UŽITOČNÉ INFORMÁCIE
    Nájdite si svoju dovolenku
    Vybrať kriteriá

    Záruka najnižšej ceny
    Nakupujte u nás za rovnaké ceny, ako priamo v cestovnej kancelárii, so všetkými výhodami a vernostnými zľavami.

    Široká ponuka zájazdov
    Vyberte si z ponuky slovenských, českých, rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií na jednom mieste.

    Diana Vaculová: Nikdy som nepatrila k tým dievčatám, ktoré sa chcú po škole vydať a založiť si rodinu

     - 1
    Margaréta Koklesová
    6.8.2019

    Vyštudovala žurnalistiku v Bratislave, ale nie je bežnou novinárkou. Už počas školy sa rozhodla, že namiesto politických reportáží bude radšej robiť úžasné fotky a zápisky z ciest. Šíriť šikovné tipy, rady a popritom žiť svoj veľký sen. Diana precestovala 24 štátov, v zahraničí dokonca našla aj lásku a momentálne skoro rok žije v Anglicku. Na jej Instagrame nájdete kopec fotiek, videí a cestovateľských tipov. A nielen to.

    Nájsť si dobrú prácu, milujúceho manžela a vytvoriť domov sú sny mnohých dievčat po vysokej škole. Ty si sa ale rozhodla, že tvoj život bude tak trošku iný. Cestovateľský. Kedy ti prvýkrát napadlo, že si tie ďalšie roky predstavuješ tak trošku inak?

    Musím sa priznať, že som nikdy nepatrila k tým dievčatám, ktoré sa chcú po škole vydať, založiť si rodinu a usadiť sa. Už na strednej som túžila cestovať a spoznávať svet, no nemala som na to prostriedky. Som neskutočnou fanúšičkou seriálu Sex v meste, a tak som vždy chcela vidieť (okrem iného) New York. Mala som však pocit, že to je takmer nemožné. Myslela som si, že vycestovať do USA musí byť fakt drahé.

    Keďže sa však nikdy nevzdávam, začala som hľadať spôsoby, ako by to mohlo byť možné. A potom som objavila skvelú príležitosť - Work and travel. Samozrejme som o tom počula už aj predtým, no študenti vždy potrebovali na začiatok rozpočet, ktorý sa pohyboval v rozmedzí od 1500 až 2000 dolárov. A ten som ja nemala. Potom mi však kamarátka povedala o možnosti ísť pracovať na dva/tri mesiace do campu. Tam je ten počiatočný rozpočet o dosť menší a hoci ani zárobok nie je najväčší, pokryje cestovateľské náklady. To bolo ešte v roku 2017. A odvtedy sa mi otočil život doslova naruby.

    Mala si nejakú inšpiráciu? Človeka, ktorého životný štýl si sa rozhodla nasledovať alebo ťa k tomu doviedol život sám?

    Určite sledujem mnoho cestovateľov online, ktorí ma inšpirujú, ale myslím si, že som to mala hlavne v sebe. Jednoducho som chcela od života viac, než len ten taký očakávaný stereotyp – najskôr škola, potom práca od deviatej do piatej, hypotéka na krku a dve plačúce deti. Chápem, že práve niečo takéto mnohým vyhovuje a je to v poriadku. Presne tak ako je v poriadku, že ja som to nechcela.

    Ktoré krajiny si už navštívila a kde sa ti páčilo najviac?

    Minule som sa to rozhodla spočítať a vyšlo mi, že som videla 24 štátov, čo teda vôbec nie je tak veľa. Je však pravda, že napríklad v Anglicku žijem už takmer rok a mám ho takpovediac precestované zhora nadol, čiže to číslo možno trošku skresľuje. No a kde sa mi páčilo najviac? To je asi veľmi ťažko povedať, ale rada sa vraciam na Floridu, do New Yorku a milujem Prahu. Veľmi sa mi však páčilo aj v Porte a vo Wales.

    Aká je tvoja najsilnejšia (najemotívnejšia) spomienka z cestovania po svete? Na čo nikdy nezabudneš?

