UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Rhodos, slnečný ostrov dvoch morí

     - 1
    Margaréta Koklesová
    30.6.2019

    Rhodos, slnečný ostrov dvoch morí - Obsah

    Prečo ísť na dovolenku na ostrov Rhodos ? 

    Na tento grécky ostrov som letela prvýkrát s nádejou, že ma prekvapí a budem sa sem chcieť vrátiť. Stalo sa. Pri dobrej viditeľnosti už z lietadla uvidíte množstvo krásnych malých ostrovčekov, ktoré sú súčasťou Dodekanéskych ostrovov nachádzajúcich sa blízko juhozápadného pobrežia Turecka. A práve sem patrí aj Rhodos, ktorý už v máji ponúka teplotu mora okolo 20 stupňov. V septembri je to dokonca 25 stupňov. Najväčším lákadlom je počasie.

    Ak hľadáte miesto s minimálnou pravdepodobnosťou zmeny klímy, tak je to práve Rhodos, ostrov boha slnka Hélia. Je tu až 300 slnečných dní v roku. Zimy sú mierne, podľa miestnych obyvateľov i v zime prší maximálne niekoľko hodín a počas dňa sa teploty vyšplhajú aj na 10 stupňov.

    krásne uličky Rhodosu

    Niečo z histórie a 9 D Kino ako novinka

    Keď Zeus rozdeľoval ostrovy v Egejskom mori, zabudol na boha slnka Hélia, ktorý v tom čase putoval po oblohe. Za odmenu mu sľúbil, že mu dá ostrov, ktorý sa vynorí z mora - a tak vznikol Rhodos. Hélius vraj ostrovu daroval svoj jas, preto je taký slnečný. Celú históriu v prevedení 9 D si môžete pozrieť v hlavnom meste, Throne of Helios film trvá 20 minút, vstupné je iba 10 € a je to zážitok pre malých aj veľkých.

    Ostrov dvoch morí a úprimných obyvateľov

    Rhodos je ostrovom dvoch morí, na západe je to Egejské more, ktoré je búrlivejšie a menej priezračné (veternejšia strana), letovisko Ixia, mesto Rhodos. Na východnej strane je to Stredozemné more, ktoré je pokojnejšie, miestami s nádhernou tyrkysovou farbou, letoviská Lindos, Kolymbia, Faliraki. Stret dvoch morí je na juhu ostrova v Prassonissi. Odporúčam toto miesto pre výletníkov a zároveň vášnivých nadšencov surfovania a windsurfingu. Do budúcna sa tu v rámci cestovného ruhu plánuje výstavba, nakoľko ide o jedno z najkrajších miest ostrova. Domáci obyvatelia sú veľmi priateľskí, dohovoria sa minimálne jedným svetovým jazykom.

    Rhodos more pláž

    Pláže a plážový servis, poplatky

    Pri Egejskom mori sú pláže s väčšími okruhliakmi, čím idete južnejšie k Stredozemnému moru, tým častejšie narazíte na prenádherné pláže s pozvoľným vstupom do mora a jemnejším podložím, miestami až s krásnym jemným pieskom. Hotelové pláže sú plné, a tak je dobré zájsť na niektorú z pláží, kde nie je žiadny hotel. Pri hoteloch kategórie 5 je plážový servis v cene, je ich však málo. Zvyčajne sa platí za dve lehátka a slnečník od 10 do 15 € na deň po celom ostrove, všetky pláže sú verejné.

    pláž Rhodos

    Chcem zažiť Rhodos na vlastnej koži!

    Výlety za krásnymi plážami

    Na každom rohu je možné požičať si auto, štorkolku alebo skúter. Ostrov viete prejsť autom za jeden deň, samozrejme bez zastávky. Je dlhý 80 km a široký približne 40 km.

    Pláž Anthony Quinn alebo zátoka, kde sa točil film Grék Zorba. Dostanete sa k nej z Faliraki, najbližšie pešo z hotela Evita Resort (za cca polhodinku). Zoberte si ale topánky do vody. Z druhej strany je prístupná aj obyvateľom letoviska Stegna.

