu ako prejdete bezpečnostnou kontrolou vás čaká posledná úloha – nástup do lietadla. Nájdite si halu, z ktorej odlieta vaše lietadlo. Buď bude svietiť na letiskovej odletovej tabuli alebo ju budete mať vytlačenú na letenke. Na tabuli sú pravidelne aktualizované aj informácie k letu – prípadné meškanie, či otvorený nástup na palubu.

    detský kútik na letisku

    Čakanie si môžete skrátiť v detských kútikoch – určite ich na letisku nájdete. Čaká tam kopec hračiek pre deti i priestor na oddych pre rodičov. Priamo v detskom kútiku (alebo v blízkom okolí) je vždy umiestnená odletová tabuľa – aby ste mohli pohodlne sledovať stav vášho letu.

    K nástupu do lietadla sa dostavte s predstihom. Opäť si pripravte pas a letenku. Niektoré spoločnosti umožňujú rodinám s deťmi prioritný nástup.

    Pozrite si krátke video o tom, že cestovať s deťmi sa naozaj oplatí. Nechajte sa vtiahnuť na malebnú grécku Krétu.

    Pozrite si ponuku ubytovania na Kréte

    V lietadle

    Nastúpte a vyhľadajte si vaše miesta. V prípade akýchkoľvek problémov je vám k dispozícii personál. Dieťa, ktoré má viac ako dva roky, usaďte na sedačku a pripútajte. Pripútané musí byť minimálne po dobu štartu a pristávania lietadla. V prípade menšieho bábätka, ktoré bude cestovať na vašich kolenách, dostanete bezpečnostný pás pre dieťatko a záchrannú vestu.

    Dieťa musí vždy sedieť v smere letu, aj keď je to ešte iba kojenec.

    V okamihu, keď lietadlo vystúpa a zhasnú kontrolky označujúce povinnosť bezpečnostného pásu, môžete dieťatko odopnúť a pohybovať sa s ním po lietadle.

    bábätko v lietadle

    Ako zabaviť dieťa počas letu?

    Možno aj vás desí predstava vrieskajúceho dieťaťa, ktoré nebudete schopní počas celého letu utíšiť. Netreba mať hneď v hlave ten najhorší scenár. Existuje niekoľko overených tipov, pomocou ktorých môžete zvládnuť let naozaj bez problémov. Dôležité je iba rešpektovať a poznať svoje dieťa.

    • Cestujte v noci – dieťa spí. Unavené dieťa väčšinou zaspí naozaj kdekoľvek. Využite to a ak je to možné, leťte v noci. Počas prestupov dieťa nebuďte ale radšej preneste.
    • Kojenie – najlepší pomocník na cesty. Kojenie je skvelá pomoc pri uspávaní a upokojovaní. Ak už nekojíte, určite máte osvedčený spôsob ako svoje dieťatko upokojiť – cumlík, obľúbená fľaša s mliekom.
    • Rozprávky v mobile. Možno nie ste fanúšikmi dieťaťa prilepeného na mobil. V lietadle ale tieto pravidlá spokojne odsuňte stranou. Váš drobec je limitovaný pohybom i priestorom, čo ho môže stresovať. A rozprávky sú ideálny spôsob, ako ho zabaviť.
    • Zoberte si sebou omaľovánky alebo obľúbené knižky. Stavte na overené veci, ktoré vaše dieťa zaujímajú.
    • Rešpektujte ho – nenúťte ho jesť, keď nechce. Ak práve nesvietia bezpečnostné pásy a drobec chce chodiť, choďte s ním. Ak sa chce pozerať na rozprávky, dovoľte mu to. Snažte sa predchádzať plaču. Svoje dieťa poznáte najlepšie a tušíte, kedy príde ten moment, že sa hodí o zem a bude kričať. Dieťa nie je dospelák, nedokáže ešte pracovať so svojimi emóciami a energiou, takže je to vo vašich rukách. Najčastejšie deti kričia, keď im unavení rodičia niečo zakazujú, prípadne vysvetľujú dvojročnému dieťatu, že má najbližšie štyri hodiny iba ticho sedieť. Výchova je fajn, ale nie v lietadle.  
    • Lietadlo je nové prostredie – využite to. Deti sú veľmi zvedavá a čím sú menšie, tým jednoduchšie je ich zaujať. Preto s nimi objavujte. Prechádzajte sa po lietadle a ukazujte mu veci okolo. Obrňte sa trpezlivosťou a urobte svojmu dieťaťu z cestovania zaujímavý zážitok.
    • Ak spí, spite tiež. Ak drobec podozrivo jednoducho zaspinká využite to a spite tiež. Cestovanie je vyčerpávajúce, preto naberajte energiu, kedykoľvek to pôjde.

    ako zabaviť deti v lietadle

    Po pristaní

    Po vystúpení z lietadla nezabudnite na svoje kufre a nadrozmernú batožinu. Kočíky a autosedačky sa väčšinou vykladajú ako posledné. Hoci sa k batožine na letiskách väčšinou správajú citlivo, v prípade poškodenia alebo straty vyriešte okamžite na mieste reklamáciu

    Tak a ste na mieste, môžete vyraziť za spoločným dobrodružstvom. Ale pozor, cestovanie je prudko návykové! :)

    Pozrite si ponuku ubytovaní na Destinácie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...