    Asi nikdy nezabudnem na to, ako som po campe mala cestovať s partiou, s ktorou sme sa zoznámili v Amerike. Odišli sme na Floridu, no prišiel tam hurikán a oni teda rýchlo odleteli späť na Slovensko, lebo sa báli. Ja som to riskla a zostala, keďže som po troch mesiacoch tvrdej práce chcela konečne vidieť všetky tie krásy, ktoré som si naplánovala. Hurikán našťastie nezasiahol Orlando (kde som sa v tom čase nachádzala) a keď to bolo bezpečné, odletela som odtiaľ a mesiac cestovala sama. To mi dalo fakt hrozne veľa a je to skúsenosť, na ktorú nikdy nezabudnem.

    Momentálne máš svoju základňu v Anglicku, kam ťa (predpokladám) doviedla láska. Nie je to typická destinácia moderných cestovateľov a digitálnych nomádov. V čom je pre teba táto krajina špeciálna?

    Predpokladáš správne (úsmev). Do Anglicka som sa presťahovala v októbri za svojim priateľom. Bude to teda už čoskoro rok. Myslím si, že je tu veľa vecí inak, než na Slovensku, a preto som sa rozhodla o tom natočiť krátke videá, lebo nad niektorými vecami sa mi doslova pozastavuje rozum. Videá si môžete pozrieť tu. Ale je to tu určite špeciálne v tom, že za jeden deň si môžete užiť hory a túry, potom si pozrieť krásne historické pamiatky a nakoniec si dať večeru pri mori.

    Trvalo ti dlho, než si si na život v Anglicku zvykla?

    Ešte si stále zvykám (smiech). Už čoskoro sa však presuniem niekde inam. 

    Je niečo, čo ťa na tejto krajine prekvapilo? Niečo, na čo si nebola zvyknutá?

    Tak toho je fakt strašne veľa, začnem asi tým, že tu vôbec neprší tak často! (smiech)

    Odporučíš nejaké miesta v Anglicku, ktoré treba určite vidieť?

    V Anglicku alebo vo Veľkej Británii? Ak sa bavíme čisto o Anglicku, tak potom určite York, Newcastle, Chester a Lake District. Ak o celej UK, tak jednoznačne Wales. Len nedávno sme okolo Wales urobili roadtrip a bola som očarená! Veľmi sa mi však páči aj v Škótsku.

    Ako vyzerá bežný deň človeka, ktorý tak veľa cestuje? Máš nejaký denný režim?

    Určite áno. Ono na sociálnych sieťach to vyzerá všetko tak dokonale rozprávkovo, no realita je trošku iná. Ako sa hovorí – bez práce nie sú koláče. Len donedávna som pracovala pre dva rôzne magazíny a môj deň vyzeral väčšinou tak, že som sa zobudila ráno o 7-8 a písala články do cca druhej. Potom som si mohla robiť, čo som chcela. Výhodou takejto práce je to, že nezáleží, či články napíšete o jedenástej ráno alebo jedenástej večer, no do polnoci musia byť odoslané. Nevýhodou je to, že som napríklad počas celej trojtýždňovej dovolenky na Floride vždy skoro ráno a neskoro večer pracovala. Keďže mám autorskú zmluvu, nemám klasickú dovolenku ako bežný zamestnanec. A to nie je pre každého. Sama momentálne hľadám iné riešenie a pozerám sa po niečom inom. Nemyslím si však, že človek nemôže mať bežnú prácu a veľa cestovať. Práve pri tej bežnej práci je to možno ešte o trošičku ľahšie, lebo máte vždy voľné víkendy a keď máte dovolenku, tá dovolenka znamená voľno a nie trkotanie do počítača o polnoci. Je to vec pohľadu a hlavne, keď človek niečo chce, tak sa to dá. Je len nutné stanoviť si priority.

    Podľa akého kľúča vyberáš miesta, ktoré chceš navštíviť? Máš nejaký zoznam krajín, ktoré chceš určite navštíviť alebo ide o spontánne rozhodnutia?