    Pláž Tsambika je jedna z najkrajších pláží ostrova. Kilometrová pláž s tyrkysovým morom bez jediného hotela v pôvodnom stave. Nad plážou je kláštor Sv. Tsambiky, patrónky rodiny na ostrove. Páry, ktoré majú problém s počatím. sa chodia modliť práve na toto miesto, aby sa im splnilo to, po čom najviac túžia.

    pláž Lindos Rhodos

    Výlety, mestá a ostatné

    Rhodoshlavné mesto s hradbami dlhými 4,5 km.  Mesto piatich prístavov, množstva barov a kaviarničiek. Jedna ulica je vyčlenená pre nočnú zábavu - od polnoci do šiestej ráno. V Rhodose by som sa ubytovala v lacnejšom hoteli s raňajkami. Ochutnávať grécku kuchyňu z miestnych surovím v tavernách je veľkým lákadlom.

    Lindos -  najnavštevovanejšie malé mestečko alebo typická grécka dedinka s bielymi domčekmi, úzkymi uličkami a vykladanými  obrazmi z okruhliakov. Kedysi druhé najväčšie centrum námorného obchodu. Najvyššie miesto je Akropola bohyňe Lindskej resp. jej pozostatky. Pod ňu sa dostanete zadarmo, za vystúpenie sa platí 12 €/osoba. Kto nevládze vyjsť, vyvezie ho somárik.

    Údolie motýľov – najväčší výskyt motýľov rodu Panaxia je v mesiaci august.

    Prírodná rezervácia 7 prameňov – 7 prameňov vtekajúcich do rieky, rezervácia je približne 4 km od Kolymbie. Príjemné osvieženie v horúcich dňoch.

    Turecko – rýchloloďou sa dostanete do mesta Marmaris na tureckom pobreží, kde všetci obľubujeme najmä nákupy. Vzdušnou čiarou je turecké pobrežie vzdialené len 17 km od ostrova Rhodos.

    Lindos výlety Rhodos

    Zaujímavosti

    Káva frapé – miešanie tejto kávy vymyslel grék práve na Rhodose. Musím povedať, že lepšiu frapé kávu ako tu som naozaj nepila. Všade ju robia inák, ale vždy s láskou k národnej tradícii.

    Olivový olej – olivový olej sa oplatí kúpiť u miestnych predajcov, prakticky každý domáci má vlastnú výrobu.

    Nuda pláž – jediná nuda pláž na ostrove je vo Faliraki, cca 200 m od hotela  Sun and Sea.

    Aquapark – patrí k najväčším v Európe, je vo Faliraki a je to program na celý deň.

    Nákupy  a zábava – najprijateľnejšie ceny sú taktiež v stredisku Faliraki, i možností nočnej zábavy.

    rhodos zaujímavosti

    Poďte na Rhodos s Destinácie.sk

    Autorkou textu je p. Inga Jackovičová.

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Ekologické cestovanie: jednoduchý návod na zodpovednú dovolenku Margaréta Koklesová8.3.2020Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeDo života sa nám už dostalo množstvo ekologických vecí – obaly, čistiace prostriedky, či hrnčeky na kávu. Poznáme veľa spôsobov ako redukovať odpad a žiť v súlade s potrebami planéty. Doma. Čoraz častejšie sa ale skloňuje aj téma ekologického cestovania. Pretože aj dovolenku si môžete užiť zodpovedne a ekologicky. Ako na to? Ja som to skúsila. Jos olet hyppäämässä... Dovolenka v Egypte: všetko, čo potrebujete vedieť! Margaréta Koklesová16.9.2019Egypt, Dovolenka pri mori, Dovolenka v exotikeKeď sa povie Egypt, všetci si predstavíme ich nádherné pyramídy, históriu a Níl. Táto krajina však dokáže ponúknuť oveľa viac. Vďaka príjemným teplotám tu môžete dovolenkovať kedykoľvek (dokonca aj v zime), môžete šnorchlovať a objavovať neuveriteľne bohatý podmorský svet. A čo je najlepšie, môžete sa nechať...