    Mám v hlave zoznam krajín, po ktorých túžim dlhšie, nejaké z nich som si už splnila, mnoho ďalších čaká a nevie sa dočkať... No a napríklad teraz, keďže žijem v Anglicku, som chcela viedieť čo najviac miest tu, plus nejaké spontánne výlety podľa cien leteniek. A podľa čoho si vyberám? Veľakrát je to o tom, čo o daných krajinách viem, čo som o nich počula alebo videla u niekoho iného. Ten New York bol napríklad taký sen, ktorý sa mi viazal so seriálom a viacerými filmami, Floridu som zas napríklad chcela vidieť, pretože má krásne pláže. Do Poľska som chcela ísť najmä kvôli historickým udalostiam... A potom sú tu aj také, že ich chcem vidieť, lebo nie sú až tak známe, no verím, že majú veľa čo ponúknuť.

    Čo ti cestovanie dáva? Aký zmysel to pre teba má? I ja som rada na cestách, ale potrebujem mať ten život vybalansovaný. Chvíľu spoznávať svet, a potom zase sedieť doma a mať ten obyčajný stereotyp. Nedokážem si predstaviť byť na cestách non-stop a mať svoj život iba v batohu.

    Obrovský. Vidieť inú kultúru, spoznávať iné krajiny, ich gastronómiu, históriu či krásy sveta, má podľa mňa veľký význam a otvára to oči. No aj ja sa rada vraciam domov. Asi preto ani my nefungujeme tak, že by sme nemali žiadne zázemie. S priateľom máme momentálne v Anglicku podnájom a keď sa zas presunieme niekde inde, aj tam si určite vybudujeme nejaké zázemie. Niekedy proste potrebuješ oprať veci, navariť si obľúbené jedlo, pozrieť film a spať vo svojej posteli.

    Mnohých ľudí od cestovania odrádza najmä finančná stránka. Je ale život cestovateľa naozaj finančné náročný? Máš nejaké tipy a triky, vďaka ktorým cestuješ výhodnejšie?

    Myslím si, že je to o prioritách. Niekto chce mať najnovšie módne kúsky, drahé auto či míňať veľa peňazí na diskotékach. Iní (ako ja) si radšej kúpia letenku a odídu niekam na výlet. Čo sa týka leteniek, odporúčam Ryanair Fare finder, Skyscanner a potom ešte Tour de svet na FB. Na ubytovaní sa dá ušetriť cez Airbnb a ak to niekomu pomôže, cez tento link môžete na ubytovaní ušetriť až 39 eur.

    No a potom si už na samotných výletoch treba jednoducho vybrať, čo chcete vidieť, za čo ste ochotní zaplatiť a čo za to nestojí. Rovnako nechodím do nejakých príliš luxusných reštaurácii, ktoré ma budú stáť aj obličku. Všetko sa dá, len treba chcieť.

    Akú radu by si dala niekomu, kto by chcel s cestovaním začať?

    Nečakaj. Hneď teraz si kúp letenku alebo lístok na vlak či autobus. Sama si prajem, aby som začala s cestovaním oveľa skôr a išla napríklad aj na ten Work and travel viackrát.

    Ak vás Dianka zaujala, môžete ju sledovať na jej Instagrame. A napríklad na IGTV pravidelne pridáva užitočné videá o živote v Anglicku.

    Poďte aj vy do sveta s Destinacie.sk

    Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

    Podobné články

    Cestuj s deťmi: S deťmi sa rodina dostane na miesta, kam sa dvojice tak ľahko nedostanú Margaréta Koklesová23.9.2019RozhovorSú obyčajná mladá rodinka. Až na jeden rozdiel. S deťmi už precestovali väčšinu Európy i kusisko Ázie. Boli v Legolande, Mexiku i v Laponsku. Radšej ako veci zbierajú zážitky. Z celého sveta. Na svojom blogu www.cestujsdetmi.sk pravidelne pridávajú perfektné články z ciest. Rozprávali sme sa o tom, čo im cesty dávajú, či majú na cestách strach i kde... Polar girl Daniela: Najúžasnejšie zážitky mám z miest, kam sa bežne človek sám nedostane Margaréta Koklesová19.9.2019RozhovorDanku (@polar.girl) som objavila vďaka jej nádherným fotkám zo severu. Do Škandinávie sa zamilovala v roku 2010 a odvtedy videla naozaj nádherné miesta - Švedská, Nórska, či Islandu. A tak som veľmi rada, že sme kúsok jej životného príbehu preniesli sem - do tohto rozhovoru. Danka má rada zimné dni, severské krajiny a hrubé ponožky. O severe bloguje na svojej webovej...